Į pirmą treniruočių stovyklą Palangoje lietuviai susirinks liepos 22 dieną, o pasirengimo cikle sužais devynerias kontrolines rungtynes.

Pirmasis draugiškas mačas vyks rugpjūčio 2 d. Pamplonoje, kur Lietuvos rinktinė susitiks su Ispanijos komanda.

Lietuvoje nacionalinė komanda sužais tik du kontrolinius mačus – rugpjūčio 4 dieną su Suomijos rinktine Klaipėdoje ir rugpjūčio 12 dieną su Serbija Kaune.

Pasiruošimo etapą lietuviai užbaigs Seule (Pietų Korėja), kur dalyvaus keturių komandų tarptautiniame turnyre ir susitiks su šeimininkais, Angolos ir Čekijos rinktinėmis.

Kai kurie krepšininkai tą turi sezono metu klubuose. Mes nenorime rizikuoti, ypač kai keliaujame į kitas šalis.
Mindaugas Špokas

M. Špokas džiaugėsi šiltais santykiais su serbais bei paaiškino, kodėl nacionalinė komanda Lietuvoje sužais tik dvejas rungtynes.

„Džiaugiamės, kad turėsime stiprų, pajėgų varžovą, su serbais draugiškas rungtynes žaisime pirmą kartą.

Šiemet sukanka 80 metų, kai Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė laimėjo savo antrąjį aukso medalį Europos vyrų krepšinio čempionate, kuris vyko 1939 metais Kauno sporto halėje.

Tai buvo vienintelis toks statinys Europoje, o lietuvių pergalė paliko ryškų pėdsaką Lietuvos krepšinio istorijoje iki šių dienų.

Norime pagerbti šių rungtynių dalyvius, prisiminti jų pergales ir tų laikų atmosferą. Šios rungtynės su stipria ir daug NBA žaidėjų turinčia Serbijos rinktine turės ir kilnią misiją – visos gautos pajamos bus skirtos Lietuvos krepšinio istorijos išsaugojimui – „Krepšinio namų“ statyboms.

Todėl „Žalgirio“ arenoje apsilankę sirgaliai išvys ne tik stiprių rinktinių dvikovą, bet ir prisidės prie naujos istorijos kūrimo“, – susirinkusiems žurnalistams teigė M. Špokas.

Nenorime turėti tų patirčių, kurias turėjome 2016 metais Argentinoje, kai kažkas apsirgo dėl neįprastos mitybos.
Mindaugas Špokas

Rinktinė pirmąsias draugiškas rungtynes sužais jau rugpjūčio 2-ąją Ispanijoje su šios šalies nacionaline komanda, neprabėgus nė dviem savaitėms nuo treniruočių stovyklos pradžios.

„Žaisime taip anksti dėl to, kad tai susitarimas iš ankstesnių metų. Derinant datas, laikus, liko tik tokia vienintelė galimybė – žaisti rugpjūčio pradžioje. Buvo nuspręsta tą ir padaryti“, – teigė rinktinės vyriausiasis treneris D. Adomaitis.

Anot M. Špoko, rinktinė tik dvejas kontrolines rungtynes namuose žaidžia dėl kelių priežasčių.

„Namų rungtynės nėra jau toks pajamų šaltinis, iš kurio mes čia išgyvename. Mūsų tikslas – pasiruošti pasaulio čempionatui.

Deriname rinktinės varžovus, nėra paprasta susitarti dėl drugiškų akistatų. Džiaugiamės, kad šiemet pavyko susibičiuliauti su Serbijos krepšinio federacija.

Kitas dalykas, žaisdamas tik namuose nežinai, ką reiškia jausti svečių arenos atmosferą, sirgalių spaudimą.

Federacijos nėra tikslas tik užsidirbti ar gauti daugiau pajamų. Niekas neskaičiuoja, kiek mes išleidžiame varžovams juos pakviesdami į Lietuvą.

Visos arenos yra mokamos, kartais net užsienyje žaisti yra pigiau, nei namuose organizuoti tas pačias treniruočių stovyklas bei žaisti draugiškas rungtynes.

Klausimas – kas yra svarbu rinktinei, kokių jai reikia varžovų ir ką galime jai pasiūlyti.

Treneriai pageidavo turnyro iki pirmųjų pasaulio čempionato rungtynių, nes, kaip treneris jau minėjo, finalas prasideda nuo pirmų grupės rungtynių.

