Paskutinis klubinio krepšinio sezoną užbaigė 32-ejų Mantas Kalnietis, kuris antradienį tapo Prancūzijos čempionu.

Įžaidėjas turės trumpiausias vasaros atostogas – po gerų trijų savaičių, t.y. liepos 22-ąją, Lietuvos rinktinės kandidatai rinksis į treniruočių stovyklą ir ruošis artėjančiam pasaulio krepšinio čempionatui.

Jei Mantas atsipūsti galės vos kelias savaites, tai kai kurie poilsiu mėgavosi į valias, neskaičiuojant traumas besigydžiusių Artūro Gudaičio ir Evaldo Kairio, kurie su oranžiniu kamuoliu priverstinai turėjo išsiskirti dar žiemą.

Vienas svarbiausių rinktinės krepšininkų Jonas Valančiūnas krepšinio metus pabaigė beveik prieš tris mėnesius.

Tiesa, sezone tašką Jonas dėjo kiek anksčiau, nei buvo galima planuoti: Memfio „Grizzlies“ aukštaūgis dėl traumos iš rikiuotės iškrito likus žaisti penkiems reguliariojo sezono mačams. Balandžio 1-ąją vykusioje akistatoje su „Clippers“ krepšininkas patyrė antro laipsnio čiurnos patempimą.

Atostogų metu Jonas su šeima buvo grįžęs į Lietuvą, lankėsi LKL sezono uždaryme, kuriame įteikė prizą geriausiu jaunuoju lygos krepšininku pripažintam Gyčiui Masiuliui. J. Valančiūnas laiko rado ir žvejybai: birželio viduryje meškerę mėtė šalia Norvegijos krantų esančiose Barenco ir Norvegijos jūrose.

Netrumpomis atostogomis nuo oranžinio kamuolio lepinasi ir Domantas Sabonis, kuris su Indianos „Pacers“ sezoną užbaigė Rytų konferencijos ketvirtfinalyje.

Jame serijoje „Pacers“ 0-4 nusileido Bostono „Celtics“ klubui, ir nuo balandžio 22-osios Domantas laiką galėjo skirti šeimai bei draugams.

Žvelgiant į „Instagrame“ patalpintas nuotraukas, Domantas laiko veltui nešvaisto ir tikrai nenuobodžiauja.


Lygiai prieš tris mėnesius traumą patyrė Jonas Mačiulis – kovo 27-ąją aukštaūgis FIBA Čempionų lygos mače susilaužė kairiąją ranką.

Būtent dėl jo ir dėl traumą jau išsigydžiusio A. Gudaičio rinktinės strategas D. Adomaitis vasaros pradžioje turėjo klaustukų.

Panašu, kad Artūras sėkmingai įveikė reabilitaciją ir jau gali visa jėga stiprinti kūną. Dėl J. Mačiulio D. Adomaitis liko atsargus: reabilitacija – „labai įtemptame režime“. Jei ir sugis ranka, o medikai uždegs žalią šviesą, nežinia, ar krepšininkas suspės pasiruošti pasaulio pirmenybėms.

Nuo birželio 2-osios vasara lepinasi į rinktinės kandidatų sąrašą įtraukti penki žalgiriečiai ir trys Vilniaus „Ryto“ krepšininkai, kurių sezonas baigėsi po trečiųjų LKL finalo rungtynių.

Anksčiau nei pats tikėjosi sezoną baigė Mindaugas Kuzminskas, kuris gali mėgautis ankstyvomis atostogomis. Milano „Armani Olimpia“ komanda fiasko patyrė tiek Eurolygoje, tiek nacionalinėse pirmenybėse.

M. Kuzminskas po sezono pasidalino mintimis su „BasketNews.lt“ krepšinio portalu: laisvuoju agentu vasarą tapęs puolėjas tvirtino norintis naująją karjeros stotelę rasti iki Lietuvos rinktinės stovyklos pradžios.

Lietuvio pavardė linksniuota Stambulo „Anadolu Efes“ komandos kontekste: jis Turkijos čempionų klube galėtų pakeisti į „Valencia“ persikėlusį Brocką Motumą. M. Kuzminsku domisi ne tik Stambulo klubas, bet ir dar kelios pajėgios Eurolygos komandos.

Birželio pirmoje pusėje krepšinio metus užbaigė Renaldas Seibutis, kuris su Saragosos „Tecnyconta“ pasiekė Ispanijos ACB lygos pusfinalį ir jame turėjo pripažinti „Barcelonos“ pranašumą. Renaldui sezonas baigtas birželio 11-ąją.

Nuo birželio antro savaitgalio ilsisi Adas Juškevičius, kuris su „Nanterre 92“ ekipa pasiekė Prancūzijos čempionato pusfinalį ir jame nusileido būsimai čempionei ASVEL ekipai.

