Būtent tokią šūsnį tritaškių žalgiriečiai per pastarąsias dvi savaites atseikėjo tiek Berlyno ALBA (104:80), tiek Pirėjo „Olympiakos“ (94:69) vyrams, o apskritai laimėjo šešerias ir aštuonerių rungtynių ir šiuo metu yra neabejotinai viena karščiausių Eurolygos komandų.

Bėda tik ta, kad ketvirtadienio jų varžovė Stambulo „Anadolu Efes“ (20/3) – dar karštesnė ir tokia yra visą šį sezoną. Eurolygos vicečempionai nuskynė aštuonias pergales iš eilės ir net 16 iš 17 galimų, skaičiuojant nuo lapkričio mėnesio.

Šią savaitę Turkijos grandas iš dalies atsiteisė ir su savo praėjusių metų skriaudiku Maskvos CSKA (82:80), kuriam nusileido Vitorijoje vykusiame finale. Įspūdingą žaidimą ir rezultatus demonstruojantis „Anadolu“ klubas dominuoja ir turnyro lentelėje – turkai nuo artimiausių perserkiotojų atsiplėšę jau 3-4 pergalėmis.

Žaliai-baltų padėtis irgi taisosi: kauniečiai (9/14) žengia 11-oje pozicijoje ir vis sparčiau vejasi paskutinį atkrintamųjų traukinio vagoną, kuriame dabar – „Valencia“ (11/12).

Be to, prieš mūšį Stambule Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai gali pasigirti ne tik įkaitusia savo forma, bet ir tuo, kad pernai tą pačią „Anadolu Efes“ ekipą yra patiesę jos pačios tvirtovėje daugiau nei įtikinamai – 93:79. Tai – vis dar skaudžiausia Ergino Atamano kariaunos nesėkmė namuose per du sezonus.

Tiesa, pats Šaras prieš artėjantį susitikimą apie saviškių pergalių seriją kalbėjo atsargiai: „Visgi esame „Žalgiriukas“ su savo limitais ir daugelyje Eurolygos rungtynių turime perlipti per save“.

Papildomų prieskonių ketvirtadienio akistatai suteikia ir tai, kad visai tikėtina, jog Turkijos ir Lietuvos čempionai gali suremti savo ginklus ir šių metų atkrintamosiose – žinoma, jeigu tik „Žalgiris“ ten pateks: „Efes“ stengiasi rezervuoti sau pirmąją vietą reguliariajame sezone, o žalgiriečiai, jei ir įšoks į ketvirtfinalį, realiausia, kad jame startuos iš aštuntos pozicijos.

Pokalbis apie laukiančią dviejų karščiausių Eurolygos komandų kaktomušą ir įkaitusio „Žalgirio“ šansus joje bei turnyro lentelėje – naujausioje DELFI TV laidoje „Krepšinio zona“ su NBA skautu Benu Matkevičiumi ir komentatoriumi Vaidu Čeponiu.

– Vaidai, ilgai snaudęs „Žalgiris“ įsibėgėjo ir nenumaldomai artėja prie pirmojo Eurolygos aštuoneto. Kaip manai, ar ketvirtadienį „Anadolu Efes“ neatšaldys kauniečių entuziazmo?

– „Žalgiris“ su „Anadolu Efes“ – šiuo metu karščiausios Eurolygos komandos. Turkų klubas apskritai visą šį sezoną dega (šypsosi). Stambule laukia labai įdomi dvikova.

Gal kai kas mano, kad „Efes“ iškovos lengvą pergalę – nieko panašaus. Bus labai atkaklios rungtynės. Matėme, kad ir Kaune žalgiriečiai, net ir būdami dar gana prastos formos, įnirtingai priešinosi (68:74) ir uždarė Shane'ą Larkine'ą, kuris sužaidė patį nereezultatyviausią savo mačą ir tepelnė 6 taškus.

Aišku, reikės ir sėkmės, nes turkai turi daugiau ginklų. Taip pat reikia būti pasiruošusiems persiorientuoti, jeigu pakris kam nors iš varžovų vidutiniškų metikų, ir kažkiek keisti gynybos planą.

– Benai, kaip jūs žiūrite į ketvirtadienio dvikovą: ar „Žalgiris“ joje tikrai ryškus autsaideris?

– „Žalgiris“ tikrai yra rungtynių „underdogas“. „Anadolu Efes“ visą sezoną žaidžia kaip stabiliausia komanda, kuri turi mažai silpnybių. Daug kas ant Sh. Larkine'o yra pastatyta, todėl visa žalgiriečių koncentracija gynyboje bus į jį. Reikės sėkmės, kad kitų nepataikytų, kad jiems neatsirištų rankos ir jie nekompensuotų to Sh. Larkine'o taškų vidurkio, jeigu jis bus mažesnis.

Daug kas priklausys nuo pradžios. Jeigu vyks aštri kova ir žalgiriečiai laikysis arti varžovų iki pat gali, turkai gali ir suklibėti, nes namie laimėti spaudimas jiems visada yra didelis.

– Vaidai, o ar užtikrintai turnyro lentelėje pirmaujantis „Anadolu Efes“ klubas ketvirtadienio vakarą gali kažkiek atsipalaiduoti?

– Čia šioks toks spėjimas ir spekuliacija, bet manau, kad tai yra realu. „Žalgiriui“ labai naudinga, kad „Efes“ antradienį lamėjo išvykoje prieš CSKA ir dabar tvirtai pirmauja turnyre. Net ir iškritus pagrindiniam centrui Bryantui Dunstonui jie skina pergales ir turi supertalentingą komandą, kuri, sakyčiau, yra pagrindinė pretendentė laimėti Eurolygos čempionės titulą.

– Benai, o kaip jūs sureagavote į žinią, kad buvęs jūsų atstovaujamos Bostono „Celtics“ komandos narys Sh. Larkine'as, kuris yra pats naudingiausias ir rezultatyviausias Eurolygos žaidėjas, vos po maždaug pusantro sezono, praleisto Turkijoje, gavo šios šalies pilietybę?

– Čia kaip ir jų sprendimas, tegul jie ir perka (šypsosi). Mes, Lietuvos rinktinė, kol kas nematome tokio reikalo, ir aš į tai nesikišu. Mes tikime mūsų sistema, jaunimu ir ateitimi bei dirbame su mūsiškiais. Šiuo metu nėra poreikio kažką natūralizuoti. Kitos komandos tai daro, nes toks yra greitesnis ir lengvesnis variantas pretenduoti į medalius. O mes tikime savo žaidėjais, Lietuva ir tais treneriais, kurie augina tuos žaidėjus. Ir čia yra visa esmė.

„Anadolu Efes“ ir „Žalgirio“ akistata – ketvirtadienį 19 val. 30 min.

Laida „Krepšinio zona“ ir V. Čeponio bizūnas – vaizdo įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)