Galbūt velnio tuzinu vadinamas skaičius nemeluos? Australijos krepšinio rinktinė FIBA organizuojamose pasaulio pirmenybėse dalyvaus jau 13-ą kartą (daugiau sykių pirmenybėse yra žaidusios tik Brazilijos, JAV, Puerto Riko, Argentinos ir Kanados nacionalinės ekipos), tačiau per visą istoriją tapti čempionato prizininke šiai Okeanijos šaliai nepavyko nė karto.

Nė karto australai nebuvo nukeliavę ir iki pusfinalio etapo, tačiau apie tai, kad komanda pribrendo labai rimtiems žygiams, signalizavo jau 2016-ųjų olimpinės žaidynės Brazilijoje.

Tuomet australai itin galingai pasirodė grupės turnyre (tik 10 taškų skirtumu pralaimėjo JAV, o visus kitus įveikė), ketvirtfinalyje 90:64 sutriuškino Lietuvą, tačiau pusfinalyje neatlaikė įtampos ir subyrėjo žaisdami su serbais, vėliau dramatiškai pralaimėjo ispanams ir mūšį dėl bronzos (88:89).

Nieko keisto, kad prieš artėjantį pasaulio čempionatą australai yra priskiriami komandų grupei, potencialiai pretenduojančiai į medalius.

Tokias prognozes dar labiau sustiprino gegužės pabaigoje trenerio Andrejaus Lemanio paskelbtas išplėstinis komandos kandidatų sąrašas.

Į jį pateko net 9 NBA lygoje rungtyniaujantys krepšininkai, tarp kurių – ir Filadelfijos „76ers“ žvaigždė Benas Simmonsas, netrukus oficialiai patvirtinęs, jog prisijungs prie komandos pasaulio pirmenybėse.

Kai kurios kitos garsios pavardės taip pat kalba pačios už save – tarp kandidatų yra Aaronas Baynesas (Bostono „Celtics“), Andrew Bogutas („Golden State Warriors“), Johan Boldenas („76ers“), Mitchas Creekas (Minesotos „Timberwolves“), Joe Inglesas (Jutos „Jazz“), Matthew Dellavedova („Cavaliers“), Patty Millsas (San Antonijaus „Spurs“) ir Dengas Adelis (Klivlando „Cavaliers“).

Paminėti verta ir buvusį žalgirietį, iki Eurolygos finalo su Stambulo „Anadolu Efes“ šiemet nužygiavusį Brocką Motumą, taip pat su „Žalgiriu“ sutartį sudariusį aukštaūgį Jocką Landale'ą, patyrusį snaiperį Chrisą Gouldingą.


„Aš manau, kad mes turime progą įrodyti, jog esame viena iš geriausių krepšinio šalių pasaulyje“, – su sportingnews.com kalbėdamas apie laukiančius iššūkius Kinijoje, pareiškė vienas iš australų NBA žaidėjų – „76ers“ komandoje žaidžiantis 23-ejų metų 208 cm ūgio krašto puolėjas Jonah Boldenas.

Australas neslepia – su tautiečiais krepšininkais jie neretai pasikalba apie tai, kad Kinijoje bandys šturmuoti tikras aukštumas.

„Mes turime potencialo, talento ir motyvacijos. Esame ambicingi ir apie tai dažnai kalbamės su bičiuliais. Rinktinės sudėtis labai plati, rinktis yra iš ko, ir kiekvienas nekantriai laukia progos atstovauti „Boomers“ (australų rinktinės pravardė, – red. past.) komandai – norime Australijai padovanoti medalį“, – tvirtino jis.

Tiesa, dar prieš kelionę į Kiniją australų stratego A. Lemanio ir jo asistentų laukia rimta užduotis – išsirinkti galutinį žaidėjų 12-uką.

Neabejotina, kad tokie žaidėjai kaip B. Simmonsas, P. Millsas, J. Inglesas, M. Dellavedova ar A. Bogutas dėl savo vietų komandoje yra garantuoti, tačiau daugumai krepšininkų per treniruotes teks įrodyti, kad jie yra verti atsidurti galutinėje delegacijoje.

Andrejus Lemanis ir Australijos rinktinė

„Faktas, kad konkurencija dėl galutinio 12-uko bus didžiulė, bet nuo to tik įdomiau. Mes turime daug veteranų – Bogutą, Matthew, Inglesą – kurie žino, kaip kovoti tokiame lygyje. Be abejo, yra vaikinų, norinčių jiems padėti – tarp jų ir aš“, – ir asmeninių ambicijų neslėpė J. Boldenas.

Apie australus, kaip apie vienus iš favoritų, kalbėti nenustota net ir tada, kai buvo ištraukti pasaulio čempionato burtai. Okeanijos komandai jie nebuvo dėkingi – į vieną grupę australai pateko su Kanados, Lietuvos ir Senegalo rinktinėmis. Ši grupė iš karto praminta „mirtininkų“.

J. Boldenas tvirtina vejantis visas mintis į šalį apie lipdomą favoritų statusą.

„Nekantriai laukiame turnyro, nes rimtai kovoti teks pradėti nuo pačių pirmų rungtynių – patekome į pačią sunkiausią grupę. Mes nekreipiame daug dėmesio į tai, ar esame favoritai, ar ne. Norime laimėti – tik tiek. Jau daug metų Australijos rinktinė tęsia savo darbus siekdama būti tarp geriausių pasaulyje, o šią vasarą mes turime galimybę tai įrodyti“, – tvirtino NBA lygos krepšininkas.

FIBA pasaulio krepšinio čempionato grupės

Jeigu įveiktų grupės barjerą, australai kitame etape taip pat gautų ne dovanėlę – ten greičiausiai lauktų Prancūzijos ir Vokietijos rinktinės. Visgi ir tai Okeanijos atstovų visiškai nebaugina.

„Mes lygiai taip pat motyvuoti būsime bet kuriose rungtynėse. Nesvarbu, ar žaistume su Prancūzija, Vokietija, ar kuria nors kita komanda. Mes žinome, kad Kinijoje teks susiremti su pačiomis kovingiausiomis pasaulio ekipomis. Viskas paprasta – jeigu tokiame turnyre nori nukeliauti toli, turi įveikti visas arba beveik visas varžoves. Nebijome kovos. Priešingai – jos laukiame, norime pradžiuginti savo fanus“, – dėstė jis.

Anot J. Boldeno, jo komandos draugas – 22-ejų metų 208 cm ūgio gynėjas B. Simmonsas apskritai turi potencialo tapti viena ryškiausių pirmenybių žvaigždžių. Ir jo prisijungimas prie nacionalinės komandos dar labiau sustiprina australų šansus keliauti toli.

„Benny yra nepaprastai talentingas ir mums tikrai padės. Per paskutinius metus NBA lygoje jis jau parodė, kad yra vienas iš geriausių žaidėjų aikštėje. Aš mėgavausi krepšiniu žaisdamas kartu su juo Filadelijoje, nekantriai laukiu galimybės rungtyniauti kartu rinktinėje. Jis gali būti viena iš pasaulio čempionato žvaigždžių, garantuoju kad Kinijoje jis sulauks didžiulio dėmesio“, – sakė krepšininkas.

FIBA 2019 metų pasaulio čempionato H grupės rungtynių tvarkaraštis

Pasaulio čempionatas Kinijoje startuos rugpjūčio 31 d.

Dar prieš pirmenybes australai sužais 4 rungtynes su labai rimtais oponentais. Du kartus jie kausis su būsimais savo varžovais grupėje kanadiečiais, o dar du sykius – su JAV rinktine. Visos šios rungtynės vyks Australijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)