Kauno „Žalgirio“ klube vyriausiojo trenerio Šarūno Jasikevičiaus asistentu dirbantis 48-erių D. Maskoliūnas LKF Vykdomojo komiteto posėdyje naujuoju vyriausiu rinktinės treneriu buvo patvirtintas greitai, per pusantros valandos.

Nors Lietuvos krepšinio trenerių asociacijos prezidentas Vydas Gedvilas į šias pareigas antradienį pasiūlė Antaną Sireiką, LKF prezidento Arvydo Sabonio siūlymas treneriu skirti D. Maskoliūną buvo, švelniai tariant, daug populiaresnis

Po pasitarimų ir diskusijų LKF Vykdomojo komiteto nariai už A. Sireiką atidavė 1 balsą (už A. Sireikią balsavo tik pats V. Gedvilas), už D. Maskoliūną – 13.

Teko kalbėtis ir su Jonu Kazlausku.
Darius Maskoliūnas

D. Maskoliūnas mintimis apie naująsias pareigas pasidalijo popiet, į LKF būstinę atskubėjęs tiesiai iš „Žalgirio“ treniruotės.

– Ar ilgai svarstėte šį pasiūlymą?

– Situacija labai dvejopa. Žiemą laukia Europos čempionato atrankos „langas“, kuriame žaisime dvejas rungtynes. Be pagrindinių žaidėjų, kurie vėliau žais olimpinėje atrankoje, kuriai apskritai turėsime vos porą savaičių pasiruošti. Faktas, kad situacija neeilinė, ir perteikti sistemą žaidėjams nėra laiko. Nerimo ir jaudulio yra, neslėpsiu. Bet bandysime padaryti geriausia, ką įmanoma, ir sieksime užsibrėžtų tikslų.

Sąžiningai net nežinau, kokiam laikotarpiui dėl darbo sutarėme. Mes kalbėjome apie dabartinę situaciją ir kas yra svarbiausia krepšiniui ir rinktinei – gerai sudalyvauti olimpinėje atrankoje ir patekti į žaidynes. O apie tolimesnius dalykus nekalbėjome.

– Ar „Žalgirio“ klubas noriai sutiko dėl naujo etapo jūsų karjeroje?

– Viskas apkalbėta anksčiau, nebuvo jokių problemų. Vyriausiasis treneris taip pat sakė: „išleis“.

Bet pats žaidimas, ką minėjau ir čempionato metu, nebuvo blogas. Žaidimas žiūrėjosi, netgi labai gražiai žiūrėjosi.

– Gal jau esate numatęs ir asistentus rinktinėje?

– Vieną asistentą tikrai turiu ir galvoju, kad kitą taip pat turiu – esu sulaukęs jo teigiamo atsakymo. Taigi, asistentai kaip ir yra, neturiu ką slėpti – Tomas Masiulis ir Benas Matkevičius.

– Paskutinius ketverius metus pats dirbote asistentu, o ne vyriausiuoju treneriu – ar dėl to nebuvo asmeninių dvejonių priimant sprendimą stoti prie rinktinės vairo?

– Aš paskutinius ketverius metus esu labai komfortabilioje vietoje ir komfortabilioje situacijoje, „Žalgiryje“ dirbdamas su geriausiu treneriu Europoje. Galbūt visa ši situacija man yra savotiškas pasitikrinimas, ką per tuos metus nuveikiau, kaip paaugau.

Nes aš tikiuosi, kad paaugau ir patobulėjau. Manau, viską pamatysime dirbdami. O šiaip faktas, kad gali kilti klausimų, bet aš manau, jog esu pasiruošęs ir priėmiau iššūkį.

Vienareikšmiškai galima pamatyti Donatą Motiejūną sąraše.
Darius Maskoliūnas

– Ar su kuo nors prieš priimdamas A. Sabonio pasiūlymą tarėtės?

– Kalbėjau ir su artimais žmonėmis, ir su žmonėmis, kurie man daro didžiausią įtaką kaip treneriui, dirbant šitą darbą. Aš su jais visais kalbėjau, iš visų gavau tik postūmį į priekį. Visi mane palaikė ir tuo džiaugiuosi. Tai man davė užnugarį jaustis stipriam.

Teko kalbėtis ir su Jonu Kazlausku.

Manęs nebaugino rinktinės situacija, nes jūs puikiai žinote, kad rinktinėje yra kosminė atmosfera, superiniai žmonės. Sąlygos sukuriamos kokios tik įmanoma geriausios. Man tai pažįstama, žinau kad lygiai tą patį rasiu atėjęs ir dabar. Vienintelis klausimas man buvo absoliutus laiko neturėjimas ir galimybė perteikti savo filosofiją žaidėjams per trumpą laiką, kai laukia toks iššūkis.

Aš pats labai norėčiau, kad rinktinėje būtų kuo daugiau žalgiriečių. Nes mes nacionalinėje komandoje planuojame taikyti „Žalgirio“ sistemą.
Darius Maskoliūnas

– Kokia jūsų pozicija dėl Donato Motiejūno?

