Kaip spaudos konferencijoje atskleidė klubo direktorius Rolandas Jarutis, lyginant su praėjusiu sezonu, „Ryto“ biudžetas sumažėjo milijonu eurų.

„Šiais metais biudžetas yra gerokai susitraukęs. Pradedant nuo žaidėjams skirtų atlyginimų. Noriu padėkoti treneriui Dainiui Adomaičiui, kuris, kaip treneris, sutiko su klubo pasiūlyta strategija, kad žaidėjus šiemet rinksimės pagal savo kišenę ir stengsimės vaduotis iš tų įsiskolinimų, kurie likę iš anksčiau“, – pažymėjo R. Jarutis.

Pasak jo, viso klubo biudžetas 2019-2020 m. sezone bus 3,5 mln. eurų, o žaidėjų atlyginimams bus skirta apie 1,5 mln. eurų.

„Laukia tikrai sunkūs metai, bet tikiuosi, kad komandos žaidimui su esama sudėtimi ir turimu trenerių štabu tai neturėtų turėti įtakos“, – tvirtino R. Jarutis.

Galima prisiminti, kad prieš praėjusį sezoną tuometinis „Ryto“ generalinis direktorius Darius Gudelis kalbėjo apie 4,4 mln. eurų biudžetą. Žaidėjų atlyginimams klubas pernai išleido apie 2 mln. eurų – lygiai tiek pat, kiek ir 2017-2018 m. sezone.

R. Jarutis viešai įvardijo ir tikslus, keliamus komandai.

Anot jo, LKL čempionate „Rytui“ keliamas tikslas patekti į finalą ir jame žaisti su Kauno „Žalgiriu. „Nebus paprasta, bet manau, kad tai yra reali užduotis“, – pažymėjo jis.

Patekti į finalą Vilniaus klubas tikisi ir Karaliaus Mindaugo taurės turnyre – pernai sostinės ekipai šias varžybas pavyko laimėti.

Europos taurėje ekipai keliamas tikslas – iš grupės prasibrauti į kitą etapą. „Svarbiausia – kovoti, eiti nuo vienų rungtynių prie kitų, gerbti varžovus ir pačius save“, – dėstė R. Jarutis.

Kol kas klubas dar neturi savo prezidento. R. Jarutis neslėpė, kad į šias pareigas yra numatytas buvęs sostinės klubo ir Lietuvos rinktinės strategas Jonas Kazlauskas. „Pirmas dalykas, kas turėtų įvykti, tai turime susitvarkyti klube. Tuomet galėsime kalbėtis su Jonu Kazlausku. Tokio vardo žmogus su tokiais pasiekimais turėtų ateiti į švarią situaciją“, – komentavo „Ryto“ vadovas. Paklaustas, kaip greitai gali būti atiduotos visos skolos, jis įvardijo poros metų laikotarpį.


„Radome komandą, kuri yra pasiruošusi sezonui. Vyrai – tiek treneriai, tiek žaidėjai – padarė gerą darbą, visi sveiki ir fiziškai gerai pasirengę. Faktas, kad kaip visada trūksta kažkiek laiko, vienos kitos treniruotės, tačiau .dabar esame visi kartu. Turėjome keletą treniruočių. Žingsnis po žingsnis einame į priekį“, – pristatant komandą naujajam sezonui kalbėjo D. Adomaitis.

Anot jo, komanda šįmet yra kitokia: „Tačiau džiaugiamės, kad pavyko išsaugoti lietuvišką branduolį ir pasirašyti sutartis su tais žaidėjais, kurių norėjome. Naujokai atvyko su savo istorija. Buvome sutarę, kad Francisco grįš namo, nes žmona laukėsi. Dabar jis vėl prisijungė prie komanda. Tu Halloway turėjo vieną sezoną, vasarą – kitą, todėl jis nėra geriausios sportinės formos. Mes žinome, koks jis gali būti žaidėjas. Mes visi treneriai privalome kantriai išlaukti ir maksimaliai susikaupę dirbti tiek su juo, tiek be jo. Kiekvienas žaidėjas įneš savo indėlį.

Lyderio nenorėjęs išskirti strategas tvirtino, kad „Ryto“ stiprybė bus komandinis žaidimas.

„Pagrindinis dalykas turėtų būti komandinis žaidimas. Turime gerai dalintis kamuoliu ir kiekvienose rungtynėse turėti lyderį – ar taškais, ar žaidimo minutėmis. Turime pirmiausia išmokti žaisti kaip komanda. Komandiškumas turėtų būti mūsų veidas. Vienose rungtynėse gali būti vienas lyderis, kitose – kitas, – aiškino D. Adomaitis. – Dėl jaunų žaidėjų tai džiugu, kad progresas yra. Tai buvo tik draugiškos rungtynės, bet tikimės, kad Deividas savo progresą rodys ir per oficialų sezoną. Bet kiekvienas žaidėjas turės savo minutes užsitarnauti. Nebūna, kad gyvenime sėdi koją ant kojos užsimetę ir gauni atlyginimą. Taip niekur nėra.“

