„Didžiuojuosi komanda, kuri parodė charakterį po tragedijos Belgijoje. Ir šįvakar buvome toli nuo gerų rungtynių, bet svarbiausiu metu pataikėme lengvų metimų, buvome šiek tiek greitesni už varžovus. Šiandien svarbiausia pergalė“, – sakė D. Maskoliūnas.

Pats treneris pripažino, jog vienu metu jo mintyse pastaroji buvo pradėjusi tolti.

Nors Lietuvos rinktinei šiame atrankos „lange“ padėjo tik keturi praėjusio pasaulio čempionato dalyviai, Čekija taip pat nesurinko visų stipriausių – į Vilnių neatvyko keturi planetos pirmenybėse daugiausiai žaidę krepšininkai bei Janas Vesely.

Maža to, čekams nebuvo jokio reikalo draskytis dėl pergalės, mat Europos čempionato finaliniame etape jie žais bet kokiu atveju.

Ir nepaisant viso lietuvių noro reabilituotis po košmaro Belgijoje, tik paskiri blyksniai neleido svečiams anksčiau laiko pasijusti šeimininkais Vilniuje.

Pirmame kėlinyje vėjelio į komandos puolimą įpūtė Laurynas Birutis ir kamuolius po varžovų krepšiu „siurbęs“ Arnas Butkevičius, antrajame siautėjo Eimantas Bendžius, per 10 min. pataikęs 5 tritaškius ir surinkęs 17 taškų.

Tačiau tai neatsvėrė nuolatinių problemų gynyboje, kurių didžiausia buvo niekur nespėjantis Donatas Motiejūnas.

O kai taikliausiai praėjusį rugsėjį Kinijoje tritaškius metusi komanda sušilo riešus ir pradėjo taikliai svaidyti iš toli, perfrazuojant D. Maskoliūną, nosį ėmė riesti ir „Siemens“ arenoje.

Baigiantis trečiam kėliniui čekai pirmavo 65:56.

Tuomet Lietuvos rinktinei pagaliau prabudo savigarba. Žaisdami be D. Motiejūno, prasėdėjusio ant atsarginių suolo paskutines 17 min., lietuviai suklijavo savo gynybos šukes ir įstabiai šovė į priekį 24:2. Čekijai po tokio nokdauno atsigauti buvo nebeįmanoma.

„Grįžę iš Belgijos labai prastai jautėmės, jei sąžiningai, buvo žiauriai gėda taip pasirodyti prieš tokią minią fanų. Nesinori net prisiminti. Noriu padėkoti, kad jie nenusigręžė nuo mūsų, šiandien vėl nemažai prisirinko, palaikymas buvo super.

Negaliu daug prižadėti, bet darysime viską, kad tai, kas nutiko Belgijoje, daugiau nepasikartotų. Man pačiam tai buvo labai sunki patirtis: gavau per veidą kaip Deontay Wilderis nuo Tysono Fury (praėjusį savaitgalį vykusios bokso sunkiasvorių kovos dėl čempiono diržo dalyviai – Krepšinis.lt). Vos žandikaulis neiškrito Belgijoje.

Nebijosiu pasakyti, nors turbūt būsiu stipriai puolamas: gal tikrai neįvertinome belgų. Paskui pats pasižiūrėjau savo interviu, kuriuos daviau prieš rungtynes: gal tikrai varžovams per mažai pagarbos buvo parodyta. „Langas“ man tikrai nebuvo lengvas“, – savikritiškas buvo D. Maskoliūnas.

Komentuodamas rungtynes su čekais, jis pripažino, jog šeimininkų gynyba nefunkcionavo didžiąją mačo dalį.

„Gynyboje momentais atrodėme tragiškai, 89 praleisti taškai namuose yra nepriimtina. Kiekvienam iš žaidėjų reikia asmeniškai prisiimti atsakomybę, ypač dengiantis vienas prieš vieną. Juk klubuose kai kurie ginasi žymiai geriau.

Bet visiems vyrams noriu padėkoti, kad atvažiavo į rinktinę, kad po pralaimėjimo Belgijoje nesugriuvo, parodė charakterį. Ir šiandien kartais atrodė, kad čekai jau „laužia“ rungtynes, bet mes nesulūžome, žingsnis po žingsnio ėjome pirmyn, kabinomės ir laimėjome“, – pažymėjo treneris.

Kalbėdamas apie D. Motiejūno žaidimą, specialistas svarstė, jog šiuo metu dėl sustabdyto Kinijos čempionato nerungtyniaujantis aukštaūgis gali demonstruoti tik pusę savo potencialo.

„Ačiū, kad atvažiavo, Donatas tikrai norėjo pasirodyti. O kaip pavyko, vertinti vienareikšmiai negalima, kadangi jis jau mėnesį nežaidė, dar gydėsi traumą. Matėte, kokia jo fizinė forma. Jam bet kokioje gynybos sistemoje buvo sunku suspėti. Manau, čia yra gal 50 proc. tikrojo D. Motiejūno, gal dar mažiau“, – samprotavo rinktinės strategas.

