Jame „Rytas“ ir vėl suklupo prieš Kauno „Žalgirį“ dviženkliu skirtumu (67:85) bei serijoje atsidūrė per vieną slystelėjimą nuo bedugnės – atsilieka jau 0:2. Lyg to būtų maža, kitą dieną klubas dar sulaukė sankcijų – 1500 eurų baudos už tai, kad jo sirgaliai nevaldė savo liežuvių.

Neleistiną ir itin nepagarbią varžovų atžvilgiu skanduotę šūkavę vilniečiai šiemet nusižengė nebe pirmą kartą – bendra jiems skirtų nuobaudų suma siekia jau 3000 eurų. Bet net ir tokie nešvarūs veiksmai jų palaikomai komandai nepadeda.

„Ryto“ krepšininkai namuose pirmavo tik vieną minutę (2:0 ir 4:2), likusias 39-ias priekyje užtikrintai žygiavo žalgiriečiai, prieš tai visas 40 minučių dominavę ir savo arenoje.

Ar šeštadienį Kaune vyksiantis trečias LKL superfinalo mūšis gali būti kitoks? Ko jame reikia imtis prie sienos priremtam Dainiui Adomaičiui? Kas pirmauja Edgaro Ulanovo ir Arno Butkevičiaus mikrodvikovoje dėl vietos Lietuvos rinktinėje? Ir kodėl beveik 20 taškų deficitą turinčio „Ryto“ fanai griebiasi necenzūrinių žodžių?

Pokalbis apie tai – DELFI TV laidoje „Krepšinio zona“ su vienu naudingiausių LKL žaidėjų Žygimantu Janavičiumi ir komentatoriumi Vaidu Čeponiu.

– Daugelis tikėjosi, kad „Rytas“ savo tvirtovėje Vilniuje į pergalę kabinsis kaip išbadėjęs vilkas – nagais ir dantimis, tačiau intrigos, ko gero, buvo net mažiau nei Kaune. Žygimantai, kodėl taip nutiko?

– Pirmas rungtynes jie pradėjo su geromis emocijomis, tikėjimu ir tikrai kovojo, gal net labiau norėjo laimėti nei žalgiriečiai. O Vilniuje jie nepagavo tos geros bangos – pirmavo tik pirmą minutę. Po to „Žalgiris“ parodė savo jėgą ir vilniečiams jau pritrūko tiek emocijų, tiek ir pasitikėjimo.

– „Rytas“ visą sezoną buvo tritaškininkų komanda, nesibodėjusi atlikti net ir po daugiau nei 30 tolimų metimų per rungtynes, bet finale to nepavyksta padaryti. Kas jiems neleidžia susikurti tų progų atakuoti iš toli?

– „Žalgiris“ žino, ką nori atkirsti, o kur rizikuoti. Jie neleidžia „Rytui“ pajusti savo žaidimo, todėl kartais geriau prasižengia nei duoda mesti tritaškį. Gal tik Mindaugui Girdžiūnui savo individualiais veiksmais kartais pavyksta išjudinti vilniečių puolimą, bet kiti žaidėjai nepasijungia, trūksta dalinimosi trūksta ir tas puolimas tampa klampoku.

– Edgaras Ulanovas vien per pirmą kėlinuką suvertė 16 taškų. Žygimantai, žiūrint į vasarą ir Lietuvos rinktinės reikalus, ar galima sakyti, kad Ulė yra tvirtas favoritas į lengvojo krašto puolėjo vietą, ar su juo visgi dar gali pakonkuruoti ir Arnas Butkevičius?

– A. Butkevičius tikrai labai stiprus atviroje aikštelėje, o E. Ulanovas puikiai žaidžia nugara ir gali pacentruoti net ir prieš aukštesnius žaidėjus. Bet rinksis treneris, žiūrės pagal savo schemas ir tai, ko jam labiau reikia, kas labiau limpa prie kitų. O dabar kiekvienas iš jų eina į aikštelę parodyti savo pranašumo.

– Vaidai, kaip vertini A. Butkevičiaus šansus pasibelsti į rinktinės duris?

– Jis padarė tikrai didelę pažangą ir jau kurį laiką yra tiesiog puikios sportinės formos. Tik jam neparanku, kad toje pozicijoje rinktinėje yra labai daug gerų žaidėjų: ir E. Ulanovas, ir Mindaugas Kuzminskas, ir Jonas Mačiulis, ir Rokas Giedraitis. Bet A. Butkevičius žengė žingsnį į priekį ir labai maloniai stebina. Jis geriau bėga į greitą puolimą ir yra šiek tiek judresnis nei Edgaras, tačiau pastarasis turi daugiau aukšto lygio krepšinio patirties, o jo žaidimas nugara – čia jau į vienus vartus. Nors kol kas E. Ulanovas yra pranašesnis, jei Arnas ir toliau taip tobulės, gali ir praverti rinktinės duris.

