Pratęsęs sutartį ketveriems metams ir įsipareigojęs per šį laikotarpį sumokėti 77 mln. JAV dolerių, „Pacers“ klubas turi laiko apgalvoti lietuvio ateitį, rašo „IndyStar“ reporteris J. Michaelas.

Naujoji sutartis tarp klubo ir žaidėjo įsigalios nuo 2020-ųjų, o šį sezoną D. Sabonis uždirbs 3,5 mln. JAV dolerių. Tai bus paskutiniai metai pagal 2016-aisiais pasirašytą kontraktą, galiojusį dar nuo tada, kai D. Sabonis į NBA buvo pakviestas 11-uoju šaukimu.

Kodėl sutarties pratęsimas taip ilgai užtruko?

To ir reikėjo tikėtis. Daugelis sutarčių sudaromos niekur neskubant. Puikus pavyzdys – mainų laikotarpis, kuris baigiasi vasario mėnesio pradžioje.

Kartais procesas primena savotišką žaidimą, kuri pusė išsigąs ir sumažins reikalavimus pirmoji. Juk visi turi savo ribas. Neretai komandos išklauso pasiūlymų, kad sužinotų, kaip konkretų žaidėją vertina kiti 29 konkurentai.. Sutartis su M. Turneriu buvo pratęsta tik prieš pat praėjusio sezono pradžią. Tai normali praktika.

O gal reikėjo palaukti kitos vasaros ir tada apsispręsti dėl D. Sabonio?

Šis klausimas visada užduodamas, kai sutartis su žaidėju pasirašoma šiek tiek anksčiau. Viena vertus, klausimas yra logiškas. Tegul rinka nusprendžia, kokios sumos yra vertas krepšininkas.

Kita vertus, tokia taktika nėra pati geriausia. Spėlionės sezono metu tėra bereikalingas galvos skausmas tiek žaidėjams, tiek komandoms. Jei komanda mano, kad D. Sabonis – geras žaidėjas (o taip ir yra), pasirašius sutartį jis tam tikra prasme tampa valdomo turto dalimi.

Be to, „Pacers“ toli gražu ne pati turtingiausia NBA komanda. Los Andželo „Lakers“ gali prarasti tokį žaidėją kaip D. Sabonis ir jai nieko blogo finansiškai nenutiks. 30 komandų nėra lygios finansine prasme.

Kalbant apie galimybę išmainyti D. Sabonį ateityje, galimi pirkėjai, ko gero, norėtų įsigyti žaidėją ilgesniam nei vienerių metų laikotarpiui, nebent jų tikslas – surinkti krepšininkus, kurių sutartys baigiasi, ir taip sustiprinti savo žaidėjų gretas arba rizikuoti, kaip padarė Toronto „Raptors“, įsigijusi Kawhį Leonardą tik vienam sezonui. Tiesa, atsižvelgiant į K. Leonardo rezultatus, buvo verta.

O jeigu D. Saboniui prastai seksis ir treneris jį laikys ant atsarginių žaidėjų suolelio?

Scenarijų gali būti įvairių, bet verčiau iš karto pasirūpinti, kad D. Sabonis niekur nepabėgtų (taip ir buvo padaryta), o kitus dalykus apsvarstyti vėliau.

Ar D. Sabonį dar galima išmainyti?

Taip, nuo gruodžio 15 d., tačiau dėl pratęstos sutarties įsigalioja mainų apsaugos nuostata. Šį sezoną D. Sabonis uždirbs 3,5 mln. JAV dolerių, o įsigaliojus sutarčiai (2020 m.) – beveik po 20 mln. JAV dolerių per sezoną.

Išmainiusi D. Sabonį tebegaliojant senajai sutarčiai, Indianos „Pacers“ netektų viso labo 3,5 mln. JAV dolerių vertės žaidėjo ir į jo vietą galėtų tikėtis tik panašios sumos verto krepšininko.

D. Sabonio alga naujoje komandoje būtų lygi keturių sezonų vidurkiui pagal pratęstą sutartį, plius 3,5 mln. JAV dolerių už dabartinį sezoną. Tokį susitarimą pasiekti yra nepaprastai sunku, be to, „Pacers“ jis būtų praktiškai nenaudingas.

Ar D. Sabonis gali būti išmainytas šį sezoną?

Taip. Ar tikėtina, kad tai įvyks? Vargu.

Ar Goga Bitadze buvo pakviestas siekiant vėliau jį išmainyti?

Ne. Sprendžiant iš turimos informacijos, 211 cm ūgio vidurio puolėjas buvo pasirinktas todėl, kad geresnių paprasčiausiai nebuvo. Kaip ir daugeliui krepšininkų iš Europos, šiam 20-ies metų amžiaus žaidėjui reikės daug ko išmokti gynybos srityje.

Senajame žemyne gynyboje jis dirbo gerokai mažiau, nei turės tai daryti NBA. G. Bitazdei teks priprasti prie keitimosi vietomis, derinių ir kitų komandinių veiksmų.

Kaip D. Saboniui turėtų sektis žaisti sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje?

Viskas priklausys nuo priešininkų. Susitikus su stipria komanda, tokia kaip Filadelfijos „76ers“, D. Sabonis būtinai turi žaisti prieš Alą Horfordą ir Joelį Embiidą. Žinoma, sunku pasakyti, kaip jam pavyks apsiginti nuo žemesnių ir greitesnių sunkiojo krašto puolėjų.

Indianos „Pacers“ verkiant reikia atkovoti atšokusius kamuolius gynyboje, ypač todėl, kad tai yra silpnoji M. Turnerio pusė. Net jei D. Sabonis pernelyg neblizgės ir žais vidutiniškai, „Pacers“ turėtų to pakakti.

Ši komanda turi daug variantų pakoreguoti žaidėjų sudėtį, pavyzdžiui, anksti ant suolelio pasodinti vieną iš aukštaūgių ar į aikštelę išleisti daugiau žemesnių krepšininkų. Naujajam sezonui įsibėgėjus, startinis penketas gali gerokai pasikeisti, lyginant su pirmosiomis rungtynėmis.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)