Paklaustas apie sezono tikslus treneris teigė, kad tai iššūkis: „Faktas, kad bus iššūkis ir manau, kad mes jam būsime pasiruošę. Negalime labai galvoti į priekį ir turime galvoti apie artėjančias rungtynes. Nebūsiu originalus pasakydamas, kad LKL ir Karaliaus Mindaugo taurėje norime žaisti finale. Lietuvoje turime aiškų lyderį. Europos taurėje negalime galvoti apie kažkokius etapus, tik apie artimiausias rungtynes.“

Mūsų žaidimo stilius nesikeis. Bus greitas, daug tritaškių, skirtingai nuo rinktinės žaidimo. Turime daug metikų.
Linas Kleiza

Primename, kad po praėjusio sezono „Ryto“ klubą paliko gynėjai Chrisas Krameris, Rokas Stipčevičius, D.J. Seeley, Aistis Pilauskas, Margiris Normantas, Derekas Needhamas ir vidurio puolėjas Artiomas Parachovskis.

Iš praėjusio sezono pagrindinės sudėties komandoje ir toliau rungtyniaus įžaidėjas Mindaugas Girdžiūnas, atakuojantis gynėjas Deividas Sirvydis, puolėjai Arnas Butkevičius, Eimantas Bendžius, priekinės linijos žaidėjai Evaldas Kairys, Martynas Echodas ir Marekas Blaževičius.

Komandos naujokai – gynėjai Dovis Bičkauskis, meksikietis Pako Cruzas ir amerikietis Tu Holloway, krašto puolėjas iš Australijos Cameronas Bairstaw.

Komandoje bus ir perspektyvaus jaunimo – gynėjas Karolis Giedraitis, priekinės linijos žaidėjai Ąžuolas Tubelis ir Einaras Tubutis.

„Vasaros darbai buvo įdomūs. Visada buvo diskusija ir noras mažinti biudžetą, daug ką kirsti ir atiduoti skolas, nes tai labai didelė našta. Priėjome prie šio proceso užsiauginę jaunus žaidėjus, norėjome suburti lietuvišką komandos branduolį. Turime jaunus žaidėjus, kurie pasiruošę ateiti, – sakė klubo sporto direktorius Linas Kleiza. – Anksčiau čia buvo vadovaujamasi principu, kad pigiau žaidėją nupirkti, nei užauginti, bet tai klaidinga, kai komanda naudoja tiek Vilniaus savivaldybės pinigų. O mūsų žaidimo stilius nesikeis. Bus greitas, daug tritaškių, skirtingai nuo rinktinės žaidimo. Turime daug metikų.“

„Suprantu, kad nėra lengva nusitraukti tam tikras iš praeities besivelkančias finansines uodegas. Mes klubą matome kaip ilgalaikį projektą, vieni kiti metai pasispausime, fiskalinius dalykus susitvarkysime ir manau, kad investuojant į jaunimą tos pergalės sugrįš.

Iš miesto pusės džiaugiamės padidėjusiu bendradarbiavimu. „Rytas“ matomas mieste ir už krepšinio aikštelės ribų, – kalbėjo per pristatymą „Ryto“ klubo valdybos pirmininkas Adomas Bužinskas. – Klubo biudžetas lyginant su pernai metais kuklesnis, bet mes nesivaikome vienadienių pergalių – matome ilgalaikę klubo viziją. Reikia susitvarkyti su buvusių vadovų paliktomis skolomis, kas nėra lengva, bet klubas tvirtai stovi ant kojų ir tikrai tai padarys.“

Per šešias sužaistas ikisezonines rungtynes Vilniaus komanda iškovojo 4 pergales, o du kartus suklupo.

Priešsezoniniuose susitikimuose „Ryto“ gretose rezultatyvumu išsiskyrė D. Sirvydis, rinkęs po 13,3 taško per susitikimą ir tritaškius realizavęs 40 proc. taiklumu. M. Girdžiūnas pridėjo po 12, o komandos kapitonu išrinktas E. Bendžius varžovams atseikėdavo po 11 taškų per susitikimą. Pastebimi aikštėje buvo ir komandos aukštaūgiai: E. Kairys pelnė po 10,5 taško per rungtynes, M. Echodas – po 9,5, o C. Bairstow – po 9. E. Kairys iš dviejų taškų zonos atakavo 72 proc. tikslumu.

M. Echodas ir C. Bairstow draugiškose rungtynėse geriausiai grūmėsi po krepšiais, per rungtynes vidutiniškai atkovodami po 6,3 kamuolio.

Praėjusio LKL sezono rezultatyvių perdavimų karalius D. Bičkauskis per ikisezoninius susitikimus atliko po 3,8 rezultatyvaus perdavimo. Neblogai komandos draugams asistavo ir M. Girdžiūnas, vidutiniškai atlikdamas po 3.3 rezultatyvaus perdavimo.

Vilniaus „Rytas“ „Betsafe–LKL“ sezoną pradeda šį šeštadienį, „Jeep“ arenoje Vilniuje vyksiančiomis rungtynėmis prieš Pasvalio „Pieno žvaigždes“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (133)