Penki iš septynių „Betsafe-LKL“ pasirinktų teisėjų – Gvidas Gedvilas, Tomas Jasevičius, Jurgis Laurinavičius, Artūras Šukys ir Gytis Vilius – tvarką prižiūrėjo ir praėjusių metų KMT finalo ketverte Vilniuje, o prie jų šiemet dar prisijungs Andrius Maleckas ir Gintaras Vitkauskas.

Pastarieji pakeis į turnyrą nebepakviestus Vilių Mačiulaitį ir 54-erių metų Luigį Lamonicą.

Italas, kuris yra daugiausia patirties turintis Eurolygos teisėjas, jau net devynis sykius švilpęs Eurolygos finalo ketverte, pernai pateisino savo vardą ir KMT finalai, skirtingai nei analogiški turnyrai Ispanijoje, Graikijoje, Serbijoje ir Turkijoje, praėjo be teisėjavimo skandalų.

Tiesa, vėliau šis LKL eksperimentas pirmą kartą pasisamdyti arbitrą iš užsienio, neturintį FIBA licencijos, galimai kainavo tai, kad į pasaulio čempionatą Kinijoje netikėtai nebuvo pakviestas nė vienas Lietuvos teisėjas.

Nors tada taip iki galo ir liko neaiškios tikrosios to priežastys, tarp kurių galėjo būti ir paprasčiausiai mūsų arbitrų kvalifikacijos stoka, panašu, kad šiemet tokio konflikto bus išvengta, nes buvo nuspręsta nei L. Lamonicos, nei Olego Latiševo iš Latvijos, nei kitų Eurolygos teisėjų į KMT turnyrą nevilioti ir išsiversti vietiniais aikštelių tvarkdariais.

Kodėl buvo priimtas toks sprendimas? Ar nesibaiminama skaudžių kitų šalių pernykščių pavyzdžių? Kaip vertinama arši kritika teisėjams po karštų ketvirtfinalio mūšių? Ir kokia naujovė, galinti pakeisti dabartinę KMT turnyro tvarką, yra labai rimtai svarstoma?

Pokalbis apie tai naujausioje DELFI TV laidoje „Krepšinio zona“ – su LKL prezidentu Remigijumi Milašiumi.

– Remigijau, po lemiamų KMT ketvirtfinalio mačų Vilniuje ir Klaipėdoje teisėjų ir net lygos adresu skriejo aštri kritika iš pralaimėjusių komandų – Utenos „Juventus“ ir Alytaus „Dzūkijos“ – stovyklų. Kaip pats vertinate tuos pasisakymus ir žeriamus priekaištus?

– Visa tai yra emocijos. Prisiminkime, kad „Juventus“ namuose laimėjo tik keturiais taškais, nors tikrai galėjo laimėti ir daugiau, nes pirmavo didesniu skirtumu, o paskutinėmis sekundėmis Bryantas Crawfordas kažkodėl net nebemetė į krepšį. Šitose sprinto varžybose yra būtina mesti, nes čia lemiamas kiekvienas taškas.

Į Vilnių jie atvažiavo tikrai geros formos, bet ir „Rytas“ dabar ant bangos. Rungtynių baigtį nulėmė trečias kėlinys (36:15). Taigi „Juventus“ pirmiausia reikėtų pažiūrėti į savo gynybinius dalykus ir asmenines problemas, kodėl taip įvyko. Jeigu uteniškiai tą kėlinį būtų sužaidę taip, kaip reikėjo, jokių klausimų nebebūtų kilę. Manau, jie turėjo labai didelius šansus šiemet.

Kitą dieną po „Juventus“ direktoriaus Eimanto Skersio pareiškimo aš paskambinau LKL teisėjų direktoriui A. Paviloniui ir paklausiau, kaip jis vertina teisėjavimą, o jis atsakė, kad gerai ir kad jokių didelių nukrypimų ir klaidų, kurios galėjo keisti rungtynių lemtį, tikrai nebuvo. O klaidelių visada būna – į abi puses, to neišvengsi.

Dzūkai Klaipėdoje irgi sužaidė puikias rungtynes ir KMT finalo ketvertas vėl vos neliko be savo šeimininko „Neptūno“, kaip nutiko 2018-aisiais. Po rungtynių susisiekiau su K. Pilipausku, kuris suskaičiavo, kad tame epizode (apie kurį „Dzūkijos“ treneris Valdemaras Chomičius sakė, kad tikrai nepraėjo 5 sekundės jo žaidėjams išsimetant kamuolį iš už šoninės linijos) ištiksėjo 5,4 sek. Taigi viršijo limitą ir teisėjai čia nepadarė klaidos. O dėl galimos varžovo baudos prieš Chauncey Collinsą paskutinėmis sekundėmis, Kęstutis patikino, kad tokiu momentu pražangos už tokio lygio kontaktą nėra skiriamos.

– Kodėl šiemet Finalo ketverto kovose nebematysime Eurolygos arbitrų – to paties italo L. Lamonicos, ar latvio O. Latiševo, apie kurį buvo kalbama ir pernai?

– Praėjusių metų eksperimentas pasiteisino. Bet, žinote, buvo įvairių nuomonių: vieni mane kritikavo, o kiti sakė, kad gerai.

Prieš mėnesį susirinkome aš, Kęstutis Pilipauskas, Romualdas Brazauskas ir Algimantas Pavilonis bei aptarėme šitą klausimą. Apsistojome ties tuo, kad KMT finalo ketvertą aptarnaus septyni teisėjai. Keturių jų pavardės mums iškart buvo daugmaž aiškios, o dėl kitų trijų dar laukėme, ar jie nepadarys lemtingų klaidų per paskutines rungtynes.

Reikia pastebėti, kad paskutiniu metu mūsų teisėjų lygis labai kyla. Eurolygoje dirba trys mūsiškiai. T. Jasevičius ir kiti darbuojasi FIBA Čempionų lygoje. Šiuo metu iš 17-os LKL arbitrų 13 turi tarptautinę kategoriją.

– Ar artimiausioje ateityje neplanuojate naujovių ne tik konkursuose, kaip kad brolių Lavrinovičių pakvietimas svečių teisėmis, bet ir pokyčių pačiame KMT turnyro formate?

– Mes visokius variantus svarstome, o vieną, kad namų komanda turėtų automatiškai patekti į Finalo ketvertą, gal net iškelsime LKL valdyboje. Kitose šalyse, tokiose kaip Ispanija ar Turkija, taip ir yra – turnyrą priimančio miesto gerbėjai automatiškai yra to spektaklio dalyviai. Bandysime kalbėtis tuo klausimu.

Visi mes suprantame to reikšmę – juk žaidėjai žaidžia ne tuščiai salei. Visada smagiau, kad auditorija pilna. Krepšinis tam ir skirtas. O kai turnyre dalyvauja namų komanda, ji turi savo sirgalius, kurie tampa viso Finalo ketverto arenos užpildytojais. Natūralu, kad jiems svarbiausi jų palaikomos komandos rezultatai.

Visa laida „Krepšinio zona“ – vaizdo įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)