Tik pernai savo darbą pradėjusi Vilerbano ASVEL jaunimo akademija savo auklėtiniams skiria viską, ko jiems reikia: naujos statybos pastatų komplekse jiems yra suteiktas apgyvendinimas, maitinimas, pramogos, švietimas ir, žinoma, treniruotės. Krepšinio salės durys jaunuoliams yra atviros bet kuriuo paros metu.

Keturiskart NBA čempiono T. Parkerio inicijuojamos statybos ties akademijos kompleksu nesibaigia: netolimoje ateityje ASVEL turėtų tapti viso Liono, o ne tik jo didžiausio priemiesčio Vilerbano ekipa. Tai nutiks per artimiausius trejus metus pastačius naują areną, kuri yra planuojama bendradarbiaujant su Liono „Olympique“ futbolo klubo valdžia.

Futbolo klubui 25 proc. savo krepšinio komandos akcijų pernai pardavęs ir naujų namų ASVEL ieškoti pradėjęs T. Parkeris to ėmėsi todėl, kad priešingai nei naujasis akademijos kompleksas, dabartinė ASVEL arena modernumu nespindi. 1995 metais atidarytas „Astroballe“ sporto centras, talpinantis 5,5 tūkst. žiūrovų, iš vidaus atrodo gana jaukiai, tačiau iš išorės – itin atšiauriai.

Be to, arena priklauso ne komandai, o miestui, todėl krepšininkai didelės treniruočių laisvės joje neturi. Pavyzdžiui, dieną prieš rungtynes su „Žalgiriu“ įvykus ASVEL treniruotei, jaunieji ekipos talentai Theo Maledonas ir Matthew Strazelis kartu su pora jaunųjų krepšininkių liko salėje pamėtyti individualiai, tačiau nuo 15 val. tai daryti jiems teko tamsoje – tokiu metu „Astroballe“ šviesos yra išjungiamos.

Išsijungusios šviesos nesustabdė nei jaunųjų ASVEL krepšininkų, nei Krepšinis.lt interviu su jiems itin svarbiu žmogumi – už individualų žaidėjų tobulėjimą Vilerbane atsakingu treneriu Josiphu Gomisu.

Dvejus metus ASVEL trenerių štabe dirbantis prancūzas talkina Zvezdanui Mitrovičiui vyrų ekipoje, o taip pat veda ir asmenines treniruotes talentingiausiems akademijos auklėtiniams. Tokiems, kaip J. Jocytė.

Pats J. Gomisas profesionaliai rungtyniavo beveik du dešimtmečius. Jis yra vilkėjęs tokių klubų kaip Malagos „Unicaja“, Nansi SLUC, Limožo CSP ar Nantero JSF marškinėlius. Be to, 2006 metų pasaulio čempionate ir 2007 metų Europos pirmenybėse jis gynė Prancūzijos rinktinės garbę.

Įžaidėjo pozicijoje rungtyniavęs J. Gomisas padeda prieš du mėnesius į Prancūziją gyventi persikėlusiai J. Jocytei gerinti savo įgūdžius. Tiesa, treneris pabrėžia, jog 14-metės lietuvės įgūdžiai bei krepšinio intelektas ir taip yra išskirtiniai, o didžiausias iššūkis dabar yra sustiprėti fiziškai.

„Kol kas jai sekasi tikrai gerai. Justė čia pritampa puikiai, nes ji yra jauna ir protinga, todėl greitai perpranta dalykus. Šiuo metu jai svarbiausia tobulėti fiziškai. Ji yra labai jauna, bet du kartus per savaitę treniruojasi ir su moterimis profesionalėmis. Tai nėra lengva, fiziniai sunkumai dabar jai yra didžiausi“, – sakė J. Gomisas.

Be dviejų savaitinių treniruočių, J. Jocytė su moterimis būna pasiruošusi ir žaisti – kol kas ji ant parketo buvo trumpam pasirodžiusi dvejuose moterų Eurolygos ir Prancūzijos čempionato mačuose, tačiau taškų pelnyti nespėjo. Žaidybinę praktiką mergina kaupia rungtyniaudama jaunimo komandoje, o greta to kasdienybėje turi atsirasti vietos ir mokslams bei individualioms treniruotėms.

