Strategas jau džiaugėsi gera komandos sportine forma, po „Žalgirio“ kluptelėjimo „Chimki“ sugrįžo į Eurolygos stipriausiųjų aštuntuką, o VTB lygos pirmenybėse ekipa tvirtai pirmauja patyrusi vos vieną nesėkmę per visą sezoną.

Svarbiausia, R. Kurtinaičio taktikos schemose – visi pagrindiniai, traumas išsigydę ekipos žaidėjai. O tokia prabanga strategas negalėjo pasigirti kone visą žiemą.

Lietuviškas „Chimki“ trenerių štabas rezgė planą rungtynėms Miunchene, akys krypo ir į artėjusią VTB lygos akistatą su Maskvos CSKA.

„Lyg perkūnas iš giedro dangaus“, – taip naujienas dėl koronaviruso grėsmės apie stabdomus Eurolygos ir VTB turnyrus sutiko R. Kurtinaitis.

Bet klubas kardinalių sprendimų priimti neskuba: kelias dienas atsipūtę krepšininkai pirmadienį sugrįš į treniruotę, anot stratego, reikia ruoštis ir laukti būsimų VTB lygos rungtynių, kuri sustabdyta porai savaičių. Anot „Chimki“ vedlio, ramybė – komandos gretose: iš gausaus legionierių būrio nei vienas neniurzgėjo apie norą grįžti namo ir pandemijos metu laiką leisti su šeima.

R. Kurtinaitis mintimis pasidalino ne tik apie „Chimki“ klubo veiksmus, pauzę VTB lygoje, bet turėjo savo nuomonę apie penktadienio LKL valdybos sprendimą.

– Nutraukus LKL čempionatą, iki balandžio 11 d. sustabdžius Eurolygos turnyrą, „Žalgiris“ paleido žaidėjus, kokia situacija „Chimki“ gretose, kai VTB lyga taip pat sustabdyta bent jau iki kovo pabaigos?

– Mes žaidėjų nepaleidome, laukiame ir Eurolygos, ir VTB lygos, kurios rungtynes nukėlė dviem savaitėms. VTB čempionato juk neuždarė, tikimės jį užbaigti. Lygą laimėti norinčių daug.

Mes pagal tvarkaraštį penktadienį turėjome žaisti mačą su Miuncheno „Bayern“, pirmadienį buvo numatytas mačas su CSKA. Tad žaidėjams davėme tris laisvas dienas. Pirmadienį renkamės į treniruotę.

Ruošiame komandą patikrinimui, kol kas pas mus viskas ramu.

Kai „Žalgiris“ išleido legionierių pas gimdančią žmoną, tam žmogeliukui juk nenubraukė atlyginimo už tą kelionių savaitę.
Rimas Kurtinaitis

Pirmadienį vidurdienį numatyta treniruotė, esame sudarę treniruočių planą, lauksime rungtynių. Sakyčiau dabar buvome pasiekę gal geriausią sportinę formą per visą sezoną. Pasveiko traumuoti žaidėjai, juk vienu metu traumas gydėsi net penki krepšininkai, tikėjomės šiuo momentu gerai sužaisti artimiausias rungtynes, viskas krypo kylančia kreive.

O dabar – lyg perkūnas iš giedro dangaus. Bet ką padarysi, visiems problemos. Sekame situaciją kitose šalyse, ne tik sporto, bet valstybių veiksmus.

Net jei paleistume dabar komandą, net nežinau, kokie dabar būtų variantai norint grįžti į Lietuvą, kokia situacija su karantinu, grįžimu ir panašiai. Esame dabar kaip įkalinti, bet ne mes vieni tokioje situacijoje, gal kitiems dar blogesnė padėtis.

– Komandoje aštuoni legionieriai, kaip jie reaguoja į plintančią pasaulinę pandemiją, uždaromas valstybių sienas? Kokios jų nuotaikos?

