Nuo to laiko praėjo dveji metai ir 20-metis Luka, perkėlęs savo talentą iš Eurolygos į NBA, už Atlanto vidutiniškai renka po daugiau nei 30 taškų per rungtynes, o sėkmingesniais vakarais NBA arenų nepalieka ir be 40 taškų savo sąskaitoje.

Štai toks krepšinio vunderkindas po pusmečio žada vėl užsukti į Kauną. Čia birželio mėnesį vyks olimpinis atrankos turnyras, kurio nugalėtojai iškovos bilietą į Tokijo žaidynes. Jos Lietuvos rinktinei būtų aštuntos iš eilės, o štai Slovėnijai – pirmos istorijoje.

Būtent šios dvi šalys ir yra laikomos pagrindinėmis favoritėmis pastverti tą kelialapį. Apie 10 procentų vertinami Lenkijos šansai.

Nepaisant kosminio L. Dončičiaus starto NBA lygoje, tiek naujasis mūsų šalies rinktinės treneris Darius Maskoliūnas, tiek ir Lietuvos krepšinio federacijos vadovai tvirtina, kad Europos čempionai slovėnai – ne patys grėsmingiausi varžovai iš tų, kuriuos galėjo lemti FIBA ceremonija.

Kodėl LKF džiaugiasi burtų rezultatais? Kokių žiūrovų srautų tikimasi iš L. Dončičiaus vizito? Kiek kainuos bilietai į rungtynes? Kaip pavyks surinkti turnyrui surengti reikalingus 3 milijonus eurų? Ir ar ši suma galiausiai atsipirks?

Pokalbis apie tai – naujausioje DELFI TV laidoje „Krepšinio zona“ su LKF generaliniu sekretoriumi Mindaugu Špoku.

– Mindaugai, po burtų traukimo ceremonijos girdėjome trumpą jūsų komenatarą apie tai, kad šį kartą su grupe pasisekė. Jums, ko gero, teko bendrauti ir su LKF prezidentu Arvydu Saboniu. Ar jis irgi mano taip pat?

– Visi burtus vertiname pozityviai, bet apie tai, ar jie buvo geri, galėsime kalbėti tik jau po visko. Reikės žaisti su visais varžovais ir kiekvienos rungtynės bus lemiamos. Pralaimi – ir lieki namie.

Mums svarbiausias dalykas laimėti atranką ir judėti į olimpines žaidynes. Labiausiai bijojome to, kur dabar važiuos Graikija ir Rusija – Kanados ir Kroatijos grupių, kurios abi yra nelengvos, bet jų pavyko išvengti su Vyriausybės, Kauno miesto savivaldybės ir LTOK pagalba.

Slovėnai prognozuoja, kad jų į Kauną turėtų atvykti nemažas būrys. Pamatysime patys koks. Lenkai išgyvena pakilimą ir irgi džiaugiasi, kad žais krepšinio šalyje bei geriausioje arenoje Europoje. Mums nepatekimas būtų tragedija, o jiems tai – tik kelio pradžia.

– O gal jau žinoma, kokios maždaug bus bilietų kainos per tą atranką Kaune?

– Bus pigiau, ypač į tų dienų rungtynes, kai nežais Lietuvos rinktinė. Darysime dienos bilietus į abu susitikimus (A ir B grupių), nes nenorime turėti tuščių tribūnų. Manome, kad tai bus pridėtinė vertė žmonėms, nes jie galės pamatyti iškart dvejas rungtynes.

Kainos bus nedidelės. Taip pat planuojame naujovę, kad bilietas į ne lietuvių rungtynių dieną kainuotų 12,99 euro, o žiūrovai patys galėtų rinktis vietą, iš kur nori viską stebėti: kas pirmesnis atvyks, tas ir galės atsisėsti betkur.

Lietuvių rungtynėms kaina bus atskira, bet ji bus panaši į tą, kuri būna per „Žalgirio“ ir „Ryto“ dvikovas LKL. Tikimės iki Naujų metų startuoti su bilietų prekyba. Į pusfinalius bilietai, aišku, šiek tiek brangs, nes susidomėjimas turėtų būti visai kitoks.

– Naujasis rinktinės treneris Dariaus Maskoliūnas prasitarė, kad ir pats net nežino, kuriam laikui susitarė su LKF. O kaip yra iš tikrųjų?

– Matote, čia nėra privatus klubas, kur pasirašai sutartį su nutraukimo galimybe. Visi ankstesni mūsų treneriai turėjo neribotas sutartis. Su Dainiumi Adomaičiu, kaip ir su Jonu Kazlausku, buvome pasirašę olimpiniam ciklui, bet Dainius nutraukė tą mūsų tradiciją, todėl dabar Darius tęs jo darbą.

