Kauniečių atsilikimas Eurolygos ketvirtfinalio serijoje – kol kas minimalus, bet po pirmojo raundo Stambule mūšio laukas atrodo itin nepalankus Lietuvos čempionams.

Tik tariant švelniai miglotomis praėjusį mėnesį buvo galima pavadinti ir žalgiriečių galimybes iš 13-os vietos turnyro lentelėje nukeliauti iki atkrintamųjų zonos. Bet „Žalgiriui“ kažkokiu būdu tai pavyko.

Vis dėlto nuo 13-o laiptelio perlipti ant aštunto – viena. Dar sunkiau nuo aštunto stryktelėti taip, kad numuštumei stovintį ant pirmojo.

Kaip Krepšinis.lt teigė Leo Westermannas, pirmųjų rungtynių su „Fenerbahče“ vaizdo įrašą buvo galima žiūrėti kad ir ištisą dieną – tiek jame buvo mokomosios medžiagos.

Antro mačo išvakarėse „Žalgirio“ prancūzas pasidalino savo mintimis apie rekordinį „Žalgirio“ pralaimėjimą, tolesnes serijos perspektyvas ir prieš du šimtmečius romanisto Victoro Hugo išgarsinto jo šalies simbolio netektį.

– Reguliaraus sezono pabaigoje sugebėjote pakeisti savo lemtį. Ar dabar esate panašioje situacijoje? – Krepšinis.lt paklausė L. Westermanno

– Reguliarusis sezonas ir atkrintamosios varžybos – tai tarsi du skirtingi čempionatai. Viskas, ką pasiekėme praeityje, dabar ir tėra praeitis. Žinoma, šešių pergalių serija buvo puiki, dėl jos įgavome nemažai pasitikėjimo savo jėgomis. Bet „Fenerbahče“ parodė mums, kodėl jie buvo geriausia komanda reguliariajame sezone.

Antradienio rungtynėse mes tarsi neegzistavome. Tiesiog nežaidėme taip, kaip norėjome. Po to turėjome visą dieną vaizdo įrašų peržiūroms ir treniruotę, per kurią bandėme padaryti išvadas ir pasitaisyti. Pirmiausia – bent jau tam, kad kitame mače pasirodytume iš geresnės pusės, o taip pat – kad pabandytume laimėti.

– Ką bylojo vaizdo įrašai apie jūsų žaidimą ir kokios tos išvados, apie kurias kalbate?

– Reikia pakeisti daug dalykų. Pelnėme 43 taškus – savaime aišku, kad žaidėme prastai, prastai įvairiais aspektais. Labai atidžiai nagrinėjome įrašą bandydami surasti priežastis, ir tai buvo naudinga.

– Ar startinė įtampa galėjo būti problema žalgiriečiams pirmose ketvirtfinalio serijos rungtynėse?

– Komandoje yra nemažai krepšininkų, kurie Eurolygos atkrintamosiose varžybose dalyvauja pirmą kartą. Šiuo požiūriu „Fenerbahče“ – žymiai pranašesnė, jie turi begalę panašių dvikovų patirties, be to, kartu jie žaidžia daugybę metų, pastaruosius keturis sezonus nepraleido finalo ketverto turnyrų. Taigi, jie žino, kaip susidoroti su spaudimu ir lūkesčiais. O mums derėtų rasti aukso vidurį tarp azarto ir susikaupimo.

– Treneris Šarūnas Jasikevičius sako, jog „Žalgiris“ galbūt niekad neturėjo tiek potencialių pranašumų prieš „Fenerbahče“, tik reikia juos išnaudoti. Ar galėtumėte ką nors paminėti?

– Bendrai paėmus „Fenerbahče“ ginasi nuostabiai dėl to, jog turi efektyvią sistemą, puikius trenerius. Vertinant žaidėjus po vieną, yra tokių, kurie labai stiprūs gynyboje, bet yra ir vietų, per kurias galima pulti. Tai – mūsų „karštieji taškai“, į kuriuos ketvirtadienį sutelksime visą dėmesį.


