Dviem pralaimėjimais iš eilės naująjį Eurolygos sezoną atidarę žalgiriečiai kol kas yra tik 16 turnyro lentelės vietoje. Ir nors į komandų rikiuotę spalio mėnesį niekas dar rimtai nežiūri, egzistuoja net 75 procentų tikimybė, kad žaliai-balti niekur nepakils ir šią savaitę – jų pergalei prieš Madrido „Real“ klubą duodami tik 25 proc.

Tiesa, turnyrinė kauniečių padėtis ir dabar galėjo būti kitokia: net ir visas 40 minučių Milane už „Armani“ žaidėjų nugarų buvę „Žalgirio“ vyrai likus maždaug 12 sekundžių iki finalinės sirenos (81:83) užspendė į kampą Michaelą Rollą, kuris du kartus sužingsniavo ir dar užmynė vidurio liniją, tačiau per metrą nuo įvykių epicentro stovėjęs graikų arbitras Ioannis Foufis neįžvelgė nieko neleistino ir netrukus pasiuntė italus įtvirtinti savo pergalės prie baudų metimų linijos.

Nors tiek Šarūnas Jasikevičius, už šoninės linijos vaizdžiai atkartojęs visus M. Rollo judesius, tiek ir jo asistentai – Darius Maskoliūnas ir Tomas Masiulis – rankų gestais reikalavo epizodo vaizdo peržiūros, jie liko nieko nepešę.

Beveik nieko, nes praėjus porai dienų po kontroversiškos rungtynių Milane pabaigos oficiali Eurolygos svetainė išplatino pranešimą, kuriame pripažino, kad teisėjai lemiamu metu nepastebėjo net trijų M. Rollo taisyklių pažeidimų – dėl visų jų kamuolys ir teisę į paskutinę ataką turėjo priklausyti „Žalgiriui“.

Kaip teisėjai tokiu atsakingu metu galėjo padaryti net tris kliurkas? Ar kaltę dėl nesėkmės Milane galima suversti vien ant jų? Kada prabils Alexas Perezas ir kiti nauji žalgiriečiai? Ir ar jau verta pradėti nerimauti dėl šio „Žalgirio“ sezono?

Pokalbis apie tai – naujausioje DELFI TV laidoje „Krepšinio zona“ su Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ treneriu Gediminu Petrausku ir komentatoriumi Vaidu Čeponiu.

– Gediminai, „Žalgiris“ mačą Milane pradėjo iškart išsikasdamas sau labai gilią duobę – 4:20. Kodėl taip nutiko?

– „Žalgiris“ negalėjo pataikyti, buvo jaučiamas badas puolime. Nors ir susikūrė geras progas, žaidėjai neįmetė net laisvi. Trenerio darbas yra sukurti žaidėjams progas, o jie nepataikė. Tačiau stebint vaizdą aikštėje, buvo aišku, kad tik laiko klausimas, kad pradės kristi tie metimai ir žalgiriečiai grįš į rungtynes. Taip ir įvyko.

– Treneri, vasarą dirbote kartu su Roku Jokubaičiu, su kuriuo priešakyje Lietuvos 19-mečių rinktinė pasaulio čempionate užėmė ketvirtą vietą. Ar matant, kaip kol kas neužtikrai Eurolygoje jaučiasi meksikietis A. Perezas, Šaras neturėtų labiau pasitikėti Roku?

– Jaunam žaidėjui pagrindinis dalykas yra žaidybinė praktika. Tą jautėme net ir Rokui atvykus į rinktinę – trūko to žaidybinio skonio ir pradžioje jam buvo pakankamai sunku, bet paskui įsivažiavo. Šiemet, manau, „Žalgiris“ jį dar daugiau naudos, nes jo tobulėjimas – akivaizdus, pasitikėjimas irgi auga, visgi jau treti metai sistemoje.

Dabar jau nebereikia kelti klausimo, kiek jis gali duoti naudos – jis jau turi jos duoti. Jau turi rodyti, ką gali. Jeigu pažiūrėsime į kitas pasaulio valstybes, tai ten 18-19 metų žaidėjai jei ir ne starto penkete, tai bent pirmi atsarginiai yra. „Žalgiris“ irgi to tikisi, todėl linkiu Rokui sėkmės.

– Vaidai, A. Perezas starto penkete pradėjo dvejas pirmas Eurolygos rungtynes, tačiau abejų jų pradžias „Žalgiris“ paleido. Ar neturėtų čia būti korekcijų artimiausiu metu?

