Būtent Taivano ir Tadžikistano nacionaliniai čempionatai šiuo metu yra vieninteliai, kurie tebevykdo rungtynes. Tikimasi, kad greitu metu prie jų turėtų prisijungti ir Kinijos krepšinio asociacija (CBA), kurioje vienu pirmųjų būgnų muša Lietuvos rinktinės puolėjas Donatas Motiejūnas.

Tuo metu nemažai Europos šalių jau oficialiai nutraukė pirmenybes ir paskelbė arba ne savo čempionus, kitos dar laukia padėties pagerėjimo. Tokios pačios taktikos ėmėsi ir du pagrindiniai klubinio krepšinio turnyrai – Eurolyga bei NBA.

Tačiau jei Eurolygos komandoms teliko sužaisti po 6 reguliariojo sezono susitikimus, ką teoriškai galima padaryti ir per dvi savaites, tai NBA ekipų iki numatyto atkrintamjų varžybų starto dar laukia po 17-18 mačų.

Žinoma, koronaviruso pandemijai ir toliau nerimstant, lygoms gali tekti pamiršti apie reguliariuosius sezonus ir iškart šokti į sutrumpintas atkrintamąsias arba apskritai atšaukti tolesnes varžybas bei viltis, kad laiku pavyks pradėti kitą sezoną.

Jeigu šiemet nesulauksime NBA finišo bei naujųjų lygos čempionų karūnavimo, tai bus beprecedentis įvykis – pirmas toks istorijoje per 74-erius metus.

Akivaizdu ir tai, kad jei savo reikalų nepasiseks užbaigti NBA, to nepadarys ir savo Didįjį brolį nuolat kopijuojanti Eurolyga. Taigi tai atsilieptų tiek NBA lietuviams, tiek ir Kauno „Žalgiriui“.

Krepšinis.lt siūlo pažvelgti į tai, kokią skriaudą patirtų pirmieji, ir ką iš tokios situacijos galėtų išpešti dešimtkart iš eilės LKL čempionas.

Domantas Sabonis

Geriausią krepšinį karjeroje, nors jo tėvas Arvydas taiso, kad kol kas Domui kiekvienas naujas sezonas yra geriausias, žaidusio D. Sabonio pastaruoju metu negalėjo sustabdyti niekas.

Vidutiniškai po 18,5 taško, 12,4 atkovoto kamuolio ir 5 rezultatyvaus perdavimo rinkęs Domantas ne tik pasikinkė trigubus dublius, bet ir pirmą kartą pateko į „Visų žvaigždžių“ rungtynes, o jo vedami Indianos „Pacers“ užtikrintai risnojo į atkrintamąsias, kurios jam bus/būtų jau ketvirtos iš eilės.

Dabartinėje Rytų turnyro lentelėje „Ristūnai“ (39/26) rikiuojasi penkti, tad ketvirtfinalyje jiems nusimatytų serija su panašaus pajėgumo varžovu – Majamio „Heat“. Sėkmės šiame etape atveju, Domantui tai irgi būtų nauja viršukalnė: jis dar niekada nėra žaidęs konferencijos pusfinalyje.

Pakeliui į atkrintamąsias D. Sabonis sugebėjo sutriuškinti ir kelis „Pacers“ franšizės visų laikų rekordus: daugiausiai dvigubų dublių per sezoną (50), kas yra trečia vieta visoje NBA, ir ilgiausia jų serija (13 iš eilės).

Tačiau jei ne sustabdytas sezonas, Dominatorius, ko gero, būtų pasisavinęs ir daugiau rekordų. Pavyzdžiui, iki daugiausiai per vieną sezoną sugriebtų kamuolių pasiekimo, priklausančio Troy'ui Murphy (861), lietuviui, turinčiam 771, betrūksta 90. Šį skirtumą per likusius 17 turų būtų daugiau nei realu panaikinti: Domo sezono vidurkis sufleruoja, kad jis per paskutinę sezono atkarpą turėtų nusiimti apie 210 kamuolių.

