Kol kas žinomas tik didysis ketvertas – keturios komandos, kurios išsidalins tris medalių komplektus. Tai: Kauno „Žalgiris“, Klaipėdos „Neptūnas“, Vilniaus „Rytas“ ir Panevėžio „Lietkabelis“.

Pusfinalio kovos iki dviejų pergalių startuos jau antradienį, o finišuos vėliausiai sekmadienį, jeigu prireiks trečiųjų serijos rungtynių.

Prieš užverdant bekompromisiams mūšiams dėl teisės žaisti LKL finale savo įžvalgomis tiek apie būsimas, tiek ir jau apie buvusias serijas DELFI TV laidoje „Krepšinio zona“ pasidalino komentatorius Vaidas Čeponis.

Pokalbis su juo – apie didžiausias intrigas, pusfinalio favoritus ir užkulisiuose nugirstus gandus.

– Vaidai, net dviejose ketvirtfinalio serijose prireikė lemiamų, trečiųjų, rungtynių. Ko pritrūko Prienų „Skycop“, kad pateiktų sensaciją ir išmestų „Neptūną“ už borto?

– Netikėjau, kad Prienų klubas po triuškinamai pralaimėtų pirmų rungtynių (78:102) sugebės išlyginti serijos rezultatai ir taip atkakliai kaposis trečiame mače (71:77). Juolab, kad lemiamoje dvikovoje jie neturėjo nei Vytenio Lipkevičiaus, nei Malcolmo Granto ir žaidė tik septyniese. O juk Mindaugui Lukauskiui jau 40 metų, o broliams Lavrinovičiams irgi beveik tiek pat. Jeigu Žygimantui Janavičiui (1/11) arba Martynui Gecevičiui (1/7) būtų įkritęs dar nors vienas-kitas tritaškis, tai tikrai būtų buvę labai karšta.

Mane tikrai nustebino ne tik pati serijos eiga, bet ir nemaloniai – šiokia tokia „Neptūno“ duobelė. Kažkaip Simas Galdikas blankiai atrodė, neblizgėjo ir Deividas Gailius, kai kurie kiti žaidėjai. Na, bet dabar mūsų laukia neįtikėtinai įdomi pusfinalio serija.

– Ar įsivaizduoji Prienų komandą be Virginijaus Šeškaus, kuris jaučiasi pavargęs ir, panašu, kad nori pailsėti nuo krepšinio?

– V. Šeškus yra Prienų krepšinio simbolis. Bet teko su juo ne kartą kalbėtis ir jis tikrai pavargo. Gal tik pastarąjį sezoną buvo taip, kad jam pačiam nereikėjo ieškoti pinigų komandai, o anksčiau turėdavo ir treniruoti, ir komplektuoti, ir pats ieškoti pinigų vos ne visą vasarą. Žinome, koks jis yra emocingas ir kokie jo ištampyti nervai per tiek metų. Reikia branginti savo sveikatą. Visiškai suprasčiau jį, jeigu jis nuspręstų pailsėti metus, nors ir sunkiai įsivaizduoju Prienus be V. Šeškaus – vieno charizmatiškiausių ir spalvingiausių lygos trenerių.

– O kiek, tavo manymu, „Skycop“ veteranų dar gali pratęsti savo karjeras po šio sezono?

– Pagal dabartinę fizinę būklę Darjušas dar tikrai galėtų toliau žaisti, o dėl Kšyštofo abejoju, nes jis jau ir šiemet aikštėje praleisdavo perpus mažiau laiko. Nors Gintaras Leonavičius kiek jaunesnis, akivaizdu, kad jo karjera irgi artėja prie pabaigos. O dėl M. Lukauskio – jokių abejonių. Jis komandoje ar net visoje LKL turbūt griežčiausiai laikosi sportinio režimo.

Neaišku, kokį komandos komplektavimo modelį pasirinks Prienai, nes jau ir prieš šį sezoną jie norėjo atjauninti sudėtį. Jiems kaip geras pavyzdys buvo „Šiauliai“, pernai užėmę penktą vietą. Bet klubo rėmėjai tam, kad pritrauktų daugiau žiūrovų, vis nori garsių pavardžių.

– Jei „Skycop“ savo auksinę progą patekti į pusfinalį paleido trečiose rungtynėse, tai „Juventus“ pirmose, kurių pabaigoje Martinas Gebenas tritaškiu galėjo išplėšti pergalę Vilniuje. Ar uteniškiai dabar turėtų jausti apmaudą, kad neeliminavo „Ryto“?

– Negalima teigti, kad jeigu M. Gebenas būtų pataikęs sostinėje, uteniškiai būtų laimėję seriją 2:0. Pamatėme įdomią situaciją: kai jau vilniečiams degė užpakaliai, jie pademonstravo superinį agresyvumą, energiją ir geležinę gynybą. Vadinasi, kai reikia, „Rytas“ gali sužaisti. Tik kodėl mes šį sezoną matėme labai mažai tokių rungtynių, kai jie buvo tokie užsivedę?

