Šių metų olimpinės žaidynės Japonijos sostinėje Tokijuje pagal planą turėtų vykti liepos 24 – rugpjūčio 9 dienomis. Likus mėnesiui iki jų pradžios – birželio 23-28 – keturiose pasaulio šalyse planuojama organizuoti olimpines vyrų krepšinio atrankos varžybas.

Viena iš šių atrankų suplanuota Kauno „Žalgirio“ arenoje – čia kartu su šeimininkais lietuviais dėl olimpinio kelialapio turėtų kovoti Pietų Korėjos, Venesuelos, Slovėnijos, Lenkijos ir Angolos rinktinės.

Nors sprendimai dėl šių renginių atšaukimo ar nukėlimo dar nėra priimti, o Japonijos pusė tvirtina, kad žaidynėms bus pasirengta ir jos, atslūgus koronaviruso plitimui, įvyks kaip suplanuota, skepticizmo netrūksta.

Vieną iš radikaliausių nuomonių savaitgalį išsakė Ispanijos krepšinio rinktinę treniruojantis Sergio Scariolo.

„Žvelgiant į tai, kas vyksta šiuo metu pasaulyje, būtų sunku įsivaizduoti, kad Tokijo olimpinės žaidynės prasidės laiku. Aš manau, kad tai neįmanoma“, – pareiškė Toronto „Raptors“ klubo trenerių štabe dirbantis italas, šiuo metu užsidaręs namuose saviizoliacijai.

Klausimų šiuo atveju kelia ir NBA lygos pozicija bei tolesnis veiksmų planas. Anot naujausio ESPN pranešimo, NBA turi numačiusi tris scenarijus: dėl finansinės naštos paskelbti sezoną baigtu, atnaujinti sezoną be žiūrovų arba žaisti atkrintamąsias varžybas su fanais.

Šiuo metu realiausias scenarijus yra pratęsti rungtynes be sirgalių, o komandoms yra duotas nurodymas rezervuoti arenas rugpjūtį atkrintamosioms varžyboms. Taigi, toks įvykių posūkis automatiškai reikštų, kad nei olimpinėje atrankoje, nei pačiose žaidynėse (jei šie renginiai vyks), krepšinio rinktinėms nepadėtų NBA lygos žaidėjai. Lietuviams tai reikštų žaidimą be Jono Valančiūno ir Domanto Sabonio.

Kaip ir kitos organizacijos, Lietuvos krepšinio federacija (LKF) šiuo metu yra visiškoje nežinioje. Kaip kalbėdamas su Delfi sakė LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas, įvairios mintys sukasi ne tik dėl olimpinio atrankos turnyro.

Vilniuje gegužės 14 d. suplanuota „FIBA Europe“ organizacijos generalinė asamblėja, liepą Klaipėdoje – Europos jaunimo U-20 krepšinio čempionatas.

„Laiko dar yra, tačiau nedaug. Kol kas belieka laukti, tačiau nuojauta kužda, kad dėl šių renginių gali būti priimta įvairių sprendimų, – pripažino M. Špokas. – Dabar užtraukėme rankinį stabdį ir stebime, kas vyksta. Sunku kažką filosofuoti, kai niekas nuo tavęs nebepriklauso. Nors aš asmeniškai tikiu, kad bent jau pačios olimpinės žaidynės įvyks.“

Tarptautinė krepšinio federacija (FIBA) vieną iš posėdžių dėl ateities veiksmų koordinavimo organizuoja jau šią savaitę, savo ruožtu konsultacinį pokalbį su įvairių sporto šakų atstovais organizuoja ir Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC).

Šiuo metu į Tokijo olimpinių žaidynių vyrų krepšinio turnyrą kelialapius yra iškovojusios 8 rinktinės – šeimininkė Japonija, JAV, Argentina, Ispanija, Prancūzija, Australija, Nigerija ir Iranas.

Jei olimpinės atrankos turnyrai ir žaidynės vyktų pagal išankstinį planą, kitų keturių kelialapių šeimininkai paaiškėtų po varžybų Lietuvoje, Serbijoje, Kanadoje ir Kroatijoje.

Jei pasitvirtintų pats blogiausias scenarijus ir olimpinės žaidynės būtų atšauktos, automatiškai nebūtų rengiami ir šie turnyrai.

O kas nutiktų tokiu atveju, jei vyktų tik pačios olimpinės žaidynės, o olimpinės atrankos turnyrai dėl vis dar egzistuojančio koronaviruso pavojaus būtų atšaukti?

Tokiu atveju į pagalbą greičiausiai būtų pasitelkiamas Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) rinktinių reitingas, kuriame Lietuvos rinktinė užima aukštą 8 vietą. Susidarius tokiai situacijai, į olimpines žaidynes pagal reitingą lietuviai patektų kartu su serbais, graikais ir čekais.

FIBA už teisę rengti olimpinę atranką iš šalių-organizatorių krepšinio federacijų yra pareikalavusi sumokėti po 2,3 mln. eurų. Force majeure atveju, jei turnyras būtų atšauktas, FIBA šiuos pinigus sugrąžintų lietuviams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)