„Olympiakos“ komandai rungtynės su „Žalgiriu“ šiame Eurolygos sezone buvo jau penktosios rungtynės namie. Ir laimėti buvo pavykę tik pačias pirmas – prieš Valensijos ekipą. Vėliau „Olympiakos“ klupo ir prieš Sankt Peterburgo „Zenit“, ir prieš Tel Avivo „Maccabi“, ir prieš Stambulo „Anadolu Efes“ – dvejos paskutinės dvikovos apskritai buvo pralaimėtos triuškinamai.

Todėl nieko keisto, kad Pirėjuje įtampa išaugo – tą po pergalės prieš Šarūno Jasikevičiaus „Žalgirį“ Lietuvos žurnalistams pripažino K. Kemzūra, interviu metu nevengęs ir vaizdingų palyginimų.

„Žinoma, tai didelis palengvėjimas. Mes buvome priremti prie sienos. Kaip klausia mano geras draugas Robertas Kuncaitis: kiek tu gali išbūti po vandeniu? Jau trūko to oro, o čia buvo jo gurkšnis“, – teigė 49-erių lietuvis, „Olympiakos“ treneriu sezono pradžioje tapęs po to, kai su klubu netikėtai atsisveikino Davidas Blattas.

Pergalę pasiekusi „Olympiakos“ ekipa žalgiriečius pasivijo Eurolygos turnyro lentelėje (abi komandos turi po 3 pergales) ir apskritai kiek pagerino nemalonia graikams tapusią kovų su „Žalgiriu“ statistiką. Iki šio mačo „Žalgiris“ Pirėjo atstovus buvo įveikęs 7 kartus per paskutinius 8 tarpusavio susitikimus.

– Treneri, kokie dalykai buvo akcentuojami prieš rungtynes su „Žalgiriu“?

– Visų pirma kalbėjome apie tai, kad reikės kautis visas 40 minučių. Nes „Žalgiris“ yra ta komanda, kuri žaidžia visas 40 minučių. Ir geriausiai žaidžia paskutinius kėlinius. Čia tokia statistika, čia ne aš sugalvojau – skaičiai kalba. Kautis – tai reiškia kautis už kiekvieną centimetrą ir metrą. Nes žalgiriečiai disciplinuoti, jie atlieka derinius ir priima kamuolius ten, kur priima – tada būna sunku gintis. Ir kitas į šį paketą įeinantis dalykas – kova dėl atšokusių kamuolių.

Pirmoje pusėje jie atsikovojo gal 6 kamuolius puolime ir juos pavertė taškais, tačiau galų gale mes tą kovą laimėjome 1 kamuoliu ir kartu laimėjome rungtynes. Dar pagelbėjo tai, kad mes keitėmės ginamaisiais. Kai kur kai ką praradome, kai kur mus nubaudė, bet kažką turėjome aukoti. Manau, kad iš esmės tas mūsų nusiteikimas ir gynyba sukėlė jiems nepatogumų.

Gal Jockas Landale'as mus ir skriaudė, bet kiti nebuvo efektyvūs. Buvo ir momentas, kai pataikėme svarbius tritaškius. Nuostabiai žaidė ir mūsų veteranai, Vassilis Spanoulis buvo tiesiog nuostabus. Gerai pasirodė ir tie, kurie kilo nuo suolo. Anksčiau pasirodžius atsarginiams krisdavome į duobę, o dabar sėkmingai sužaidė ir Willie Reedas, ir Tayloras Rochestie.

– Po rungtynių daug kalbama apie tai, kad gynyboje keitėtės dengiamaisiais ir taip išmušėte iš vėžių „Žalgirį“. Ar šį modelį taikote nuolat, ar būtent pritaikėte „Žalgiriui“.

– Improvizuojame. Šioms rungtynėms buvo toks planas.

– Thomas Walkupas pataikė vos 2 iš 12 metimų. Tai reiškia, kad rizika jį dengiant pasiteisino?

– Žiūrėjome, su kuo galima daugiau tai daryti. Su Milakniu ir Grigoniu neisi „per apačią“, nes iš karto nubaus, o su Walkupu nusprendėme rizikuoti. Kitas dalykas, mes žinome kokia disciplinuota komanda yra „Žalgiris“ ir bandėme pasinaudoti ta jų disciplina. Kartais tai pagelbėjo.