– Vienu „Ryto“ lyderių laikomas Artiomas Parachovskis pagal pliuso/minuso rodiklį ir vėl buvo vienas prasčiausių aikštėje (-16 taškų), nepasiteisino ir starto penketas su juo. Žygimantai, ar nevertėtų daugiau žaidimo laiko suteikti Martynui Echodui, kuris išsaugojo daugiau jėgų sezono finišui ir yra gerokai aktyvesnis nei baltarusis?

– Kartais atrodo, kad A. Parachovskis dvejoja, ypač gynyboje, o M. Echodas – labai ambicingas žaidėjas prieš „Žalgirį“. Vis tiek jis užaugo toje sistemoje. Jis visas rungtynes kovoja emocingai ir energingai, ko labai ir trūksta „Rytui“ visoje šioje serijoje. Tuose veiduose tos ugnelės ir noro norėtųsi daugiau, o Martynas tai turi ir tai persiduoda kitiems žaidėjams.

– Vaidai, ar LKL finale baltarusiškas traktorius dar užsikurs?

– Aš labai abejoju. Jam jau trūksta energijos ir jis greitai išsikvepia, o „Žalgiris“ kaip tik kuria tokius derinius, per kuriuos atakuoja būtent A. Parachovskį. Kitiems sunku jam padėti. Iš dalies pritariu, kad M. Echodui reikėtų suteikti daugiau minučių, nes su juo visi penki vilniečiai gali drąsiai keistis savo ginamaisiais. Gal puolimas nukentėtų, o ir po krepšiu Brandonas Daviesas galėtų M. Echodą apstumdyti, bet jis veidu į krepšį ir prieš Artiomą kiaurai eina.

– Per rungtynes Vilniuje dirbai užsidėjęs komentatoriaus ausines. Ar per jas girdėjosi ta nepadori skanduotė „Žalia ...“ Ką manai apie ją ir tokį „Ryto“ fanų elgesį?

– Net ir aš girdėjau su ausinėmis, bet galvojau, kad jie ten ispaniškai kažką sako. Juk ispaniškai „curva peligrosa“ yra normalūs žodžiai, kurie reiškia „pavojingas posūkis“. Tai gal čia apie posūkį eina kalba? (šypsosi).

Aišku, vertinu neigiamai. Į areną žmonės ateina ir su vaikais, tai tikrai rėžia ausis, norėtųsi jiems jas užkimšti. Kita vertus, aš kalbėjau ir su „Ryto“ fanais, kurie taip skanduoja. Jie teigia, kad jei kažkas nenori girdėti tokių keiksmažodžių, o nori ramybės, tegul eina į bažnyčią. Todėl nei labai smerkiu juos, nei pateisinu.

Galbūt tai rodo ir jų neviltį. Jie tikėjosi, kad „Rytas“ šį sezoną mes rimtą iššūkį „Žalgiriui“, o gal net ir nugalės, bet matome, koks chaosėlis komplektacijoje. Ir biudžete buvo skylių, kurios dabar užlopytos. Tai tas jų skandavimas – galbūt tam tikras desperacijos pasireiškimas ir paslėptas signalas klubo valdžiai, kad kažką reikia daryti, nes žalgiriečių hegemonija tęsiasi jau labai ilgai, o Vilnius – toks miestas, kuris tikrai gali surinkti didesnį biudžetą ir suburti stipresnę komandą. Bet vis tiek manau, kad tokių keiksmažodžių reikėtų vengti.

– Žygimantai, kaip iš jūsų, kaip krepšininko pozicijos, atrodo tie keiksmai tribūnose?

– Yra sirgaliai, kurie ateina pažiūrėti krepšinio, ir yra fanai, kurie nori išlieti savo emocijas ir palaikyti savus taip, kaip jie supranta. Kiekvienas pasirenka, ko jis nori: vieni įžeidinėja žaidėjus, kiti – klubus, treti – ploja. O sportininkai turi susitelkti į savo darbą –krepšinį, susikaupti į smulkiausias detales ir palikti visus kitus dalykus šone.

Visa laida „Krepšinio zona“ ir V. Čeponio bizūnas – vaidzo įraše.

Žygimantas Janavičius, Vaidas Čeponis

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (156)