Galiu pasakyti dar daugiau: jeigu D. Maskoliūnui tas darbas patiks, o rezultatai tenkins abi puses, aš net neabejoju, kad jis galės pasirinkti, ar nori tai tęsti. Visi pasiilgome pergalių ir jų labai norime.

– Jau po mažiau nei metų baigsis antroji A. Sabonio kadencija LKF prezidento poste ir, panašu, kad Arvydas pasitrauks. O jūs, Mindaugai, ar svarstote galimybę tęsti savo veiklą?

– Turi susidėti labai daug dalykų. Mums dabar reikia pasiekti finišo tiesiąją – olimpines žaidynes. Ir Arvydas tą supranta. Girdime daug visokių užkulisinių kalbų, kas čia tie kandidatai, kurie jau kėdę matuojasi. Bet pirma padarykime maksimaliai tai, kas nuo mūsų priklauso, o tada jau dėliosimės, kas toliau.

Rugsėjo 8 dieną bus Generalinė ataskaitinė-rinkiminė asamblėja, kurioje išsirinksime naująjį prezidentą. Tai jau bus po viso olimpinio ciklo, tada viską ir įvertinsime. Ir Arvydas sako, kad geriausiai už save kalba patys darbai ir rezultatai.

Visa laida „Krepšinio zona“ – vaizdo įraše.

Primename, kad lietuviai olimpinį atrankos turnyrą Kaune pradės birželio 23 d. A grupės rungtynėmis su Venesuela (FIBA 20). Birželio 24 d. mūsiškiais ilsėsis, o pirmąjį etapą uždarys maču birželio 25 d. su Korėja (FIBA 30).

Jei aplenks bent vieną iš šių komandų, D. Maskoliūno auklėtiniai pateks į pusfinalį, kur, priklausomai nuo savo užimtos pozicijos, po dar vienos laisvos dienos birželio 27 d. susigrums su B pogrupio 1 arba 2 vieta.

B pogrupyje žais 2017-ųjų Europos čempionė Slovėnija (FIBA 16) su NBA šviesuliu L. Dončičiumi, jau pažadėjusiu padėti savo šaliai prasibrauti į žaidynes Tokijuje, taip pat – sėkmingai pasaulio čempionate pasirodžiusi Lenkija (FIBA 13) ir Afrikos atstovė Angola (FIBA 32).

Atrankos turnyro Kaune finalas vyks birželio 28 d. ir jame dėl olimpinio kelialapio kovos abiejų pusfinalių nugalėtojai.

Iš viso Kaune bus sužaisti 9 susitikimai – 6 pirmame grupių etape, 2 pusfinaliai ir 1 finalas.

Atrankos turnyro Kaune grupės:

A grupė: Lietuva (FIBA 8), Korėja (FIBA 30), Venesuela (FIBA 20).

B grupė: Lenkija (FIBA 13), Slovėnija (FIBA 16), Angola (FIBA 32).

Tvarkaraštis:

Birželio 23 d. Lietuva – Venesuela (A) ir Lenkija – Angola (B).

Birželio 24 d. Venesuela – Korėja (A) ir Angola – Slovėnija (B).

Birželio 25 d. Lietuva – Korėja (A) ir Lenkija – Slovėnija (B).

Birželio 26 d. – laisva diena.

Birželio 27 d. pusfinaliai: A1 – B2 ir B1 – A2.

Birželio 28 d. finalas: A1/B2 – B1/A2.

Lietuva yra vieno iš keturių atrankos turnyrų šeimininkė, dar trys turnyrai vyks Serbijoje, Kroatijoje ir Kanadoje.

Kitos grupės

Belgradas (Serbija)

A grupė: Dominikos Respublika, Naujoji Zelandija, Serbija

B grupė: Puerto Rikas, Italija, Senegalas

Splitas (Kroatija)

A grupė: Vokietija, Rusija, Meksika

B grupė: Tunisas, Kroatija, Brazilija

Viktorija (Kanada)

A grupė: Graikija, Kinija, Kanada

B grupė: Urugvajus, Čekija, Turkija

Kelialapius į olimpinį turnyrą jau yra užsitikrinusi Ispanija, Argentina, Prancūzija, Australija, Nigerija, Iranas ir šeimininkė Japonija.

Tokijo žaidynės vyks 2020-ųjų liepos 25-rugpjūčio 9 dienomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)