A. Sireika sykį jau yra išvedęs mūsų nacionalinę komandą į olimpines žaidynes, kai triumfavęs 2003-iųjų Europos čempionate garantavo jai vietą Atėnų olimpiadoje.

Beje, nei į lietuviams auksine tapusią Švediją, nei košmaru virtusį pusfinalį prieš italus menančią Graikiją Antanas nesivežė tuo metu vieno geriausių šalies įžaidėjų D. Maskoliūno, kuris buvo atkabintas paskutinis. Galimai – dėl traumos, bet, kaip savo autobiografinėje knygoje rašo Šarūnas Jasikevičius, „be jokios abejonės, jam nepadėjo ir tai, kad per pasiruošimą čempionatui Sireika nutvėrė jį drauge su manimi diskotekoje trečią valandą nakties“.

Rytoj apie trečią valandą dienos D. Maskoliūnas vėl gali būti nutvertas A. Sireikos Lietuvos rinktinės trenerio rinkimuose. Tačiau šį kartą viskas krypsta link to, kad atkabintas bus jau ne jis, kadangi būtent Darius, 2000-ųjų Sidnėjuje iškovojęs olimpinę bronzą, yra laikomas tvirtu favoritu sulaukti LKF malonės ir perimti regalijas iš Dainiaus Adomaičio.

Kokie yra didžiausi abiejų pretendentų į atsakingą postą pliusai bei minusai? Ar 63-ejų metų A. Sireika pagrįstai nuvertinamas dėl neva pasenusių krepšinio žinių? Kodėl Kauno „Žalgirio“ asistentas laikomas ryškiu rinkimų favoritu? Ir ar LKF prisiims atsakomybę, jeigu naujajam vairininkui nepavyks nuplukdyti rinktinės į Tokiją?

Pokalbis apie tai – naujausioje DELFI TV laidoje „Krepšinio zona“ su treneriu Tomu Purliu ir komentatoriumi Vaidu Čeponiu.

– Vaidai, jeigu pats būtum Vykdomojo komiteto narys, už ką balsuotum antradienį – A. Sireiką ar D. Maskoliūną?

– Negaliu sakyti už ką, nes jei pasakysiu, kad už vieną, vienas supyks, o jeigu už kitą, kitas. Manau, kad abu kandidatai – tinkami. Sakyčiau, kad D. Maskoliūnas šiek tiek geresnis gynybos specialistas, o A. Sireika – puolimo. Jis yra labai kūrybingas treneris: varžovams būna sunku analizuoti tų pačių „Šiaulių“ žaidimą, nes jis pats prigalvoja derinių, prikuria jų vakare sėdėdamas ant sofos. „Šiauliai“ žaidžia labai greitai, bet tikrai per daug patys praleidžia taškų.

Kitiems kliūva A. Sireikos amžius, bet aš nežinau. Jis dar tikrai energingas. Pažiūrėkime į 72-ejų Aito Garcią Renesesą, kaip puikiai jis vadovauja Berlyno ALBAI, taip pat – į 70-mečius Greggą Popovichių ar Svetislavą Pešičių. Taip kad Antanas – dar ne pensininkas. Ir jis propaguoja supergreitą šiuolaikišką krepšinį, o ne senamadišką, kaip daug kas sako.

O D. Maskoliūnas, pats būdamas krepšininkas, turėjo labai aukštą IQ ir puikiai išmano žaidimą. Jis pažįsta visus krepšininkus, yra treniravęs ir Vilniaus „Rytą“, ir „Žalgirį“, ir rinktinės asistentu buvęs, o dabar jau ilgai dirba kartu su Š. Jasikevičiumi. Taigi sakyčiau, kad abu – labai neblogi kandidatai.

– Tomai, iš tiesų daug kas A. Sireikai prikiša jo amžių ir neva jau pasenusias žinias bei metodikas, o D. Maskoliūnui – tai, kad jis jau ilgą laiko periodą dirba tik asistentu. Kieno iš jų minusai tau atrodo mažesni ir už kurį tu būtum?

