Tam, kad šis jos noras kristalizuotųsi į realybę, tereikia dviejų sąlygų: pirmoji jų – sulaukti kvietimo į Lietuvos rinktinę, o antroji – su ja patekti į olimpiadą per atrankos turnyrą Kaune. Jame, beje, lietuviai yra laikomi tvirtais favoritais ir turi net 65 procentus triumfuoti, kai slovėnams teduodami 25 proc., o lenkams – 10 proc.

Po to, kai nacionalinės komandos vairą iš Dainiaus Adomaičio perėmė Darius Maskoliūnas, pakankamai reali tapo ir pirmoji uždavinio dalis: naujasis strategas atskleidė, kad ne tik kvies D-Mo padėti Lietuvai, bet šis jau net ir sutiko tai padaryti.

„Žiūrėsim, kaip jam seksis adaptuotis rinktinėje. Jis pažadėjo atvykti į Europos čempionato atrankos „langus“, – interviu „Olimpinei panoramai“ metu prasitarė D. Maskoliūnas.

Jis turi atsakymą ir į klausimą, kaip sutalpinti sudėtyje net keturis centrus – Joną Valančiūną, Domantą Sabonį, Artūrą Gudaitį ir D. Motiejūną.

„Aišku, mums nereikia keturių vidurio puolėjų, bet Domantas, Donatas galėtų žaisti ir kaip sunkieji puolėjai. D. Motiejūnas sugeba įmesti ir tritaškių, todėl gali praplėsti aikštę“, – į svarbią detalę atkreipė dėmesį rinktinės vairininkas.

Tarsi patvirtindamas šį D. Maskoliūno pastebėjimą D. Motiejūnas Kinijos lygos mače neseniai pataikė visus 4 mestus tritaškius, nors šiaip jau realizuoja tik maždaug vieną iš trijų tolimų šūvių.

Kad ir kaip ten būtų, Šanchajaus „Sharks“ klubui atstovaujantis aukštaūgis su 6 mln. JAV dolerių per sezoną alga šiuo metu yra antras daugiausiai uždirbantis Lietuvos krepšininkas, nusileidžiantis tik 16 mln. JAV dolerių per sezoną susižeriančiam J. Valančiūnui. D. Sabonis šiemet gaus beveik 3,53 mln., bet kitąmet jau keleriopai daugiau – net apie 17,2 mln. mln. JAV dolerių.

Nors dauguma D-Mo talento kritikų prikaišioja jam blankius pasirodymus paskutiniuose didžiuosiuose turnyruose, nereikia pamiršti ir to, kad kol kas nė viename iš pastarųjų čempionatų Lietuvos rinktinei nepavyko surinkti optimalios savo priekinės linijos: 2017-ųjų Europos pirmenybes praleido D. Sabonis, o 2019-ųjų pasaulio čempionatą – A. Gudaitis, kurio traumos neapleidžia šį sezoną.

Todėl kažkiek naivu anksčiau laiko tvirtinti, kad ateinančią vasarą tiek J. Valančiūnas, tiek D. Sabonis, tiek ir A. Gudaitis tikrai bus sveikut sveikutėliai ar nesusidurs su kitokiomis kliūtimis.

Dėl tokio užtikrintumo šiemet pasaulio čempionate kažkiek nusvilo D. Adomaitis, į Kiniją atsivežęs tik du aukštus žmones – JV ir Domą – bei veteraną Paulių Jankūną, kurio žaidimas šlubavo visą turnyrą: puolėjas tepataikė 4 metimus iš 18-os... Be to, Pauliui vasarą bus jau 36-eri su trupučiu.

Tuo metu 29-erių D. Motiejūnas, vis dar sulaukiantis ir NBA klubų dėmesio, išgyvena patį krepšininko brandos laikotarpį. Donatas, kuris nuo 16-os atstovavo net šešioms skirtingomis Lietuvos jaunučių, jaunių ir jaunimo rinktinėms, vyrų komandos garbę kol kas gynė tris kartus: 2013 m. Europos čempionate – antra vieta (vid. 4,8 tšk.), 2014 m. pasaulio čempionate – ketvirta vieta (vid. 7,4 tšk.), 2017 m. Europos čempionate – devinta vieta (vid. 6,3 tšk.).

Ar Lietuvos rinktinei reikia D. Motiejūno? Ką jis gali suteikti lietuvių žaidimui? Ir kodėl dabar – pats tinkamiausias metas D. Maskoliūnui išbandyti Donatą?

Pokalbis apie tai – DELFI TV laidoje „Krepšinio zona“ su treneriu Tomu Purliu ir komentatoriumi Vaidu Čeponiu.

– Vaidai, jau vasarį turėtume išvysti D. Motiejūną, vilkintį mūsų šalies marškinėlius. Kaip manai, ar jis reikalingas rinktinei?

– Aš manau, kad teisingai elgiasi D. Maskoliūnas, nes jeigu nepakviestų ir, neduokdie, mums nepasisektų patekti į olimpines žaidynes, treneris būtų kaltinamas ir dėl to, kad nebuvo D. Motiejūno. Aš tik tikiuosi, kad Donatas iki tol pro duris neišmes „Žalgirio“ marškinėlių, kaip išmetė „Ryto“ (juokiasi).

Bet Darius man pasakė, kad nėra jokios garantijos, kad D. Motiejūnas bus galutiniame dvyliktuke, nes jis Kinijos lygoje jis visgi daugiausiai žaidžia centro pozicijoje, o jei bus sveiki A. Gudaitis, D. Sabonis ir J. Valančiūnas, tada bus labai sudėtinga situacija, ką pasirinkti. Galbūt P. Jankūnui jau nebebus vietos, bet dar Eimantas Bendžius gali rimtai papretenduoti į vieną 3-4 pozicijų vietą.

– Tomai, ar D. Motiejūnas gali duoti naudos ne tik per tuos „langus“, bet ir galbūt olimpines kovas?

– Sunku pasakyti, bet tai, kad jį reikia imti į rinktinę ir pasižiūrėti, čia šimtu procentų teisingas sprendimas, net kalbos negali būti. Mes tikrai turime jį pamatyti ir įvertinti gyvai, nes ta Kinijos lyga yra toks labai didelis klaustukas. O kinų pasirodymas pasaulio čempionate nebuvo geras.

Labai įdomu, kaip atrodys D. Motiejūnas, kai jis nebus komandos lyderis ir jam reikės kiekvieną savo tašką bei veiksmą pagrįsti. Rinktinėje jis neturės tiek daug laisvės kiek Kinijoje. Pamatysime, ar D. Maskoliūnas gali Donatą padaryti ketvirtu numeriu ir pasitikėti jo metimu, nes jis gali pataikyti ir yra pakankamai mobilus.

– Vaidai, treneris yra minėjęs, kad nelabai mato vienu metu aikštėje J. Valančiūno kartu su D. Saboniu. Tas pats turbūt galioja ir D. Motiejūno bei JV tandemui?

– Taip, tik Darius man patikslino, kad nemato jų tik tuo atveju, jeigu Domantas ar Donatas neatakuotų net iš vidutinio nuotolio. O jeigu jie mes iš vidutinio ir jiems seksis neblogai, tada įsivaizduoja juos kartu. Aišku, viskas dar priklausys ir nuo varžovų penketo. Bet jeigu abu žais tik po krepšiu, tada baudos aikštelėje susidarys grūstis ir jie tiesiog trukdys vienas kitam.

Visa laida „Krepšinio zona“ – vaizdo įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (107)