Šiemet nuo tų rungtynių prabėgo beveik penkiolika metų, o Tel Avive jas puikiai prisimena ne tik žilstelėjęs žurnalistas, bet ir karjerą pradedantis dvidešimtmetis krepšinio reporteris.

Auksinė dukart iš eilės Eurolygos titulą laimėjusio Izraelio superklubo istorija neįsivaizduojama be dviejų asmenybių: idėjinio lyderio Šarūno Jasikevičiaus ir Derricko Sharpo, atvėrusio rojaus vartus žydams ir pragaro – lietuviams.

Eurolyga šiemet sukūrė net dokumentinį filmą „Geltonoji simfonija“, kuriame svarbiausi herojai – tie du krepšinio vilkai, sukūrę „Maccabi“ triumfo žygis per Senąjį žemyną.

Nuo praėjusių metų lapkričio Tel Avivo klubui vadovaujantis Ioannis Sfairopoulas pirmą kartą namų arenoje priims Kauno „Žalgirį“, vietos žurnalistas, norėdamas pajuokauti, o galbūt atvykusiems svečių žurnalistams lengvai įgelti, paklausė stratego, ar šis pamena tą „Žalgirio“ stebuklą.

Rimtu veidu į klausimus atsakinėjęs I. Sfairopoulas plačiai nusišypsojo. „Taip, žinoma. Aš stebėjau šias rungtynes per televiziją, puikiai jas pamenu, kas gi jų nežino“, – išbėrė graikas, jo žodžius palydėjo lengvas vietos žurnalistų juokas.

Tačiau dabartinė Tel Avivo klubo situacija anaiptol nejuokinga: „Maccabi“ reikia vėl nedidelio stebuklo.

Žydų klubas Eurolygos atkrintamosiose nežaidė nuo 2014/2015 metų sezono ir yra arti to, kad šiemet vėl gali likti už ketvirtfinalio borto.

Tad Tel Avivo ekipai (12 pergalių, 14 nesėkmių), kaip ir Kauno „Žalgiriui“ (11/15), Eurolygos 27-ojo turo akistata gali būti lemtinga.

Pirmame rate Kaune prieš didžiąsias metų šventes „Žalgiris“ pilnutėlėje arenoje pradžiugino savo sirgalius ir įteikė jiems dovaną – pergalę prieš „Maccabi“ 80:73.

Izraelio žiniasklaida nevengė kritikos stipriausiam savo šalies klubui, kone laidojo saviškių sezoną ir liaupsino Šarą.

Tačiau po Naujųjų metų „Maccabi“ atsitiesė.

Pasiekė darbinę pergalę prieš Podgoricos „Budučnost“, svečiuose sutriuškino Maskvos CSKA, savo arenoje užtikrintai įveikė „Barceloną“, palaužė Atėnų „Panathinaikos“ bei Pirėjo „Olympiakos“ ir beveik pavijo atkrintamųjų traukinį.

Po pralaimėjimo „Žalgiriui“ Tel Avivo komanda iškovojo 8-ias pergales ir patyrė keturias nesėkmes.

Dabar viena pergale daugiau nei „Žalgiris“ turinti „Maccabi“ nėra situacijos šeimininkė kovoje dėl vietos atkrintamosiose. Kaip ir Kauno klubas, Tel Avivo ekipa turės kone idealiai užbaigti reguliarųjį sezoną, jei nori patekti tarp aštuonių stipriausiųjų.

Žvelgiant į „Maccabi“ kalendorių, jis gana palankus siekiant bilieto į ketvirtfinalį: liko trejos rungtynės su antrojo ešelono atstovais – visų pirma „Žalgiriu“, penktadienį svečiuose – su Rimo Kurtinaičio vadovaujama „Chimki“, o kitą savaitę laukia namų mačas su Las Palmo „Gran Canaria“.

Tik paskutiniame ture „Maccabi“ laukia akistata su galbūt tuo metu reguliaraus sezono lyderio poziciją jau užsitikrinusiais „Fenerbahče“ krepšininkais.