– Man su Dariumi yra tekę dirbti ir galiu apie jį atsiliepti vien tik gerais žodžiais. Labai protingas specialistas. Vienintelis minusas, kurį matau, tas, kad jis jau penkeri metai kaip nėra vyriausiasis treneris. Vis tiek būti juo ir asistentu yra skirtingi dalykai: tu gali pasakyti vieną-kitą savo mintį, bet tau nereikia priimti sprendimų, nes tą daro vyriausiasis treneris. Bet manau, kad čia reikia tik laiko. Juk Darius dabar kasdien mato Eurolygos virtuvę. Todėl iš to, ką mes turime, jis yra geriausias variantas.

Kalbant apie A. Sireiką, nesakyčiau, kad jo traukinys jau nuvažiavo, bet dabartinėje situacijoje jam per paskutinį dešimtmetį trūksta darbo praktikos aukštesnio lygio klube nei „Šiauliai“. Vis tiek treniruoti tokius žaidėjus, jaunimą yra viena, o vadovauti Jonui Valančiūnui, Domantui Saboniui ir visiems kitiems – visai kas kita. Manau, šiuo atveju D. Maskoliūnas labiau tiktų.

– Šią savaitę paaiškės ne tik naujasis Lietuvos rinktinės treneris, bet ir tai, kam FIBA patikės surengti olimpinės atrankos turnyrus. Gal šią akimirką tai net svarbiau nei tai, kas pakeis D. Adomaitį?

Tomas: – Ne, vis tiek, kad ir kaip ten būtų, treneris yra komandos vedlys ir gali duoti gerą rezultatą. Jis yra labai svarbi persona.

Vaidas: – Dabar tas treneris bus iškart metamas į ugnį – iš olimpinio atrankos turnyro patekti į Tokiją bus tikrai nelengva, nes kovos labai pajėgios rinktinės. Šiuo atveju A. Sireika neturėtų ko prarasti, o Darius – priešingai. Vienu iš kandidatų galėtų būti ir Donaldas Kairys. Visi galvoja, kad jis labai jaunas, o jis tik taip atrodo, jam kaip ir Kaziui Maksvyčiui – 42-eji ir jis dabar yra Kęstučio Kemzūros asistentas Pirėjo „Olympiakos“ klube.

– LKF prezidentas Arvydas Sabonis antradienį, panašu, teiks D. Maskoliūno kandidatūrą. Sabas prieš trieš trejus metus teikė ir D. Adomaitį, tačiau jo vadovauta rinktinė tiek Europos, tiek pasaulio čempionatuose liko tik devinta ir nepateisino nei sirgalių, nei federacijos lūkesčių. Atsakomybės, be paties Dainiaus, taip niekas ir neprisiėme, o dabar galime tik svarstyti, ar LKF tada nepadarė klaidos nepasirinkę, tarkime, Rimo Kurtinaičio. Kokia jūsų nuomonė?

Vaidas: – Čia galime tik spėlioti. Bet rinktinės žaidimas nebuvo prastas ir su tokiomis varžovėmis kaip Australija ar Prancūzija kovojome iki paskutinių sekundžių. Buvo labai nepalankūs burtai. Sakyčiau, kad šių metų rinktinė žaidė tikrai geriau nei praėjusiame čempionate, kai pralaimėjo graikams.

Tomas: – Manau, kad abiejuose tuose čempionatuose buvo žaista geriau nei prie Jono Kazlausko, bet prie jo buvo pasiekti rezultatai. Iš kitos pusės, ir sėkmės buvo: prisiminkime prieš Gruziją, prieš Belgiją, prieš Estiją, kaip žaidėme.

Visa laida „Krepšinio zona“ ir V. Čeponio bizūnas – vaizdo įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)