Eurolygos ketvirtfinalio serijoje Turkijos grandai buvo stipresni 3-1.

„Kažkiek šioje serijoje užsikabinome, bet, mano manymu, buvo galima užsikabinti daugiau“, – sakė Š. Jasikevičius.

Vis dėlto ketvirtadienį užsikabinti „Žalgiriui“ beveik nebuvo už ko.

Įmesk, kiek gali, mes įmesime tiek, kiek norime – toks buvo „Fenerbahče“ devizas, kuomet svečiai puolė tarsi nepastebėdami „Žalgirio“ gynybos.

Tiesiog košmariškas kauniečiams buvo pirmas kėlinys – Š. Jasikevičius dukart prašė minutės pertraukėlių, keitė po tris žaidėjus vienu ypu, bet negelbėjo niekas.

„Fenerbahče“ net nereikėjo persistengti ieškant patogių progų: tikslūs buvo ir metimai per rankas, atsilošus. Bobby Dixonas (Ali Muhammedas) taip vienas pats per 10 min. sumetė 13 taškų, o visus 6 tritaškius pataikiusi Stambulo ekipa vienu metu pirmavo 17 taškų skirtumu.


Netrukus neįprastą taiklumą jau demonstravo Janas Vesely, dukart smeigęs metimus iš vidutinio nuotolio po verpstės paskutinę atakos sekundę.

Iki pertraukos Eurolygos vicečempionai pataikė net 79 proc. dvitaškių ir 73 proc. tritaškių.

Bet Nate'ui Woltersui pavyko išjudinti ir „Žalgirio“ puolimą. Jei pirmame ketvirtyje kauniečiai neatliko nė vieno rezultatyvaus perdavimo, per kitas 10 minučių jų surinko 8. Ilsėtis komandos iškeliavo šeimininkams sumažinus deficitą iki 41:49.


Iškart po pertraukos žalgiriečius nuo varžovų beskyrė 4 taškai, bet lankai Nemuno saloje ir toliau traukė Željko Obradovičiaus auklėtinių mestą kamuolį kaip magnetas.

Per minutės pertraukėlę nuskambėjusi Arianos Grande daina „Bang Bang“ simboliškai apibūdino trečiąjį kėlinį: Kostas Sloukas ir kompanija dar kartą apšaudė „Žalgirį“, 29-ą min. nutoldama 72:56.

Š. Jasikevičiaus ekipa ginklų nesudėjo ir atsakė spurtu 8:0. Vis dėlto priartėti koviniu atstumu daugiau nebepavyko.

Nepaisant to, „Žalgirio“ arena po finalinės sirenos nebuvo nusivylusi, puikiai suprasdama, jog 15 iš 22 tritaškių (68 proc.) pataikiusi „Fenerbahče“ šįkart buvo ne jų numylėtinių jėgoms.

Vis dėlto nusivylęs buvo Š. Jasikevičius, prikišęs auklėtiniams vieną skaičių.

„Jei būtume varžovus privertę daugiau nervintis, nebūtų tiek tų tritaškių. „Fenerbahče“ taip fantastiškai puolant mes tikrai galime pirmoje pusėje prasižengti daugiau nei 6 kartus“, – pirštu bedė treneris.

Prie šios temos interviu metu jis sugrįžo dar keturis sykius, tad galima įsivaizduoti ir tai, kokie pamokymai liejosi žaidėjams rūbinėje.

O kalbėdamas apie visą seriją, Š. Jasikevičius labiausiai apgailestavo dėl praėjusio mačo Kaune.

„Fenerbahče“ buvo geresnė komanda šioje serijoje, labiau patyrusi. Bet mes nepasinaudojome šansu trečiame mače, kai blogai puolėme. Šiandien buvo vienas blogiausių sezono pasirodymų gynyboje, ir už tai sumokėjome.

Trečiose rungtynėse „Fenerbahče“ nepataikė nieko, ir tie metimai sugrįžo šiandien. Labai didelė pralaimėjimo dalis tenka man, nes tuomet nesugebėjo įtikinti komandos žaisti kantriau – visi puolė būti didvyriais. Labai tai akcentavau, bet ko gero nepasirinkau tinkamų žodžių. O šiandien buvo gyvybės ar mirties rungtynės, ir vėl nepriėjau prie savo žaidėjų.

Serija giliai širdyje palieka keistą jausmą. Žinant mūsų situaciją, Eurolygos sezonas buvo fantastiškas. Labai norėčiau padėkoti fanams, palaikymas buvo nuostabus. Komanda kovojo iki paskutinio, bet vėl nueiti iki finalo ketverto kažko pritrūko.