Antrą kartą Graikijos čempionu tapęs Lukas Lekavičius dėl pėdos negalėjo „Panathinaikos“ ekipai padėti paskutinėse dvejose finalo rungtynėse, tačiau ir be lietuvio Atėnų klubas daugiau nei užtikrintai tapo šalies čempionu.

Kaip ir M. Kalnietis, ypač trumpas atostogas turės Rokas Giedraitis, kuriam Vokietijoje sezonas baigėsi praėjusį sekmadienį. Birželio 23-iąją ALBA trečiąkart nusileido Miuncheno „Bayern“ ir turėjo tenkintis Vokietijos vicečempionų statusu.

Ilgas rinktinės kandidatų sąrašas liepos pirmą savaitę sutrumpės iki 18-os pavardžių, šiuos krepšininkus D. Adomaitis kvies į liepos 22-ąją Palangoje startuosiančią treniruočių stovyklą.

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės kandidatų sąrašas (žaidėjas, klubas, pozicija, paskutinis sužaistas mačas):

1.Mantas KalnietisVilerbano ASVEL PG06.25 d.
2.Lukas LekavičiusAtėnų „Panathinaikos“ PG06.14 d.
3.Žygimantas JanavičiusPrienų „Skycop“ PG05.19 d.
4.Dovis BičkauskisUtenos „Juventus“ PG05.19 d.
5.Renaldas SeibutisSaragosos „Tecnyconta“ SG06.11 d.
6.Adas Juškevičius„Nanterre 92“ SG/PG06.07 d.
7.Artūras MilaknisKauno „Žalgiris“ SG06.01 d.
8.Marius GrigonisKauno „Žalgiris“ SG06.01 d.
9.Rokas GiedraitisBerlyno ALBA SF/SG06.23 d.
10.Eimantas BendžiusVilniaus „Rytas“ SF/PF06.01 d.
11.Mindaugas KuzminskasMilano „Olimpia“ SF/PF06.02 d.
12.Edgaras UlanovasKauno „Žalgiris“ SF06.01 d.
13.Jonas MačiulisAtėnų AEK SF/PF03.27 d.
14.Arnas ButkevičiusVilniaus „Rytas“ SF06.01 d.
15.Gytis MasiulisKlaipėdos „Neptūnas“ PF05.31 d.
16.Paulius JankūnasKauno „Žalgiris“ PF06.01 d.
17.Domantas SabonisIndianos „Pacers“ PF/C04.21 d.
18.Jonas ValančiūnasMemfio „Grizzlies“C04.01 d.
19.Martinas GebenasUtenos „Juventus“ C05.19 d.
20.Antanas KavaliauskasKauno „Žalgiris“ C06.01 d.
21.Egidijus Mockevičius„VL Pesaro“ C05.12 d.
22.Martynas EchodasVilniaus „Rytas“ C06.01 d.
23.Evaldas KairysVilniaus „Rytas“ C2018.12.05 d.
24.Artūras GudaitisMilano „Olimpia“ C02.01 d.

Pasirengimo cikle mūsiškiai sužais devynerias kontrolines rungtynes. Pirmasis draugiškas mačas vyks rugpjūčio 2 d. Pamplonoje, kur Lietuvos rinktinė susitiks su Ispanijos komanda. Lietuvoje nacionalinė komanda sužais du kontrolinius mačus – rugpjūčio 4 dieną su Suomijos rinktine Klaipėdoje ir rugpjūčio 12 dieną su Serbija Kaune.

Pasiruošimo etapą lietuviai užbaigs Seule (Pietų Korėja), kur dalyvaus keturių komandų tarptautiniame turnyre ir susitiks su šeimininkais, Angolos ir Čekijos rinktinėmis.

Lietuvos rinktinė planetos pirmenybėse H grupėje kovos su Australijos, Kanados ir Senegalo nacionalinėmis komandomis. Į kitą etapą pateks dvi stipriausios grupės rinktinės, o jame H grupės ekipos susitiks su G grupės stipriausiomis komandomis.

G grupėje varžysis Vokietija, Prancūzija, Dominikos Respublika ir Jordanija. Jei lietuviams pavyktų patekti į antrą etapą, jie rugsėjo 6-9 dienomis žaistų Nandzinge.

FIBA pasaulio krepšinio čempionato grupės

Antrojo etapo grupėse bus užskaitytos pergalės pasiektos pirmajame etape, o antrajame rinktinės sužais po du susitikimus. Į ketvirtfinalį pateks dvi geriausios grupės komandos.

Kitos rinktinės tęs kovą dėl 9-16 vietų. Pirmą kartą Kinijoje vyksiančiame pasaulio krepšinio čempionate, kuris prasidės rugpjūčio 31 dieną, varžysis 32 stipriausios planetos rinktinės, pirmenybės vyks aštuoniuose miestuose, o naujieji čempionai bus karūnuoti rugsėjo 15 dieną Pekine.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)