Šiuo metu krepšinio stovykoje Barselonoje su vaikais besidarbuojantis Š. Jasikevičius davė išskirtinį interviu katalonų žurnalistui Jose Ignacio Huguetui, kuriame pasidalijo mintimis ir apie jau minėtus klubus, ir apie bendras krepšinio rinkos tendencijas Europoje.

43-ejų krepšinio specialistas pripažino, kad šią vasarą apie galimybę tapti vyriausiuoju treneriu kalbėjosi su Memfio „Grizzlies“ klubu, tačiau amerikiečiai pasirinko kitą kandidatą.

Tai vaikinai, visų pirma Perezas, kurie per paskutinius metus padarė didelį šuolį ir, mano nuomone, pasiruošė Eurolygai.
Šarūnas Jasikevičius

Visgi, bendraudamas su žurnalistu, Šaras dar kartą pakartojo: išvilioti jį iš Kauno bus labai sunku – stipriausiame Lietuvos klube jis jaučiasi gerai ir komfortabiliai. Pateikiame įdomiausias „Žalgirio“ stratego išsakytas mintis.

– 2018-aisiais „Žalgiris“ buvo didelis Eurolygos siurprizas, patekęs į Finalo ketvertą. Šiais metais taip pat mažai kas matė komandą atkrintamosiose, tačiau ji į jas pateko. Kaip „Žalgiriui“ nuolat pavyksta pranokti lūkesčius?

– Paslaptis yra paprasta: gerai dirbti su grupe profesionalų, kurią turime subūrę. Aš visuomet tai sakau tiek prezidentui, tiek paskutiniam savo asistentui – esame sukūrę labai gerą atmosferą, netgi šeimyninę.

Dabar netrūksta žaidėjų, kurie nori atvykti į Kauną, kadangi mato, kaip kiti krepšininkai čia patobulėja. Ir, mūsų nelaimei, vėliau išvyksta į turtingesnius klubus. Tačiau tai mes sugebame kompensuoti kitais savo pranašumais.

Jei žaidėjas ar jo atstovas mąsto ir negalvoja vien tik apie vienų metų čekį, jiems yra įdomu atvykti į Kauną ir patobulėti. Visi, kurie čia atvyko, patobulėjo – tikiuosi, taip bus ir toliau.

Aš turiu išlygą, leidžiančią iš klubo išvykti bet kuriuo momentu.
Šarūnas Jasikevičius

– Brandonas Daviesas, Aaronas White'as, Nate'as Woltersas, Antanas Kavaliauskas, Leo Westermannas… Praradote daug svarbių krepšininkų. Ar „Žalgiriui“ lemta kiekvienais metais atlikti sudėties rekonstrukciją?

– Kiekvienais metais mes esame priversti burti visiškai naują komandą, o šiemet yra dar blogiau. Keisime septynis krepšininkus – praktiškai visą priekinę liniją. Esame prie to pripratę, bet labai sunku kiekvieną kartą iš naujo aiškinti žaidimo sistemas.

– Jockas Landale'as, Alexas Perezas, Lukas Lekavičius, Nigelas Hayesas. Žaidėjų rinkoje visada reaguojate greitai.

– Mes esame komanda, kuri arba pasirašo sutartis su žaidėjais labai greitai, arba turi laukti iki paskutinės vasaros turgaus dienos, kai kainos nukrenta.

Man patinka būti realistu, ties šia tema rimtai dirbame viso sezono metu, bandome pasirašyti greitai ir pradėti dirbti kuo anksčiau. Kartais pavyksta, o kartais ne. Pavyzdžiui, pernai negalėjome rasti įžaidėjo iki rugsėjo pabaigos.

– Galite apibūdinti naujausius pirkinius?

– Nelengva, nes Landale'as ir Hayesas dar gali palikti komandą, jie turi sutartyse išlygą iki liepos 15 d. išvykti į NBA. Taip, jeigu jie išvyks, tam tikrą sumą turės sumokėti, o mes tuomet turėsime šiek tiek daugiau pinigų ieškant naujų krepšininkų. Landale'as yra labai įdomus aukštaūgis, žaidžia krepšinį vos šešerius metus ir nuolat tobulėja.

Tai būtent tokio tipo žaidėjas, kokio ieškome – į Kauną atvyktų patobulėti. Su Hayesu ir Perezu situacija yra panaši. Tai vaikinai, visų pirma Perezas, kurie per paskutinius metus padarė didelį šuolį ir, mano nuomone, pasiruošė Eurolygai. Hayesas turėjo puikų pirmą sezoną Stambulo „Galatasaray“ gretose. Praėjusiais metais mums trūko metikų, o su juo ir Lekavičiumi šią problemą turėtume bent jau iš dalies išspręsti.

– Ar „Žalgiris“ yra klubas sugebantis vasarą pasipildyti sėkmingiausiai iš visų Eurolygoje?

– Visada rizikuojame, tačiau bandome laikytis savo sistemos – susipažinti su žaidėjo asmenybe, išsiaiškinti, ar jis tiks mūsų rūbinei. Tai labai svarbu, nes mūsų rūbinėje visi jaučiasi lyg būdami šeimoje. Per paskutinius trejus-ketverius metus mūsų klube buvo labai daug gerų žaidėjų, tačiau visų pirma jie buvo labai geri žmonės.

– Ar galima užtikrintai sakyti, kad kitą sezoną treniruosite „Žalgirį“?

– Aš turiu išlygą, leidžiančią iš klubo išvykti bet kuriuo momentu. Tačiau visuomet sakau tą patį: bus labai sunku ištraukti mane iš Kauno, nes tai yra geriausia organizacija Europoje. Su žaidėjais ir treneriais čia elgiamasi labai pagarbiai, mums leidžia dirbti ir padeda.

