„Antra vieta mūsų komandai yra geras pasiekimas žinant situaciją, kurioje buvome pastaruoju metu. Būkim biedni, bet teisingi – „Žalgiris“ šiuo metu yra visa galva geresnis už visas komandas Lietuvoje ir tokiu bus dar ne vienus metus. Ir bus geresnis gerokai“, – po finalo, pralaimėto 60:80 kauniečiams, konstatavo treneris Dainius Adomaitis.

Panašios nuomonės bent jau vertindamas šių metų rezultatą yra ir dabar jau buvęs „Ryto“ sporto direktorius bei vis dar esamas jo dalininkas Linas Kleiza.

„Žiūrint realistiškai, mūsų pasirodymas geras, o antra vieta – adekvati. Palyginti su praėjusiais metais, padarėme žingsnį atgal, o „Žalgiris“ paėjo dar į priekį. Tas taškų skirtumas daugmaž ir atspindi tai, kas šiuo metu vyrauja Lietuvos krepšinyje. Rezultatas toks, koks ir turėjo būti“, – tikina jis.

Paklaustas, ar prieš pat KMT Finalo ketverto turnyrą jo „Ryto“ valdžiai įteiktas atsistatydinimo iš sporto direktoriaus pareiškimas negalėjo išbalansuoti komandos, L. Kleiza teigia, kad taip nemano.

„Tai kaip tik neišbalansavo komandos, netgi sutelkė ją dar labiau. Rezultatai tą irgi patvirtina. O pats mano sprendimas buvo priimtas žymiai anksčiau, nes tas mūsų konfliktas įvyko dar lapkričio mėnesį“, – tvirtina LK.

Kodėl tarp jo ir Rolando Jaručio perbėgo juoda katė? Kas lėmė tai, kad L. Kleiza savo noru paliko užimamas pareigas? Kaip vertina mestą kaltinimą, kad jo indėlis į „Ryto“ komandą buvo lygus apskritam nuliui? Kokią paskolą jis yra suteikęs Vilniaus klubui? Ir ar tikrai dirbo už dyką?

Pokalbis apie tai – „Delfi“ TV laidoje „Krepšinio zona“.

– Linai, tai koks konfliktas tarp jūsų ten įsižiebė?

– Koks ten konfliktas, jokio konflikto nebuvo (šypsosi). Ten viskas labai paprasta: mūsų pagrindinis dalininkas Darius Gudelis išvažiavo į Iraną ir R. Jarutis pradėjo kaip šuniukas sekioti paskui mane su savo sutarimi ir aiškinti, kad jam kažkas pažadėta.

Pasakiau jam, kad mano parašas šioje organizacijoje yra negaliojantis, bet jeigu jam bus ramiau, galiu pasirašyti. Užklausiau Dariaus, kas čia vyksta, ir jis atrašė, kad nieko nėra sutarta, reikia atšaukti parašą, bet jis taip ar taip juk negalioja.

O ką R. Jarutis pirmiausia padarė? Jis per penkias minutes persivedė pinigus į savo agentūrą. Tai dabar tie jo visi neigimai... Yra juk visi įrašai. Man reikėjo bent treneriams atlyginimus mokėti, nes turėjome vėlavimus. Mano žiniomis, klubo sąskaitoje buvo apie 20 tūkstančių eurų, o jis maždaug pusę persivedė sau. Man buhalterė pasakė ir visi tą žinojo. Tai kokie čia dar aiškinimai ir pasiteisinimai?

– O kodėl jūsų paties sutartis su „Rytu“ ir sporto direktoriaus pareigos nebuvo oficialios?

– Nes aš per dvejus su puse jame praleistų metų niekada neėmiau iš klubo pinigų. Esu tik įnešęs į jį. Juk kalbame apie sunkų gyvavimo metą. O „Rytui“ žaidžiant Europos taurėje reikėjo turėti sporto direktorių, todėl aš tas pareigas ir prisiėmiau. Aš negaudavau jokios algos, nesu paėmęs nė cento.

– Linai, nors dabar iš R. Jaručio pusės jau pasigirdo priekaištų jums, visgi jūs nebuvote atleistas, o iš klubo pasitraukėte pats, savo noru. Kaip tai paaiškinti?

– Tai va, jeigu turėjo priekaištų, mane seniai galėjo atleisti. Aš galvojau dar vasarą pasitraukti, bet mane įkalbėjo pasilikti. Bet po to, kas įvyko, Dariui grįžus iš atostogų, jų nuomonė pasikeitė. Buvo pasakyta, kad niekas nieko dėl to nedarys. Man tas netiko. Manau, kad jeigu taip būtų pasielgta nors vieno iš mūsų dalininkų įmonėje, šis klausimas būtų labai greitai išspręstas. O čia, aišku, klubas, tai nėra tai niekam labai aktualu.

