„Prisipažinsiu, kad vietos negaliu rasti iki šiol“, – ketvirtadienio popietę Chimkų krepšinio centre atsikvėpė Rimas Kurtinaitis. Eurolygos rungtynėms su „Žalgiriu“ besiruošiančio trenerio galvoje vis dar sukasi vaizdai iš trečiadienio vakarą Pirėjuje vykusio ir itin apmaudžiu pralaimėjimu pasibaigusio susitikimo.

Likus žaisti kiek daugiau nei minutę svečiai dar pirmavo 9 taškų persvara (96:87), tačiau leido šeimininkams išplėšti pratęsimą, o per jį pelnė vos du taškus ir kapituliavo.

Graikijoje po šios nesėkmės „Chimki“ neužsibuvo. Iš karto po rungtynių Rusijos komanda išvyko į oro uostą, o į Maskvą sugrįžo ankstų ketvirtadienio rytą. Pusdienį pailsėjęs, trenerių štabas su krepšininkais jau ėmė ruoštis susitikimui su „Žalgiriu“ (3/11), kuris vyks penktadienio vakarą.

R. Kurtinaitis neslepia, kad situacija šiuo atveju jo komandai yra neparanki, nes „Žalgiris“ ilsėtis ir ruoštis galėjo visa diena ilgiau – rungtynes su „Anadolu Efes“ kaunie namiečiai žaidė dar antradienį.

Kalbėdamas su Lietuvos žurnalistais „Chimki“ strategas ne kartą citavo legendinius Lietuvos krepšinio trenerius, lygino Marių Grigonį su Aleksejumi Švedu ir Shane'u Larkinu, ne kartą pakartojo nenurašantis iš nesėkmių ruožo neišsikapstančio „Žalgirio“ ir pažymėjo, kad treneriui ir jo štabui suteikiamas pasitikėjimo kreditas Chimkuose yra kur kas mažesnis.

„Gaila, kad pralaimėjome Pirėjuje. Nepavyko visko užbaigti, vargome visas rungtynes, bet nesugebėjome išlaikyti persvaros. Labai gaila, nes tai būtų labai svarbi pergalė išvykoje, tačiau sezonas tęsiasi, reikia sugrįžti į normalias emocijas ir žaisti su „Žalgiriu“. Nors „sugrįžti“ per tokį trumpą laiką nėra paprasta“, – pažymėjo R. Kurtinaitis.

– Kaip reikia komandą motyvuoti po tokio pralaimėjimo? – Krepšinis.lt paklausė trenerio

– Labai didelio spaudimo nedarėme. Šiandien per video peržiūrą sudėliojome, ką reikia taisyti, keisti, kokius jausmus jausti, kai paskutinę minutę pirmauji 10 taškų ir kai paskutinę minutę atsilieki 10 taškų. Kaip žaisti pradžioje, kaip pabaigoje. Tokie bendri reikalai, nes daugelis krepšininkų, ne tik pas mus, žaidžia krepšinį, bet neskiria atsakingų situacijų nuo labai atsakingų situacijų – kai tu neturi teisės suklysti, arba kai tu neturi teisės suklysti ir privalai įmesti. Na, vakar to pritrūko, nors neturiu jokių pretenzijų dėl kovingumo ir pastangų.

– Ar pačiam karjeroje yra buvęs toks atvejis, kad likus minutei pirmautumėte 9 taškais ir neiškovotumėte pergalės?

– Buvo toks atvejis, kai iškovojome. 1985 metai, pasaulio čempionato pusfinalio rungtynės su Jugoslavija. Buvo likusios 47 sekundės ir jugoslavai turėjo kamuolį bei 7 taškus. Mes visgi sugebėjome išlyginti ir per pratęsimą laimėti rungtynes. Man vakar Graikijos spauda tai priminė. Reiškia, seka ir viską žino.

Rimas Kurtinaitis

– Matote, kokį darbą Pirėjuje atlieka Kęstutis Kemzūra. Jums irgi yra tekę atsidurti panašioje situacijoje, kai komandos vairą perimate sezonui jau prasidėjus.

