Tačiau kai šių šalių krepšinio rinktinės sekmadienį 14 val. 30 min. Donguano arenoje išsirikiuos viena prieš kitą pasaulio čempionato H grupės pirmojo turo rungtynėse, daugiau žvaigždžių savo sudėtyje turės Lietuvos komanda.

Nors potencialiai senegaliečiai į Pasaulio taurės turnyrą galėjo atsiplukdyti net tris NBA žaidėjus – Gorgui Diengą iš Minesotos „Timberwolves“, Tacko Fallą iš Bostono „Celtics“ ir Christą Koumadję iš Filadelfijos „76-ers“ – jiems jų prisikviesti į Kiniją nepavyko. Tuo metu lietuviai atsigabeno čia abu savo NBA ramsčius – Joną Valančiūną ir Domantą Sabonį.

Praėjusiame pasaulio čempionate Senegalas, kurio pavadinimas pagal vieną teorijų yra kildinamas iš volofų kalbos frazės „Sunuu Gaal“, reiškiančios „mūsų valtis“, neplaukė pasroviui ir sugebėjo pateikti nemažą staigmeną, kai grupės varžybose 77:75 paskandino Kroatiją su Oliveriu Lafayette'u, Mario Hezonja, Bojanu Bogdanovičiumi, Dario Šaričiumi ir Ante Tomičiumi bei pateko į aštuntfinalį, bet jame užšoko ant ispanų slenksčio.

2014-ųjų komandą į priekį yrė jau minėtas G. Diengas: jis ir tiems patiems kroatams atseikėjo net 27 taškus, ir viso turnyro metu išlaikė solidaus dvigubo dublio vidurkį – 16 taškų ir 11 atkovotų kamuolių. Be jo indėlio, senegaliečiams užklupti savo varžovus iš pasalų ir pasikrauti bent vieną pergalę į savo valtį mirtininkų tituluojamoje H grupėje Kinijoje prilygtų žygdarbiui.

Tuo labiau, kad neįkvepia ir jų kontrolinės rungtynės: afrikiečiai tris mačus Europos atstovams pralaimėjo bendru net 109 taškų skirtumu – 54:111 italams, 59:94 turkams ir 56:73 rusams.

Laukia lengvas pasivaikščiojimas ar problemos?

Lietuvos krepšininkai tokio rango FIBA turnyruose dar nėra pripažinę nė vienų Afrikos žemyno atstovų pranašumo: mūsiškiai laimėjo visas penkias tarpusavio dvikovas olimpinėse žaidynėse (dukart prieš Angolą – 85:49, 78:73, dukart prieš Nigeriją – 72:53, 89:80 ir sykį prieš Tunisą – 76:63) bei vienintelę akistatą pasaulio čempionate (2014 m. prieš Angolą – 75:62).

Tiesa, atrankos į 2012-ųjų olimpiadą turnyre Karakase lietuviai kiek nelauktai 80:86 suklupo prieš Nigeriją, bet tada juos toks rezultatas tenkino (galėjo pralaimėti iki 34 taškų), dėl ko Venesuelos sporto funkcionieriai garsiai kėlė sąmokslo teoriją, kad taip buvo padaryta tyčia siekiant eliminuoti iš tolesnės kovos varžybų šeimininkus.

Pagrindiniuose turnyruose tobulą pergalių ir pralaimėjimų balansą (6/0) prieš afrikiečius turinti Lietuvos rinktinė oficialiose rungtynėse su Senegalu dar nėra susitikusi. Bet draugiškame pasimatyme yra jam net nusileidusi: 2006 m. rugpjūtį Strasbūre Babou Cisse aidint sirenai tritaškiu per Robertą Javtoką nukalė senegaliečiams pergalę 75:74, tačiau jau po kelių dienų lietuviai Antano Sireikos užsakymu atkeršijo varžovams net 96:51.

Ar panašaus vaizdo galime tikėtis ir sekmadienį?

Lažybų bendrovės mano, kad taip. Jos prognozuoja įtikinamą Lietuvos pergalę maždaug 25 taškų skirtumu – 87:62. Su tuo nesutinka DELFI TV laidoje „Krepšinio zona“ apsilankęs treneris Tomas Purlys, kurio galva, kova Donguane bus daug nuožmesnė.

„Jeigu kalbėtume apskritai apie Afrikos krepšinį, tai Malio komanda šiemet pasaulio jaunimo (U19) čempionate pasiekė finalą, kuriame pralaimėjo tik amerikiečiams. Kas keista, kad afrikiečiai sujungė savo atletiškumą, fiziškumą ir ūgį su taktika ir žaidė itin protingą krepšinį. Manau, ateityje tiek maliečiai, tiek kiti nustebins dar labiau ir bus lygūs su Europos ir Amerikos rinktinėmis.

Na, o Senegalas neturės dviejų labai rimtų žaidėjų – T. Fallo ir G. Diengo. Bet ir be jų, starto penkete vienintelis Xane'as D'Almeida yra žemas, 182 cm ūgio. Visi kiti, pradedant geriausiai besiginančiu VTB lygos žaidėju Maurice'u Ndouru ar Mouhammadu Faye iš Belgrado „Crvenos Zvezdos“, yra nuo 205 cm ir aukštesni. Tai reiškia, kad nuo antros iki penktos pozicijos jie gynyboje galės viską keistis ir dėl to turės pranašumą. Kaip juo pasinaudos, mes pamatysime, bet kad mums nebus lengva, tai tikrai.

Kiek teko matyti, jie žaidžia daug vienas prieš vieną krepšinio ir bando išnaudoti savo stipriąsias savybes po krepšiu – daug centruoja ir tai daro ne tik vidurio puolėjai. Todėl daug kas priklausys, kaip seksis apsiginti ne tik Jonui Valančiūnui, bet ir antriems-tretiems mūsų numeriams.

Turime stengtis žaisti savo žaidimą ir kurti daug situacijų du prieš du. Kadangi Senegalas propaguoja atviresnį krepšinį, reikia būti disciplinuotiems – tai gali tapti raktu į pergalę. Bet nesutinku su mums duodamu 25 taškų skirtumu. Tai – pirmos rungtynės, kurios dažnai būna padrikos, su įtampa ir nemažai netaiklių metimų.

Manau, kad laimėsime, bet mažiau, nes senegaliečiai tikrai stipriai ginasi, mėgsta atkirtinėti gynėjus. Galime turėti pakankamai problemų, o jeigu laikysis apylygis rezultatas ir nesugebėsime pabėgti, tai čia išvis dar visko gali būti. Nesakyčiau, kad laukia lengvas pasivaikščiojimas ir toks varžovų triuškinimas, koks jis yra žadamas, nes mes nemėgstame kibios ir agresyvios gynybos, kuri ties pražangos riba, dėl jos galime strigti“, – teigia M. Purlys.

Beje, jei viskas visgi klostysis lengvai, lietuviams triuškinti oponentų be gailesčio nėra būtina: daugiau nei dviem grupės komandoms surinkus vienodą pergalių skaičių pirmi du kriterijai jas rikiuojant – tarpusavio pergalės ir tarpusavio akistatų skirtumas, trečias – įmestų taškų kiekis tarpusavio mačuose, ir tik ketvirtas – bendras taškų skirtumas visuose grupės susitikimuose.

Kaip bus iš tikrųjų? Atsakymas – jau čia pat.

14 val. 30 min. SENEGALAS – LIETUVA (H grupė)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)