Fiziškumas. Fiziškumas. Fiziškumas. Tiek prieš rungtynes, tiek po jų žalgiriečiai kartojo, jog tai yra pagrindinis mūšio su Vilerbano ASVEL akcentas. Agresyvaus varžovų žaidimo laukę kauniečiai jo sulaukė bei sugebėję atsakyti tuo pačiu šventė sunkią pergalę 79:74.

Anot Pauliaus Jankūno, Vilerbane „alkūnės skraidė“ labiau nei akistatoje su Vilniaus „Rytu“, kuriame kapitonas buvo nubaustas nesportine pražanga už alkūnės atstatymą į Mareko Blaževičiaus kaklą. Anot penkias pražangas per 20 minučių surinkusio veterano, pergalę lėmė būtent sugebėjimas nenusileisti kontaktinėje kovoje.

„Žinojome, kad ASVEL namie žaidžia labai fiziškai ir jiems daug kas čia yra leidžiama, todėl jie naudoja viską, ką gali. Buvo nelengva, reikėjo labai stipriai kovoti dėl kamuolių. Visi turėjome daug darbo. Atsakėme fiziškumu į fiziškumą. Prisirinkome pražangų, bet tokiose rungtynėse kitaip ir negali būti. Jei neprisirenki pražangų, vadinasi, kad nebuvai fiziškas. Fiziškumas viską ir nulėmė“, – teigė P. Jankūnas.

ASVEL – viena prasčiausiai tritaškius Eurolygoje metančių komandų, todėl rungtynių pradžioje prancūzai dažnai mėgino savo laimę iš toli, tačiau pataikę tik vieną iš pirmųjų dešimties bandymų jie suprato, jog svečius reikia užgulti po krepšiu. Nors vienu metu turėjo dviženklį deficitą, šeimininkai greitai jį panaikino tris kartus pelnydami taškus su pražangomis.

Nors „Astroballe“ arenoje netrūko tuščių vietų, Vilerbano ekipai užsivedus, 5 tūkstančiai sirgalių užkūrė tikrą pirtį. Itin karšta žalgiriečiams buvo ne tik dėl atmosferos, bet ir dėl itin varginančios kontaktinės kovos. „Žalgirio“ nuovargis buvo akivaizdžiai matomas ir vizualiai – dauguma žaidėjų buvo ne tik permirkę prakaitu, bet ir ryškiai raudoni.

Vienas raudoniausių – Edgaras Ulanovas, kuris ilgai savo sąskaitoje turėjo tik 2 taškus, tačiau Kauno ekipos gretose buvo vienas naudingiausių. Daugiausiai laiko ant parketo (30 min.) praleidęs žalgirietis mačą baigė su 6 taškais, 3 rezultatyviais perdavimais ir 3 atkovotais kamuoliais, o po mačo bendraudamas su Krepšinis.lt neslėpė – rungtynės fiziškai buvo labai sunkios.

„Fiziškai tai buvo labai sunkios rungtynės. Labai karšta, salė nedidelė, žiūrovų daug. Nėra lengva, bet tai ir akcentavome, kad jie namuose žaidžia su didele energija. Nenustebino, bet buvo sunku tikrai“, – dėstė E. Ulanovas, kurio pastangas įvertino ir Š. Jasikevičius, teigęs, jog puolėjo patirtis tokiame mūšyje buvo labai reikalinga.


„Jankūnas vienas visko nepadarys, jis daug minučių žaisti negali. Turi prisidėti Nigelis, Jockas, Zachas. Jie tą darė.

Tas pats Ulanovas, jis yra pajautęs tokių arenų ir tokio fiziškumo labai nemažai. Čia labai daug komandų suklupo, o mes laimėjome, todėl tai yra tikrai puiki pergalė“, – sakė Š. Jasikevičius, nepamiršęs, jog Vilerbane krito tokie klubai kaip Maskvos CSKA, Maskvos srities „Chimki“, Atėnų „Panathinaikos“, Milano „Armani“ ar Pirėjo „Olympiakos“.

Kol aukštaūgiai lieko prakaitą ir raudonavo besigrumdami po krepšiais, „Žalgiris“ rado savo lyderį, kuris pasistengė, kad jo bendraklubių kova nenueitų veltui. Iniciatyvą ant savo pečių prisiėmęs Lukas Lekavičius likus žaisti 30 sekundžių pataikė pergalingą tritaškį ir nustebino savo emocijomis. Įžaidėjas metimą vadino vienu svarbiausių karjeroje ir didžiavosi galėjęs išplėšti itin reikalingą pergalę.