– Na, situacijos yra kiek skirtingos, nes Kęstas su komanda buvo jau nuo pernai metų, o aš ateinu į naują kolektyvą. Jis padarė gerą darbą, pakeitė kai kuriuos žaidėjus. Komanda stabilizavosi, labai geras rungtynes turėjo su Atėnų „Panathinaikos“, ten pralaimėjo tik per pratęsimą. O mus įveikė per pratęsimą. Manau, dabar įgaus pasitikėjimo ir bus pavojinga komanda, viena iš mūsų konkurenčių.

– Ar jūs pats esate patenkintas „Chimki“ komandos komplektacija?

– Patenkintas tuo, kokią komandą suformavome, bet nepatenkintas traumų situacija. „Barcelona“ ar „Real“ turi po 20 lygiaverčių žaidėjų ir vieno kito praradimas jiems nieko nereiškia. Mūsų situacija kitokia. Mums labai svarbus yra Aleksejaus Švedo ir Janio Timmos duetas, bet mes jų kartu šį sezoną beveik neturime ir tai tikrai labai „kerta“.

Startas mūsų buvo neblogas, pradėjome sezoną be 5 traumuotų žaidėjų, bet vėliau situacija kiek sugriuvo. Iš esmės mūsų pergalių grafikas neblogas, bet gaila, kad kartais iššvaistome tokias progas. Pergalės pačios neateis, jas reikia sugebėti pasiimti.

Aleksejus Švedas

– „Žalgiris“ prieš šias rungtynes turi viena diena daugiau poilsio. Ar tai svarbu?

– Labai svarbu. Iš karto pasakau, kad nesiskundžiu, tačiau nesuprantu, kodėl yra tokia situacija. Kodėl ta pati pora – „Žalgiris“ su „Anadolu Efes“ – žaidžia diena anksčiau. Čia gi yra dienos skirtumas. Mes tik 7 ryte grįžome, o dabar jau turime treniruotę viduryje dienos. Ir tai neprideda sveikatos.

Aišku, tai yra Eurolyga, reikia prie to taikytis, bet energijos, poilsio atžvilgiu „Žalgiris“ yra geresnėje situacijoje. Žinoma, tai nieko nereiškia. Svarbu susikaupimas, sezonas dar tik įpusėjo, ir kalbėti apie nuovargį anksti. Mes turime dar nepanaudotų rezervų, mūsų rotacija didesnė. Manau, kad mes turėjome žaisti tuo pačiu metu, tą pačią dieną.

– Ar jus tenkina situacija turnyro lentelėje?

– Netenkina tokio rango pralaimėjimai. Mes nuo grafiko nenuklydę, VTB lygoje esame geroje situacijoje, nesame pralaimėję. Eurolygoje mūsų tikslas patekti į atkrintamąsias. Bet po vakar rungtynių aš nerandu vietos iki dabar. Gerai sakydavo treneris Vladas Garastas, kad kartais pralaimėti 20 taškų yra geriau nei vienu. Nes pralaimėjęs tašku nemiegi, kamuojiesi. O kai pralaimi daug, tai viskas aišku.

– Analizuojate „Žalgirį“, kuris pralaimėjo jau 8 kartus paeiliui. Kaip manote, kokios to priežastys, gal komplektacijos problemos?

– Nenorėčiau lįsti į kitų daržą, visi turime savų problemų. Tiek „Barcelona“, tiek „Real“ – gal tik „Anadolu Efes“ kvėpuoja geriau. Aš manau, kad „Žalgiris“ žaidžia gerai. Šarūnas Jasikevičius iš jų išgauna maksimalų atsidavimą. Na, techniniai momentai – nepataikyta bauda, tritaškis – yra individualus klausimas. „Žalgiris“ yra vienintelė komanda, pralaiminti tokiu mažu taškų skirtumu, visą laiką vyksta kova.

Neaišku kas yra geriau: ar pralaimėti 20 taškų, ar laimėti 17. Kai man sako, kad tavo komanda prastai ginasi, aš visą laiką laikausi tokios filosofijos ir sakau, jog nekomplektavau komandos, kuri būtų gynybinė. Man geriau laimėti 97:95 nei pralaimėti 50:51 ir žaisti tą lėtą, kontroliuojantį krepšinį. Mūsų stilius nėra gera gynyba ar bloga gynyba, jis kitoks. Mes daug atakuojame, bet suteikiame šansų pulti ir varžovams. Tada rezultatas kyla, bet mes nedarome dėl to dramos. Pamenu, kaip Stanistlovas Stonkus, gerbiamas Lietuvos sporto universiteto rektorius, rašė: „Laimi ta komanda, kuri įmeta tašku daugiau. O ne ta, kuri tašku daugiau praleidžia.“ Aš tos filosofijos ir laikausi, nes ten mokiausi.

