Tuomet, likus šešiems turams iki Eurolygos reguliariojo sezono pabaigos, tikinčiųjų Kauno „Žalgiriu“, kuris murkdėsi tryliktoje turnyro lentelės vietoje, buvo nebent pačių žalgiriečių rūbinėje.

Kauniečius skubėjo nurašyti ne tik V. Čeponis, bet ir dalis lietuviškos spaudos. „Nesėkmė Vitorijoje praktiškai paliko „Žalgirį“ už ketvirtfinalio borto“, „Baskonia“ pražudė „Žalgirį“ – sudavė lemiamą smūgį viltims Eurolygoje“, „Žalgiriečiai praktiškai palaidojo savo galimybes patekti į atkrintamąsias“, – dramatiškai skalambijo ji.

Tačiau praėjo mėnuo su trupučiu ir visas Kaunas bei visa Lietuva jau triumfuoja – „Žalgiris“ tarsi paankstino šių metų Velykas, nes po tiesiog įspūdingos, antros ilgiausios pergalių serijos klubo istorijoje (šešios iš eilės), ne tik įšoko į paskutinį Eurolygos atkrintamųjų traukinio vagoną, bet ir rado jame sau skirtą laisvą vietą prie lango.

„Noriu atsiprašyti. Jaučiuosi sutrikęs, paraudau – gėda. Reikės rankas ir kojas išbučiuoti „Žalgirio“ vyrams. Aštunta vieta – tai kosmosas, fantastika, stebuklas. Manau, net ištikimiausi gerbėjai tuo jau nelabai tikėjo. Ne vienas žurnalistas jau rašė, kad „Žalgiris“ tikrai nepateks. Dar kartą sveikinimai „Žalgiriui“! Buvo tiek emocijų, kad visą naktį varčiausi ir labai mažai miegojau“, – penktadienio rytą DELFI TV studijoje atgailavo V. Čeponis.

Jis „Krepšinio zonoje“ kartu su legendiniu treneriu Rimantu Endrijaičiu aptarė žalgiriečių pasirodymą Madride ir fantastišką sezono finišą bei išreiškė viltį, kad tai – galbūt dar ne paskutinis žaliai baltų stebuklas šiemet. Pateikiame laidos ištrauką, o visą ją galite pažiūrėti vaizdo įraše.

– Aš, kadangi žinojau, ko nebus Madrido komandoje, galvojau, kad „Žalgiriui“ yra šansas laimėti, nes jis paskutiniu metu demonstruoja labai kokybišką krepšinį: visos grandys sustyguotos ir visi žino, ką ir kaip turi daryti. Ir labai pagerėjusi gynyba. Taip kad čia – logiška pergalė, nes įdėta labai daug darbo ir trenerio energijos bei kūrybos.

– Vaidai, žalgiriečiai su pergale savo lagaminuose iš Madrido grįžta pirmą kartą per 20 metų. Kas leido ją pasiekti ir nutraukti tą ilgą sausą seriją?

– Buvo išjungti vieni pagrindinių varžovų ginklų – tritaškiai. „Real“ iš toli metė tik 19 procentų taiklumu (4/21 tritaškio). Jaycee Carrollui išvis nebuvo leista mesti ir tik Anthony Randolphas išnaudojo ūgio persvarą bei pataikė per rankas. Kitas dalykas – pristabdytas jų greitas puolimas. O pats „Žalgiris“ parodė didelę savo puolimo įvairovę ir ispanai nežinojo, ko laukti ir kuriam žaidėjui bus atliekamas derinys.

Be to, „Žalgiris“ pademonstravo valią: kai nuo plius 16 taškų (61:45) buvo leista „Real“ persverti rezultatą (77:78), daugelis komandų tiesiog sulūžtų, bet „Žalgiris“ turi labai tvirtą stuburą. Tai yra be galo džiugu. Na, ir Brandonas Daviesas, aišku, buvo tikras Dievas.

– Atėjus maksimalių išbandymų metui – ketvirto kėlinio pabaigai – Brandonas vienas pats sumetė 12 taškų iš eilės (nuo 74:74 iki 86:83) ir taip palaikė „Žalgirio“ gyvybę. Turbūt didžiausi laurai dėl pergalės atitenka būtent jam?

– Taip, jis buvo tikras monstras. Žinoma, čia visos komandos nuopelnas, nes jis vienas nieko nepadarytų. Smagu, kad „Žalgiris“ atranda tokius žaidėjus, kurio dabartinė vertė turbūt yra mažiausiai 1,5 milijono eurų, o gal ir 2 milijonai. Tik gaila, kad ateityje jo turbūt nebepavyks išlaikyti. Bus sudėtinga, jeigu jis išvyks, nes „Žalgiris“ atrado tokį perlą. Tai – aukščiausios klasės žaidėjas ir Eurolygos žvaigždė.

– Rimantai, ar ir jus žavi B. Davieso sugebėjimai bei žaidimas?

