Gąsdinimai nebaugina

L. Aukštikalnis gimtojo miesto komandoje rungtyniavo 2012-2018 metais.

Iš „Lietkabelio“ 23-ejų gynėjas išvyko įsismarkavus vidiniam kivirčui. Vienoje barikadų pusėje atsidūrė klubo prezidentas Alvydas Bieliauskas ir jo verslo partneris Sigitas Gailiūnas, kitoje – smulkieji dalininkai I. Aukštikalnis, Mantas Ignatavičius bei Rokas Mickevičius.

Palikęs Panevėžį, L. Aukštikalnis kreipėsi į Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) arbitražo teismą ir laimėjo bylą dėl dvejus metus nemokėto atlyginimo.

Praėjusį balandį jam buvo priteista 32 tūkst. eurų kompensacija bei palūkanos, o birželio pabaigoje sprendimo nevykdančiam „Lietkabeliui“ FIBA pritaikė sankcijas – uždraudė registruoti naujus žaidėjus.

Tačiau Aukštaitijos sostinės klubas ir toliau nesutinka atsiskaityti su buvusiu žaidėju, maža to, grasina kontratakuoti.

„Lietkabelio“ advokatas Andrius Būdvytis Krepšinis.lt teigė, jog svarstoma kreiptis į teisėsaugą dėl tariamai suklastotos L. Aukštikalnio sutarties.

„Tai – ypatingas atvejis. Krepšininkas paprašė priteisti pinigų už du sezonus. Jis negavo atlyginimo, nors kitiems 11 žaidėjų buvo mokama: gal vėluojant, gal dalimis, bet buvo mokama, ir tik jam vieninteliam – kažkodėl ne.

Tiesa yra tokia, jog L. Aukštikalnio tėvas buvo klubo rėmėjas. Tarp jo ir klubo buvo žodinis susitarimas, jog rėmėjas pats išlaikys šį žaidėją. Kitaip kyla klausimas, kodėl Lukas taip ilgai negaudamas atlyginimo pats neišėjo iš klubo – juk kiekvienas jo vietoje taip būtų pasielgęs“, – kalbėjo A. Būdvytis.

Advokatas išdėstė argumentus, kurie esą verčia abejoti dėl L. Aukštikalnio sutarties autentiškumo.

„Krepšininkas anksčiau nereiškė pretenzijų dėl nemokamo atlyginimo, buvęs direktorius nenurodydavo jo tarp žaidėjų, kuriems klubas skolingas, teikdamas dokumentaciją Lietuvos krepšinio lygai. Šios faktinės aplinkybės leidžia daryti prielaidą, kad tas kontraktas galėjo būti pasirašytas atgaline data“, – sakė A. Būdvytis.

Andrius Būdvytis

L. Aukštikalniui atstovaujančio advokato Antano Paulausko teigimu, ikiteisminiu tyrimu jo klientas gąsdinamas dar nuo praėjusio rudens, kai buvo pradėta byla FIBA arbitražo teisme.

„Tai – tik postringavimai ir makaronų kabinimas, nes iki šiol klubas jokių veiksmų taip ir nesiėmė. Visi tie tariami argumentai buvo panaudoti ir FIBA arbitraže, bet pastarasis juos atmetė. Taip, L. Aukštikalnis turėjo žodinį susitarimą su „Lietkabeliu“, bet ne dėl to, jog žais už dyką.

Žinodamas, kad „Lietkabelio“finansinė situacija yra sudėtinga, jis geranoriškai sutiko nespausti klubo atsiskaityti tuoj pat, sutiko palaukti. Galbūt dėl to ir buvęs direktorius nenurodydavo L. Aukštikalnio tarp kreditorių“, – Krepšinis.lt tvirtino A. Paulauskas.

Kontraktą su L. Aukštikalniu pasirašė ankstesnis „Lietkabelio“ direktorius, į dalininkų vaidus dabar taip pat įsitraukęs M. Ignatavičius. Su juo Krepšinis.lt susisiekti nepavyko.

Ginčys iki pergalės arba sezono pradžios

Abejonėmis dėl L. Aukštikalnio sutarties „Lietkabelis“ grindžia ir savo delsimą vykdyti FIBA arbitražo teismo sprendimą, užtraukusį klubui sankcijas.

Kol kas pastarosios panevėžiečiams nėra skaudžios – „Lietkabelis“ vieną po kito pristato naujokus, turinčius atstovauti komandai kitame sezone.