– Tai manote, kad 8 pralaimėjimų serija neatspindi tikrosios situacijos.

– Ne, dar yra pakankamai rungtynių, kad viskas pasikeistų, ypač žinant „Žalgirį“, kuris sugeba atsitiesti. Esu skaitęs, kad jie dar ieško įžaidėjo – galbūt tik spauda taip rašo, ir kartu prisimenu praėjusį sezoną. Kai reikėjo, jie sugebėjo laimėti visas paskutines reguliariojo sezono rungtynes, įveikdami „Maccabi“, „Real“. Ir mes žinome, kad kauniečiai tai gali padaryti.

Aišku, pasikeitė daug žaidėjų, bet įdirbis jaučiasi, ir vieną dieną „Žalgiris“ ims žaisti taip, kaip gali žaisti. Nuo savo stiliaus jie nenukrypsta. Svarbiausia išgauti iš žaidėjų maksimumą. Nes yra nuovargis, yra emocijos, yra šeimų problemos. Visokių yra problemų, ir nepaisant to išgauti maksimumą yra didžiulis pasiekimas.

Šarūnas Jasikevičius

– Po praėjusio sezono pasikeitė daug žaidėjų. O ar pasikeitė pats „Žalgirio“ veidas?

– Na, mes žinome, kad Brandonas Daviesas ne veltui buvo daug savaičių Eurolygos MVP, buvo išrinktas į geriausių sezono žaidėjų penketą. Jis vienas iš kertinių žaidėjų, nes komandos visada komplektuojamos apie įžaidėją ir vidurio puolėją. Na, „Žalgiris“ kol kas nerodo to krepšinio, kurio nori Šarūnas, tam reikia laiko. Ir nėra lengva, nes aš žinau iš savo krepšininkų, kurie turi daug NBA patirties, kad juos perorientuoti į Eurolyginį krepšinį yra ne taip paprasta.

Kaip ir sakau, tam reikia laiko, kurio nėra. Bet praėjusį sezoną „Žalgiris“ irgi nestartavo gerai, tik apie Naujuosius metus ėmė žaisti. Taigi, manau jie turi didelį potencialą, o Šarūnas yra geras treneris ir žino, ką daryti.

– Kiek „Žalgirį“ pakeitė Mariaus Grigonio trauma?

– Tai labai svarbus žaidėjas ir akivaizdu, kad „Žalgiriui“ jo trūksta. Grigonis galėdavo aštrinti žaidimą prasiveždamas, pataikyti svarbius tritaškius, nes jis yra tas žmogus, kuris gali įmesti būtent svarbius tritaškius. O dabar „Žalgiryje“ tokio žmogaus nelabai yra. Tai yra didelė netektis.

Galime prisiminti Keviną Pangosą, kuris svarbiausiais momentais tempdavo komandą. Mes turime A. Švedą, kuris gali individualiais veiksmais susikurti poziciją, kai komandiniai planai nebeveikia. Galime paminėti ir Shane'ą Larkiną. Tokio žmogaus komandai reikia, o „Žalgiris“ jo be Grigonio neturi.

Marius Grigonis

– Kokie jums pačiam didžiausi iššūkiai prieš rytdienos rungtynes?

– Mūsų komanda neturi pasiteisinimo kredito pralaimėjimo atveju. Pamenu situaciją, kai dar per praėjusį savo ciklą Chimkuose laimėjome 33 Europos taurės ir VTB lygos rungtynes. Ir kai tik vienas rungtynes pralaimėjome, nepamenu dėl kokių priežasčių, vadovai iš karto paklausė: kas atsitiko?

Aš atsakiau, kad negalėsime laimėti visus metus iš eilės. Bet jie taip paklausė ne todėl, kad sužinotų, kas ne taip. Čia buvo klausimas su intencija, kad kažkas negerai. Sakiau, kad viskas idealu. Bet šitie klubai – CSKA, „Chimki“, „Lokomotiv“, taip pat ir Eurolygos klubai, turi tą trenerių keitimo virusą. Nepamenu, kiek pernai pasikeitė, gal net pusė Eurolygos komandų trenerių.

