Jei prieš gerą mėnesį tarp pagrindinių pretendentų gauti vardinį kvietimą į kito sezono Eurolygą buvo minimi Kazanės UNIKS (Rusija), Belgrado „Partizan“ (Serbija) ir netgi, su avansu, Vilniaus „Ryto“ klubai, paskutinę savaitę prieš Eurolygos vadovybės posėdį užkulisinėse kalbose į paviršių ėmė kilti „Zenit“ pavadinimas.

Nieko ypatingo praėjusį sezoną Europos taurėje nenuveikusi ir netgi į atkrintamąsias varžybas nepatekusi „Zenit“ komanda VTB Vieningoje lygoje sugebėjo prasibrauti į pusfinalį, tačiau jame neatsilaikė prieš Maskvos CSKA.

Taigi, nors sportiniu principu bilieto į turnyrą iškovoti nepavyko, „Zenit“ vis tiek atsidūrė tarp Europos elitinių komandų, o krepšinio užkulisuose kalbama, kad lemiamu svertu skiriant vardinį kelialapį Eurolygai tapo būtent „Gazprom“ pinigai ir lobizmas.

Nors Rusija negali pasigirti dideliu krepšinio populiarumu ir rungtynių lankomumu, kitą sezoną Eurolygoje bus net trys šios šalies komandos – CSKA, Maskvos srities „Chimki“ ir „Zenit“.

Daugiau – 4 komandas – turės tik Ispanija.

Tiesa, kai kam Eurolygos sprendimas pasirinkti „Zenit“ buvo gana netikėtas, Rusijoje netrūksta teigiančių, jog tai – logiškas pajėgiausio Europos klubinio turnyro rengėjų sprendimas.

Vienas tokių – rusų krepšinio legenda, komentatorius, pats netoli Sankt Peterburgo (tuometinio Lenigrado) gimęs ir tuometinėje „Spartak“ komandoje sportinę karjerą pradėjęs Sergejus Tarakanovas.

„Apie tai, kad „Zenit“ gali gauti vardinį kelialapį į šį turnyrą, kalbėta jau senokai. Eurolyga seniai plečia geografiją, komercializuoja turnyrą. Sankt Peterburgas įdomus visiems. Viskas susidėjo: puikus miestas, gera salė, infrastruktūra, sirgaliai. Be to, mieste yra krepšinio istorija. Nieko netikėto čia nebuvo“, – teigė 61-erių rusas.

Visgi kalbėdamas apie sirgalius S. Tarakanovas gerokai persūdė. „Jubilejnij“ sporto arena, kurioje namų rungtynes žaidžia „Zenit“ talpina daugiau nei 7 tūkst. žiūrovų, tačiau praėjusiame sezone salė nė sykio nebuvo pilna. Daugiausia – 4600 žmonių – susirinko pasižiūrėti rungtynių su Valensijos „Basket“.

Ir netgi per VTB Vieningosios lygos pusfinalį, kuriame Joano Plazos treniruojama komanda garbingai kovojo su CSKA, arena neužsipildė. Dramatiško trečiojo finalo mačo pasižiūrėti atėjo 5200 žmonių.

Tiesa, apie „Zenit“ perspektyvas Eurolygoje S. Tarakanovas kalbėjo kiek atsargiau, nors geriausiųjų aštuonetą vis tiek paminėjo.

„Eurolyga – rimtas, pakankamai sunkus turnyras. Dauguma dalyvių, išskyrus keletą galingiausių klubų, stengiasi bent jau patekti į atkrintamąsias. Jeigu „Zenit“ po reguliariojo sezono būtų geriausių aštuntuke, tai būtų didžiulis pasiekimas. Teks vieną ar du kartus per savaitę žaisti prieš geriausias Europos komandas. O tai – nelengva užduotis“, – RIA Novosto tvirtino jis.

Komplektacijos darbus „Zenit“ klubas pradėjo dar prieš tai, kai buvo oficialiai paskelbta žinia apie vardinį kelialapį.

Iš „Chimki“ klubo jau persiviliotas puolėjas Andrejus Zubkovas, iš Krasnodaro „Lokomotiv“ – rusas gynėjas Dmitrijus Chvostovas.

Sutartys sudarytos ir su dviem legionieriais – amerikiečiu įžaidėju Alexu Renfroe, atvykstančiu iš Belgrado „Partizan“. Iš Andoros „Morabanc“ atvyksta kitas gynėjas – prancūzas Andrew Albicy.

Komandą kitą sezoną greičiausiai ir toliau treniruos Lietuvos krepšinio gerbėjams pažįstamas J. Plaza.

„Dabar visos Eurolygos komandos užimtos darbu žaidėjų rinkoje. Daug kas priklauso ir nuo vyriausiojo trenerio patirties formuojant komandą. Aš tikiuosi, kad J. Plaza elgsis adekvačiai. Jis – žinomas specialistas, jis vadovavo ne vienai Eurolygos komandai, todėl sudėtį ir turi burti jis, o ne kažkas kitas“, – pažymėjo S. Tarakanovas.

2019-2020 metų sezono Eurolygos dalyviai:

Madrido „Real“ (Ispanija)
„Barcelona“ (Ispanija)
Vitorijos „Baskonia“ (Ispanija)
„Valencia“ (Ispanija)
Maskvos CSKA (Rusija)
Maskvos srities „Chimki“ (Rusija)
Sankt Peterburgo „Zenit“ (Rusija)
Stambulo „Anadolu Efes“ (Turkija)
Stambulo „Fenerbahče“ (Turkija)
Atėnų „Panathinaikos“ (Graikija)
Pirėjo „Olympiakos“ (Graikija)
Miuncheno „Bayern“ (Vokietija)
Berlyno ALBA (Vokietija)
Milano „Olimpia“ (Italija)
Belgrado „Crvena zvezda“ (Serbija)
Vilerbano ASVEL (Prancūzija)
Tel Avivo „Maccabi“ (Izraelis)
Kauno „Žalgiris“ (Lietuva)

Primename, kad Eurolygoje kitą sezoną pirmą kartą varžysis 18 ekipų – dviem daugiau nei iki šiol.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)