Tačiau kuomet prireiks iš užsienio ekipų atvykstančių žaidėjų paleidžiamųjų raštų, situacija gali komplikuotis.

Todėl skundą FIBA apeliaciniam komitetui pateikęs „Lietkabelis“ neslepia, jog dėl L. Aukštikalniui priteistos kompensacijos neketina žlugdyti kitų savo planų.

„Tikimės, kad FIBA apeliacinis komitetas mūsų prašymą tenkins ir iki galutinio sprendimo sustabdys naujų žaidėjų registracijos draudimą. O jeigu taip nenutiks, yra ir kitų kelių: galima tartis dėl prievolės mokėjimo dalimis, galima tiesiog ją įvykdyti.

L. Aukštikalnio klausimas yra su nusikalstamos veikos prieskoniu, dėl to neskubame vykdyti FIBA arbitražo sprendimo. Bet ateityje, žinoma, žiūrėsime, kad patys sau nepakenktume. Nemanau, kad dėl skolos L. Aukštikalniui klubas nepradės sezono“, – samprotavo A. Būdvytis.

K. Marčiulionis dalininku pabuvo trumpai

Per Šveicariją, kur įsikūrusi FIBA būstinė, driekiasi ne vienintelis „Lietkabelio“ vidinių konfliktų frontas.

Pačiame Panevėžyje naują kovos raundą praėjusią savaitę paskelbė klubą valdančios viešosios įstaigos dalininkų susirinkimas.

Jo metu „dėl kenkėjiškos veiklos“ dalininkų teisės atimtos iš M. Ignatavičiaus, I. Aukštikalnio ir R. Mickevičiaus, o 70 proc. dalių iki šiol valdęs S. Gailiūnas tapo vieninteliu klubo savininku.

Rokas Mickevičius, Irmantas Aukštikalnis, Mantas Ignatavičius

Išvarytų dalininkų nuomone, šis sprendimas yra neteisėtas, nes du iš jų dar iki susirinkimo savo turėtas dalis atidavė kitiems asmenims.

M. Ignatavičius savąją perleido buvusiam krepšininkui Kęstučiui Marčiulioniui, I. Aukštikalnis dovanojo Panevėžio odontologui Rokui Kupriui, kuris praeityje yra parėmęs klubą.

Savo ruožtu, R. Mickevičius pranešė „Lietkabelio“ direktoriui Martynui Purliui, jog savo dalį ketina parduoti.

A. Būdvyčio manymu, smulkieji dalininkai taip bandė sumėtyti pėdas, nes žinojo, jog netrukus bus pašalinti iš viešosios įstaigos.

„Dalys perleistos atsitiktiniams asmenims, kad susirinkimo metu jų nebeišeitų pašalinti. Liepos 9 dieną jie visi gavo pranešimus, kad vyks susirinkimas, o liepos 11 ar 12 d. informavo, jog yra perleidę savo dalis. Pavyzdžiui, M. Ignatavičius nurodo, kad perleido dar liepos 2 d., kodėl tuomet informavo tik tada, kai sužinojo apie šaukiamą susirinkimą?

Bet klubas vis tiek tikraisiais dalininkais laikė senuosius narius, nes pagal įstatus, nauji dalininkai turi informuoti įstaigos vadovą, juos turi patvirtinti susirinkimas“, – komentavo „Lietkabelio“ advokatas, anot kurio, smulkieji dalininkai buvo pašalinti siekiant „sudaryti klubui sąlygas dirbti be trukdžių“.

Tiesa, R. Mickevičius praėjusią savaitę kreipėsi į teismą ginčydamas praėjusį balandį pakeistų klubo įstatų teisėtumą.

Senuosiuose įstatuose nebuvo numatyta dalininkų pašalinimo procedūra.

Su klubu bylinėjasi ir M. Ignatavičius, per teismą reikalaujantis 67 tūkst. eurų, kuriais esą iš savo asmeninių lėšų apmokėjo žaidėjų atlyginimus dar tuomet, kai buvo „Lietkabelio“ direktorius. Teismas iki galutinio sprendimo yra areštavęs atitinkamos vertės klubo turto.

Tuo metu „Lietkabelis“ 2015-2018 metais klubui vadovavusį M. Ignatavičių yra apskundęs Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai (FNTT) dėl neskaidrios buhalterijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)