– Nei vienas iš žaidėjų nepareiškė noro palikti komandą. Mačiau, buvęs „Ryto“ žaidėjas Davidas Loganas savavališkai pabėgo iš Italijos, yra kitų amerikiečių kitose valstybėse, kurie nori grįžti namo.

Mūsų klube nieko panašaus nėra, nėra jokių požymių, kad kažkas norėtų išvykti. Visi laukiame, žinome, ką norime pasiekti, visus metus lipdėme tą komandą, ne tik ant parketo žaidimo prasme, bet ir psichologiškai.

Tikimės, kad viskas bus gerai. Žinoma, ta pertrauka sujauks viską, sunku bus kalbėti apie kažkokią sportinę formą.

Manau, oficialiai žvelgiant, šiuo metu Rusija yra viena saugesnių šalių likti, nes problemų yra ir JAV, ir Kanadoje, nekalbu apie Europą.

Manau, reikėjo diskutuoti, klausti žaidėjų, trenerių nuomonės, negali taip paprastai imti ir išsiskirstyti, išvaikyti žaidėjus, jie juk ne vergai.
Rimas Kurtinaitis

– Minėjote, kad komandoje bus medicininis patikrinimas, yra požymių, kad kažkas galėtų būti užsikrėtęs virusu?

– Mes nežinome, ar tikrai jis bus, mes taip galvojame, kad turėtų būti, svarstome su gydytojais. Procedūra nėra paprasta, juk nenueisi į kliniką lyg niekur nieko testų atlikti, nes turi būti požymiai, kažkokie simptomai.

Šiuo metu neturime kažkokių problemų.

Girdėjome visus įvykius su „Kalev“ ir „Lokomotiv“ rungtynėmis, mes kažkaip nuošaly. Matysime, kaip bus toliau.

Nenorėtume, kad VTB lygą sustabdytų, nors gal mums būtų ir naudingas sprendimas, bet tokios rūšies pergalių, titulų nevertinu, man tokie nereikalingi.
Rimas Kurtinaitis

– LKL valdyba penktadienį nusprendė nutraukti čempionatą, nustebino toks lygos sprendimas?

– Yra lyga, ji sprendžia, vietoje ji geriau mato situaciją. Turiu draugų Ispanijoje, Vokietijoje, jie atsiunčia nuotraukas su tuščiomis prekybos centrų lentynomis, kaip suprantu, kažkas panašaus ir Lietuvoje.

Dabar per paskutines 10 dienų Lietuvos žiniasklaidoje kitų straipsnių nėra, viskas tik apie virusą, atrodo niekas daugiau nevyksta, tik kas susirgo, kas pasveiko. Situacija rimta, gal geriau saugant žmonių sveikatą, gyvybes, taip užbaigt pirmenybes.

Kitą vertus kinų, japonų atvejai įkvepia, atslūgus ir suvaldžius viruso protrūkį jie ruošiasi atnaujinti lygas.

Mums gal būtų paranku, jei taip VTB pirmenybes nutrauktų, taptume čempionais. Bet mes nenorime tokio kelio, norime iškovoti tą titulą, to siekiame nuo sezono pradžios. Prieš pagrindinį varžovą CSKA tarpusavio rungtynėse turime pranašumą (1-0). Žinoma, yra ir kitų stiprių komandų, nežinia, kaip pasibaigtų čempionatas.

Bet vidury distancijos „nusiimti“ iš sportinės pusės negerai. Ne tik iš sportinės pusės, nes o ką daryti žaidėjams?

Nemanau, kad per vieną posėdį gali padaryti tokį sprendimą, kuris tenkintų tik vieną pusę. Matau, labiausiai šis sprendimas tenkina tuos klubus, kurie nenori mokėti atlyginimų. Jie ir taip skolose, kai kurie gal po pusmetį neišmokėję atlyginimų.

Dabar nutraukia sezoną ir planuoja už 2-3 mėnesius nemokėti algų. Kodėl? Juk žaidėjai nekalti, jie pasirašo kontraktus ir jie neatsako, jei susižeidžia ar suserga.

