Nevaldomai smunkančiam „Žalgiriui“ (3/7) jau gresia atsiremti į Eurolygos turnyro lentelės dugną. Ketvirtadienį kauniečius jų pačių namuose lediniu vandeniu perliejo Belgrado „Crvena Zvezda“ (3/7).

Mažiausią biudžetą Eurolygoje (neoficialiais duomenimis, 8,3 mln. eurų) turinti komanda Kaune vertėsi be Strato Perperoglou, Derricko Browno bei Jameso Gisto. Be to, „Crvena Zvezda“ abejas „dvigubos“ Eurolygos savaitės rungtynes žaidė svečiuose, kai „Žalgiriui“ keliauti niekur nereikėjo.

Bet nei palankesnis tvarkaraštis, nei spragos varžovų rikiuotėje kauniečiams nepadėjo išvengti kovos taškas į tašką, vykusios beveik visą mačą. O jo pabaigoje tvirtesni pasirodė serbų nervai – žalgiriečiams mėtant pro šalį, svečiai triumfavo 61:59.

Stipriausias Serbijos klubas nutraukė trijų nesėkmių iš eilės seriją, pirmą sykį šiame sezone „raudonoji žvaigždė“ pergalingai suspindo svetimoje teritorijoje.

O Lietuvos čempionai pralaimėjo jau ketvirtą kartą paeiliui.

„Bjaurios rungtynės, kai niekas nepavyko. Ir labai skausmingas pralaimėjimas, kuris pastato mus į sunkią padėtį. Bet lentelės pozicija, pabrėžiu, mane mažiausiai jaudina. Labiau tai, kad nesugebu įlįsti žaidėjams į galvas“, – komentavo Š. Jasikevičius.

Trenerio manymu, jo paruoštas planas būtų suveikęs, jei auklėtiniai būtų jį pildę deramai. Specialistas pareiškė neketinantis keisti sistemos ir ateityje.

„Užtenka teisinti naujokus, veteranų išvis nėra tikslo užstoti. Situacija net komiška, nes žaidėjai daro tas pačias klaidas. Iki to momento, kai pralaimėsime dėl sistemos kaltės, nesiruošiame nieko keisti. Sistema nesikeis, dirbsime ta pačia kryptimi, labai tikime ja, bent jau trenerių štabas. Stengsimės, kad žaidėjai suprastų, kur daro klaidas“, – sakė „Žalgirio“ strategas.

Perklaustas, ar jo užuomina reiškia, kad krepšininkų tikėjimas sistema yra mažesnis nei trenerių, Š. Jasikevičius purtė galvą.

„Neieškokit sliekų ant asfalto. Jie viską žino, viskuo tiki, tik reikia padaryti, kas suplanuota“, – pakartojo specialistas.

„Žalgiris“ ketvirtadienį pataikė vos 3 tritaškius iš 21 (14 proc.), prastai atakavo ir iš artimesnių distancijų (49 proc.), galiausiai, nekrito net baudų metimai (70 proc.).

Iš vienos pusės, Š. Jasikevičius pripažino „Crvena Zvezda“ nuopelnus įklampinant šeimininkus į tokį nerezultatyvų žaidimą, kita vertus, buvo įsitikinęs, jog jo auklėtiniai pro šalį švaistė ir nemažai paruoštų metimų.

„Susikurta aibė puikių metimų. Taip, dėl nervinės įtampos kai kurie buvo skuboti, bet kiti – visiškai nedengiami. Manau, šiandien progų susikūrėme tikrai daugiau nei „Crvena Zvezda“. Jeigu tokius sumestume, būtų žymiai lengviau.

Bet šito kontroliuoti negali nei treneris, nei žaidėjai. Kontroliuoti galima gynybos sistemas, galima neleisti varžovams veržtis į stipriąją pusę, atsitverti juos nuo krepšio, laiku prasižengti, pasinaudoti rankomis ginantis. Jei giniesi atitraukęs rankas, vadinasi, nesi pasiruošęs atsiduoti komandai, nenori aukotis.

Nemanau, kad taip būtų, bet žaidėjai iki galo nesupranta, kas yra tas aukojimasis. Baigėsi vaikščiojimai iškelta galva, Leo Westermanno ir Brandono Davieso čia jau nebėra, reikia kažkam kitam užimti jų vietą ir vesti „Žalgirį“ į priekį“, – dėstė Š. Jasikevičius.

Specialistas pats prisiminė nebe pirmą kartą grįžtantis prie lyderystės temos, kurią linksniuoja turėdamas omeny ne tik pelnomus taškus.

„Man trūksta, kad kažkas rūbinėje paaiškintų, kad naujokai tai suprastų. Ir, žinoma, dar padėtų, jei nors truputį pataikytume. Aišku, dar reikia ir savo žmogų atsitverti, ir kamuolį pasiimti. Treneris turi prisiimti atsakomybę, kad šneka vis tuos pačius dalykus. Iš kitos pusės, aš nežinau, ką daugiau kalbėti, kaip kitaip treniruotis. Nebent pakeistų krepšinio taisykles...“ – ironizavo Š. Jasikevičius.

Jis suskaičiavo, jog jei kauniečiai būtų taisykles pažeidinėję laiku, kai dar neišnaudotas pražangų limitas, „Crvena Zvezda“ esą būtų surinkusi tik 45 taškus.

„Naujokams atrodo kosmosas, kad turi teisę keturis kartus prasižengti kiekviename ketvirtyje. O paskui – keli neatkovoti kamuoliai ir pražangos, kurių jau buvo nevalia daryti. Antra klasė“, – auklėtinius gėdino treneris.

Komentuodamas statišką paties „Žalgirio“ puolimą, Š. Jasikevičius teigė, jog komandą stabdo lėtas situacijų skaitymas.

„Žaidimo organizavime buvo problemų. Norėjosi daugiau judėjimo, bandėme greitinti žaidimą. Bet nieko neperskaitome: nei kada varžovas žaidžia normalia gynyba, nei kada keičiasi visais dengiamaisiais. Kartais mūsų žaidėjas net nesuprasdavo, kad liko su kitos pozicijos varžovu.

Aišku, neturime ir tokių krepšininkų, kurie pasižymėtų fiziniu greičiu. Bet skaityti žaidimą galime išmokinti. Dėl to labai nudegėme Pirėjuje, čia vėl. Šiai dienai situacija tokia, kad trenerių štabas nesugeba perduoti informacijos, žaidėjai – priimti. Bandysime toliau treniruotis, dirbti šiuo klausimu“, – svarstė ekipos vairininkas, atsisakęs komentuoti gandus apie potencialų klubo naujoką K.C. Riversą, kuris turėtų pakeisti išvykstantį Alexą Perezą.

Kitą savaitę „Žalgiris“ keliaus į Vokietiją ir išmėgins jėgas su Berlyno ALBA, kuriai atstovauja Rokas Giedraitis.

Eurolygos turnyro lentelė po ketvirtadienio rungtynių
(vieta, komanda, pergalės, pralaimėjimai, pelnyti taškai, praleisti taškai, taškų santykis)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (289)