Dvi šalies krepšinio legendos – Šarūnas Jasikevičius ir Arvydas Macijauskas – dėl Eurolygos titulo skirtingų komandų gretose susikovė 2005-ųjų gegužės 8-ąją Maskvoje.

Šaras atstovavo Tel Avivo „Maccabi“, Macas – tuometinei Vitorijos „Tau Ceramica“ ekipai. Į finalą „Maccabi“ žengė pusfinalyje 91:82 patiesusi Atėnų „Panathinaikos“, o „Tau Ceramica“ pateikė didžiulę sensaciją, kai 85:78 eliminavo favoritę Maskvos CSKA.

A. Macijauskas pusfinalyje tapo rungtynių herojumi pelnęs 23 taškus, o Šaras savo paraką pasitaupė būtent finalo rungtynėms.

Dabartinis Kauno „Žalgirio“ treneris jau buvo tapęs tikru Eurolygos finalų vilku – tokio rango mače dalyvavo trečius metus paeiliui. Ir trečius metus paeiliui triumfavo – 2003 m. jis tai padarė su „Barcelona“, 2004 m. – pirmą kartą su „Maccabi“, o 2005-aisiais vėl pakartojo Maskvoje.

Būtent tada Š. Jasikevičiui buvo prilipintas „auksinio berniuko“ epitetas. Finale „Maccabi“ įveikė varžovus iš Vitorijos 90:78, o Šaras aikštėje griežė pirmuoju smuiku.

Per 36 min. jis pelnė 22 taškus (4/8 dvit., 3/4 trit., 5/6 baud.), atkovojo 6 kamuolius, atliko 5 rezultatyvius perdavimus ir surinko 26 efektyvumo balus.

Jis buvo rezultatyviausias ir naudingiausias mačo žaidėjas, netrukus apdovanotas ir Finalo ketverto MVP prizu.

Kitoje barikadų pusėje Luisas Scola pelnė 21, o A. Macijauskas pasižymėjo 13 taškų (1/2 dvit., 0/3 trit., 11/13 baud.), tačiau Šaro magijos Vitorijos vaikinams į šalį nuvyti nepavyko.
Jei Š. Jasikevičius dar kartą ant Eurolygos čempionų pjedestalo užlipo 2009-aisiais su Atėnų „Panathinaikos“, A. Macijauskui tai buvo paskutinis realus šansas užkariauti Europos krepšinį.

Vėliau sekė nesėkminga klaipėdiečio snaiperio karjeros duobė NBA lygoje, o sugrįžęs į Pirėjo „Olympiakos“ jis kartais demonstruodavo tiesiog fenomenalų krepšinį, bet viską sugadino traumos. Karjerą vienas geriausių gynėjų Lietuvos krepšinio istorijoje baigė 2008-aisiais.

Jums siūlome pasižiūrėti visą 2004-2005 m. sezono finalo vaizdo įrašą.

Verta pažymėti, kad apskritai Š. Jasikevičius tame sezone per rungtynes vidutiniškai rinkdavo po 15,7 taško, 5,3 rezultatyvaus perdavimo ir 16,6 efektyvumo balo. A. Macijausko vidurkis buvo 17,9 taško (40 proc. tritaškių) ir 18,3 naudingumo balo.

Be Š. Jasikevičiaus, „Maccabi“ komandos gretose žydams itin sėkmingame finale žaidė Maceo Bastonas, Nikola Vujčičius, Anthony Parkeris, Yotamas Halperinas, Talis Buršteinas, Derrickas Sharpas, Nestoras Kommatos ir kiti.

Vitorijos komandai savo ruožtu taip pat atstovavo tikras žvaigždynas – be L. Scolos ir A. Macijausko, baskų garbę gynė Pablo Prigioni, Travis Hansenas, Jose Calderonas, Kornelis Davidas, Tiago Splitteris.

Pati Vitorijos komanda nuo čia aprašytų 2005-ųjų iki Eurolygos finalų taip ir nebenukeliavo. Dar 2001-aisiais ji žaidė kito formato finale, kuriame dramatiškai 2-3 nusileido Bolonijos „Kinder“. Tuomet Vitorijos ekipai atstovavo Saulius Štombergas ir Mindaugas Timinskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)