Trečiadienio vakarą FIBA Čempionų lygos rungtynėse J. Mačiulio atstovaujama Atėnų AEK ekipa namuose 74:66 įveikė Burgoso „Miraflores“ ekipą iš Ispanijos.

Nors permainingose rungtynėse likus žaisti 3 min. 40 sek. AEK dar atsiliko 62:64, ketvirtą kėlinį šeimininkai užbaigė spurtu 12:2 ir į savo sąskaitą turnyro B grupėje įsirašė 4 pergalę iš galimų 5. Svarbiausiais rungtynių momentais aikštėje buvęs J. Mačiulis per 26 min. pelnė 7 taškus, o tarp jo komandos draugų išsiskyrė amerikietis Keithas Langfordas, jų „suvertęs“ net 30.

Be keliskart rezultatyviausio Eurolygos žaidėjo K. Langfordo, AEK ekipoje šį sezoną yra ir daugiau labai garsių pavardžių. Čia žaidžia ir Eurolygos čempionas Marcusas Slaughteris, ir netgi dukart NBA čempionas Mario Chalmersas.

„Viltys į komandą tikrai dedamos nemažos – turime patyrusių krepšininkų, kurie žaidę Eurolygoje, turime ir jaunų graikų, kurie yra perspektyvūs – galvojama ir apie NBA. Taigi, turime neblogą žmonių miksą. Dabar per du mėnesius jau susižaidėme, nes pradžioje buvo tikrai sunku – buvo net ir keturi pralaimėjimai paeiliui. Tikėkimės, žaidimo prasme kilsime tik aukštyn“, – po rungtynių OAKA arenoje, kur namų rungtynes žaidžia AEK, DELFI kalbėjo J. Mačiulis.

Jei FIBA Čempionų lygoje rezultatai – pozityvūs, Graikijos pirmenybėse AEK kol kas stringa. Per 6 rungtynes Atėnų ekipa laimėjo tik 2 kartus ir tarp 14 komandų rikiuojasi vos 9-a.

Anot J. Mačiulio, sezono pradžioje koją kišo jau minėtasis nesusižaidimas. Be to, čempionatas – specifinis, prie jo reikia prisitaikyti, o panašaus pajėgumo komandų jame yra daug.

„Graikijos lyga – labai specifinė, kur labai daug rizikuojama, daug žaidžiama su tavo silpnybėmis. Būna, kad nepataikai vieno-kito tritaškio, ir žmonės tiesiog atsuka tau nugarą – tavęs dengti nebeeina. Žiūri ir galvoji, kaip čia dabar mesti – nežinai, ar veržtis, ar ką daryti. Ir tai kartais išmuša kai kuriuos krepšininkus.

Apskritai, čia nėra labai daug atletiškų žaidėjų, nebent tik Atėnų „Panathinaikos“ ir, kai dar žaidė, Pirėjo „Olympiakos“ gretose. Taigi, išeina taip, kad visi prieš visus gali žaisti ir kovoti“, – dėstė krepšininkas.

Didelio pasitikėjimo iš trenerio Iliaso Papatheodorou šį sezoną sulaukiantis lietuvis FIBA Čempionų lygoje yra trečias pagal aikštėje praleidžiamą laiką (vid. 24,4 min.), pelnomus taškus (7,4) ir atkovotus kamuolius (3,4). Gana panaši statistika – ir Graikijos lygoje, kur rezultatyvumo ir taiklumo vidurkius Jonui kiek gadina tik taiklumas iš toli – tikslą pasiekė tik 3 iš 20 mestų tritaškių.

Pasak paties J. Mačiulio, jis iki šiol jaučia „rinktinės pasekmes“ – po Kinijoje užimta 9-a vieta pasibaigusio Dainiaus Adomaičio treniruotos rinktinės pasirodymo, liko ne tik fizinis, bet ir psichologinis nuovargis.

„Tiesą sakant, aš dar net ir šią minutę nesijaučiu atsigavęs. Gal tas fizinis atsigavimas jau ir įvyko, bet psichologinis nuovargis dar vis tiek jaučiasi, nes čempionate nefinišavome taip, kaip norėjome. Nebuvo poilsio – tiesiai iš Kinijos atskridau tiesiai čia, pradėjome treniruotis. O kai pradedi treniruotis bloga gaida, psichologiniai niuansai užtrunka“, – tvirtino krepšininkas.

Jonas Mačiulis

Pamaina rinktinę palikusiam D. Adomaičiui buvo rasta šią savaitę. Vyriausiuoju strategu paskirtas 48-erių Darius Maskoliūnas, einantis ir Kauno „Žalgirio“ vyriausiojo trenerio Šarūno Jasikevičiaus asistento pareigas. J. Mačiulis įvykius Lietuvoje sekė įdėmiai ir Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) žingsnį vadina sveikintinu.