Vien šiemet jau 4 trigubus dublius spėjęs sukaupti D. Sabonis kėsinosi ir į Detlefo Schrempfo rekordą – vokiečiui per penkis sezonus Indianoje trigubi dubliai pakluso 6 kartus.

Be visų asmeninių ir komandinių praradimų aikštėje, kurie gresia jam, jei NBA sezonas taip ir nebepabus, Domui tai atsirūgtų ir finansiškai: šiuo atveju, laimei, jis vis dar žaidžia pagal naujoko sutartį, o naujoji, rekordinė tarp visų laikų NBA lietuvių, kurios vertė – tarp 77 ir 85 mln. JAV dolerių per ketverius metus, įsigalios nuo kito sezono.

Šiemet D. Sabonis turėjo uždirbti 3,53 mln. JAV dolerių, arba maždaug po 392 tūkst. per vieną sezono mėnesį iš devynių. Jeigu paskutinis NBA trečdalis nuplauks, Domantas gali netekti iki 1,176 milijono.

Jonas Valančiūnas

Nors pačiam Jonui šis sezonas nesiklostė taip įspūdingai kaip D. Saboniui, jis taip pat nuskynė porą asmeninių rekordų: surinko 33 dvigubus dublius ir pagal šį rodiklį lipo ant kulnų dešimtoje vietoje buvusiam Lukai Dončičiui bei vidutiniškai sugriebdavo po 11,2 atšokusio kamuolio, kas irgi buvo geriausias jo karjeros rezultatas.

Nedaug JV trūko ir iki rezultatyviausio sezono. Šiemet jis metė po 14,87 taško, t. y. tik 0,7 taško mažiau nei pernai (vid. 15,57).

Visgi labiausiai patį J. Valančiūną džiugino ne tai, o jo atstovaujamų Memfio „Grizzlies“ žaidimas. Nors prieš sezono pradžią JAV sporto žiniasklaidos gigantai ESPN ir „Bleacher Report“, tarsi susitarę, vieningai skyrė „Grizliams“ pačią paskutinę, 15-ą, vietą Vakaruose, Jonas su bendraklubiais pasirūpino tuo, kad ši prognozė dūžtų į šipulius.

Šiuo metu aštuntoje Vakarų konferencijos vietoje įsitaisę Tenesio atstovai (32/33) savo artimiausius persekiotojus Portlando „Trail Blazers“ (29/37) lenkia 3,5 pergalės. Net jeigu NBA reguliarusis sezonas ir bus atnaujintas, varžovams pavyti bei pralenkti „Grizlius“ nebus lengva. O jei bus nuspręsta į aikšteles grįžti nuo atkrintamųjų, memfiečiai iškart startuotų serija su vienais pagrindinių favoritų Los Anželo „Lakers“.

Beje, jei pasitvirtintų liūdnasis scenarijus, finansiškai J. Valančiūnas nukentėtų daug stipriau nei Domas. Per šį sezoną JV turėjo gauti 16 mln. JAV dolerių, todėl, jei jo darbdavys pasinaudotų sutartyse numatyta force majeure aplinkybe, Jonas galėtų prarasti net iki 5,3 milijono.

Primename, kad D. Sabonis ir J. Valančiūnas, kaip ir kiti lygos krepšininkai, dėl savo atlyginimų šį mėnesį dar gali būti ramūs, tačiau, kaip bus balandį, nežinia. Pasak ESPN apžvalgininko Adriano Wojnarowski, visi klubai pasiruošę mokėti savo žaidėjams nesumažintus atlyginimus iki balandžio 1 dienos, o nuo jos juos gali ir sustabdyti.