– Šarūnas bando jį atgaivinti, suteikė jam nemažai žaidimo laiko ir prieš „Lietkabelį“, nors jis, būdamas laisvas, keletą kartų ir nepataikė. Alexas yra techniškas žaidėjas, ginasi tikrai neblogai, gerai spaudžia tiesioginį savo oponentą.

– Gediminai, Eurolyga juodu ant balto išdėstė, kad teisėjai „Armani“ ir „Žalgirio“ rungtynėse lemiamu metu padarė net tris klaidas. Kaip jūs, kaip treneris, reaguojate į tokius pripažinimus po laiko?

– Aš manau, kad tai – daugiau „piaras“, žinutė visuomenei, kad viskas stebima, bet, žinote, treneriui nuo to tikrai nėra geriau: pralaimėjimas yra pralaimėjimas. O teisėjų darbas visada yra slidi tema ir nesibaigianti diskusija, nes pralaimėjusių komandų treneriai visąlaik žiūri per vieną prizmę, kai laimėjusių nebesigilina į tas klaidas.

Pasakysiu taip: jei ne tokia „Žalgirio“ pradžia, tada galima kažkiek būtų apeliuoti į tą sprendimą, o dabar reikia žiūrėti į save ir pirmo kėlinio problemą. Juk jeigu žalgiriečiai būtų žaidę gerai nuo pat pradžių, gal net nebūtų reikėję tos paskutinių minučių dramos.

O kalbant apie tuos net kelis nepastebėtus pažeidimus, reikia suprasti, kad teisėjai bando nuspėti logišką veiksmų seką, kas turėtų būti. Manau, kad tas arbitras laukė „Žalgirio“ pražangos ir bandė įžvelgti, kada gi ji pagaliau bus. Pagal visą logiką ir turėjo būti bauduojama, bet žalgiriečiai tas pirmas kelias sekundes dar bandė perimti kamuolį. Jie labai teisingai ir darė bei privertė italus suklysti, tiesiog teisėjas turbūt laukė baudos ir to nepastebėjo. Nieko nepadarysi.

– Vaidai, kaip tu paaiškintum, kodėl per žingsnį nuo įvykių epicentro stovėjęs graikasi I. Foufis nesugebėjo suskaičiuoti žingsnių ir pamatyti peržengtos vidurio linijos?

– Mačiau, Giorgio Armani sėdėjo pirmoje eilėje, turtingas žmogus, tai gal papirko teisėjus. Ne, nemanau, kad tai buvo kažkoks sukčiavimas, tiesiog teisėjų darbo brokas. Gal reikėtų teisėjui sumažinti algą arba atleisti iš darbo (šypsosi)? Iš tikrųjų Eurolygos teisėjai yra gero lygio. Matėme pasaulio čempionate be jų, koks buvo teisėjavimo lygis, tai nėra ko varyti Dievo į medį.

– Gediminai, pastaruosius dvejus metus „Žalgiris“ Eurolygą irgi pradėdavo gana klampiai, bet vis įšokdavo į tą aštuntuką. Ar jus ramus ir dėl šio sezono, ar visgi tos dvi nesėkmės jau šį tą reiškia?

– Būti garantuoti dėl nieko negalime. „Fenerbahče“ rezultatus matome, tai irgi negalime garantuoti, kad turkai pateks į atkrintamąsias (šypsosi). Bet žiūrėkite, kiekviena komanda ir jos treneris turi savo braižą bei žaidimo modelį.

„Žalgirio“ situacijoje jau ne pirmi metai – nuo tada, kai treneriu tapo Š. Jasikevičius, jaučiasi tai, jog komanda labai ieško tam tikrų dalykų, tai – ilgalaikė sistema. Naujokams tikrai nėra paprasta, jiems reikia laiko persiorientuoti. Naujų žaidėjų integravimas į „Žalgirio“ gynybą ir puolimą užtrunka, tam reikia laiko. Lygiai tas pats galioja ir Željko Obradovičiaus „Fenerbahčei“.

Kaip Šaras sako, kad spalį dar niekas nėra laimėjęs titulo, tai taip pat niekas ir nėra nieko pralaimėjęs spalio mėnesį. Tai čia tie du pralaimėjimai... Dabar jeigu bus dvi geros pergalės – pradėkime nuo pergalės prieš Madrido „Real“ – ir viskas stosis į normalias vėžes.

Visa laida „Krepšinio“ zona – vaizdo įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)