O „Nevėžis“ iš tikrųjų po truputį brenda ir stebina: nuo kėdainiečių rankų jau krito ir tas pats „Rytas“, ir „Neptūnas“, ir „Lietkabelis“, o praėjusį savaitgalį vos nesuklupo net ir Kauno „Žalgiris“, išnešęs sveiką kailį namuose tik paskutinėmis sekundėmis.

Vis labiau panašėja į tai, kad šis projektas nebus vienadienis. Trenerio Mariaus Kiltinavičiaus auklėtiniai jau šiemet realiai pretenduoja į LKL atkrintamąsias – dalinasi 8 poziciją su „Šiauliais“ ir „Pieno žvaigždėmis“, o komandos savininkai artimiausioje ateityje puoselėja dar ambicingesnius tikslus – vietą pirmame penkete.

Tačiau žiūrovus į Kėdainių areną traukia ne tik vis dažnesnės bene mažiausio biudžeto bei jauniausios sudėties komandos pergalės, bet ir joje žibantys 21-erių talentigieji graikų broliai Georgios ir Panagiotis Kalaitzakiai, priklausantys Atėnų „Panathinaikos“ klubui.

Pirmasis su 22 taškais nukalė „Nevėžiui“ bene įsimintiniausią sezono pergalę prieš „Rytą“ (68:65), kai paskutinę minutę smeigė sudėtingą tritaškį, pataikė baudą ir apsigynė nuo pratęsimą galėjusio išplėšti Deivido Sirvydžio tolimo metimo.

Artėjančią vasarą Georgios Kalaitzakis kėsinsis ir į kitą D. Sirvydžio šūvį – po daugiau nei 12 taškų LKL čempionate renkantis graikas tikisi išgirsti savo vardą ir pavardę NBA naujokų biržoje.

Tuo, kad tai visai realu, tiki ne tik jis pats, bet ir buvęs ilgametis krepšinio agentas, o dabar „Nevėžio“ sporto direktorius Virginijus Bulotas, NBA naujokų biržos reikalus iš vidaus pažįstantis jau 15 metų.

Pokalbis su juo – naujausioje DELFI TV eteryje laidoje „Krepšinio zona“.

– Virginijau, ar tiesa, kad kai šį sezoną „Panathinaikos“ vairą perėmė Rickas Pitino, jis panoro savo komandoje turėti Georgį Kalaitzakį, sėkmingai žaidžiantį „Nevėžyje“?

– Tai – šimtaprocentinė tiesa. Bet Georgios supranta, kad dabar grįžęs į Atėnus ten jis turėtų minimalias žaidimo minutes Graikijos lygoje. O jaunam žaidėjui reikia žaidybinio laiko.

Be to, jis labai gerai jaučiasi Kėdainiuose ir žaisdamas vienoje komandoje kartu su broliu – vis tiek tas dvynių ryšys egzistuoja, todėl Georgios ir sako, kad nemato priežasčių, kodėl turėtų grįžti į PAO.

– Bet turbūt prieš kitą sezoną „Panathinaikos“ dar aktyviau vilios jį į savo gretas?

– Tai labai daug priklausys nuo to, kiek mes jam padėsime patobulėti šiemet, kiek jis sugebės pridėti fizinės jėgos ir kitų savybių, taip pat greičio tiek atletiškumo prasme, tiek ir sprendimų priėmime.

– O kokie Georgio šansai šią vasarą vyksiančioje NBA naujokų biržoje?

– Jis tikrai joje registruosis, o paskui jau agentai darys analizes ir spręs, kokia ten situacija. Mūsų idealus variantas – toks, kad jis būtų pašauktas ir pasirašytų sutartį.

Toje NBA naujokų biržoje labai daug loterijos. Nuo paties žaidėjo priklauso ne tiek daug, kiek nuo jo agentų ir kompanijos, kuri jį ruošia ir dėlioja planus. Mums visomis prasmėmis – ir finansiškai (priklausytų šimtatūkstantinę kompensaciją), ir sportiškai – būtų naudinga, jeigu Georgios būtų pakviestas. Tai patvirtintų mūsų ideologiją.

Kadangi su NBA naujokų biržos prognozėmis esu pažįstamas dar nuo 2005-ųjų ir Martyno Andriuškevičiaus laikų, aš į jas žiūriu skeptiškai ir jomis netikiu. Aišku, jos daro įtaką NBA klubams. Aš realiai manau, kad jeigu jis būtų pašauktas antrojo rato pradžioje, tai būtų geras rezultatas. Tada dar daug reikštų ir organizacija, kuri jį paimtų, nes, pavyzdžiui, Hjustono „Rockets“ mėgsta antrojo rato šaukimams duoti garantuotas sutartis ir juos ruošti NBA G lygoje. Ir tas kelias nėra blogas.