Analizuosime, truputį pailsėję kibsime į darbus kovoje dėl LKL titulo, kuris mums yra svarbiausias“, – kalbėjo Š. Jasikevičius.

Ketvirtadienį ant „Žalgirio“ atsarginių suolo vėl buvo paliktas kapitonas Paulius Jankūnas, trenerių sprendimu nežaidė Antanas Kavaliauskas. „Fenerbahče“ nepadėjo ne tik ilgalaikes traumas besigydantys Joffrey Lauvergne'as bei Tyleris Ennisas, bet ir antradienio rungtynėse Kaune petį susižeidęs Nikola Kaliničius.

Penktąkart iš eilės finalo ketvertą pasiekusi „Fenerbahče“ pusfinalyje Vitorijoje susitiks su Stambulo „Anadolu Efes“ arba „Barcelona“. Pastarųjų komandų dvikovoje turkai pirmauja 2-1.

Primename, kad „Fenerbahče“ prieš tai laimėjo pirmą ir trečią serijos akistatą (76:43 ir 66:57), kauniečiai buvo stipresni antrame mače (82:80).

Reguliariajame Eurolygos sezone Turkijos čempionai finišavo pirmi (25 pergalės/5 pralaimėjimai), „Žalgiris“ užėmė aštuntą vietą (15/15).

– Ar tikrai galėjote sustabdyti „Fenerbahče“, kuomet ji šitaip pataiko? – po rungtynių paklausėme Š. Jasikevičiaus

– Pabrėžiu: šešios pražangos ir pusšimtis praleistų taškų per pusę rungtynių yra absoliutus komandos neparuošimas.

– Vertinant visą seriją, kurias iš „Žalgirio“ stiprybių pirmiausia atėmė varžovai?

– Pasigedau daug ko. Tačiau žaidžia dvi komandos. Varžovai buvo tikrai geri, patyrę. Viena pergalė ar vienas pralaimėjimas jiems nėra kažkas tokio, o mums ko gero ta pergalė antrame mače apsuko galvą.

–Esate sakęs, kad po šio ketvirtfinalio ir treneriai, ir žaidėjai bus geresni. Jaučiatės sustiprėjęs?

– Pakartosiu, ką pasakiau: nieko nepavyko išspausti, neprisibeldžiau iki savo žaidėjų. O kad per šias dvi savaites tapau geresniu treneriu, tai irgi faktas.

– Kokių naujų savo komandos bruožų pavyko atrasti per ketvirtfinalį?

– Nieko naujo. Šiame sezone daug turėjome naujokų, bet apie juos ir taip žinojau viską, juk rinkome informaciją prieš kviesdamiesi. Nate'as Woltersas, Marius Grigonis, Deonas Thompsonas, Thomasas Walkupas – aukščiausio lygio žmonės. Ir taip buvo aišku, kad jie nenuleis rankų.

Bet dėl šios serijos man truputį gaila. Kažkiek dar buvo galima pridėti. Tie tritaškiai taip žudo... Bet ir 6 pražangos – neatleistina. Kol esu čia vyriausiasis treneris, visus tuos trejus su puse metų bent kartą per savaitę dirbame mokydamiesi laiku prasižengti. Gal pratimą reikia keisti?

– Pernai po laimėto ketvirtfinalio prieš Pirėjo „Olympiakos“ siūlėte po metų prisiminti šią pergalę, kai visi ragins mesti jus iš darbo. Bet metai prabėgo, o Kaunas, regis, vis dar jus myli.

– Žiauriai faina. Žinau, kur esu, visada pabrėžiu, kad bus labai sunku mane iš čia ištraukti, turbūt reikės išspirti koja pro duris. Nebent pasitaikytų kažkas ypatingo....

Man, kaip jaunam treneriui, labai svarbus mane supančių žmonių palaikymas. Kalbu pirmiausia apie klubo vadovą, asistentus, net medikus. Žinoma, po skaudesnių pralaimėjimų neateinu į treniruotę su didžiule šypsena veide, bet šiaip kiekvieną dieną į darbą einu laimingas.

Vis dėlto šiandien pralaimėjome irgi ne mažiau fantastiškai organizacijai, turinčiai puikų prezidentą, nuostabius žaidėjus. Tik treneris – šiaip sau (juokiasi – Krepšinis.lt).

– Ką, jūsų nuomone, šie nuostabūs žaidėjai ir šiaip sau treneris nuveiks finalo ketverte?