Kai „Žalgiris“ išleido legionierių pas gimdančią žmoną, tam žmogeliukui juk nenubraukė atlyginimo už tą kelionių savaitę?

Ką daryti tiems krepšininkams Lietuvoje, kurie uždirba po 2-3 tūkstančius per mėnesį ir dar klubas skoloje už pusmetį? Jie turi šeimas, kaip jiems toliau gyventi, ką jiems toliau daryti, į Darbo biržą stoti?

Aš neabejoju, kad klubai džiaugsmingai nubalsavo už sezono nutraukimą, bet tada lyga turėtų kažką krepšininkams garantuoti. Čia ne NBA, kai sustabdžius čempionatą krepšininkai gali labai nesijaudinti, nes jų kontraktai siekia dešimtimis milijonų dolerių.

Manau, reikėjo diskutuoti, klausti žaidėjų, trenerių nuomonės, negali taip paprastai imti ir išsiskirstyti, išvaikyti žaidėjus, jie juk ne vergai. Atidėkite, žiūrėkite, kaip viskas klostosi toliau, taip kitos lygos ir daro, o Turkijoje žaidžia toliau.

Iš psichologinės pusės, manau, gal kažkokios informacijos jie ir nepasako, ko gero, nusprendžia ką ir kiek žmonės turi žinoti.
Rimas Kurtinaitis
Rimas Kurtinaitis

– Bendraujate su kolegomis iš kitų Eurolygos klubų, dalinatės nuomonėmis, jūsų manymu, kokį sprendimą priims Eurolyga, kiek realu, kad bus sužaistas visas reguliarus sezonas, o vėliau ir atkrintamosios? Kokie kiti galimi scenarijai?

– Yra įvairių minčių. Dabar aš nematau variantų pačiai olimpiadai, jei viskas taip klostosi. Juk viskas nesusitvarkys per vieną dieną. Jei, ne duok dieve, paskelbtų, kad nebus olimpinių žaidynių, Eurolyga galėtų ramiai pratęsti čempionatą ir nespaustų laiko terminai.

Kitu atveju nežinau, kaip jau pasakys, taip ir darysime. Klube esame samdomi darbuotojai, laukiame, kada reikės žaisti. Mes ir norime žaisti, vaikštome treneriai iš kampo į kampą, nežinome kuo užsiimti.

Patys žaidėjams rekomendavome likti namuose, jokių restoranų, jokių išvažiavimų iš šalies. Yra daug dalykų, kurių universitete nemokino ir nežinau, kaip elgtis toliau. Manau ir kiti priima sprendimus esamuoju momentu, nes praktikoje tokių dalykų nėra buvę.

Problemų daug, bet galvojame, kad jas kažkaip pavyks išspręsti. Nenorėtume, kad VTB lygoje dėtų tašką, nors gal mums būtų ir naudingas sprendimas, bet tokios rūšies pergalių, titulų nevertinu, man tokie nereikalingi.

– Kokia atmosfera Maskvoje, ar gatvėse, viešose vietose jaučiasi, kad žmonės nerimautų dėl galimo viruso protrūkio?

– Apie koronavirusą Rusija skelbia tik pasauliniu mastu, kas vyksta kitose šalyse. Pačioje Rusijoje kažkokio judesio nėra, girdėjau, kad Sankt Peterburge buvo patikrinimai, nežinau, ar fiksavo kokius nors viruso atvejus.

Iš psichologinės pusės, manau, gal kažkokios informacijos jie ir nepasako, ko gero, nusprendžia ką ir kiek žmonės turi žinoti.

Bet jokios psichozės čia nėra, viskas ramiai vyksta, žmonės kaip gyveno, taip gyvena įprastai. Mes stebime, kad Europoje panika nemenka ir sprendimai tokie griežti, matyt jie reikalingi. Rusijoje to nėra.

Rimas Kurtinaitis
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)