„Smagu, trūksta mums tų pergalių ir kiekviena pergalė yra labai džiuginanti bei svarbi. Tikrai smagu, kad ypač išvykoje, kur niekam nėra lengva žaisti, laimėjome tokias rungtynes. Man gal mažiau to fizinio vargo. Sunkiau buvo aukštaūgiams, kurie varžėsi su dideliais varžovų žmonėmis, lipančiais ant lentos. Reikėjo atsitverti žmones, bet man tas jų fiziškumas jautėsi mažiau“, – sakė L. Lekavičius.

Pavargo ne tik žalgiriečiai, bet ir varžovai. Itin kukliai ketvirtadienį pasirodė vienas jų lyderių Adreianas Payne'as, kuris per 17 minučių prametė visus 6 metimus iš žaidimo, baudų metimais surinko 3 taškus ir atkovojo 6 kamuolius. Vienas ASVEL lyderių sunkiai startavo, o vėliau, atrodo visiškai prarado motyvaciją stengtis ir tiesiog svaidė pro šalį iš toli.

Prasčiausias sezono rungtynes žaidęs amerikietis ketvirtajame kėlinyje netgi atrodė nepatenkintas dėl to, jog yra keliamas nuo suolo – į aikštelę jis ėjo be jokios energijos ir entuziazmo, o joje vaikščiojo tarsi pardavęs žemes. Visiškai priešingai pasirodė jo oponentas Zachas LeDay.

Nors „Žalgirio“ legionieriui susitikimo startas taip pat buvo itin sunkus, puolėjas stengtis nenustojo. Amerikietis nuolat bandė pralaužti sau kelius po krepšiu ir nors ilgai to daryti nesisekė, lemiamu metu jis galiausiai pradėjo pildyti savo taškų kraitį: per 19 minučių aukštaūgis iš viso surinko 9 taškus (3/9 dvit., 3/5 baud.) bei 6 atkovotus kamuolius.

„Jam pritrūko supratimo, prieš ką žaidžia. Kažkokių žingsnelių į priekį pabaigoje buvo, bet nemanau, kad jis pralaužė.

Manau, kad su tokiu fiziniu sudėjimu jis turėtų prieš tuos mažus gynėjus žaisti agresyviau. Kartais jis atrodo neužtikrintas. Galų gale, jeigu pats nepacentruodavo prieš žemesnius, bent jau paėmė kamuolių, ir jo tie pakartojimai buvo labai svarbūs“, – sakė Š. Jasikevičius.

Vyriškumo testą Vilerbane „Žalgiris“ išlaikė. Tiesa, treneris tai pavadino tik žingsneliu tikro vyriškumo link. Toks žingsnelis prieš lemiamą sezono stadiją nuteikia pozityviai.

„Maži berniukai dėjo kažkokį žingsnelį tapdami vyrais, o tai šioje arenoje prieš tokį fiziškai žaidžiantį varžovą yra labai svarbu. Rungtynės buvo gal netgi dar labiau fiziškesnės, negu mes tikėjomės. Tai buvo vienos iš fiziškiausių rungtynių, kokias esu pajautęs per pastaruosius ketverius penkerius metus. Tikrai malonu, nes daug kartų tokiose rungtynėse mes pralaimėdavome“, – prisiminė Š. Jasikevičius.

Strategas po rungtynių plačiai šypsojosi traukdamas per dantį L. Lekavičių dėl ūgio ir parodijuodamas jo emocijas, tačiau reikia pripažinti, kad „Žalgirio“ lyderiu tapęs įžaidėjas tikrai nebeatrodė kaip mažas berniukas. Galima sakyti, kad to sau leisti jis ir negalėjo, nes Vilerbane turėjo daug besitikintį užnugarį – su jo marškinėliais mačą stebėjusią Justę Jocytę.

Lietuvos moterų krepšinio perlas nenusivylė, o turėti ypatingą gerbėją arenoje buvo smagu ir pačiam L. Lekavičiui.

„Mačiau, kad stebėjo. Tikrai smagu, kad su mano marškinėliais. Džiugu ir aišku, stengiausi nenuvilti“, – šypsojosi jau penktą kartą per pastaruosius šešis Eurolygos mačus 15 taškų ribą perkopęs žalgirietis.

Eurolygos turnyro lentelė

Standings provided by Sofascore LiveScore
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)