Kauniečiai po nervų mūšio mačo pabaigoje ir pergalingo Edgaro Ulanovo dvitaškio palaužė Stambulo „Fenerbahče“ 82:80. Namo Lietuvos čempionai keliaus išlyginę Eurolygos ketvirtfinalio serijos rezultatą 1-1.

„Abi komandos parodė fantastišką kovą. Mūsų žaidėjų reakcija po praėjusios nesėkmės ir atsidavimas buvo aukščiausio lygio. Nebepralaimėjome fizinės kovos, ir tai buvo pergalės pamatas.

Manau, reikia išskirti Edgarą, kuris davė tokį impulsą, kad visi ėjo jam iš paskos. Tikrai jautėsi begalinė energija – tik taip nusiteikę mes galime kovoti su „Fenerbahče“, – rungtynes komentavo Š. Jasikevičius.

Nepaisant visų Željko Obradovičiaus raginimų išlaikyti budrumą, antradienį „Fenerbahče“ nuleido garą, nes jos gynyba anaiptol nepriminė tos geltonai ir juodai dažytos mūro sienos, į kurią dužo „Žalgiris“ pirmame mače.

Kauniečiai kur kas lengviau susikurdavo progų patogiems metimams ir, kitaip nei prieš tai, juos pataikydavo.

„Žalgiris“ sėkmingai puolė ir per baudos aikštelę, ir ties perimetru, žymiai atsakingiau dalinosi kamuoliu vengdami klaidų.

Jau antrame kėlinyje lietuviai kelis kartus buvo įgiję dviženklę persvarą – 40:30, 46:36. Taigi, Š. Jasikevičiaus auklėtiniai per du ketvirčius pelnė daugiau taškų ir atliko daugiau rezultatyvių perdavimų (11) nei antradienį – per keturis.

Ypač drąsiai jautėsi Nate'as Woltersas, kartą šovęs tritaškį net greitame puolime ir iki pertraukos per 12 min. surinkęs tiek pat taškų.

Po aštraus Mariaus Grigonio bei E. Ulanovo žaidimo atkarpos trečiame kėlinyje skirtumas dar labiau išaugo, o nusistovėjęs ėmė svyruoti ties 17 taškų riba.

Neįtikėtina, tačiau per šį ketvirtį nevaisingos buvo vos trys žalgiriečių atakos: kartą nepataikė M. Grigonis ir dusyk suklydo Thomasas Walkupas. Visi kiti antpuoliai baigėsi rezultatyviai.

Bėda, jog net centimetrus išmainius į greitį – vietoje Brandono Davieso vidurio puolėjo pozicijoje daug žaidžiant Deonui Thompsonui – svečių gynyba nepajėgė išmušti iš vėžių „Fenerbahče“ taikliarankių, kurie vėl laidė strėles iš toli, pamažu įsižaidė pagrindinis turkų puolimo generolas Kostas Sloukas ir jo adjutantas Luigi Datome.

Kauno ekipa prieš lemiamą žaidimo atkarpą pirmavo 73:58. Dantis sukandusi ir siautėjančių tribūnų į priekį stumiama „Fenerbahče“ ėmė didinti įtampą. Likus žaisti 4 min. svečių persvara susitraukė iki 6 taškų (77:71).

Janas Vesely du kartus pagavo kamuolį ore ir dvitaškiais priartino turkus vieno metimo atstumu, „Žalgiris“ nepataikė baudų metimų ir pametė kamuolį.

Galiausiai likus 39 sek. iki kėlinio pabaigos L. Datome išlygino rezultatą (80:80).

Tačiau dvitaškiu atsakė vietoje ir laiku atsidūręs E. Ulanovas, o „Fenerbahče“ pratęsimą ar pergalę galėjusį atnešti savo antpuolį paleido vėjais užmindama galinę liniją.

Ir nors ketvirtadienį į aikštę išbėgęs „Žalgiris“ buvo neatpažįstamas lyginant su pirmosiomis rungtynėmis, Š. Jasikevičius tvirtino, jog jo komanda žaidė pagal tą patį planą kaip ir serijos starte.

„Nepadarėme nieko naujo. Jūs galvojate, kad reikia kažką keisti, kažką daryti. Ne, reikia tik pasižiūrėti į save. Daug kas šneka apie kažkokius sprendimus, bet nematėme daug naujo nei mūsų, nei varžovų taktikoje. Niekas taip daug nekaitalioja, kaip jūs galvojate. Vienas svarbiausių dalykų – nepamesti galvos ir nepradėti išradinėti dviračio. Jeigu neišradai jo pirmoje sezono pusėje, neišrasi ir pabaigoje. Tiesiog reikia, kad žaidėjai kautųsi, aikštėje paliktų širdį – kitaip ir būti negali“, – kalbėjo treneris.

– Kaip pavyko atsilaikyti rungtynių pabaigoje, kai „Fenerbahče“ mynė ant kulnų? – paklausėme Š. Jasikevičiaus

– Laimėjome, nes prieš tai buvome susikrovę šiokį tokį pranašumą, ir baigėsi laikas. Jeigu rungtynės būtų dar kažkiek besitęsusios, turbūt būtume pralaimėję. Aišku, nelabai esame patenkinti kai kuriais dalykais ketvirtame kėlinyje. Bet žaidėjai tikrai rodė charakterį, ir man tai svarbiausia.