– Šį kartą „Žalgirio“ lietuviai sužaidė žemiau savo galimybių ribos, išskyrus Lekavičių. Kiek turėjo įtakos tai, kad „Olympiakos“ treniruoja lietuvis, pažįstantis žaidėjus?

– Du lietuviai treneriai (K. Kemzūros asistentu dirba Donaldas Kairys, – red. past.). Aišku, tai padeda, kad pažįsti žaidėjus, bet tai yra gerai žinomi žaidėjai – kiti treneriai taip pat galėtų pasirengti juos stabdyti. Tiesiog manau, kad mūsų trenerių štabas gerai padirbėjo.

– Zachas LeDay jums irgi pažįstamas nuo praėjusio sezono „Olympiakos“ – jį irgi sustabdėte.

– Kartais būna taip, kad pažįsti žaidėją ir nesiseka jo sustabdyti. Aš manau, kad čia reikėtų atiduoti duoklę vyrams, kurie padarė gerą darbą.

– Ką jums po rungtynių sakė klubo vadovai?

– Nieko nesakė. Ką jus turite omenyje? Savininkai? Nemačiau, jų nebuvo salėje. Mes labai džiaugiamės, bet niekas čia nekrykštauja iš laimės ir mes žinome, kiek tų taškelių turime sąskaitoje. Kaip čia geriau įvardinti: šiek tiek pasitaisėme padėtį. Buvome užspausti – kaip jau sakiau, po vandeniu buvome, gal net po kitokiu skysčiu, ir šį kartą gavome įkvėpti. Esame laimingi, bet stovime ant žemės ir žinome, kad laukia dviguba savaitė. Galvojame, ką dar galime geriau padaryti. Laukia sunki išvyka į Vokietiją („Olympiakos“ per tris dienas sužais ir su Miuncheno „Bayern“, ir su Berlyno ALBA, – red. past.).

– Kiek tokios pergalės pagyvina komandos rūbinę?

– Pamėginkite pabūti po vandeniu ir tuomet išlįsti ir įkvėpti (juokiasi). Tada suprasite, ką tai reiškia. Labai džiaugiuosi dėl vyrų, kad jie padarė tokį darbą. Tokiais atvejais tu supranti tą spaudimą. Bet kurioje komandoje, po dviejų ne visai geru stiliumi pralaimėtų rungtynių, per trečias tau spaudimas bus dar didesnis. Įtampa. Tai jausmas laimėjus tikrai geras.

– Jums pačiam po ilgo laiko tarpo tai buvo pirmos rungtynės būnant vyriausiuoju treneriu ir žaidžiant prieš kitą lietuvį trenerį. Ar tas jausmas kažkuo ypatingas?

– Apie tai pernelyg negalvoji, kad neva „Žalgiris“ atvažiavo ir dabar tu kažkaip kitaip elgsiesi. Ne, išeini nusiteikęs taip pat, nori laimėti taip pat stipriai. Aišku, tas dėmesys kitoks – ir Lietuvos žurnalistai, ir žmonės, kuriuos pažįsti, ir sirgaliai, ir artimieji... Toks dvejopas jausmas jiems, nes visada serga už Lietuvos komandą, o dabar kaip ir pažįstami. Iš vienos pusės, pažįsti juk visą varžovų štabą, žaidėjus, tai yra mano miesto komanda, bet esame profesionalai. Ir dėl to labai nesureikšminčiau.

Eurolygos rikiuotė po 8 turų (vieta, komanda, pergalės, pralaimėjimai, įmesti, praleisti taškai, taškų santykis):

1.Maccabi6268558699
2.CSKA6267658294
3.Barcelona6265960851
4.Chimki6269666036
5.Anadolu Efes6264961831
6.AX Armani6263962019
7.Real536326266
8.ASVEL53550590-40
9.Panathinaikos4468366023
10.Baskonia3562161011
11.Žalgiris35596598-2
12.Bayern35617644-27
13.Olympiacos35581620-39
14.Crvena Zvezda26567586-19
15.Fenerbahce26585632-47
16.Valencia26595646-51
17.Berlin26645703-58
18.Zenit26564651-87

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)