„O ką aš ten pirmas veiksiu? Geriau dar pamėtyti, jei yra galimybė“, – priartėjęs prie kelių žurnalistų šypsojosi stratego Dariaus Maskoliūno rinktinėje senbuviu laikomas 30-metis puolėjas.

Išties progų pratyboms – vos kelios, jau ketvirtadienį Lietuvos rinktinė keliaus į Belgiją, kur penktadienį mūsų šalies nacionalinė komanda Europos čempionato atrankos C grupėje žais pirmąsias rungtynes su šios šalies rinktine.

Po treniruotės M. Kuzminskas pasidalino mintimis apie stovyklos pradžią, sugrįžusią ramybę Krasnodare, džiaugsmą būti savo vietoje ir Donato Motiejūno intrigą.

– Koks jausmas prisijungus prie rinktinės vasarį?, – žurnalistų buvo paklaustas M. Kuzminskas.

– Įdomus iš tikrųjų, nes paprastai visada man stovykla prasidėdavo nuo fizinio pasirengimo, o dabar jau pirmoje treniruotėje – taktika, begalė derinių. Per vieną dieną reikia persiorientuoti iš klubo prie rinktinės.

Nėra paprasta, treneris stengiasi, kad būtų kuo aiškiau, paprasčiau, stengiamės, kito kelio nėra. Visiems sąlygos vienodos, viskas turi būti gerai.

– Pirmoji treniruotė su nauju strategu, ar pastebėjote kažkokių pokyčių jau per pirmas pratybas su juo?

– Be abejo, yra skirtumų, kiekvienas treneris, kaip ir kiekvienas žaidėjas, turi kažkokį savo braižą. Kiek pats skaičiau jo interviu, žinau, kad bus taikoma „Žalgirio“ sistema. Pirma treniruotė, mokomės tuos derinius, bandysime juos įgyvendinti aikštelėje.

Be to, yra skirtingi žaidėjai, dažnai reikia prisitaikyti prie jų.

Manau, jis pats kada nors pasakys. Nenoriu žaisti sugedusio telefono, man jo motyvai yra ganėtinai suprantami.
Mindaugas Kuzminskas

– Teko gal domėtis Belgijos rinktinės sudėtimi?

– Pirmoje treniruotėje daugiau žiūrėjome savo derinius, savo puolimą. Šiek tiek treneriai užsiminė, kaip belgai žaidžia, bet neįvardino konkrečių pavyzdžių.

Pirmiausia, reikia išspręsti savo uždavinius, suprasti taktiką, o tada imsimės priešininkų analizės.

– Treneris minėjo, kad žaisite trečioje pozicijoje, tas faktas, ko gero, džiugina?

– Labai džiugina. Mano visi geriausi metai buvo toje pozicijoje. Buvo keista grįžus iš NBA Milane rungtyniauti ketvirtu numeriu, vėliau tą pasigavo ir kiti keli treneriai.

Be abejo, galiu kažkiek pažaisti ir sunkiojo krašto pozicijoje, tačiau mano pagrindas ir mano stipriosios savybės – būtent „trečioje“ pozicijoje. Džiaugiuosi, kad dabar būtent Krasnodaro komandoje galiu sėkmingai įrodinėti, kad ši pozicija man priimtinesnė.

– Kas būtent tinka „Lokomotiv“ komandos trenerio schemose, ten juk šiuo metu demonstruojate gerą, rezultatyvų krepšinį?

– Šiemet pakeičiau gal penkis trenerius (šypsosi), vien Krasnodare sutikau tris, tiesa, vienas tik vienam mačui vadovavo. Tiesiog aš ten buvau pirktas į tą poziciją ir su visais treneriais radau bendrą kalbą, kaip ir anksčiau, būtent žaisdamas toje trečioje pozicijoje.

Visgi turiu aš ūgio pranašumą prieš kitus tos pozicijos žaidėjus, galiu tai išnaudoti žaisdamas ant „ūselio“, centruodamas.

Pagaliau vėl jaučiu pasimėgavimą krepšiniu. Prieš tai visiškai nerasdavau savo vietos, o kai nerandi vietos aikštelėje, tai turėjo įtakos ir gyvenimui, nuotaikų svyravimams.
Mindaugas Kuzminskas

Gal ne savo vietą radau, bet grįžau į mėgstamą poziciją. Jevgenijus Pašutinas pasitiki manimi, atsižvelgia į mano, į Manto nuomonę, žaidžiame kartu su Mantu, jį eilę metų pažįstu ir esame žaidę ne vieną sezoną kartu.

Tokios tos sėkmės priežastys.

Dar labiau džiugina ne asmeniniai, o komandos rezultatai. Gaila, kad per vėlai prisijungiau ir jau iškritome iš Europos taurės, bet VTB lygoje žygiuojame labai šauniai, esame antri, iškovojome 8-ias pergales paeiliui. Manau, ši lyga Europoje antra pagal pajėgumą po Ispanijos ACB pirmenybių. Vien trys Eurolygos komandos, „Eurocup“ atstovai.

Tikiu, kad galime kažką smagaus nuveikti.

– Galima sakyti, kad geriausią krepšinį žaidžiate po etapo NBA lygoje?

– Sakyčiau , kad taip. Galbūt kokybiškiausią. Pagaliau vėl jaučiu pasimėgavimą krepšiniu. Prieš tai visiškai nerasdavau savo vietos, o kai nerandi vietos aikštelėje, tai turėjo įtakos ir gyvenimui, nuotaikų svyravimams.

Dabar esu ramus savyje, ramus aikštelėje, ramus už jos. Pagaliau vėl mėgaujuosi krepšiniu.