Krūvis milžiniškas, o lūkesčiai taip pat, tačiau su J. Jocyte artimai susipažinęs J. Gomisas neabejoja, jog Vilerbane lietuvė jaučiasi laiminga. Ją karjerai WNBA lygoje ruošiantis T. Parkerio bičiulis taip pat papasakojo apie ASVEL akademijos darbo principus, 14-metei iškeltus uždavinius ir jos proveržio ateityje galimybes.


– Treneri, kodėl Justei yra gerai būti čia, Vilerbane, ir kodėl ASVEL komandai yra gerai ją čia turėti?

– Mums tai yra labai svarbu, nes ji yra unikali – tai vienas didžiausių talentų Europoje ir pasaulyje. Esame laimingi ir didžiuojamės tuo, kad ji pasirinko mūsų sistemą. Justei mūsų sistema yra labai naudinga ir manau, jog ji čia labai laiminga. Ypatingai merginai turime ypatingą programą.

– Dėl ko Justė yra tokia unikali? Kas ją paverčia gerokai pranašesne už visas jos bendraamžes?

– Ji turi nuostabius įgūdžius, ūgį, aikštelės matymą ir žaidimo suvokimą. Justė yra subrendusi ne pagal savo amžių ir turi itin aukštą krepšinio intelektą. Todėl ji ir yra unikali.

– Justė pati minėjo, jog ASVEL akademijoje jaučiasi gerai, nes čia treneriai į merginas ir vaikinus žiūri vienodai. Kodėl taip yra čia, bet nėra taip kitur?

– Nežinau, kodėl kitur gali būti kitaip. Mes su merginomis ir vaikinais elgiamės vienodai, jie yra lygūs. Mums tai yra normalu. Merginoms ir vaikinams yra suteikiamos vienodos sąlygos.

– Minėjote fiziškumą. Ar Justė turi kitų trūkumų, su kuriais dabar reikia dirbti?

– Trūkumų turi visi krepšininkai. Mums reikia turėti tuos trūkumus omenyje ir stengtis tobulėti. Galima neabejoti, kad ji gali patobulėti daugybe aspektų – atakų užbaigimas, darbas kojomis ir kita.

– Šiuo metu Justė rungtyniauja su jaunimo komanda. Ar daugiau žaidžiančią Eurolygoje ją pamatysime kitą sezoną?

– Tai priklausys nuo jos evoliucijos. Jei Justė ir toliau progresuos, bus stipresnė ir greitesnė, ji tikrai turės galimybę žaisti Eurolygoje. Vis dėlto dabar apie kitus metus dar negalvojame. Dabar aš stebiu, kaip ji patobulės per kelis artėjančius mėnesius, o tuomet matysime, kaip viskas bus. Be jokios abejonės, ateityje ji žais daug, tačiau dabar turime eiti žingsnis po žingsnio.


– O koks galutinis akademijos tikslas? Paruošti Justę karjerai WNBA lygoje?

– Tikrai taip. Tai pagrindinis tikslas, kurį mes turime. Reikia ties tuo dirbti ir mėginti tai pasiekti.

– Ar ASVEL sistemą galima pavadinti NBA akademija Europoje?

– Taip, tai yra tai, ką mes bandome daryti. Tai pirmieji ASVEL akademijos metai ir manau, jog mes einame teisinga linkme. Norime pritraukti čia talentus ir juos išauginti, tapti ne tik geresniais krepšininkais, bet ir žmonėmis. Akademija taip pat yra ir mokykla, mes norime, kad mūsų auklėtiniai taptų pačiomis geriausiomis savo versijomis.

– Koks yra akademijoje jaunuoliams suteikiamas švietimas?

– Jaunieji krepšininkai treniruojasi du kartus per dieną, todėl mokykloje jie gauna tokiam gyvenimo ritmui pritaikytą programą, leidžiančią pamokas turėti su nemažomis pertraukomis. Klasėse jų nebūna daugiau nei po 10, o tai yra gerai, nes jie kiekvienas sulaukia didelio mokytojų dėmesio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)