– Tuo metu Panagiotis turėtų likti „Nevėžyje“ ir toliau?

– Jis turi sutartį su mumis dar vienam sezonui. Su Panagiočiu turime ilgesnę programą ir tikslus. Juo tarp kitko irgi domisi ne vienas ir ne du Graikijos klubai. Bet mes žiūrime į brolius kaip į tokį, sakykime, bendrą paketą.

– Jūsų asmeniškai nenustebino tai, kad Lietuvos rinktinės treneris Darius Maskoliūnas į išplėstinį 20-ies kandidatų sąrašą Europos čempionato atrankos rungtynėms neįtraukė antro pagal rezultatyvumą LKL žaidėjo Lauryno Bieliausko (vid. 15,2 taško), kuris pastarąjį savaitgąlį į Kauno „Žalgirio“ krepšį įmetė net 28 taškus ir 33 naudingumo balus?

– Jeigu atvirai, tai aš turbūt vienas iš paskutiniųjų skaičiau tą sąrašą. Šiaip mes pasvarstydavome, ar Laurynui yra tikimybė būti jame, bet šioje vietoje man labai patinka jo mąstymas – ambicijų jis turi ir tai yra labai gerai, tačiau per daug nenusivylė, kad nebuvo pakviestas. Aš esu įsitikinęs, kad ateis tas laikas, nes jis žino, ką turi atlikti, kad įgyvendintų tas savo ambicijas.

Mūsų kolektyvas labai gražiai pajuokavo jo tema: nors LKL nesuteikė jam vardinio kvietimo į „Snaiperio“ konkursą, bet užtat Krašto apsaugos ministerija (KAM) pakvietė į šauktinius – vadinasi, kažkas jame vis tiek mato snaiperį.

Laurynas labai profesionaliai, nuosekliai ir tvarkingai dirba treniruotėse. Tas rezultatas neateina iš nieko – juk jam kovo mėnesį bus tik 23-eji metai, o iš jo mąstymo aikštelėje ir krepšinio supratimo atrodo, kad jam 30. Tai – labai pozityvu ir mes labai džiaugiamės, kad šį sezoną su juo bendradarbiaujame. Norėtume tą daryti ir toliau.

– „Nevėžis“ (5/13) šį sezoną jau skriaudė ir „Neptūną“, ir „Lietkabelį“, ir „Rytą“, ne tiek daug trūko, kad būtų įkąsta net ir „Žalgiriui“ (84:89), bet vis dar atsiranda kritikų, kurie mano, kad Kėdainių komanda tėra agentūros projektas, kurio pagrindinis tikslas – agentauti ir pardavinėti jaunus žaidėjus. Ką jiems atsakytumėte?

– Ne, tai natūralu, kad norint, jog klubas egzistuotų ir gautų pajamas, reikia taip daryti. Net „Žalgiris“ taip pat elgiasi – yra juk Isaiah Hartensteino, kitų žaidėjų pavyzdžiai. Tai yra natūralus procesas ir taip ir turi būti.

Svarbiausias tikslas – turėti bazę, kur paruošti jaunus žaidėjus. Ne paslaptis, kad mano sūnus Tadas yra vienas stipresnių agentų, o tų žaidėjų Europoje tikrai yra, tai jei ne jis, ir brolių Kalaitzakių, ir galbūt Viny Okouo Kėdainiuose nebūtų. Visi agentai ieško, kaip sudaryti sąlygas tobulėti jauniems žmonėms. Talentų Europoje tikrai yra. Šiai dienai turime ir garsių pavardžių, sakančių, kad labai nori į „Nevėžį“.

Juk visiems aišku, kad iš „Žalgirio“ dublerių patekti tiesiai į Eurolygos komandą yra be galo sunku – turi būti supertalentas, kad galėtum taip šauti. Todėl ir reikalingos tokios programos kaip „Žalgirio“ su Prienų „CBet“.

Mes kol kas negalime pažadėti žmonėms pergalių ir sakyti, kad dabar, tarkime, sausio 25 dieną nugalėsime Utenos „Juventus“. Bet mes viską darysime, kad taip ir įvyktų, nes turime sveikų ambicijų ir norime žaisti atkrintamosiose.

Visa laida „Krepšinio zona“ ir Vaido Čeponio bizūnas – vaizdo įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)