Ignas Brazdeikis

Šiemet NBA debiutavęs Iggy nespėjo per pirmą sezoną įsitvirtinti Niujorko „Knicks“ gretose. 21-erių metų puolėjas ant parketo pasirodė tik 9 mačuose ir tai tik epizodiškai – žaidė po mažiau nei 5 minutes, per kurias vidutiniškai krapštė po 1,9 taško ir 0,6 atkovoto kamuolio.

Visgi, kad „Knicks“ ketinimai kalbant apie I. Brazdeikį yra rimti, parodo ne tik tai, kad jį niujorkiečiai NBA naujokų biržoje pasikvietė 47-u numeriu, nors savo dispozicijoje dar turėjo ir 55-ąjį šaukimą, bet ir tai, kad su juo pasirašė ilgalaikę sutartį – trejų metų trukmės ir 4,2 mln. JAV dolerių vertės.

Šie faktai atsveria tai, kad per debiutinį NBA sezoną Ignas težaidė vadinamąsias šiukšlių minutes, kai galutinis rezultatas jau aiškus ir aikštėje pasirodo trečiaeiliai krepšininkai, o ir per jas iš žaidimo teatakavo 27 procentų taiklumu, įskaitant vos 1 taiklų tritaškį iš 9.

Be to, „New York Post“ žiniomis, jei ne įšaldytas sezonas, I. Brazdeikis veikiausiai dar šiemet būtų sulaukęs savo progos.

Šaltinių duomenimis, Vestčesterio „Knicks“ puolimo lyderiui (vid. po 21 tašką), kuris permestas į NBA G lygą atakavo jau kur kas geriau – 49,9 proc. iš žaidimo ir 34,4 proc. iš toli, jau vėl buvo ruošiama vieta pagrindinėje „Knicks“ komandoje.

„Toks buvo planas – sugrąžinti jį į komandą ir suteikti galimybę pasirodyti. „Knicks“ buvo patenkinti jo progresu, o pats Ignas visada išliko pozityvus ir, nuleidęs galvą, laukė naujos progos“, – teigia „NY Post“.

Pranešama, kad „Knicks“ treneriui Mike'ui Milleriui klausimų kėlė tik Kaune gimusio kairiarankio gynybiniai sugebėjimai.

Savo ruožtu I. Brazdeikis, kuriam koronaviruso pasėtas chaosas galimai išmušė iš rankų auskinę galimybę dar šiemet užsirekomenduoti Niujorke, grįžo į Torontą, kur pluša privačioje sporto salėje ir laukia žinių. Pirmiausia, žinoma, – iš NBA, bet ne tik. Ignas šiuo metu siekia Lietuvos pilietybės.

„Džiaugiuosi, kad pateikiau visus dokumentus, skirtus Lietuvos pilietybei atkurti. Mano svajonė visada būdavo žaisti už Lietuvą, nes tai yra mano gimtinė. Aš ne tik čia gimiau, bet ir visa mano šeima yra iš Lietuvos ir mano gimtoji kalba yra lietuvių. Galėjau būti iškeltas į bet kurį pasaulio kampelį, bet širdyje esu lietuvis. Man tai reikštų labai daug, jeigu kartu su savo tautiečiais galėčiau žaisti už šalį ir Lietuvos vėliavą“, – tikina jis.

Jei NBA pasaulis šiemet visgi nebeatsigaus, Iggy tai gali kainuoti apie 300 tūkst. JAV dolerių.

„Žalgiris“

Nigelis Hayesas neseniai prisipažino, kad supranta, jog „Žalgirio“ viltys šiemet kaip nors atsidurti Eurolygos atkrintamosiose yra labai menkos, nes mažai tikėtina, kad bus leista pabaigti reguliarųjį sezoną. O šiai dienai žalgiriečiai turnyro lentelėje dalinasi 9-13 vietas...

Jeigu Eurolygai iš tiesų nepavyktų atgaivinti reguliarių kovų, jau išsiskirsčiusiems „Žalgirio“ vyrams šį sezoną nebebūtų reikalo susiburti kartu – LKL čempionatas ir KMT turnyras jau laimėti.