Ir dabar niekas nebeturi kantrybės. Jeigu anksčiau viskas būdavo nurašoma žaidėjams užsieniečiams, dabar viskas nurašoma treneriui. Kalbėjome ir su Kęstu Kemzūra: sėdi ir nežinai, kas įvyks. Laimi – gerai, nelaimi – negerai. Nežinai, kas bus. Visi esame tokioje pozicijoje. Tikimės geriausio, bet daug kredito neturime.

Nesvarbu, kad ir vadovai draugai, kartu švenčiame gimtadienius. Tai yra darbas, į kurį jie investuoja be galo daug pinigų ir nori kažkokio rezultato. Ir čia jau draugystės nėra, čia darbiniai santykiai. Rezultatas reikalingas, ir mes žinome kur einame. Dabar situacija normali, bet nežinai, kas atsitiks po savaitės ar dviejų.

– Vakar žaidėte prieš Kemzūros treniruojamą komandą, rytoj laukia kitas lietuvis – Jasikevičius. Kiek džiugu matyti tiek Lietuvos trenerių Eurolygoje?

– Aišku, smagu dėl Lietuvos krepšinio. Smagu, ir kai žaidžia rinktinė, ir klubai, ir kad viską treniruoja lietuviai. Norisi tų gerų žmonių išsivežti su savimi, ką ir padarėme. Su visa pagarba, LKL nėra pats aukščiausias lygis kaip Ispanijos ar VTB čempionatas. Nekalbu jau apie Eurolygą. Ir manau, kad labai gerai, jog lietuviai treneriai pajunta tą Eurolygos lygį.

Aišku, kai tie treneriai tave įveikia, nėra labai malonu (šypteli). Šiaip kažkokių setimentų vieni kitiems nereiškiame, žinome, kad turime laimėti. Sakyčiau, kad trenerių darbą galima palyginti su gladiatorių darbu. Tu kartu valgai, geri, o rytoj jau turi eiti kautis iki mirties. Čia lygiai tas pats. Tu dirbi, susitinki, bendrauji, bet žinai, kad kiekvienas pralaimėjimas kitą gali pastumti į darbo netekimą. Ir nors esi draugas, žinai, kad turi atlikti savo darbą. Niekur čia nedingsi, pasirinkome tokį gyvenimą ir turime su tuo taikytis.

Rimas Kurtinaitis, Aleksejus Švedas

***

„Žalgiris“ Eurolygoje nėra laimėjęs nuo lapkričio 1-osios ir rizikuoja šventes sutikti 9-ių nesėkmių fone, jei penktadienį neįveiks „Chimki“.

R. Kurtinaičio ir viso lietuviško trenerių štabo vadovaujama ekipa taip pat neturi kuo labai pasigirti šį mėnesį.

„Chimki“ trečiadienį skaudžiai nudegė Pirėjuje, nors lemiamame kėlinyje likus kiek daugiau nei minutei turėjo 9-ių taškų pranašumą. Maskvos srities klubas per pastarąsias 6 rungtynes pralaimėjo penkis kartus.

Iš Graikijos grįžusi „Chimki“ ketvirtadienį dieną surengė lengvą treniruotę, o prieš ją mintimis apie mūšį su Eurolygos autsaideriais pasidalino Rimas Kurtinaitis.

Rungtynių su „Chimki“ pradžia penktadienį – 19 val.

Eurolygos rikiuotė po 14 turų (vieta, komanda, pergalės, pralaimėjimai, taškų santykis):

1.Anadolu Efes122110
2.FC Barcelona113104
3.Real Madrid113102
4.Maccabi104146
5.CSKA95113
6.Panathinaikos9559
7.Chimki77-1
8.AX Armani77-29
9.Olympiakos68-18
10.Valencia68-25
11.Baskonia68-46
12.Bayern68-79
13.ASVEL68-104
14.Crvena Zvezda59-51
15.Fenerbahče59-55
16.ALBA410-74
17.Žalgiris311-22
18.Zenit311-130



Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)