Aš iš karto pasakiau, kad šioje komandoje nelieku ir išeinu. Galiu pateikti visus įrodymus, kad čia niekas nebuvo iš piršto laužta. Jis eina viešai ir teigia visišką melą.

– Kiek tiesos yra kalbose, kad sezono metu, o gal net ir dabar braška trenerio D. Adomaičio, kurį jus užstojote, kėdė?

– Aš visada buvo klubo interesų pusėje. Sezonas dar tęsiasi ir nenorėčiau kištis į tai. Tik žinau, kad prieš Dainių samdant, jam buvo žadėta, jog komandos biudžetas bus trigubai didesnis nei dabar. Aš tikiuosi, kad Dainius liks čia ir po sezono ir treniruos „Rytą“ dar ilgai, bet ateities aš negaliu prognozuoti. Jis atsidavęs komandai ir yra tinkamas treneris.

– Linai, „Ryto“ dalininkų susirinkime turite du balsus iš 20. Po 8 priklauso pagrindinei rėmėjai Vilniaus savivaldybei ir D. Gudeliui, po vieną – bendrovei „Norvelita“ ir viešajai įstaigai „Perlas“. Tai savo dalių kol kas neplanuojate atsisakyti?

– Taip, kol kas dalininku aš lieku, niekur neskubu trauktis. Esame kalbėję apie pardavimus, bet netenkino nei jų sąlygos man, nei mano jiems. Mane yra ganėtinai sunku paspausti, kas ir matyti. Nežinau, jeigu buvo tiek daug nusiskundimų, tai kodėl aš nebuvau anksčiau atleistas?

– R. Jarutis, duodamas interviu „Delfi“, sakė taip: „Į pagrindinę komandą asmeniškai pritraukiau apie 200 tūkst. eurų paramos. O mane kritikuoja žmogus, kuris finansiškai prie klubo veiklos prisidėjęs apskritu nuliu. Išskyrus suteiktą paskolą, už kurią L. Kleiza gauna palūkanas. Jis ne tik nėra įnešęs lėšų, bet dar ir užsiima verslu, nes uždirba palūkanas“. Kaip pakomentuotumėte šį jo pasisakymą?

– (Juokiasi). Čia – melas. Galiu atnešti visas dalininkų ataskaitas, kuriose matomas L. Kleizo įnašas. Tai – ne 10 ir ne 20 tūkstančių. Bet aš už R. Jaručio skautingo paslaugas nebenoriu mokėti.

Aš esu mažų mažiausias skolintojas iš dalininkų. Tai jis kalba apie kitus dalininkus? Aš paskolos neatsiėmiau ir jokių palūkanų neėmiau. Buvo labai blogai ir sklido kalbos, kad D. Gudelis nori parduoti komandą, tad reikėjo įnešti pinigų ir visi dalininkai suteikė paskolas.

– Rolandas dar viešai žeria jums priekaištus dėl, jo manymu, kai kurių klaikių sutarčių, kurios buvo pasirašytos praėjusį ir šį sezoną, ir dėl to, kai kuriems žaidėjams (Artiomui Parachovskiui, Chrisui Krameriui) buvo gerokai permokėta. Ar pats čia įžvelgiate savo klaidų?

– Aišku, įžvelgiu, bet čia priekaištai kam, visiems dalininkams, jeigu mes visi kartu su kažkuo pasirašėme? Aš žinau, kaip čia viskas vyksta. Tiesiog puolama ir metama į sieną bet kas, tikintis, kad tai prilips. Sporto organizacijos tikslas turi būti laimėti, o aš, kaip sporto direktorius, buvau atsakingas už rezultatą. Už finansus atsakingas direktorius, tai vėlgi, kam čia priekaištai skirti?

O Ch. Krameris net ir po traumos „Chimki“ klube uždirba daugiau nei pas mus, t. y. ne šimtą, ne du ir ne tris šimtus tūkstančių per sezoną. Bet Rolandas gal visas sutartis skaičiuoja kita valiuta (juokiasi).

– Linai, ar pats save įsivaizduojate kokiame nors kitame Lietuvos klube?

– Aš apie tai dabar visiškai negalvoju. Čia buvo praleisti dveji su puse metų, įdėta labai daug širdies, prakariauta daug karų, kaip jūs visi žinote. Man buvo tik „Rytas“, „Rytas“ ir viskas. Buvo geri metai, daug ko išmokau patekęs tiesiai į ugnį. Dirbau su labai gerais treneriais – Rimu Kurtinaičiu, D. Adomaičiu. Man tai buvo didelė patirtis. Aišku, gaila, kad taip viskas pasibaigė.

Visa laida „Krepšinio zona“ ir Vaido Čeponio bizūnas – vaizdo įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)