Žinoma, jei būtume pralaimėję, būčiau žiauriai nusivylęs. Bet ir tokiu atveju vis tiek reikėtų sakyti tą patį: žaidėjų atsidavimas buvo fantastiško lygio.

– Ar E. Ulanovas buvo vienas tų neišnaudotų pranašumų prieš „Fenerbahče“, apie kuriuos kalbėjote prieš šiandienos rungtynes?

– Kaip ir sakiau, jis užvedė komandą savo energija, kai reikėdavo, „centravo“. Ir gynėjai šiandien žaidė protingiau – sukurdavo vadinamas pranašumo situacijas susikeitus dengiamaisiais, tiksliai atiduodavo kamuolį. Žaidėme protingiau. Bet pirmiausia galbūt reikėtų pasakyti, kad žaidėjai suvokė, jog norint išgyventi atkrintamosiose varžybose, reikia žaisti patį kiečiausią krepšinį, kokį tik sugebi. Tai neturi nieko bendro su taktika – žaidėjai turi aukoti savo kūnus, kitaip neturėsime jokių šansų.

– Lyginant su pirmuoju maču, šiandien dažniau žaidėte „žemu“ penketu be B. Davieso. Taip buvo iš anksto planuota ar reagavote į įvykius?

– Kažkiek buvo planuota. Mes norime būti judresni, nes ir varžovai daug žaidžia žemu penketu. Norime daug veržtis, susikurti progas metimams – jeigu tik perdavinėsi kamuolį ties tritaškio linija, to niekada nepadarysi. Vis dėlto žaidžiame su geriausia komanda Europoje, būtina daugiau judėti, kad kažką sukurtumei.

– Galima sakyti, kad šįvakar „Žalgiris“ pataikė tai, ką prametė pirmose rungtynėse?

– Taip, ir tai padeda. Jei pirmame mače būtume bent kažkiek pataikę, galbūt rezultatas nebūtų buvęs toks jau blogas. Gerai, kad šiandien ir susikūrėme, ir pataikėme.

Dar reikia sugrįžti prie E. Ulanovo ir N. Wolterso, kuris mums sukūrė visą pranašumą pirmoje pusėje. Penketai yra nusistovėję, norisi jų nekaitalioti, bet jis sužaidė nuostabias rungtynes ardydamas varžovų gynybą.

– Kaip apibūdintumėte visą E. Ulanovo evoliuciją šiame sezone iki dabartinio taško?

– Nežinau, jeigu sąžiningai, net nežinau, kaip atsakyti į šį klausimą.

– B. Daviesas žaidė 18 minučių – mažiau nei įprasta. Tai lėmė noras jį pataupyti ar kažkokios nevykdomos užduotys?

– Manau, ginantis jis turėjo problemų. Iki kitų rungtynių – penkios dienos, ir taupyti žaidėjų aš tikrai nesiruošiu. Tai buvo daugiau taktinis sprendimas.

– Gavote techninę pražangą, diskutavote su Luigi Lamonica. Tema vėl buvo leistingas kontakto lygis?

– Čia klausimas tikrai ne man. Jeigu būtume pralaimėję, tuomet pasakyčiau, susimokėčiau tą piniginę baudą.

– Kaip stebint nuo šoninės linijos atrodė pergalę atnešusi E. Ulanovo užbaigta ataka?

– Du taškai ir viskas (šypsosi – Krepšinis.lt). Žinote, gražiai prieš „Fenerbahče“ nelaimėsi, niekas dar to nėra padaręs. Žaidžiant su „Fenerbahče“, pergalę reikia tiesiog išstenėti. Čia vyksta aukščiausio lygio atkrintamųjų krepšinis.

– Važiuojate namo esant lygiam serijos rezultatui. Tai – geriausia, ko buvo galima tikėtis?

– Na, žiūrint į vaizdą prieš dvi dienas, tai kažko daugiau nelabai išeitų tikėtis (juokiasi – Krepšinis.lt).

– Jūsų nuomone, ar šioms dviem komandoms didelę įtaką turi namų sienos?

– Namuose visada geriau žaisti, niekada nebūna malonu, kai tave nušvilpia 15 tūkst. žiūrovų, tad kažkokia įtaka yra. Kita vertus, turime reikalą su komanda, kuri pripratusi prie visko, praėjusi ugnį. Jie irgi yra žmonės, jiems nemalonu žaisti išvykoje, bet fanai už mus nieko nelaimės.

***

Ketvirtadienį rungtynėms jau buvo registruotas, bet aikštėje dar nepasirodė „Žalgirio“ kapitonas Paulius Jankūnas.

Po dviejų pasimatymų Stambule serija į Kauną persikels iškart po Velykų – kitą antradienį rungtynės prasidės 20 val.

Primename, kad pirmą dvikovą prieš dvi dienas „Fenerbahče“ laimėjo 76:43.

Reguliariajame Eurolygos sezone Turkijos čempionai buvo stipriausia komanda (25 pergalės/5 pralaimėjimai), „Žalgiris“ užėmė aštuntą vietą (15/15).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (190)