Keturių komandų kontroliniame turnyre Antalijoje „Žalgirio“ krepšininkai iškovojo dvi pergales iš trijų galimų. 98:100 pralaimėję Eurolygos vicečempionei Stambulo „Anadolu Efes“, vėliau Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai 71:70 palaužė Stambulo „Galatasaray“ ir 100:95 pranoko Bursos „Tofaš“.

Iš Turkijos „Žalgirio“ komanda sugrįžo pirmadienį, o jau antradienį Š. Jasikevičius savo dispozicijoje turės beveik visą komandos sudėtį.

Į treniruotes su komandos draugais jau kibs ir su Lietuvos rinktine pasaulio čempionate Kinijoje 9-ąją vietą užėmę Edgaras Ulanovas, Lukas Lekavičius, Marius Grigonis bei Paulius Jankūnas.

Šią savaitę į Lietuvą turėtų atvykti ir ilgiausiai Kinijoje užtrukęs žalgirietis – iki paskutinės turnyro dienos su Australijos rinktine dėl medalių kovojęs, bet be apdovanojimų galiausiai likęs vidurio puolėjas Jockas Landale'as.

Būtent dėl 23-ejų australo situacijos artėjant pirmoms oficialioms sezono rungtynėms labiausiai ir nerimavo Š. Jasikevičius.

„Reikės į sistemą „įjungti“ net penkis naujus žaidėjus. Aišku, keturi iš jų sistemą daugiau mažiau žino, bet Landale'as atvažiuos galvoje turėdamas Australijos rinktinės idėjas – reikės, kad jos pasikeistų, kad visi būtume kaip vienas kumštis“, – po paskutinio mačo Turkijoje dėstė 43-ejų krepšinio specialistas.

Planuojama, kad J. Landale'as prie „Žalgirio“ treniruočių prisijungs trečiadienį.

Pasaulio čempionate Australijos rinktinės gretose J. Landale'as sužaidė 8 rungtynes, per kurias vidutiniškai ant parketo praleido po 18,5 min., pelnė po 6,3 taško ir sugriebė po 3,4 atšokusio kamuolio. Atakuojant krepšį sėkmingiausios aukštaūgiui buvo rungtynės su Dominikos Respublika ir Lietuva, per kurias jis atitinkamai pelnė 13 ir 10 taškų, viso pataikydamas 4 iš 6 mestų tritaškių.

Iš „Žalgirio“ žaidėjų, vilkėjusių D. Adomaičio treniruojamos rinktinės marškinėlius, didžiausias krūvis Kinijoje teko E. Ulanovui, kuris per penkerias rungtynes vidutiniškai žaisdavo po 22 min. (ketvirtas rezultatas visoje komandoje). Per tą laiką puolėjas fiksavo 7,2 taško, 3,6 atkovoto kamuolio ir 2,2 rezultatyvaus perdavimo vidurkius.

Edgarui asmeniškai sėkmingiausiai susiklostė mačas su Kanada, kai jis pelnė 15 taškų, pataikė 7 iš 8 dvitaškių ir buvo išrinktas geriausiu rungtynių žaidėju.

Po 19,8 min. rungtyniavęs M. Grigonis vidutiniškai pelnydavo po 10,2 taško, po 17,7 min. rungtyniavęs L. Lekavičius – po 13 taškų (antras rezultatas komandoje). Visgi Mantą Kalnietį įžaidėjo pareigose keisdavęs žalgirietis labiau išsiskyrė ne kaip aikštės dispečeris, o kaip individualiais veiksmais varžovų gynybą draskydavęs ir pats atakas sėkmingai užbaigdavęs žmogus. L. Lekavičius per visą čempionatą atliko tik 9 rezultatyvius perdavimus (vid. 1,8 per mačą).

Tik gana epizodinis vaidmuo rinktinėje atiteko vyriausiam jos nariui – 35-erių „Žalgirio“ kapitonui. Puolėjas vidutiniškai žaidė po 9 min., rinko 4,4 taško ir 1,8 atkovoto kamuolio vidurkius. Ir jei stojęs prie baudų metimo linijos P. Jankūnas buvo labai patikimas (14/15 metimų), atakuojant iš žaidimo veteranui pritrūkdavo greičio, kvapo ir tikslumo – taiklūs buvo vos 4 iš 15 krepšininko dvitaškių (26,7 proc.), o visi trys tolimi metimai skriejo pro šalį.

Prastesniu taiklumu (2/9 – 22 proc.) dvitaškius rinktinėje metė tik kitas veteranas Jonas Mačiulis ir vos kartą iš dviejų taškų zonos pabandęs mesti Rokas Giedraitis.

„Žalgirio“ žaidėjų statistika pasaulio čempionate
(vid. minučių, vid. taškų, dvitaškių pataikymas, tritaškių pataikymas, baudų pataikymas, atk. kam., rez. perd. naud. bal.)

Lukas Lekavičius17,71321/283/914/151,61,813,4
Marius Grigonis19,810,215/304/129,91,81,28,2
Edgaras Ulanovas22,17,212/190/712/143,62,210
Paulius Jankūnas9,14,44/150/314/151,80,63,8
Jockas Landale'as18,56,313/247/153/63,40,86,5


Pirmas oficialias LKL sezono rungtynes žalgiriečiai žais jau ateinantį šeštadienį, kai išvykoje susikaus su „Šiauliais“.

Komandos starto Eurolygoje dar teks palūkėti – pirmasis mačas elitiniame turnyre bus žaidžiamas spalio 4-ąją, kai į Kauną atvyks paskutiniais metais itin neparankia varžove tapusi Vitorijos „Baskonia“.

Jei neskaičiuosime jau anksčiau „Žalgirio“ sistemoje rungtyniavusio ir iš Atėnų „Panathinaikos“ sugrįžusio L. Lekavičiaus, šį sezoną Lietuvos čempionų gretose debiutuos 5 žaidėjai – meksikietis Alexas Perezas, amerikiečiai Zachas LeDay ir Nigelas Hayesas, jau minėtasis australas J. Landale'as bei pernai Utenos „Juventus“ marškinėlius vilkėjęs ir rugpjūčio pabaigoje iš Lietuvos rinktinės stovyklos paskutinis „atkabintas“ Martinas Gebenas.

Neatmestina, kad debiutų gali būti ir daugiau. Kontrolinėse rungtynėse Š. Jasikevičius sėkmingai išbandė tarpsezoniu iš „Šiaulių“ perviliotą Karolį Lukošiūną, ekipos marškinėlius pasimatavo perspektyvus estas Kerras Kriisa.

Iš viso per šešis pasirengimo sezonui mačus „Žalgirio“ krepšininkai iškovojo penkias pergales, o vienintelį kartą pralaimėjo jau minėtai „Anadolu Efes“ komandai. Vidutiniškai pasirengimo cikle jie pelnydavo po 87,3 taško per rungtynes.

Sezono pristatymo sirgaliams ir žiniasklaidai renginį „Žalgiris“ planuoja surengti penktadienį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)