Trečiadienį „Maccabi“ strategas I. Sfairopoulas susitiks su oponentu, kuris jį pastaraisiais metais ypač skriaudė. Skaičiuojant Šarūno Jasikevičiaus ir graiko kaktomušas nuo praėjusio sezono, kuomet I. Sfairopoulos vadovavo Pirėjo „Olympiakos“, lietuvio sąskaitoje net 6 pergalės ir tik viena nesėkmė.

„Maccabi“ strategas neslėpė: namuose prieš mūšį su „Žalgiriu“ įtampos netrūksta, tačiau svarbiausia ją paversti šeimininkams naudinga jėga.

„Žvelgiame į kiekvieną artimiausią kovą ir dėmesį kreipiame į savo reikalus, nesižvalgome į kitus varžovus, nes visų pirma turime padaryti savo darbą.

Jūs, sporto žurnalistai, puikiai žinote, kad jei imi dairytis į šalis, kaip sekasi varžovams, kas tau iš dešinės, o kas iš kairės rizikuoji viską prarasti, Mūsų žaidimas, mūsų forma – mums yra svarbiausia“, – spaudos konferencijoje teigė I. Sfairopoulos.

– Treneri, tai vienos svarbiausių sezono rungtynių, spaudimas ekipai – neabejotinai didžiulis, visko gali nutikti…

– Turite omeny nelaimę? Na, toks mūsų darbas, prisiminkime, koks tai klubas – tai „Maccabi“.

Jūs teisus, spaudimas neišvengiamas, čia ne eilinės šalies lygos rungtynės, o Eurolyga. Čia kiekvienos rungtynės yra tarsi finalas.

Ant parketo turime galvoti ne apie spaudimą, negalime užkrauti galvų papildomomis mintimis. Vienintelis mūsų darbas – koncentruotis ties krepšiniu, turime mąstyti apie krepšinį, tai yra mūsų darbas. Technika, taktika, strategija, planas, tai yra mano tiesioginis darbas – paruošti rungtynėms komandą.

Jei mes galvosime apie krepšinį, jei visa kita paliksime nuošalyje, tokiu atveju galime žaisti gerai.

– Ar jaučiatės pasitikintis savo jėgomis laimėti dvejas šios savaitės rungtynes?

– Pasitikėjimą? Jei jo nebūtų, čia nesėdėčiau. Mes nesame idealūs, bet pakankamai geri, kad iškovotume dvi pergales šią savaitę.

Jei šią savaitę žaisime taip, kaip tą darėme po Naujųjų metų, turiu omeny paskutines 5-7 rungtynes, labai agresyviai, kietai, tokiu atveju galime pasiekti taškus turnyro lentelėje.

– Sezono metu pasikeitė ir „Žalgirio“ žaidimas, įžaidėjo pozicijoje pastaruoju metu dažniau rungtyniauja Thomas Walkupas, jūsų manymu, kaip pasikeitė „Žalgirio“ žaidimas?

– Taip, „Žalgiris“ pasikeitęs, išbandė ne vieną startinį penketą, kartu ant parketo žaidė ir Antanas Kavaliauskas ir Brandonas Daviesas, Edgaras Ulanovas gali žaisti keliose pozicijose, Paulius Jankūnas – taip pat. Viso sezono metu „Žalgiris“ yra paruošęs ne vieną opciją, tačiau mes tam pasiruošę ir turime savų argumentų.

– Ar tikitės pagalbos iš kitų klubų?

– Jau minėjau, kad visų pirma žvelgiame į savo daržą. Taip, mūsų situacija nepriklauso vien nuo mūsų, kiti rezultatai gali turėti įtakos, tačiau dėmesį telkiame artimiausiam mačui ir artimiausiam varžovui.

Trečiadienį Eurolygos 27-ojo turo rungtynių Tel Avive pradžia – 21:05 val.

Eurolygos rikiuotė prieš 27 turą (vieta, komanda, pergalės, pralaimėjimai, įmestų, praleistų taškų santykis):

1.Fenerbahče *224243
2.CSKA *206177
3.Real *206249
4.Anadolu Efes179135
5.Barcelona151128
6.Baskonia141277
7AX Armani141236
8.Olympiakos13137
9.Panathinaikos13134
10.Maccabi1214-5
11.Bayern1214-40
12.Žalgiris1115-3
13.Chimki917-88
14.Gran Canaria719-251
15.Buducnost620-272
16.Daruššafaka323-297

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)