Jaunas treneris turi tai vertinti, kadangi matome, kas vyksta kituose Eurolygos klubuose, kur treneriai keičiami viduryje sezono.

– Ar šią vasarą turėjote pasiūlymą iš NBA?

– Taip, kalbėjomės su Memfio klubu, tačiau jie nusprendė pasirinkti kitą kandidatą. Man labai svarbu turėti pokalbių, matyti, kaip dirba kiti klubai, bendrauti su savininkais ir žinoti, ką jie galvoja. Tai man padeda būti geresniu treneriu.

– Kalbėjotės apie galimybę būti pagrindiniu treneriu?

– Taip, taip.

– Taigi, turbūt tai yra tik laiko klausimas?

– Nežinau, sunku pasakyti. Man klubo vardas nereiškia daug. Aišku, kad visuomet mano širdis linko prie „Panathinaikos“, „Barcelonos“ ir „Maccabi“, tačiau būnant treneriu viskas yra kitaip. Svarbiausia, ne kur dirbsi, o su kuo dirbsi, ar galėsi suburti gerą komandą, mėgautis darbu ir krepšiniu.

– Ar buvo kontaktų su kitais Europos klubais?

– Taip, šiek tiek buvo. Tačiau kiekvienais metais vis mažiau, nes visi mato, kaip sunku mane išvilioti iš Kauno. Žino, kad man nėra jokios prasmės eiti į klubus, kurie šiuo metu yra tokio pačio lygio kaip „Žalgiris“.

– Per paskutinius porą metų nuolat buvo kalbama, kad galite atsidurti Barselonos komandos trenerio poste. Ar buvo koks nors kontaktas 2019-aisiais?

– Ne.

Jaunas treneris turi tai vertinti, kadangi matome, kas vyksta kituose Eurolygos klubuose, kur treneriai keičiami viduryje sezono.
Šarūnas Jasikevičius

– Kaip vertinate praėjusį „Barcelonos“ sezoną?

– Gerai, manau, kad jie žaidė gerai. Laimėjo taurę, pateko į Eurolygos atkrintamąsias, o ketvirtfinalio kovą su „Anadolu Efes“ galėjo laimėti bet kuri iš komandų, viską nulėmė aikštės pranašumas. Tikrai geras sezonas. O nugalėti Madridą nėra taip jau paprasta.

– Pešičiaus darbas?

– Geras. Labai sunku vertinti iš šalies. Tačiau manau, kad jis gerai atliko darbą, komanda neturėjo didelių nupuolių, gal tik keletas momentų per visą sezoną.

– Kaip vertinante naują sudėtį, kurią buria „Barcelona“?

– Kuria tiesiog neįtikėtiną kolektyvą. Jau senokai nemačiau klubo, vasarą pasirašančio tiek daug sutarčių su tiek daug gerų žaidėjų. Susirinko gerus žmones, o dabar juos reikia suvienyti į šeimą. Pamatysime, ar pavyks.

– Ar „Barcelona“ yra pagrindinė konkurentė laimėti Eurolygą?

– Pernelyg anksti apie tai kalbėti. Pasižiūrėkime į praėjusius metus. „Fenerbahče“ buvo komanda, kuri turėjo daugiausiai šansų laimėti, tačiau sezono pabaigoje ją iškirto traumos. Madridas taip pat subūrė labai stiprų kolektyvą, netgi pasistiprino. Jordano Mickey įsigijimas jiems yra labai svarbus, klubas gavo kitokį nei Tavaresas vidurio puolėją... Tačiau manau, kad „Barcelona“ bus tarp pretendentų.

Kevinas Pangosas

– Pernai Kevinas Pangosas, Dabar Brandonas Daviesas. „Žalgiris“ ruošia žaidėjus „Barcelonai“?

– Sakykime, kad taip, ir aš tuo labai patenkintas. Manau, kad Pangosui tai nebuvo paprasta, nes Kaune jis žaidė kaip pagrindinis įžaidėjas, o čia – ne. Tačiau būnant tokioje komandoje antrą sezoną tu jautiesi visiškai adaptavęsis. Ir Brandonas yra labai rimtas pirkinys, kitoks vidurio puolėjas nei Tomičius, Pustovojus ar Oriola. Mūsų komandoje jis turėjo du nuostabius metus.

– Ką galvojote, kai Barselonos klubas prisivilojo Mirotičių? Patikėjote?

– Ne, nepatikėjau. Man atrodė keista, kad žaidėjas, galintis tiek uždirbti NBA, palieka lygą. Tačiau aišku, kad jis turėjo savo priežasčių. Ir tai yra gerai visam Europos krepšiniui – sugrįžta itin aukšto lygio krepšininkas – tai reiškia, kad klubai gali sudaryti išskirtinius kontraktus.

– Kaip jums atrodo Cory Higginsas?

– Gerai, labai gerai. Tai visai kitoks žaidėjas, nei „Barcelona“ anksčiau turėdavo atakuojančio gynėjo pozicijoje. Jau ne vienus metus žaidžia elitiniame lygoje, yra naudingas abiejose aikštės pusėse, gerai ginasi ir puola. Esu įsitikinęs, kad tai yra labai rimtas pirkinys.

– Ar įsigydama Mirotičių „Barcelona“ susprogdino Europos krepšinio rinką?

– Dar nėra aišku. Tačiau akivaizdu, kad dabar jau įmanoma kovoti dėl laisvųjų agentų su NBA klubais. O, kad tik krepšinio ekonomika kiltų, tuomet būtų galima būtų žengti dar toliau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)