– Jeigu „Fenerbahče“ atvažiuos visiškai kovinės parengties, tai... Nors dabar jau sunku suprasti. Vakar galvodamas, kad laimės viena komanda, apsirikau 40 taškų (išvakarėse „Anadolu Efes“ išvykoje sutriuškino „Barcelona“ 102:68 – Krepšinis.lt).

Vis dėlto sveikatos faktorius yra didžiulės svarbos. Kad ir šioje serijoje: jautėsi, kad J. Vesely dar nelabai sveikas, iškrito N. Kaliničius, kuris yra galbūt svarbiausias „Fenerbahče“ žaidėjas dėl to, kaip uždengia visas skyles gynyboje. Mums šiandien buvo gerokai lengviau žaisti dėl to, kad nebuvo N. Kaliničiaus.


– Ž. Obradovičius nustebino jus kokiomis nors naujovėmis?

– Željko nieko naujo neparodė, serijos metu nieko nekeitė. Bet reikšmingesnis dalykas yra ne tos kelios dienos tarp serijos mačų, o tai, ką jis daro pirmus devynis sezono mėnesius, kaip nugludina savo komandos žaidimą. Per vieną dieną sunku kažką nuveikti, nors šiandien bandėme: kaitaliojome gynybos sistemas. Bet sistema gali būti kokia nori – tai nieko nekeis, jei mes nesugebame prasižengti, gal nesuprantame, prieš ką ginamės.

Man, kaip treneriui, didžiausia šio sezono pamoka ir buvo suvokimas, kad reikia nepanikuoti ir nieko nekeisti. Jei po kelių pralaimėjimų pradėsi abejoti savo sistema, vadinasi, visai jos neturi. Šiame sezone išmokau, kad reikia eiti nekreipiant dėmesio į tai, kas darosi aplinkui. Nes aplinka nežino, kas darosi viduje.

– Ką po rungtynių pasakėte B. Dixonui?

– To sakyti spaudos konferencijoje negalima. Bet šiaip ir taip aišku, tai – žmogus su labai dideliais kiaušiniais, kovotojas iš didžiosios raidės.

Kita vertus, prieš jį „ centruodami“ tiek Leo Westermannas, tiek M. Grigonis susikūrė daug pranašumų: kažką išnaudojome, kažko ne. Bet kovingumo iš jo neatimsi – Željko komandoje visada bus tik aukščiausio lygio charakteriai, o tai gyvenime daugiausiai ir lemia.

– Kuriais savo komandos charakteriais labiausiai didžiuojatės?

– Visais. Mes kovojome kaip išprotėję. Bet mums reikėjo aplošti „Fenerbahče“. Pripažinkime, neturime tokių žaidėjų, bet ką tuomet daryti, sudėti ginklus? Reikia kovoti.

Tik man skauda širdį dėl pražangų. Nereikia galvoti apie save, rūpintis, kad jei jau turiu vieną pražangą, dar sykį nebeprasižengsiu, nes treneris išims iš aikštės. Ne, treneris išims vienaip ar kitaip.

Tos 6 pražangos per pirmą pusę mane nužudė.

– „Fenerbahče“ į finalo ketvertą iškopė penktą kartą iš eilės...

– Na ir kas? Kiek apie tą Željko galima šnekėti (šypsosi – Krepšinis.lt). Ar jis dabar pakvies mane prie bendro stalo? Nežinau, neįdomu. Jei norės, pats mane suras, žino, kur gyvenu. O be to, ne pirmą kartą Kaune švenčia, pats jau ir geriausias vieteles žino.

– Du pastarieji sezonai jums ir „Žalgiriui“ buvo įsimintini...

– Jau bandai atsisveikinti su manimi? Turi informacijos? (juokiasi – Krepšinis.lt)

– Kokiomis kryptimis per tą laiką labiausiai pasistiebė „Žalgirio“ organizacija?

– Visomis. Čia dirba jauni žmonės, patyrimo trūksta, todėl bandome remtis vienas į kitą. Paulius Motiejūnas kaip prezidentas – dar jaunas, Robis (Robertas Javtokas – Krepšinis.lt) labiau patyręs medžioklėje, o ne sporto direktoriaus pareigose. Gal tik Darius Maskoliūnas jau labai senas...

Mes visi visuomet diskuotuojame tarpusavyje bandydami išgauti geriausią sprendimą. Pasikartosiu, man čia pati geriausia vieta. O dar tie bilietų išpardavimai... Per juos prisiminiau kalbas, kaip tėvui kažkada būdavo sunku gauti bilietų į Kauno sporto halę. Smagu būti šito reiškinio dalimi ir tęsti darbus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (100)