Vis daugiau ženklų, kad šių metų olimpinės žaidynės Japonijos sostinėje Tokijuje, turėjusios pagal planą vykti liepos 24 – rugpjūčio 9 dienomis, bus nukeltos.

Birželio 23-28 dienomis keturiose pasaulio šalyse buvo planuojami olimpiniai vyrų krepšinio atrankos turnyras. Vienas jų – ir Kaune.

Tačiau kanadiečiai, australai ir britai kalba apie tai, kad savo olimpiečių nesiųs į Tokijų, jei bus nuspręsta žaidynes rengti šią vasarą.

IOC narys Dickas Poundas prasitarė, kad Tokijo 2020 olimpiada bus nukelta metams, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentė Daina Gudzinevičiūtė pripažįsta neabejojanti, kad vasarą olimpiados neišvysime.

Labai geras pavyzdys yra Donatas Motiejūnas, kuris vasarį grįžęs į Lietuvą turėjo sąlygas sportuoti, bet savarankiškai neįmanoma vienam pasiruošti krepšiniui. Jam sunku buvo realizuoti save ant parketo, juk tai komandinė sporto šaka.
Mindaugas Špokas

„Per keturias savaites turėtų paaiškėti, šį ketvirtadienį FIBA valdybos vaizdo konferencija, daug kalbų, bet realių veiksmų kol kas mažai, bet faktas, reikia laukti Tarptautinio olimpinio komiteto sprendimo dėl pačių žaidynių“, – kalbėjo LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas.

„Jei olimpinės žaidynės bus nukeltos, paprasčiausias variantas nukelti ir atrankos turnyrą.

Prisiminkime, kad 2021 metais numatytas Europos čempionatas, manau, jis gal turėtų būti taip pat nukeltas metams, į 2022-uosius metus.

Tai mano asmeninė nuomonė. Jei Europos futbolo čempionatas, turėjęs vykti 12-oje miestų, nukeltas į 2021-uosius, viskas įmanoma ir čia.

Daugelis kalba, kad jau nerealu šiemet išvysti olimpines žaidynes. Jei didžiosios valstybės apie tai jau prabilo, vadinasi, tai jau ne šiaip pasvarstymai, o rimtas signalas“, – teigė M. Špokas.

Daug klausimų, chaosas Europoje, čempionatai sustabdyti, nėra žinomas aiškus planas, tik laikas viską sustatys į vėžes. Reikia laukti, manau balandžio viduryje turėsime atsakymą dėl olimpinių žaidynių ir atrankos turnyro.
Mindaugas Špokas

Jis dar prieš savaitę buvo įsitikinęs, jog bent jau pačios olimpinės žaidynės įvyks laiku, tačiau situacija kartais keičiasi ne dienomis, o valandomis.

„Niekas negalvojo, kad sulauksime tokios situacijos, kasdien keičiasi aplinkybės. Niekas negali negali būti užtikrintas rytojumi, kas nutiks kitą dieną.

Realistiškai, jei jau Australija, Kanada, britai teigia nesiųsiantys savo atletų į Tokijų, belieka dar sulaukti JAV pranešimo, ir žaidynės jau nebegalėtų vykti.

Mūsų Lietuvos sąlygomis, jei uždarytos salės, negali sportuoti, nėra baseinų, atletas be dviejų savaičių treniruočių proceso praranda savo įgytą sportinę formą. Ją atgauti reikia mėnesio.

Galbūt birželį, liepos mėnesį Europoje turėtų susitvarkyti situacija, tačiau kitas dalykas – ar krepšininkai bus pasirengę olimpinei atrankai ar žaidynėms?

Dabar jie sėdi namuose, sportuoja namų sąlygomis. Labai geras pavyzdys yra Donatas Motiejūnas, kuris vasarį grįžęs į Lietuvą turėjo sąlygas sportuoti, bet savarankiškai neįmanoma vienam pasiruošti krepšiniui. Jam sunku buvo realizuoti save ant parketo, juk tai komandinė sporto šaka.

Situacija kiekvienoje šalyje yra skirtinga, ne duok Dieve, Italijos scenarijaus. Nežinia, ką turėsime mes kitą savaitę, COVID-19 atvejų Lietuvoje tik daugėja, ta kreivė kyla į viršų.

Manau, kad nėra tokių genijų, kurie žinotų, kas bus po mėnesio. Taip, laiko iki liepos yra, bet ar sportininkus galima stumti į tokią riziką?“, – kalbėjo M. Špokas.

Balandžio viduryje vyks LKF vykdomojo komiteto posėdį, jame federacija svarstys ne tik apie olimpinės atrankos turnyrą, bet ir apie gegužę turėjusį vykti „FIBA Europe“ generalinės asamblėjos renginį bei Klaipėdoje liepos mėnesį suplanuotą Europos jaunimo U20 čempionatą.

„Tikėtina, kad asamblėją turėsime nukelti į rudenį, o Europos jaunimo čempionatas vyks kitais metais.

Daug klausimų, chaosas Europoje, čempionatai sustabdyti, nėra žinomas aiškus planas, tik laikas viską sustatys į vėžes. Reikia laukti, manau balandžio viduryje turėsime atsakymą dėl olimpinių žaidynių, Europos jaunimo pirmenybių“, – vylėsi M. Špokas.

Šiuo metu į Tokijo olimpinių žaidynių vyrų krepšinio turnyrą kelialapius yra iškovojusios 8 rinktinės – šeimininkė Japonija, JAV, Argentina, Ispanija, Prancūzija, Australija, Nigerija ir Iranas.

Jei olimpinės atrankos turnyrai ir žaidynės vyktų pagal išankstinį planą, kitų keturių kelialapių šeimininkai paaiškėtų po varžybų Lietuvoje, Serbijoje, Kanadoje ir Kroatijoje.

FIBA už teisę rengti olimpinę atranką iš šalių-organizatorių krepšinio federacijų yra pareikalavusi sumokėti po 2,3 mln. eurų. Force majeure atveju, jei turnyras būtų atšauktas, FIBA šiuos pinigus sugrąžintų lietuviams.

Domantas Sabonis, Mantas Kalnietis
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)