FIBA Čempionų lygos A grupės autsaiderių akistatoje antradienį „Lietkabelis“ išvykoje 66:80 neprilygo Ostendės „Filou“. Nors Lietuvos atstovai startavo sėkmingai, antrajame kėlinyje iniciatyvą perėmę belgai pradėjo dominuoti – pustuštę „Versluys“ areną jie užvedinėjo įspūdingais dėjimais, o sutrikę svečiai ypatingai stokojo sėkmingo atakų organizavimo.

„Lietkabelis“ suklydo 16 kartų, o nė vienam komandos žaidėjui nepavyko atlikti daugiau nei 2 rezultatyvių perdavimų. Be jų likęs P. Valinskas debiutiniame mače per 19 minučių pelnė 5 taškus (1/5 dvit., 3/4 baud.), atkovojo 1 ir prarado 2 kamuolius bei surinko -1 naudingumo balą. Gynėją aikštėje peikė bendraklubiai, o savo žaidimu akivaizdžiai nepatenkintas buvo ir jis pats.

23-ejų P. Valinskui esant aikštelėje, panevėžiečiai įmetė 23 taškais mažiau už varžovus – tai buvo prasčiausias rezultatas komandoje. Palyginimui, vyresnįjį brolį po nesėkmingų epizodų guodęs 20-metis Marius Valinskas žaidė vos 5 minutes, per kurias „Lietkabelis“ įmetė 5 taškais daugiau už varžovus (antras geriausias rezultatas komandoje).

Gynyboje P. Valinskas turėjo sunkumų ir prieš 23 taškus sukračiusį Braianą Angolą, ir prieš 6 rezultatyvius perdavimus atlikusį 36-erių Dušaną Džordževičių. Kauno „Žalgirio“ sistemoje užaugusį gynėją pranoko ir 17-metis olandas Kaye van der Vuurst de Vriesas, per 15 minučių pelnęs 12 taškų.

2016-2018 metais pagrindinės „Žalgirio“ komandos marškinėlius vilkėjęs P. Valinskas nuo praėjusios vasaros Kauno klubui nebepriklauso. Nors sutartis turėjo galioti iki 2020-ųjų, ji buvo nutraukta, o Lietuvos čempionams nereikalingu tapęs atletas nusprendė pradėti legionieriaus karjerą.

Laisvąjį agentą rugpjūtį priglaudė į aukščiausią Prancūzijos lygą sugrįžęs Orleano „Loiret Basket“ klubas. Dideles viltis į lietuvį dėjo komandą į šalies krepšinio elitą sugrąžinti bandantis vyriausiasis treneris Germainas Castano, tačiau 47-erių specialistas stipriai nusivylė – P. Valinskas nebuvo toks laimikis, kokio buvo tikėtasi.

„Eilinis nuviliantis Valinsko pasirodymas“, – po priešpaskutinių jo rungtynių rašė vienas Prancūzijos krepšinio naujienų tinklalapių. Šios šalies pirmenybėse buvęs žalgirietis sužaidė 5 mačus, per kuriuos ant parketo praleisdamas po 12 minučių pelnydavo po 3,2 taško, atkovodavo po 1 kamuolį bei rinkdavo po 1,2 naudingumo balo.

Su Krepšinis.lt žurnalistu bendravęs G. Castano teigė, jog naujokas neatitiko čempionato atletiškumo lygio.

„Paulius man labai patiko, tačiau jo situacija Prancūzijoje buvo sudėtinga. Manau, kad jis prarado pasitikėjimą savimi. Prancūzijos čempionatas yra labai atletiškas, o Pauliui buvo sunku prisitaikyti. Jis nežaidė savo krepšinio, buvo neefektyvus, todėl negalėjau jam skirti daugiau minučių“, – sakė treneris.

„Loiret Basket“ artimas žurnalistas Jerome'as Couton teigė, jog pirmąją legionieriaus duoną ragavęs P. Valinskas tiesiog negalėjo priprasti prie jos skonio.

„Panašu, kad jis negalėjo apsiprasti naujoje šalyje. Jis nebuvo pasiruošęs žaisti taip, kaip žaidžiama Prancūzijos lygoje. Treneriai, komandos draugai ir personalas stengėsi padėti, tačiau Paulius taip ir nesuprato, ko iš jo norima“, – kalbėjo apžvalgininkas.

J. Couton ir G. Castano sutiko, jog niekaip neįsivažiavusiam P. Valinskui galimai reikėjo daugiau laiko.

„Galbūt jam reikėjo sužaisti daugiau minučių 2-3 rungtynėse ir tai būtų padėję atstatyti jo pasitikėjimą savo jėgomis, tačiau tiek laiko mes neturėjome“, – sakė G. Castano, kurio vadovaujamas klubas su 2 pergalėmis ir 5 pralaimėjimais lygoje užima 11-ąją vietą.

Praeityje pats įžaidėjo pozicijoje rungtyniavęs treneris, kuris lietuvį pakeitė buvusiu Vilniaus „Ryto“ legionieriumi D.J. Strawberry, pridūrė, jog per tris mėnesius jis nespėjo suprasti, kokios yra P. Valinsko galimybės, o apie tolimesnes jo karjeros perspektyvas gali kalbėti tik pats krepšininkas.

Paulius Valinskas

Tiesa, pats P. Valinskas bendrauti su Krepšinis.lt žurnalistu nepanoro.

Ostendėje bendraudamas su žiniasklaida nedaugžodžiavo ir „Lietkabelio“ strategas Nenadas Čanakas: „Esame paskutiniai grupėje, todėl turime toliau sunkiai dirbti ir mėginti laimėti. Krepšinis žaidžiamas ne 10, o 40 minučių. Darėme klaidas, o varžovai už jas baudė.“

Serbas po rungtynių gerokai daugiau pasakė rūbinėje, kur su žaidėjais jis buvo užsidaręs daugiau nei 10 minučių.

Rakto į pergales tarptautiniame fronte nerandančiam strategui lieka tikėtis, jog skaudus pralaimėjimas Belgijoje tiek P. Valinską, tiek ir kitus auklėtinius sukrėtė pakankamai, o išvados bus padarytos jau šeštadienio LKL akistatoje svečiuose su Klaipėdos „Neptūnu“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)