– Nei Kostas Sloukas su Janu Vesely, nei Brandonas Daviesas pirmame mače nebuvo tokie naudingi kaip įprasta. Ar tai gali persikelti ir į kitas serijos rungtynes dėl to, jog komandos gerai išstudijavo viena kitą ir žino, kaip neutralizuoti varžovų pagrindinius ginklus?

– Na, abi komandos turi nemažai pasirinkimų puolime. Mes, žinoma, stipriai kliaunamės Brandonu, visi žino, koks jis mums svarbus. „Fenerbahče“ komandai panašiai reikšmingi yra jūsų paminėti žaidėjai. Bet tiek mes, tiek jie turime ir kitų variantų. Turkai antradienį parodė, kad jų komanda susideda ne iš dviejų žaidėjų, ir mums dabar reikia padaryti tą patį. Jeigu lyderiui nesiseka, turime žengti į priekį ir jį pridengti. Žinome, ką kitose rungtynėse reikės daryti.

– „Žalgiriui“ antradienio vakaras buvo sunkus, o jums asmeniškai liūdnas turėjo būti ir pirmadienis, kai visa žiniasklaida mirgėjo degančios Dievo Motinos katedros vaizdais iš Paryžiaus.

– Taip ir buvo. Išgirdau tą žinią po pirmadienio treniruotės, perskaičiau visas naujienas, peržiūrėjau gaisro nuotraukas ir vaizdus. Buvo skaudu. Myliu savo šalį ir visą jos paveldą. „Notre Dame“ katedra mums, prancūzams, neabejotinai buvo milžiniškas pasididžiavimas. Žmonės Prancūzijoje dabar labai susijaudinę. Nepaisant šios nelaimės, esu labai laimingas dėl to, kaip mūsų bendruomenė į ją reaguoja, kaip noriai aukoja katedros atkūrimui. Tikiuosi, ji bus atstatyta tokia, kokia buvo.

Pralaimėjimas pirmose rungtynėse antradienį 43:76 pakoregavo virtinę kauniečiams nemalonių rekordų.

Tai buvo pats nerezultatyviausias mačas klubui modernios Eurolygos istorijoje. Visoje lygoje atkrintamosiose varžybose mažiau taškų šiame amžiuje buvo pelniusi tik Sienos „Montepaschi“ (Italija), 2011 metais kapituliavusi prieš Pirėjo „Olympiakos“ (Graikija) 41:89.

Varganiausias „Žalgirio“ istorijoje ir bendrai surinktų naudingumo balų skaičius – 27.

Savo ruožtu, „Fenerbahče“ ekipai 43 praleisti taškai – geriausias visų laikų rezultatas, o pergalė 33 taškų skirtumu – didžiausia atkrintamosiose varžybose.

Apskritai nuo 2000-ųjų šioje varžybų stadijoje buvo tik dvejos rungtynės, pasibaigusios dar labiau triuškinančia vienos komandos persvara: jau minėtas mačas tarp „Olympiakos“ ir „Montepaschi“ bei 2005 metų Vitorijos „Tau Ceramica“ (Ispanija) pergalė prieš Trevizo „Benetton“ (Italija) 98:59.

Ir iš viso tik keturios komandos, įskaitant „Žalgirį“, atkrintamųjų dvikovą yra pralaimėjusios 30 taškų ar didesniu skirtumu.

Antroji ketvirtfinalio serijos iki trijų pergalių dvikova su „Fenerbahče“ laukia ketvirtadienį, nuo 20.45 val. Į Kauną kova persikels iškart po Velykų – kitą antradienį.

Primename, kad reguliariajame sezone Turkijos čempionai buvo stipriausia komanda (25 pergalės/5 pralaimėjimai), „Žalgiris“ užėmė aštuntą vietą (15/15).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)