13 kamuolių sugriebęs ir 27 naudingumo balus sukaupęs LKL ir NBA čempionas, mačo MVP statulėlę užleidęs tik Patty Millsui, akivaizdžiai pranoko buvusį savo komandos draugą Vilniaus „Lietuvos ryte“ Joną Valančiūną, pasitenkinusį labai kuklia kaip jam statistika – 7 taškai ir 7 atkovoti kamuoliai.

Maža to, būtent per JV rankas lemiamą, mūsų rinktinę pražudžiusį bumerangą iš trijų taškų zonos ir paleido P. Millsas.

Turbūt dėl šių priežasčių daugelis krepšinio ekspertų ir interneto komentatorių po apmaudžios nesėkmės bene labiausiai ir tarkavo po 16 milijonų JAV dolerių per sezoną už Atlanto uždirbantį J. Valančiūną.

Kritikos gniutulai į Jono pusę skriejo ir dėl pralaimėtos tiesioginės mikrodvikovos prieš iš esmės savo lygio centrą, ir dėl to, kad jis ne visada rinktinėje pasirodo taip pat sėkmingai kaip kad NBA klube.

Vieną žemiausių balų – 6 – J. Valančiūnui savo feisbuko paskyroje išguldytoje rungtynių apžvalgoje skyrė ir Vaidas Čeponis. „Prastos centro rungtynės: į vieną kasą pralaimėjo mikrodvikovą Aronui Baynesui. Išstenėjo tik 7 taškelius. Manau, kad uteniškiui būti rezultatyvesniam pritrūko ir kvapo, nes jis daug jėgų išeikvojo stumdydamasis po krepšiais“, – įkando jis.

Tačiau kiek kitokios nuomonės laikosi ilgametis Lietuvos rinktinės lyderis Linas Kleiza, kuris užstojo Joną, įžvelgė kitų žaidėjų kaltę ir prasitarė, kad JV vietoje turėtų, ką jiems pasakyti. Karštas pokalbis su LK – laidoje „Krepšinio zona“.

– Linai, lietuviams pavyko panaikinti net 15 taškų deficitą (37:52) ir ketvirto kėlinio viduryje netgi išsiveržti į priekį – 73:70. Visgi to neužteko ir pergalė galiausiai atiteko australams (82:87). Ko mums pritrūko iki jos?

– Mes turėjome visus šansus laimėti, bet nepataikėme baudų ir neišnaudojome gerų progų pakartoti metimus. Buvome labai arti, gal pritrūko net to pasitikėjimo savimi. Manau, mums tai bus labai karti piliulė nuryti. Bet dar liko prancūzai ir dominikiečiai – taigi viskas prieš akis. Reikia padaryti išvadas. Kas yra gerai, matyti, kad komanda dar turi daug rezervų.

Jei jos lyderis J. Valančiūnas atlieka tik penkis metimus ir pelno 7 taškus, tai tikrai nėra mūsų limitas ir maksimumas, kaip mes galime žaisti. Su australais nepasirodėme iš pačios geriausios pusės, bet ir tai vos nelaimėjome. Tas nuteikia pozityviai.

– JV per pirmą susitikimo pusę apskritai išvargo tik du taškelius. Kas už tai atsakingas? Ar čia ir Manto Kalniečio, atlikusio tik 2 rezultatyvius perdavimus, adresu turėtų skrieti tam tikri priekaištai, kad toks žaidėjas puolime nėra išnaudojamas?

– Manau, čia yra visų kaltės – ir jo paties, ir įžaidėjų, ir trenerių. Kiekvienas treneris nori išnaudoti savo žaidėjus geriausiai kaip tik gali, bet aš, Jono vietoje, aišku, kad turėčiau, ką pasakyti įžaidėjams. Nes vien lakstyti po aikštę, statyti užtvaras ir negauti kamuolių bei progų daryti tai, ką sugebi geriausiai...