Nėra ambicijų turėti kuo daugiau draugiškų namuose. Taip, mes Lietuvoje turime geriausias sąlygas Europoje, kurias galime pasiūlyti kitoms komandoms. Situacija tokia, kad nedaug komandų Senajame žemyne dalyvauja planetos pirmenybėse, nėra lengva susirasti varžovus. Džiaugiamės, ką šiai dienai dabar turime“, – teigė federacijos vadovas, atskleidęs, kad šiemet rinktinėje atsiras naujas žmogus – mitybos specialistas.

„Kai kurie krepšininkai tą turi sezono metu klubuose. Mes nenorime rizikuoti, ypač kai keliaujame į kitas šalis. Tokio rinktinės nario pareiga bus sudėlioti mitybos planą, rūpintis maisto produktais, kurie paklius į valgiaraštį.

Nenorime turėti tų patirčių, kurias turėjome 2016 metais Argentinoje, kai kažkas apsirgo dėl neįprastos mitybos. Treneriui reikia sveikų žaidėjų, tad žengiame dar vieną žingsnį profesionalumo link“, – apie rinktinės naujovę pasakojo M. Špokas, priminęs, kad Lietuvos krepšininkai į rinktinę atvyksta ne užsidirbti, o žaisti už gimtąją šalį.

„Krepšininkams suteikiame tik rinktinės aprangą, maitinimą, sąlygas treniruotis ir žaisti. Jie aukoja savo vasaros atostogas, rizikuoja savo sveikata, bet šioje vietoje nekyla klausimų dėl prioritetų. Tai – pavyzdys ir jaunajai kartai. Džiaugiuosi, kad tas pats ir jaunimo rinktinėje“, – teigė M. Špokas.

Šį ketvirtadienį prasidėjo prekyba bilietais į Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės pasiruošimo pasaulio čempionatui rungtynes.

Rugpjūčio 4 dieną Klaipėdoje, „Švyturio“ arenoje, lietuviai susitiks su Suomijos rinktine, o rugpjūčio 12 dieną laukia akistata su Serbijos krepšininkais.

Kontrolinių rungtynių tvarkaraštis:

Rugpjūčio 2 d., Ispanija – Lietuva

Rugpjūčio 4 d., Lietuva – Suomija

Rugpjūčio 10 d., Serbija – Lietuva

Rugpjūčio 12 d., Lietuva – Serbija

Rugpjūčio 16 d., Suomija – Lietuva

Rugpjūčio 17 d., Rusija – Lietuva

Rugpjūčio 24 d., Pietų Korėja – Lietuva

Rugpjūčio 25 d., Angola – Lietuva

Rugpjūčio 27 d., Čekija – Lietuva

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės kandidatų sąrašas (žaidėjas, klubas, pozicija):

1.Mantas KalnietisVilerbano ASVELPG
2.Lukas LekavičiusAtėnų „Panathinaikos“PG
3.Žygimantas JanavičiusPrienų „Skycop“PG
4.Dovis BičkauskisUtenos „Juventus“PG
5.Renaldas SeibutisSaragosos „Tecnyconta“SG
6.Adas Juškevičius„Nanterre 92“SG/PG
7.Artūras MilaknisKauno „Žalgiris“SG
8.Marius GrigonisKauno „Žalgiris“SG
9.Rokas GiedraitisBerlyno ALBASF/SG
10.Eimantas BendžiusVilniaus „Rytas“SF/PF
11.Mindaugas KuzminskasMilano „Olimpia“SF/PF
12.Edgaras UlanovasKauno „Žalgiris“SF
13.Jonas MačiulisAtėnų AEKSF/PF
14.Arnas ButkevičiusVilniaus „Rytas“SF
15.Gytis MasiulisKlaipėdos „Neptūnas“PF
16.Paulius JankūnasKauno „Žalgiris“PF
17.Domantas SabonisIndianos „Pacers“PF/C
18.Jonas ValančiūnasMemfio „Grizzlies“C
19.Martinas GebenasUtenos „Juventus“C
20.Antanas KavaliauskasKauno „Žalgiris“C
21.Egidijus Mockevičius„VL Pesaro“C
22.Martynas EchodasVilniaus „Rytas“C
23.Evaldas KairysVilniaus „Rytas“C
24.Artūras GudaitisMilano „Olimpia“C
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)