– Atrodo, kad esate patenkintas tuo karjeros posūkiu iš Pirėjo į Krasnodarą?

– Visiškai, absoliučiai. Labai sunkus sprendimas išvykti iš Graikijos, palikti tokį klubą, tokį miestą nelengva, bet karjeros atžvilgiu, buvo teisingas žingsnis.

– Pasikeitus „Lokomotiv“ klube treneriams, ar nebuvo nerimo, kad vėl situacija gali koreguotis ne jūsų naudai?

– Apėmė paniškas juokas (šypsosi). Jau per sezoną penki strategai pasikeitė. Bet džiaugiuosi, kad Krasnodare visi treneriai mane matė trečioje pozicijoje.

– D. Maskoliūnas minėjo, kad jus išbandys ir atakuojančio gynėjo vaidmenyje.

– Nieko baisaus, Krasnodare kartais tą darau. Ne bėda kažkiek pažaisti ir sunkiuoju kraštu, bet ne visiškai būti nustumtam į poziciją, kuri iš esmės nėra tau priimtina. Dabar normalu, kad šiuolaikiniame krepšinyje nėra tų tvirtų pozicijų, krepšininkas turi būti universalus, pasiruošęs žaisti ne vienoje pozicijoje.

– „Visų žvaigždžių“ rungtynėse kažkam perdavėte lanką, kam jis atiteko?

– Man reikėjo įteikti dovaną kuriam nors žaidėjui, pasirinkau Mike’ą Jamesą, reikėjo sugalvoti priežastį. Pajuokavau sakydamas, kad dovanoju tau lanką, nes Milane dažniau atlikdavai perdavimą lankui, o ne man. Čia pokštas, su juo mus sieja geri santykiai, esame neblogi bičiuliai.

Džiaugiuosi ir dėl jo, Mike’as įrodinėja, jog yra nerealus žaidėjas, manau, jo vieta NBA lygoje.

Nebūsiu originalus, įdomiau ne naujokai, bet pagaliau į rinktinę grįžęs Donatas Motiejūnas.
Mindaugas Kuzminskas

– Kalbant apie tą renginį, kokie įspūdžiai ir kokio lygio tas VTB pirmenybių „Žvaigždžių savaitgalis“?

– Aukšto! Aš likau nustebęs. Rusijoje tas rungtynių lankomumas nėra pats didžiausias, kai kuriose arenose netrūksta tuščių tribūnų.

O per tą šventę žaidėme VTB arenoje, buvo 15 tūkstančių žmonių, išpirkti visi bilietai, aukšto lygio organizacija, tačiau vis vien aš manau, kad krepšinį suprantantiems žmonėms, profesionalams tas renginys nėra toks įdomus.

Aš esu to formato šalininkas, koks yra Lietuvoje: su finalo ketvertu, per pertraukas – tritaškių konkursas. Kaip bebūtų „Žvaigždžių dienoje“ tos rungtynės, būkime biedni, bet teisingi, nėra pats įdomiausias renginys. Jei būtų motyvacija, žaistum kitaip. Kai jos nėra, nesupranti, ką tau reikia daryti aikštelėje.

– D. Maskoliūnas sulaukė neigiamo Ado Juškevičiaus atsakymo dėl žaidimo rinktinėje, gal teko su juo pasikalbėti apie tai?

– Teko, bet manau, jis pats kada nors pasakys. Nenoriu žaisti sugedusio telefono, man jo motyvai yra ganėtinai suprantami.

– Rinktinėje yra naujų veidų, kurio galimybės yra įdomiausios?

– Nebūsiu originalus, įdomiau ne naujokai, bet pagaliau į rinktinę grįžęs Donatas Motiejūnas. Manau, ir žiūrovams dabar įdomiau tos rinktinės kovos, didžiausia intriga dėl jo.

Ir man smalsu, kokios jis sportinės formos, juk yra neeilinis talentas ir super žaidėjas, džiaugiuosi, kad jis padės rinktinei.

Rungtynės Belgijoje – šį penktadienį vasario 21 dieną.

Po išvykos į Belgiją kitas rungtynes Lietuva žais vasario 24 dieną Vilniuje su Čekijos komanda. Mačo „Siemens“ arenoje pradžia – 19:30 val.

Lietuvos rinktinė Europos čempionato atrankos C grupėje dar susitiks su Danijos rinktine, o į Senojo žemyno pirmenybes pateks trys geriausios grupės komandos.

LIETUVOS VYRŲ KREPŠINIO RINKTINĖS SUDĖTIS EUROPOS ČEMPIONATO ATRANKOS RUNGTYNĖMS SU BELGIJOS IR ČEKIJOS RINKTINĖMIS

VARDAS PAVARDĖKLUBAS
Mantas KalnietisKrasnodaro „Lokomotiv-Kuban“
Žygimantas JanavičiusKlaipėdos „Neptūnas“
Rokas JokubaitisKauno „Žalgiris“
Tomas DimšaPanevėžio „Lietkabelis“
Paulius ValinskasPanevėžio „Lietkabelis“
Jonas MačiulisAtėnų „AEK“
Mindaugas KuzminskasKrasnodaro „Lokomotiv-Kuban“
Arnas ButkevičiusVilniaus „Rytas“
Eimantas BendžiusVilniaus „Rytas“
Gytis MasiulisKlaipėdos „Neptūnas“
Donatas MotiejūnasŠanchajaus „Sharks“
Laurynas BirutisPrienų „CBet“
Martynas SajusPanevėžio „Lietkabelis“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)