„Manau, pokytis yra geras. Girdėjau visų kandidatų pavardes ir manau, kad Darius buvo vienintelis ir rimčiausias pretendentas. Turbūt nieko nenustebino, kad jis ir tapo treneriu – tą parodė ir federacijos balsavimas (LKF Vykdomojo komiteto balsavime už D. Maskoliūną buvo atiduota 13, o už Antaną Sireiką – 1 balsas, – red. past.). Kiti nelabai ir svarstomi buvo, – pažymėjo krepšininkas, po paskyrimo jau spėjęs pabendrauti su naujuoju rinktinės strategu. – Pasveikinau su naujomis pareigomis ir tiek. Kol kas, manau, jam dėmesio pakanka ir iš žurnalistų.“

J. Mačiulis neslėpė ir fakto, kad jo asmeniniai santykiai su D. Maskoliūnu – labai bičiuliški.

„Kai aš žaidžiau „Žalgiryje“ treniruojant Rimantui Grigui, Darius buvo asistentas. Jis puikiai mokėjo suburti komandą – buvo toks žmogus, kuris yra daugiau draugas nei treneris. Aišku, nuo tada prabėgo daugiau nei dešimt metų, kažkas pasikeitė, bet mes tikrai esame draugai ir pabendraujame. Ir nematau problemos, kad atėjus laikui reikėtų dirbti kartu“, – pažymėjo J. Mačiulis.

Pasak puolėjo, jis ir toliau sutiktų padėti Lietuvos rinktinei – jei reikėtų, prie komandos prisijungtų net ir per vasarį vyksiantį pirmąjį 2021-ųjų Europos čempionato atrankos varžybų „langą“, kai mūsiškiai žais su Belgija ir Čekija.

„Nėra čia ką žadėti – jeigu tik kvies, atvažiuosiu. Nepakvies, nevažiuosiu. Mano kalba šiuo atveju paprasta, man tokių dalykų nėra – skambino ar neskambino, įžeidė ar neįžeidė. Jei reikia, imi ir važiuoji padėti rinktinei, jei nereikia – nevažiuoji. Į asmeniškumus nelendu, čia tik darbas“, – teigė jis.

Jonas Mačiulis

Po praėjusio sezono skandalų elitinės Graikijos čempionato lygos komandų sąraše neliko vieno garsiausių šalies klubų – Pirėjo „Olympiakos“ pavadinimo. Paklaustas, ar čempionate nesijaučia „raudonųjų“ trūkumo, J. Mačiulis šyptelėjo:

„Mums tai jų netrūksta. Ypač, kai žaidžiame po dvejas rungtynes per savaitę – dar viena tokio aukšto lygio komanda taptų papildomu krūviu. Bet, kalbant apie fanus ir visus kitus – aišku, kad nėra tos garsiosios priešpriešos ir pagrindinės dvikovos, aplink kurią anksčiau visa lyga buvo kuriama. Taigi, manau, trūkumas yra.“

„Olympiakos“ su principiniu varžovu – Atėnų „Panathinaikos“ – šį sezoną tarpusavyje kausis tik Eurolygoje. Pajusti šio legendinio derbio skonio taip ir neteks Mindaugui Kuzminskui, kuris neseniai paliko Kęstučio Kemzūros treniruojamą „Olympiakos“. Anot paties krepšininko, iš Pirėjo išvykus Davidui Blattui, pasikeitė jo pozicija komandoje, sumažėjo žaidimo laiko, todėl geriausia išeitis buvo išvykti – M. Kuzminskas jau suspėjo debiutuoti Krasnodaro „Lokomotiv-Kuban“ ekipoje, kurioje praėjusį sezoną teko pažaisti ir J. Mačiuliui.

„Mindaugas norėjo daugiau žaisti, ir tai – suprantamas kiekvieno žaidėjo noras. Aišku, vieni pasirenka pasėdėti ant suolo, o kiti išvažiuoja. Čia – asmeninis kiekvieno sprendimas, pasižiūrėsime, ar jis pasiteisins, seksime įvykius toliau“, – situaciją įvertino J. Mačiulis.

Šį penktadienį Pirėjo„Taikos ir draugystės“ arenoje „Olympiakos“ priims „Žalgirio“ krepšininkus. Nors ir norėtų, apsilankyti šiose rungtynėse J. Mačiuliui neteks – tą pačią dieną su AEK lietuvis išskrenda į Salonikus, kur laukia Graikijos čempionato rungtynės su vietos „Iraklio“ ekipa.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)