Visi žinome, kad Jonas nėra pats patikimiausias gynybos žaidėjas kaip kad buvo Robertas Javtokas, kuris tik tuo ir garsėjo. Jonas yra priešingas žaidėjas, todėl dabar mums jo taškų labai trūksta.

Ir tas mūsų didelių dvejetas kol kas nelabai veikia. Turime du tokius pačius centrus, kurie gal kažkiek ir kitaip atrodo, bet abiem jiems būnant per du metrus nuo krepšio yra sunku ką nors padaryti. Ir jie vienas kitam užkiša baudos aikštelę.

Tai ir pamatėme prieš gerą komandą, kurioje visi gali pataikyti iš toli. Kaip Kurtis ir sakė, kad net mešką galima išmokyti dviratį minti, tai ir matome, jog A. Baynesas yra išmokęs tikrai daug. Niekas nesitikėjo, kad jis pataikys tris tritaškius iš eilės – ir net svarbiu metu per rankas.

– Linai, iki dvikovos pabaigos likus pusei minutės P. Millsas smeigė, ko gero, lemiamą tritaškį per to paties J. Valančiūno rankas. Ar dėl to galima kažką prikišti Jonui? Beje, aikštėje tuo metu D. Adomaitis kartu laikė ir jį, ir Domantą Sabonį.

– Sakoma, kad viena ataka nenulemia rungtynių, tačiau kai susitinka dvi labai apylygės komandos, viskas atsiremia į žaidėjų meistriškumą. Atrodo, labai paprastas derinys „du prieš du“, bet kaip tu jį išspręsi? Atėjo P. Millsas, išsikeitė gynėją į J. Valančiūną, atšoko ir – trys taškai. Dar ir bauda buvo, bet jos nesušvilpė. Taip ir išsprendė reikalus.

– O kalbant apie mus: ar 4 įmesti tritaškiai per rungtynes šiuolaikiniame krepšinyje – ne per skurdus mūsų snaiperių rezultatas, tuo labiau, kad australai vien per pirmą mačo dalį pataikė net 9 tolimus šūvius?

– Manau, kad jų pritrūko, mes mažai ir išmetėme. Rokas Giedraitis nežaidė, nes buvo baiminamasi dėl jo gynybos. O žiūrint į kitus mūsiškius, niekas iš jų daugiau nei trijų metimų ir neatliko, visa komanda – tik 15 tritaškių. Tai ganėtinai mažas skaičius. Bet nėra tų žaidėjų, galinčių tai daryti. Tas pats Mindaugas Kuzminskas, ketvirtas numeris, kuris gali pataikyti, nežaidė tiek daug, Jonui Mačiuliui nesusiklostė rungtynės. Taip ir išėjo, kad iš tų mūsų metikų beveik niekas ir nepataikė.

Visa laida „Krepšinio zona“ – vaizdo įraše.

Primename, kad antrąsias L grupės rungtynes D. Adomaičio auklėtiniai žais pirmadienį (rugsėjo 9 dieną) 11 val. su Dominikos Respublika.

Į ketvirtfinalį pateks pirmąsias dvi vietas užėmusios rinktinės. Labai svarbu ne tik atsidurti tarp jų, bet ir tapti L grupės nugalėtoja, kadangi antros vietos savininkės ketvirtfinalyje greičiausiai lauktų JAV komanda, kuriai prognozuojamas triumfas K grupėje.

Tuo metu tie, kurie Nankine finišuos pirmoje vietoje, sau į ketvirtfinalio porą veikiausiai gaus ne amerikiečius, o labiau pažeidžiamus oponentus iš K grupės – brazilus (3/0), graikus (2/1) arba čekus (2/1).

Realiausi scenarijai Lietuvos rinktinei L grupėje:

– tampa grupės nugalėtoja, jei nugali ir prancūzus, ir dominikiečius, o australai nusileidžia prancūzams, bet ne Dominikai, ir Lietuvos tarpusavio taškų skirtumas yra geriausias iš trijų komandų. Tada rikiuotė būtų tokia: 1. Lietuva (4/1). 2.-3. Australija (4/1) ir Prancūzija (4/1). 4. Dominika (2/3).