Nors likti be Eurolygos atkrintamųjų nėra žaliai-baltų svajonių scenarijus, kol kas apskritai neaišku, ar krepšinis Europoje šiemet dar bus žaidžiamas. Be to, net ir atnaujinus pirmenybes, nebūtų jokios garantijos, kad kauniečiai tikrai įšoks į TOP-8 – per likusių šešis turus jiems tektų kautis su „Barcelona“, „Valencia“, „Fenerbahče“, „Maccabi“, CSKA ir „Bayern“, o ir tie mūšiai greičiausiai vyktų prie tuščių tribūnų.

Jei vis dėlto „Žalgirio“ sezonas jau baigtas, pačiam klubui tai gal net nebūtų pats blogiausias iš visų įmanomų variantų, nes pritaikęs force majeure sąlygą jis galėtų sutaupyti finansiškai. Be abejo, nuo to nukentėtų žaidėjai.

I. Brazdeikio, kuriuo „Knicks“ yra patenkinti, prisivilioti į Kauną turbūt nepavyks, bet nepratęsus Eurolygos būtų neblogi šansai, be visų kitų svarbių komandos dalių, savo gretose išlaikyti ir Jocką Landale'ą bei Šarūną Jasikevičių.

24-erių metų aukštaūgis pirmas paliko Lietuvą ir iškeliavo pas savo šeimą į Žaliąjį žemyną.

„Galiu pasakyti, kad tai buvo profesionaliausias klubas, kuriame žaidžiau Europoje. Skraidėme užsakomaisiais reisais, turėjome savo treniruoklių salę, į krepšinio salę galėjome patekti visą parą, viskas aplink buvo nuostabu. Ir supratęs, kaip man tai patinka, pradėjau dirbti papildomai. O tada pastebėjau, kad ir treneris pasitiki labiau, gaunu daugiau minučių. Esu labai dėkingas „Žalgiriui“, jaučiu, kad dėjau didelį žingsnį į priekį tobulindamas savo sugebėjimus ir suvyriškėdamas“, – sakė jis.

Panašu, kad Jockui patiko Kaune, o kadangi jo sutartis su „Žalgiriu“ pasirašyta pagal formulę „1+1“, galima tikėtis, kad atėjus laikui tas pliusas bus aktyvuotas.

Nors pats J. Landale'as neslepia trokštantis išbandyti save NBA, kažin, ar per šį sezoną jis spėjo įtikinti savo talentu užatlantę. Vidutiniškai po 11 taškų ir 4,4 atkovoto kamuolio raškęs australas tritaškius laidė tik 30 proc. tikslumu, kas tikrai nepraslys pro akis skautams. Beje, lyg tyčia rekordinį pasirodymą įsivažiuojantis Jockas surengė būtent prieš Eurolygos sustabdymą, kai supurtė 27 taškus į „Zenit“ krepšį.

Sezono viduryje patirti devyni pralaimėjimai iš eilės bei buvimas už atkrintamųjų zonos veikiausiai nepadidino ir Šaro akcijų už Atlanto, o ir pats treneris ne sykį minėjo, kad permušti „Žalgirio“ pasiūlymą, sudaromas sąlygas bei suteikiamą laisvę jam nedaug kas gali.

Galima nujausti, kad Š. Jasikevičius ir pats supranta, kad Kaune jam dar liko nebaigtų darbų, ypač po tokių metų, ir tai, kad antrasis sezonas su išlaikytu komandos branduoliu paprastai būna daug labiau vykęs nei pirmasis.

Todėl net jei žalgiriečiai, per plauką buvę nuo septintos pozicijos, šiemet ir liks tik vienuolikti, reikia tikėtis, kad visą susikaupusį apmaudą ir sportinį pyktį jie išlies kitą sezoną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)