Kauniečių išsigelbėjimą laiko vertu pagarbos

Nors „Fenerbahče“ stovyklos toli gražu neaplenkia traumos, visas ligšiolinis sezonas Željko Obradovičiaus auklėtiniams buvo saldus it klubo rėmėjo „Ulker“ sausainis.

Pergalių rekordą (25) reguliariajame sezone geltoni ir juodi pasiekė nepaisant to, jog dar spalį liko be Bradą Wanamakerį pakeisti turėjusio Tylerio Enniso, kuris šiurpiai susižeidė koją.

Žiemą Eurolygos vicečempionai buvo mėnesiui netekę vieno realiausių pretendentų į naudingiausio sezono žaidėjo prizą Jano Vesely, nuo vasario verčiasi be jo dublerio Joffrey Lauvergne'o, o kur dar įvairios smulkesnės traumelės.

Pergalės turkams nesipila ant galvų be pastangų: daugiau nei pusę jų (13) „Fenerbahče“ pasiekė vienženkliu skirtumu, įskaitant ir mačą praėjusį rudenį Kaune. Ž. Obradovičiaus būrys nebūtinai varžovus šluoja sau iš kelio, tačiau žygiuoja pirmyn nepaprastai efektyviai.

O namuose jis tiesiog nepripažįsta nesėkmių – „Ulker Sports“ arenoje šeimininkai laimėjo visas 15 reguliaraus sezono rungtynių.

„Žalgirio“ ketvirtfinalyje laukia taikliausiai tiek dvitaškius (59 proc.), tiek tritaškius (43 proc.) Eurolygoje metanti komanda.

O kas laukia „Fenerbahče“?

Kauniečiai reguliariajame sezone tikrai ne sausainius krimto ir, kol sulaukė savojo deserto kelialapio į atkrintamąsias varžybas forma, nurijo visą pūdą druskos.

Būtent dėl to ketvirtfinalio varžovai atrodo pavojingi Stambulo klubo aukštaūgiui Nicolo Melli.

„Tai, ką „Žalgiris“ nuveikė per paskutinius penkis ar šešis turus, yra įspūdinga, verta pagarbos. „Žalgiris“ užsitarnavo vietos ketvirtfinalyje, nusipelnė jame būti ir dabar turėtų savimi didžiuotis. Tai yra komanda, kuri pastaraisiais metais grumiasi kaip išprotėjusi – nuo pirmos iki paskutinės minutės, nuo pirmo iki paskutinio sezono mačo. Neturiu abejonių, kad serija bus labai sunki.

Be to, jie neturi ko prarasti. Niekas nesitikėjo, kad kauniečiai pateks į atkrintamąsias varžybas, bet jiems pavyko. Dabar jie susitinka su pirma reguliaraus sezono komanda ir neturėtų jausti spaudimo. Turint omenyje, kokie jie kovotojai iš prigimties, dabar „Žalgiris“ yra labai patogioje padėtyje“, – kalbėdamas su Krepšinis.lt, svarstė 28-erių italas.

Tikslai – ne reguliariajame sezone, o atkrintamosiose

Vis dėlto psichologinės komandų pozicijos – reliatyvus dalykas. Regis, „Fenerbahče“ žaidėjai yra ir pakankamai patyrę, ir pakankamai protingi, kad pergalių serijos jų neužliūliuotų, o absoliučių favoritų statusas nevirstu atsakomybės girnapuse po kaklu.

Ž. Obradovičius savo kariauną sutelkė ne vaikytis rekordų reguliariajame sezone, ir tai N. Melli deklaruoja labai aiškiai paklaustas, ar jau galima šią „Fenerbahče“ komandą vadinti stipriausia klubo istorijoje.

„Nežinau. Pasirodėme išties solidžiai, nors teko iškęsti ne vieną traumą. Kita vertus, ne mes esame ta vienintelė „Fenerbahče“ komanda, kuri 2017-aisiais laimėjo Eurolygą. Kol nepadarysime to paties, negalėsime laikyti savęs geresniais.

Įtemptų dvikovų mums netrūko ir pastaruoju metu. Kai žaidi tokiame dideliame klube, visos rungtynės būna atsakingos, visi čia trokšta pasirodyti. Be to, iki priešpaskutinio turo dar buvo tikimybė, jog Maskvos CSKA mus aplenks. Taigi, varžėmės rimtai, ir manau, kad mums tai sekėsi labai gerai. Bet ta darbo dalis – jau padaryta. O likusią reikia pradėti nuo nulio“, – kalbėjo puolėjas.

