Regis, daugiau nebebus jokių staigmenų.

Pirmadienį nacionalinės komandos sudėtį vasario Europos čempionato atrankos varžyboms pristatęs naujasis ekipos treneris Darius Maskoliūnas iš karto susilaukė klausimų apie A. Juškevičių.

Vidutiniškai 15,1 taško ir 5,3 rezultatyvaus perdavimo per rungtynes VTB Vieningoje lygoje renkantis Permės „Parma“ puolimo lyderis atrodė natūralus pasirinkimas komandai, negalėsiančiai remtis NBA ir Eurolygos žaidėjais.

Atrodė ir D. Maskoliūnui, tačiau iš 31-erių kauniečio specialistas išgirdo neigiamą atsakymą.

„Labai norėjau matyti jį rinktinėje, bet Adas atsisakė atvažiuoti dėl asmeninių priežasčių. Į detales nelindau, jūsų darbas jas išsiaiškinti“, – pranešė D. Maskoliūnas.

Be to, rinktinės strategas leido suprasti, jog snaiperis veikiausiai apskritai baigia karjerą nacionalinėje ekipoje.

„Jei sąžiningai, nežinau, kaip čia atsakyti. Gal ir visam laikui atsisakė“, – neneigė specialistas.

Su A. Juškevičiumi Krepšinis.lt pirmadienį susisiekti nepavyko, tačiau pats žaidėjas paliko užuominą apie savo ateitį internete.

„Buvęs Lietuvos rinktinės ir „Parma“ atstovas“ – toks įrašas dabar žymi A. Juškevičiaus paskyrą „Instagram“ tinkle.

Jeigu tai tikrai pabaiga, ji A. Juškevičiui atėjo lygiai prieš metus – 2019-ųjų vasarį Klaipėdoje, pačiam krepšininkui to dar nė nenujaučiant.

Tuomet taikliarankis gynėjas, galintis ir organizuoti atakas, su sūnumi Simu ant rankų dalijosi įspūdžiais po paskutinių pasaulio čempionato atrankos rungtynių su Italija.

Per pusantrų metų trukusias varžybas lietuviai laimėjo 11 iš 12 dvikovų, ir visose jose prakaitą liejo A. Juškevičius, sužaidęs daugiau minučių nei bet kuris kitas iš trijų dešimčių buvusio rinktinės vairininko Dainiaus Adomaičio atrankoje pasitelktų krepšininkų.

Tuomet Krepšinis.lt paklaustas, kaip jaustųsi, jei po tokio ilgo žygio per kvalifikacijos kliūčių ruožą nepatektų į rinktinės sudėtį pasaulio čempionate, A. Juškevičius ilgai nemąstė.

„Nieko nepadarysi. Nereikia žiūrėti toli į ateitį, bus taip, kaip reikės. Nieko nepakeisi. Svarbu, kad padarėme tai, ką šiai dienai reikėjo padaryti“, – sakė rinktinės senbuvis.

Ir vis tik būtent jam galiausiai teko savo kailiu patirti, kokia žiauri gali būti naujoji Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) atrankos varžybų sistema, verčianti dėl kelialapio kautis vienus, o pasinaudoti juo leidžianti kitiems.

Prisidėjus Eurolygoje rungtyniaujantiems L. Lekavičiui ir Mariui Grigoniui, A. Juškevičiui praėjusią vasarą teko vienam pirmųjų atsisveikinti su nacionalinės komandos stovykla dar likus mėnesiui iki planetos pirmenybių.

D. Adomaitis tuomet pirmenybę skyrė Roko Giedraičio sugebėjimams prie trijų taškų linijos, nors pastaraisiais taip ir nepasinaudojo – naujokas beveik nežaidė, o Lietuvos rinktinė Kinijoje metė ir pataikė mažiausiai tritaškių tarp visų 32 turnyro komandų.

Garantijų dėl vietos dvyliktuke per svarbiausias varžybas A. Juškevičius nebūtų turėjęs ir šiemet.

Nors konkurencija gynėjų grandyje vasarą veikiausiai bus mažesnė dėl visą sezoną veteraną Renaldą Seibutį kamuojančių sveikatos problemų.

Retoriniu kol kas lieka ir klausimas, ar A. Juškevičius būtų nusprendęs vienodai, jei rinktinės strategu būtų tapęs „Parma“ treniruojantis Kazys Maksvytis, iš pradžių laikytas pagrindiniu favoritu užimti šį postą, bet galiausiai nesulaukęs Rusijos klubo vadovų žalio signalo.

Apsidrausdamas nuo bet kokių interpretacijų, D. Maskoliūnas išsyk paskubėjo patikinti – tarp jo ir A. Juškevičiaus neperbėgo jokia juoda katė.

Pirmadienį Krepšinis.lt priminus pernykštę gynėjo patirtį, Kauno „Žalgirio“ trenerių štabe dirbantis specialistas traukė pečiais.

„Gal kažkiek tai ir susiję (su sprendimu atsisakyti kvietimo – Krepšinis.lt), bet man sunku kalbėti, nes aš tos situacijos nesukūriau. Negaliu atsakyti už kitus, susisieksite su Adu ir sužinosite priežastis tiesiai iš jo. Tik noriu užtvirtinti, kad mano santykiai su Adu tikrai normalūs, turėjome gražų pokalbį. Jis priėmė sprendimą, kurį aš gerbiu, nors man jo ir labai reikėtų“, – komentavo D. Maskoliūnas.

A. Juškevičius atstovavo Lietuvai visuose aukščiausio rango krepšinio turnyruose: pasaulio čempionate (2014 metais), olimpinėse žaidynėse (2016 metais) bei Senojo žemyno pirmenybėse (2017 metais).

Bene įsimintiniausią mačą jis sužaidė debiutuodamas komandoje, kai Las Palmase (Ispanija) planetos čempionato grupių etapo rungtynėse į Pietų Korėjos krepšį įskraidino 6 tritaškius iš 7 bandymų ir pritrūko vos vieno iki rinktinės rekordo.

Tą vakarą buvęs „Žalgirio“ ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ atstovas, taip pat žaidęs Vokietijoje, Ispanijoje, Turkijoje ir Prancūzijoje, iš viso surinko 20 taškų.

Identišką rezultatyvumą jis fiksavo 2017 metais Tel Avive (Izraelis), priversdamas stebėtis net nuo jo metimų kentėjusios Italijos krepšinio akademiką Ettore Messiną.

„Mes visaip bandėme uždengti kitas vietas savo gynyboje, kurias laikėme silpnesnėmis. Tada į aikštę išėjo šis vaikis ir pridarė mums aibę rūpesčių“, – tuomet Krepšinis.lt paklaustas apie A. Juškevičiaus pasirodymą, guodėsi italų vairininkas.

Pačiam A. Juškevičiui geriausiai pažįstama užduotis Lietuvos rinktinėje buvo kamšyti traumų paliktas spragas, padėti kompensuoti lygiaverčių įžaidėjų stygių.

Nors grumiantis su žemesnio rango varžovais pasaulio čempionato atrankoje A. Juškevičius turėjo svarbesnį vaidmenį, pagrindinėje scenoje vietos jam neatsirado. Tad patyręs žaidėjas nusprendė savo spektaklį baigti taip ir neiškovojęs medalių.

Nebent A. Juškevičiaus karjeroje vis dėlto įvyko dar ne visi netikėtumai?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (148)