Tačiau krepšinio žiema Kaune baigėsi greičiau už kalendorinę: nuo to laiko žalgiriečiai laimėjo net 9 iš 12 rungtynių (75 proc.) ir nubraukė vienetą iš savo turėtos 18 pozicijos – dabar Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai jau 8-i ir neplanuoja sustoti.

Šešiose iš pastarųjų septynių kovų triumfavę kauniečiai apvertė aukštyn kojomis ir savo pataikymą: prieš tai dažnai iš toli pro šalį atakavę net ir būdami laisvutėliai, nuo sezono vidurio kone visi „Žalgirio“ vyrai tritaškius ėmė laidyti geriau net už šių metų LKL „Snaiperio“ konkurso dalyvius: jei pirmame rate buvo įmestas 121 tritaškis per 17 turų (vid. po 7), tai per praktiškai pusę antrojo rato (10 turų) įskraidinti jau 117 jų (vid. net po 12).

Natūralu, kad tokią įspūdingą formą demonstruojantys žaliai-balti atsiteisė jau su šešiomis komandomis, kurių buvo skriaudžiami pirmoje sezono pusėje: Lietuvos čempionai po Naujųjų davė grąžos Belgrado „Crvenai zvezdai“, Berlyno ALBAI, Pirėjo „Olympiakos“, Vitorijos „Baskoniai“, Milano „Olimpiai“ ir Maskvos srities „Chimki“.

Kitas eilėje – Sankt Peterburgo „Zenit“ klubas, kuriam netikėtai 70:82 po pratęsimo nusileidus Kaune buvo prarastas labai brangus taškas. Antro tokio paslydimo kaina būtų dar didesnė, nes lenktynės dėl vietos atkrintamosiose – kaip niekada įtemptos: „Žalgiris“ šiuo metu dalinasi 8-11 vietas su „Chimki“, Valensijos „Basket“ ir „Olympiakos“ (visi po 12/15).

Kas lemia tokią kosminę kauniečių formą? Ar jie išsilaikys pirmame aštuonete? Kiek pavojingas gali būti „Zenit“ klubas? Ir ar apskritai Šaro vyrams dabar dar yra ko bijoti?

Pokalbis apie tai su buvusiu žalgiriečiu Virginijumi Praškevičiumi ir komentatoriumi Vaidu Čeponiu – naujausioje „Delfi“ TV laidoje „Krepšinio zona“.

– Virginijau, kauniečiai antrame rate namuose vidutiniškai renka po 100 taškų per rungtynes. Kas nutiko „Žalgirio“ puolimui ir rezultatams?

– Ne paslaptis ir visi tai matome, kad ta laimėjimų serija tęsiasi dėl to, kad visi pradėjo pataikyti. Nežinau, kas lemia tai, gal pasikeitę kokie nors treniruočių metodai. O kai taip pataikai, automatiškai atsiveria baudos aikštelė, kurioje iškart daugiau galimybių Edgarui Ulanovui žaisti vienas prieš vieną, nes varžovai nebe taip susispaudę.

„Žalgiryje“ dabar pataiko visi, kas meta – net ir Paulius Jankūnas prisijungė prie visų. Tai labai džiugina. Komanda susiklijavo, nauji žaidėjai suprato sistemą, niekas nebeperlaiko kamuolio ir nuostabiai dalinasi juo. Duok Dieve, kad jie ir toliau taip žaistų, o Šaras padovanotų mums dar vieną stebuklą.

– Vaidai, atrodo, kad „Žalgirio“ žaidėjų sportinė forma dabar yra arti tobulybės. Matome, kokiais sprogstamos jėgos proveržiais vis pasižymi Zachas LeDay'us, kiti žalgiriečiai. Ar galima tas pergales sieti ir su labai geru fiziniu pasiruošimu?

– Aš galiu tik spėti, kad ankstesniam „Žalgirio“ nepataikymui įtakos turėjo ne tik psichologija, bet ir dideli fiziniai krūviai, nes žaidėjai kartais atrodė, kad sunkiai velka kojas. Bet matyt, yra tokia fizinio parengimo strategija, kad žaidėjai geriausią savo formą pasiektų svarbiausiu sezono metu. Dabar tikrai Z. LeDay'us ir kiti tiesiog trykšta energija.

– O realu tokią gerą bangą išlaikyti iki pat sezono pabaigos?

– Aišku, visos serijos kažkada baigiasi, bet dabar „Žalgiris“ pagal savo žaidimą, ypač puolimą, yra Stambulo „Anadolu Efes“ lygio komanda. Manau, kad dabartinės formos „Žalgiris“ įveiktų visas Eurolygos ekipas, gal tik išskyrus „Efesą“.

Tačiau būtų labai pavojinga atsipalaiduoti prieš dvikovą su turnyro autsaideriu „Zenit“, nes netikėti pralaimėjimai dažnai išbalansuoja komandą, vėl atsiranda nepasitikėjimo jausmas. Tikėsimės, kad taip nebus, nes Šaras moka nuteikti žaidėjus.

– Kaip reikiant įsibėgėjusio „Žalgirio“ dabar laukia net trys išvykos iš eilės: šį ketvirtadienį viešnagė pas „Zenit“, o tada – dvi kelionės į Ispaniją, pas „Barceloną“ ir „Valencią“. Vaidai, ar reiktų nerimauti dėl tokio tvarkaraščio?

– Ne. Manau, kad kokias dvi pergales žalgiriečiai tikrai turėtų parsivežti. „Zenit“ nelaimi jau šešerių rungtynių iš eilės, nors keletą mačų žaidė ir neblogai, tam pačiam Maskvos CSKA priešinosi labai rimtai. Taigi atsipalaiduoti jokiu būdu negalima.

„Valencią“ dabar irgi ištiko krizė – patirtos trys nesėkmės iš eilės. Vadinasi, Ispanijos komanda yra įveikiama. O su „Barcelona“ bus sunkiau, bet katalonai nedemonstruoja labai stabilaus žaidimo ir irgi pažeidžiami. Matėme, kaip jie Ispanijos Karaliaus taurės turnyre iškrito jau ketvirtfinalyje. Tad dabartinis „Žalgiris“ gali įkąsti ir „Barcai“.

– Virginijau, mačas Valensijoje bus dar vienas finalas. Žalgiriečiai tiesioginei savo konkurentei „Valenciai“ namie nusileido keturiais taškais (82:86), todėl turės stengtis padengti tą skirtumą.

– Aš manau, kad nereikia žiūrėti į tas tolesnes rungtynes, pirmiausia koncentruokimės į dvikovą su „Zenit“. Šaras irgi pabrėžė, kad tai yra puiki komanda su vienu geriausiu Europos trenerių. Pirma reikia nugalėti ją, o į toliau žiūrėsime vėliau.

Visa laida „Krepšinio zona“ ir V. Čeponio bizūnas „Žalgirio“ kritikams – vaizdo įraše.

Mūšio tarp „Zenit“ ir „Žalgirio“ pradžia – ketvirtadienį 19 val. Nors žais svečiuose, būtent kauniečiai yra laikomi ryškiais akistatos favoritais. Jų pergalės tikimybė vertinama 70 proc.

Dabartinė Eurolygos turnyro lentelė:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)