Pernykštis „Žalgirio“ žudikas dar kupinas jėgų

Kaip ir Marko Guduričiui ar Nikola Kaliničiui, N. Melli Ž. Obradovičiaus sistemoje tenka tam tikrų užduočių atlikėjo vaidmuo.

„Fenerbahče“ žaidimo orbitoje viskas sukasi aplink Kosto Slouko ir J. Vesely tandemą, o papildomų krypčių puolime suteikia Luigi Datome.

Daugeliui to ir pakaktų, bet Turkijos čempionų ekipoje atsarginiai surinkti ne ploti katučių ant suolo.

Pavyzdžiui, ką gali Bobby Dixonas (kitaip – Ali Muhammedas), „Žalgiris“ skaudžiai patyrė praėjusio sezono Eurolygos pusfinalyje, kai 178 cm ūgio mažylis svarbiausiu mačo metu per 12 min. atskaičiavo 19 taškų.

„Tikrai nėra tas, kuris žaidžia daugiausiai minučių, bet vis tiek gali vienas pats nulemti rungtynių baigtį“, – apie „Fenerbahče“ vijurką atsiliepė „Žalgirio“ kapitonas Paulius Jankūnas.

Ir nors 35-as B. Dixono marškinėlių numeris nebeatitinka to, kas įrašyta žaidėjo amerikietiškame ir turkiškame pasuose – praėjusią savaitę jam sukako 36-eri, gynėjas tvirtina tebesijaučiantis karjeros zenite.

Tiesa, geriausio žaidimo jis laukia ir iš varžovų, su kuriais ketvirtfinalio seriją iki trijų pergalių pradės antradienį, 20.45 val.

– Nustebote sužinojęs, kad atkrintamosiose varžybose teks žaisti su „Žalgiriu“, kuris likus mėnesiui iki reguliaraus sezono pabaigos rikiavosi tik 13-as? – Krepšinis.lt paklausė B. Dixono

– Nesitikėjome, kad reikės žaisti būtent su „Žalgiriu“, bet žinant, kokia košė buvo turnyro lentelėje paskutinėmis savaitėmis, labai stebėtis nėra kuo. Žinojome, kad kauniečiai iš paskutiniųjų kovos Madride, jie taip ir padarė, laimėjo nustebindami daugelį. Prognozuojame, jog lygiai taip pat aršiai „Žalgiris“ kausis Stambule.

– Ketvirtfinalio serijoje laukiate sunkesnio gyvenimo nei iki šiol?

– Žinoma, bus sudėtingiau nei reguliariajame sezone. Intensyvumas išaugs, žaidėjai rungtyniaus kiečiau. „Žalgiryje“ visi moka sunkiai dirbti aikštėje ir turi talento. Manome, kad kauniečiai prieš mus pademonstruos savo geriausią žaidimą.

– Praėjusio sezono Eurolygos pusfinalyje būtent jūs buvote pagrindinis „Žalgirio“ duobkasys. Ar tos rungtynės jums iki šiol išliko atmintyje kaip ypatingos?

– Ne, nevadinu to mačo ypatingu. Padariau tai, ko reikėjo komandai. Jaučiau, kad „Žalgiris“ perima iniciatyvą. Mano užduotis buvo įnešti energijos, ir būtent tai aš padariau. Asmeniškai man tai nebuvo kažkuo ypatingas vakaras, tiesiog stengiausi, kad laimėtų mano komanda.

– Šiuo metu jaučiatės esantis tokios pačios sportinės formos kaip praėjusį pavasarį?

– O taip! Jaučiuosi labai gerai, mano reikalai klostosi puikiai. Žinau, kad man jau 36-eri, bet vis dar sugebu aikštėje atlikti tai, ko noriu. Kai taip nebebus, turėsiu problemą (juokiasi – Krepšinis.lt). Bet kol kas viskas šaunu.

– Praėjusią savaitę „Fenerbahče“ pratęsė jūsų sutartį iki 2021 metų. Ar tai – papildomas akstinas sublizgėti?

– Ne, tai nėra taip svarbu. Žinoma, visada smagu jausti klubo pasitikėjimą, bet aš visada rungtynėms nusiteikiu vienodai, ir nesvarbu, kiek mėnesių ar metų dar galios mano kontraktas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)