– Vienareikšmiškai bus galima pamatyti Donatą Motiejūną kandidatų sąraše. O daugiau apie tai dar negalvojau. Dar nebuvo laiko – manau, kad vienas iš asistentų, jeigu sutiks ir patvirtins, man labai padės šiuo klausimu.

Teko ir su rinktinės nariais kurie žaidžia „Žalgirio“ komandoje kalbėtis, o su didesne rinktinės dalimi – susirašinėti. Jaučiu palaikymą iš žaidėjų, šiandien po „Žalgirio“ treniruotės jie mane gerokai apstumdė (šypsosi).

– Gal jau matote, kur ir ką norėtumėte keisti rinktinės žaidime, jos sistemoje?

– Aš gal pradėsiu nuo to, kad rinktinės rezultatai netenkino. Bet pats žaidimas, ką minėjau ir čempionato metu, nebuvo blogas. Žaidimas žiūrėjosi, netgi labai gražiai žiūrėjosi. Pralaimėtos dvejos rungtynės komandoms, kurios vėliau pateko į ketvertuką – Australijai ir Prancūzijai.

Viskas galėjo vienu metimu pasisukti į kitą pusę. Atvirai sakau, kad rinktinės žaidimas neatrodė blogai. Taisytinų dalykų buvo yra ir bus, kiekvienas treneris nori įnešti kažką savo. Mes turime daug gerų krepšininkų, gerą rinktinę, reikia bandyti iš jų išgauti daugiau. O dėl Domo ir Valančiūno, sąžiningai aš nemanau, kad jie galėtų žaisti kartu. Bet taip galvoju šiandien..

– Kokia situacija su „Žalgirio“ žaidėjais, galbūt, jums tapus treneriu, jie dažniau žais rinktinėje „langų“ metu?

– Tikrai nebuvo taip, kad „Žalgiris“ būtų nusistatęs neleisti žaidėjų į rinktinę dėl kažkokių principų. Pirminėje atrankoje išleidome tik Edgarą Ulanovą, apeliuodami į tai, kad Marius Grigonis buvo naujas žaidėjas ekipoje. Ir jam, kaip jaunam krepšininkui, reikėjo prabūti tam tikrą laiką su komanda, kad jis taptų tuo, kuo yra dabar. Niekada nebuvo taip, kad mes norėtume pakenkti rinktinei ir kažko neleisti.

Bet, sąžiningai, jeigu žaidžiamas „langas“, kuris neturi daug prasmės tolimesniame rinktinės pasirodyme, o mes matome, kad mums patiems žaidėjus reikia įvedinėti... Na, kai aš tapau treneriu, pajuokavome: „Gal ir duos dažniau“. Aš pats labai norėčiau, kad rinktinėje būtų kuo daugiau žalgiriečių. Nes mes nacionalinėje komandoje planuojame taikyti „Žalgirio“ sistemą. Man turėti kuo daugiau žaidėjų, kurie žino šią sistemą, būtų nuostabu.

– Ar jau suprantate kokioje karštoje kėdėje sėdite?

– Aš jau daug ant karštų kėdžių pataikęs, visaip baigėsi su jomis (juokiasi). Čia tokia specifinė situacija. Kur patekau, žinau. Aš turbūt gimtadienio proga negaunu tiek sveikinimų, kiek gavau šiandien. Suprantu atsakomybę, suprantu kas manęs laukia. Stengsimės padaryti viską, kad būtų gerai.

D. Maskoliūnas pats yra žaidęs Lietuvos rinktinėje, su kuria 2000-aisiais Sidnėjuje laimėjo bronzos medalį. Vyriausiuoju treneriu jis yra padirbėjęs Kauno „Žalgirio“, „Baltų“, tuometinio Vilniaus „Lietuvos ryto“ komandose, 2013-2015 , treniravo lenkų Sopoto „Trefl“ ekipą.

Lietuvos rinktinėje D. Maskoliūnas dirbo Jono Kazlausko asistentu, 2013 ir 2015 m. padėjo nacionalinei ekipai tapti Europos vicečempione.

Nuo 2015-ųjų jis vėl dirba „Žalgirio“ klube, yra vyriausiojo trenerio Šarūno Jasikevičiaus dešinioji ranka.

Artimiausias iššūkis naujojo stratego lauks jau kitų metų vasario mėnesį, kai Lietuvos rinktinė pradės kovas 2021 metų Europos čempionato atrankoje.

Lietuviai vasario 21 dieną išvykoje susitiks su Belgijos rinktine, o vasario 24 namuose priims Čekijos komandą.

Dėl šio žiemos „lango“ D. Maskoliūnas praleis „Žalgirio“ išvykos Eurolygos rungtynes su Vitorijos „Baskonia“ ekipa.

Dar vienas – pats rimčiausias išbandymas – įvyks birželio 23-28 dienomis, kai Lietuvos rinktinė dalyvaus olimpinių žaidynių atrankos turnyre.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (192)