– Ar tikite, kad vasarą D. Motiejūnui pakaktų pasirengimo stovyklų tam, kad priprastų prie europietiškos gynybos, ar vis dėlto linkėtumėte jam kuo greičiau susirasti klubą, pageidautina, Europoje? – Krepšinis.lt paklausė D. Maskoliūno

– Tik noriu, kad jam kuo geriau susiklostytų karjera, o dėl klubo jis jau nuspręs pats. Donatas paskutiniu metu buvo kamuojamas traumų, nežinomybės dėl situacijos Kinijoje. Įsivaizduoju, kad jam tai kerta per smegenis. Iki vasaros dar visko gali atsitikti, paskui matysime.

– Šįvakar pakeisti rungtynių eigą padėjo „žemas“ penketas be tikro vidurio puolėjo. Ar ketinate laikytis panašios taktikos ir tuomet, kai turėsite savo dispozicijoje visus geriausius Lietuvos žaidėjus?

– Toks penketas pasirodė labai gerai. Žinojome, kad čekai neturi stiprių žaidėjų po krepšiu. Iš pradžių gynėmės kitaip nei Belgijoje, bet ir ta sistema neveikė. O išeitis buvo pati paprasčiausia gynyba keičiantis visais dengiamaisiais. Ir tikrai ji suveikė, išmušėme čekų metikus iš pozicijų.

Kai turėsime Domantą Sabonį ir Joną Valančiūną, akivaizdu, kad daug „žemu“ penketu nepažaisime. Bet faktas, kad kartais jį naudosime. Šita gynyba veikia, ir ne tik rinktinėje.

– Lemiamame kėlinyje daug žaidė Rokas Jokubaitis, kaip vertinate jo debiutą rinktinėje?

– Sakyčiau, puikiai. Mantas Kalnietis serga, negali įkvėpti oro, po dviejų minučių ima dūsti. Turbūt jis apskritai neturėjo žaisti, pats pasakė, kad nebegali daugiau bėgti. Visa atsakomybė krito ant Rokelio pečių, ir jis gerai susitvarkė. Kaip devyniolikmečiui, atsidūrusiam vienoje aikštėje su nepažįstamais žaidėjais, jis tikrai puikiai susidorojo su spaudimu, tai parodo ir jo statistika.

Aš labai norėjau Roką matyti rinktinėje. Tikiuosi, kad šis debiutas prisidės prie jo, kaip būsimo rinktinės pirmo įžaidėjo, augimo.

– Debiutavo ir Tomas Dimša, ką galite pasakyti apie jo pasirodymą?

– Labai gera energija, bet gal kažkiek susikaustęs. Klube jis daro viską: kamuolį įžaidinėja, meta po užtvaros, tritaškius, drasko gynybą prasiveržimais. Jis yra didelio potencialo žaidėjas, tokių rinktinei reikia ir trūksta. Nebuvo tai super geras debiutas, bet kaip pirmam kartui visai neblogai.

Nepamirškime ir L. Biručio – jis šiandien sužaidė fantastiškai, momentais tiek gynyboje, tiek puolime keitė žaidėjų trajektorijas savo botagais mojuodamas. Šiandien Lauris buvo vienas mūsų raktu į pergalę.

Manau, šioje vietoje padarėme klaidų, aš jų padariau. Labai pasitikėjau D. Motiejūnu, kuriam trūko jėgų, kad galėtų atlaikyti tokį krūvį. Belgijoje dar bandžiau Martyną Sajų, o Lauriui minučių beveik nedaviau.

– Ką dar kitame atrankos varžybų „lange“ darytumėte kitaip?

– Geras klausimas, bet nelabai ką yra į jį atsakyti. Vėl turėsime tiek pat laiko pasiruošti, vėl bus tie patys žaidėjai. Puikiai žinote, kad nelabai iš ko daugiau turiu jų paimti. Gal tik bus lengviau dėl to, jog jau pačiupinėjau.

***

Primename, kad praėjusį penktadienį belgai sugadino D. Maskoliūno inauguraciją Lietuvos nacionalinės komandos vyriausiojo trenerio pareigose, sutriuškinę svečius 86:65.

Šeimininkų teisėmis 2021 metų Europos čempionate dalyvausiantys ir todėl atrankoje dėl kelialapio nesivaržantys čekai pirmame ture namuose 75:71 nugalėjo Daniją.

Rungtynėms Vilniuje D. Maskoliūnas neregistravo įžaidėjo Žygimanto Janavičiaus, kurį pakeitė savaitgalį prie rinktinės prisijungęs debiutantas Rokas Jokubaitis.

Kitame C grupės susitikime Belgija svečiuose 88:72 įveikė Daniją.

Senojo žemyno pirmenybių atrankos kovos tęsis lapkritį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (183)