Ar čia treneriams nepavyksta jų nuteikti kovai, ar kai kurie žaidėjai yra ne patys darbščiausi ir tinginiai kažkiek. Pavyzdžiui, D. J. Seeley arba Rokas Stipčevičius, kuris dažnai tik imituoja gynybą. O gal tos ugnelės jų akyse nebuvo dėl to, kad kurį laiką vėlavo atlyginimai.

Bet kai komanda nebeturi kur trauktis, ji parodo tikrąjį savo veidą, o „Ryto“ potencialas tikrai nėra menkas. Aišku, išvykus Dominique'ui Suttonui, liko skylė jų sudėtyje. Aš žinau, kad komandai buvo siūlomas vienas pajėgus ir atletiškas Australijos krepšininkas, galintis rinkti taškus, bet „Ryto“ klubas nusprendė pataupyti ir atsisakė šio pasiūlymo. Galbūt nereikėjo to daryti, nes jo dabar gali ir pritrūkti. Nesuvokiami dalykai, kai vilniečiai kovą po krepšiais Utenoje pralaimi 26:44...

– Tikru „Ryto“ herojumi šioje serijoje tapo Arnas Butkevičius, vidutiniškai rinkęs net po 20,7 taško ir 30 naudingumo balų. Kaip paaiškinti tokio lygio jo pasirodymą ketvirtfinalyje?

– Jis tobulėja ir turbūt artimiausiu metu gali įsiveržti ir į Lietuvos rinktinę, tik tiek, kad jo pozicijoje labai didelė konkurencija – ir Jonas Mačiulis, ir Mindaugas Kuzminskas, ir Rokas Giedraitis. Atrodo, Arnas ir tolimą metimą kiek pagerino: sekmadienį į „Juventus“ krepšį įmetė tris tritaškius. Tai – superatletiškas žaidėjas, kurio stichija yra greitos kontratakos. Be to, ginasi jis „Ryto“ komandoje neabejotinai geriausiai. Jei jis dar patobulins savo prasiveržimą į kairę pusę, bus tikrai rimtas kandidatas į galutinį rinktinės dvyliktuką.

– „Juventus“ treneris Žydrūnas Urbonas po serijos su „Rytu“ pareiškė, kad būtent Vilniaus klubas yra pusfinalio su „Neptūnu“ favoritas, nors ir neturės namų aikštės pranašumo. Ar sutinki su tokia prognoze?

– Taip, iš dalies pritariu Ž. Urbonui. Jeigu „Neptūnas“ būtų dukart nušlavęs prieniškius, būčiau davęs 51 procentą, kad klaipėdiečiai pateks ir į finalą, o dabar atvirkščiai – 51 proc. skiriu „Rytui“. Ta įtikiname pergalė prieš „Juventus“ gali vilniečiams užauginti sparnus.

Bet kadangi matome tendenciją, kad jie pradeda žaisti rimtai tik tada, kai yra visiškai įsprausti į kampą, neatmetu tokio varianto, kad pirmas pusfinalio rungtynes „Rytas“ gali pralaimėti. Bus labai labai įdomu.

– Kita pusfinalio pora: „Žalgiris“ prieš „Lietkabelį“. Ar čia galima laukti intrigos?

– „Lietkabelis“ dabar labai geros sportinės formos, tai viskas priklausys nuo to, ar žalgiriečiai lengvabūdiškai neatsipalaiduos Panevėžyje. Kaune aš nelabai tikiu, kad panevėžiečiai gali nugalėti „Žalgirį“ ir užimti jo tvirtovę. Jeigu žalgiriečiai lengvai laimės pirmąjį mačą, yra tikimybė, kad jie šiek tiek atleis vadeles, o šį sezoną jau matėme porą rungtynių, kai „Lietkabelis“ labai rimtai kibo į atlapus.

– „Lietkabelis“ ketvirtfinalyje 2:0 susitvarkė su Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ ekipa, kuri sezoną užbaigė patirdama 11 pralaimėjimų iš eilės. Kas gi nutiko pasvaliečiams?

„Pieno žvaigždės“ pralaimėjo visas rungtynes ketvirtame LKL rate ir abejas ketvirtfinalyje. Žinau, kad buvo stengiamasi kažkaip pažadinti, išjudinti komandą. Reikėjo bent vienos pergalės, kad ji atgautų pasitikėjimą, todėl prieš paskutinio turo mačą su Kėdainių „Nevėžiu“ visiems žaidėjams už pergalę buvo pažadėti nauji „iPhone“ telefonai, bet jiems vis tiek nepavyko laimėti (86:90).

Taip nutiko todėl, kad LKL turnyro lentelėje susidarė didelis atotrūkis ir pasvaliečiai vienu metu iš esmės nebegalėjo nei pakilti į ketvirtą vietą, nei nukristi į šeštą. Ir tada jie, matyt, pradėjo žaisti ne visa jėga, dėl ko ir pasipylė nesėkmės, o vėliau ir psichologiškai palūžo.

Visa laida „Krepšinio zona“ – vaizdo įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)