– užima antrą vietą grupėje ir patenka į ketvirtfinalį, jei nugali ir prancūzus, ir dominikiečius, o prancūzai nusileidžia australams. Tuomet: 1. Australija (5/0 arba 4/1). 2. Lietuva (4/1). 3. Prancūzija (3/2). 4. Dominika (3/2 arba 2/3).

– užima antrą vietą grupėje ir patenka į ketvirtfinalį, jei nugali ir prancūzus, ir dominikiečius, o prancūzai pranoksta australus ir Lietuvos tarpusavio taškų skirtumas yra antras geriausias tarp trijų komandų: 1. Prancūzija arba Australija (4/1). 2 Lietuva (4/1). 3. Prancūzija arba Australija (4/1). 4. Dominika (2/3).

– lieka už borto visais kitais atvejais, išskyrus:

Mažai tikėtini scenarijai:

– tampa grupės nugalėtoja ir patenka į ketvirtfinalį iš pirmos vietos, jei įveikia Dominiką ir Prancūziją, o pastaroji nugali Australiją, kuri netikėtai pralaimi ir Dominikai. Tokiu atveju Lietuva turės 4/1, Prancūzija 4/1, Australija 3/2, Dominika 3/2.

– finišuoja antroje grupės vietoje, jei įveikia Prancūziją, bet ne Dominiką (o bendras šių dviejų mačų skirtumas yra bent +35 taškai mūsų naudai), savo ruožtu prancūzai dar suklumpa ir prieš Australiją, kuri patiesia dominikiečius. Tokiu atveju: 1. Australija 5/0. 2. Lietuva 3/2. 3-4. Dominika 3/2 ir Prancūzija 3/2.

Scenarijus, kai Lietuva galėtų žengti tolyn net ir pralaimėjusi Prancūzijai:

– užima antrą vietą grupėje ir patenka į ketvirtfinalį, jei įveikia Dominiką daugiau nei 5 taškų skirtumu, bet ne Prancūziją, o pastaroji nugali Australiją, kuri netikėtai pralaimi Dominikai, ir lietuvių tarpusavio santykis su dominikiečiais ir australais būna pats geriausias. Tada pirma – Prancūzija 5/0, antra Lietuva 3/2, trečia ir ketvirta – Dominika su Australija (abi po 3/2).

Antrojo etapo tvarka

Naujosios grupės:

I grupė (Fošanas): Lenkija (3/0), Argentina (3/0), Venesuela (2/1), Rusija (2/1).

J grupė (Uhanas): Ispanija (3/0), Serbija (3/0), Puerto Rikas (2/1), Italija (2/1).

K grupė (Šendženas): JAV (3/0), Brazilija (3/0), Čekija (2/1), Graikija (2/1).

L grupė (Nankinas): Prancūzija (3/0), Australija (3/0), Dominika (2/1), Lietuva (2/1).

Į ketvirtfinalį iš naujųjų grupių keliaus po dvi pajėgiausias rinktines, o į jį nepatekusios komandos dėl 9-16 vietų nesivaržys – jų pozicijos bus nustatytos pagal ligtolinius rezultatus.

Ketvirtfinalį išgyvenusios komandos žengs į pusfinalį, o kitos toliau kovos dėl 5-8 vietų. Pusfinalio nugalėtojai susigrums didžiajame finale, o kiti du pusfinalininkai susitiks dėl bronzos.

FIBA Pasaulio taurės turnyre dalyvauja rekordiškai daug – net 32 rinktinės, kurios grumiasi ne tik dėl medalių ir Naismitho vardo taurės, bet ir kelialapių į 2020 metų Tokijo olimpines žaidynes.
Lietuvos rinktinės antro pasaulio čempionato etapo tvarkaraštis
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (272)