– Aš jums pasakysiu tokį dalyką: kuomet jis atvyko į Kauną, niekas negalvojo, kad jis žais taip, kaip vakar. Į jį įdėta daug darbo ir energijos, kad jis būtų toks, koks dabar. Tai – ir trenerio nuopelnas. Vis tik Šarūnas Jasikevičius supranta, kokius žaidėjus reikia turėti. Kurie netinka, labai nesikapoja dėl jų ir paleidžia. O tie, kurie liko pas jį, visi daro pažangą ir atrodo vis geriau. Jie ir įmeta, ir kibiai ginasi, ir fiziškai labai gerai paruošti. Matėme, kad „Real“ beveik 5 minutes Madride negalėjo įmesti į krepšį. Nerealu.

Reikia pagirti mūsų trenerį, kuris yra nepaprastai talentingas. Mano nuomone, šiuo metu jis yra pats talentingiausias treneris Eurolygoje. Pats talentingiausias. Sunku bus Kaunui jį išlaikyti, bet būtų labai gerai tai padaryti.

– Vaidai, Madride sužibėjo ir Antanas Kavaliauskas, kuris tarsi Paulius Jankūnas, baudė „Real“ klubą vienu po kito taikliu metimu iš vidutinio nuotolio. Kaip manai, tai buvo Antano vakaras ar Šaras jam liepė drąsiau atakuoti?

– Manau, kad liepė. Kai jis atsidūrė „Žalgiryje“, jam nelabai buvo leidžiama mesti, o vakar galėjo dar daugiau kartų atakuoti, nes stovėjo visiškai laisvas, bet gal išsigando, kad ir taip per daug meta. Tokie jo metimai – tai dar vienas iš naujai atsiradusių „Žalgirio“ ginklų. Ir jis puikiai veikė prieš „Real“, nes Walteris Tavaresas visada likdavo baudos aikštelėje ir buvo pažeidžiamas.

A. Kavaliausko žaidimas turėjo būti staigmena varžovams, nes jie vis tiek analizavo „Žalgirio“ taktiką, darė skautingą, todėl matė, kad Antanas labai retai meta iš distancijos, ir atsitraukdavo nuo jo. Jis buvo tiek laisvas, kad kelių metrų spinduliu nebūdavo žaidėjų.

– Rimantai, „Žalgiris“ iškovojo jau šeštą pergalę iš eilės ir tai yra antra ilgiausia serija Eurolygoje klubo istorijoje. Ar tokia atkarpa gali užauginti mūsiškiams pasitikėjimo sparnus tiek, kad Stambulo „Fenerbahčei“ prieš ketvirtfinalį reikėtų sunerimti?

– Turkai turbūt ir taip „Žalgirio“ prisibaimina. Vyks atkakli kova, o psichologinė persvara – mūsų pusėje. Jeigu kartais įvyktų taip, kad „Žalgiris“ laimėtų jų aikštėje, jiems tai būtų didelė bėda.

– Vaidai, tavo manymu, kas yra sunkiau – Eurolygoje laimėti šešis mačus iš eilės ar atkrintamųjų seriją prieš „Fenerbahčę“?

– Čia galima tik spėlioti. Aišku, „Žalgiriui“ būtų parankiau žaisti seriją su CSKA, kurie neturi aukšto vidurio puolėjo, nebent teisėjai neleistų laimėti. „Fenerbahče“ turi Janą Vesely, visi penki keičiasi ginamaisiais ir tai yra geriausia gynyba visoje Eurolygoje (praleidžia vid. 75,8 tšk.). Turkai ir puolime turi daug ginklų. Bet juos slėgs įtampėlė, o „Žalgiriui“ jau niekas galvos nenukirs – jis jau ir taip atliko žygdarbį. Manau, kad nė vienerių rungtynių „Fenerbahče“ lengvai nelaimės, o gal ir „Žalgiris“ iškops į finalo ketvertą. Prisišnekėjau, tai dabar nebeprognozuoju.

Sakyčiau, „Žalgirio“ puolimas yra įvairesnis ir su daugiau derinių nei „Fenerbahče“ komandos. Turkų žaidimas puolime nėra sudėtingas ir neturi daug derinių, bet jie yra nušlifuoti iki detalių ir atidžiai prižiūrimi Željko Obradovičiaus, kad jie juos atlieka kaip robotai. Svarbiausia – ne derinių kiekis, o jų atlikimas. Tai – komanda, kuri stipresnė savo sudėtimi ir beveik trigubai didesniu biudžetu. Ir dar turės namų aikštės pranašumą, tad ką ir kalbėti. Tačiau ji irgi yra pažeidžiama.

– Treneri, o gal iš tikrųjų jau atėjo laikas mokiniui įveikti savo mokytoją?

– Galima improvizuoti įvairiai, bet dabar mes bet kokiu atveju turėsime puikų spektaklį – vieną gražiausių Europoje. Galėsime pasigrožėti krepšiniu. Tie vyrai atliko didelį darbą, kad mes, visa Lietuva, galėtume dar pažiūrėti, pasidžiaugti jais – na, ir pagąsdinti turkų krepšininkus.

Aš manau, kad toks yra gyvenimas: mokiniai visada įveikia mokytojus. Kitaip nevyktų progresas. Tai galioja ir mašinų kūrime, ir lėktuvų, ir šiaip įvairiose gyvenimo sferose. Viskas vystosi, viskas auga. Vadinasi, ir čia bus, tik klausimas kada. Būtų gerai, kad jau šiais metais tai įvyktų.

Visa DELFI TV laida „Krepšinio zona“ – vaizdo įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (208)