Pernai į TOP-8, o kai kas net ir dar toliau, su vėjeliu nušuoliavę Kauno „Žalgirio“, Pirėjo „Olympiakos“, Maskvos srities „Chimki“ bei Atėnų „Panathinaikos“ klubai dabar yra labai arti to, kad šiame Eurolygos sezone patirtų fiasko ir liktų be atkrintamųjų.

Savo visas atsargines gyvybes jau išnaudojęs praėjusio sezono stebukladarys prizininkas „Žalgiris“ (9/15), užklimpęs 13-toje vietoje, privalo laimėti visas likusias šešerias rungtynes ir dar tikėtis, kad jo naudai bus galutiniai tarpusavio dvikovų su lentelės kaimynais rezultatai.

Penkis iš pastarųjų septynių mačų prapylę Kurčio vadovaujami „Chimki“ krepšininkai (9/15) nugarmėjo ant 12-to laiptelio ir jau po truputį gali pradėti dairytis į vietinę VTB lygą, nes likęs Eurolygos tvarkaraštis jiems – itin klastingas.

Pernai pirmajame ketverte finišavęs PAO (11/13) likus keliems turams yra vos 11-tas, o ilgą laiką viršutinėje lentelės dalyje šmėžavęs kitas Graikijos grandas OLY (12/12), vairuojamas D. Blatto ir Kęstučio Kemzūros, pralaimėjo penkis sykius iš eilės ir rizikuoja net nepatekti į atkrintamąsias – laviruoja ant jų ribos.

Kokių klaidų šį sezoną pridarė „Žalgiris“, iš paskutinių 10 susitikimų laimėjęs viso labo tik du? Ir ar dabartinė žalgiriečių užduotis – šešios pergalės iš šešių – jau tik utopija? Pokalbis apie tai DELFI TV laidoje „Krepšinio zona“ – su treneriu Tomu Purliu ir komentatoriumi Vaidu Čeponiu.

– Vaidai, „Žalgirio“ dantys ir vėl atšipo susidūrus su Vitorijos „Baskonia“, kuriai nusileista ketvirtą kartą iš eilės (73:80). Kodėl per du sezonus baskų taip ir neįveikėme?

– Aš manau, kad Thomui Walkupui, nors Šaras jį ir giria, bet įžaidėjo vaidmuo yra neįprastas. Jis akivaizdžiai jau imasi daugiau iniciatyvos, žaidžia šiek tiek drąsiau ir laisviau, bet jis ne tas žmogus, kuris gerai valdytų komandą.

Be to, praleidome labai daug kontratakų, ypač po netikslių perdavimų, mus žudė klaidos. Vitorijos komanda – viena greičiausiai bėgančių Eurolygoje, ji labai neparanki „Žalgiriui“, kuris dažniausiai pralaimi tiems varžovams, kurie žaidžia uraganinį krepšinį ir esant menkiausiai progai stengiasi kontratakuoti.

– Juoda diena buvo Aaronui White'ui, kuris pirmą kartą šį sezoną per 25 min. nepataikė nė vieno metimo iš žaidimo ir buvo ryškiai blogiausias visoje „Žalgirio“ komandoje pagal +/- statistiką, kuri daugiau nei iškalbinga – net minus 22 taškai. Tomai, kaip vertinate tokį prastą jo pasirodymą?

– Sunku pasakyti iš tikrųjų. Galbūt pirmi nepataikyti metimai išmušė jį kažkiek iš vėžių ir atsirado psichologinė duobelė, kad jis nekaip negali įeiti į žaidimą.

A. White'as nėra žaidėjas be minusų. Jo stipriosios savybės – ėjimas „ant lentos“, dėjimai, bėgimas į kontratakas, pataikymas iš toli, jei yra laisvas. Bet jis negali per daug „postinti“ ir išnaudoti „mismatch'ų“, nes neturi plataus apgaulingų judesių arsenalo, taip pat ir iš perimetro labai gerai apžaisti varžovų negali. Tą išstudijavus jis tampa dar silpnesnis.

– Vaidai, Aaronas neblizgėjo ne tik puolime, bet ir kitoje aikštelės pusėje. Viename epizode po nesėkmingo „Žalgirio“ išpuolio jis bėgo į gynybą greta 214 cm milžino Johanneso Voigtmanno, tačiau netikėtai atsiliko ir išvydome triuškinantį „alley-oop“ dėjimą į mūsų krepšį. Kaip tai paaiškinti?

– Čia keista. J. Voigtmannas nors ir judrus centras, bet A. White'as – daug greitesnis už jį, todėl tai jo klaida. Tas laiku negrįžimas į gynybą ir praleistos kontratakos labiausiai susijusios su prarastais kamuoliais, todėl esant reikalui reikia prasižengti.

Mes kažkodėl galvojame, kad A. White'as kiekvienose rungtynėse turi rinkti dviženklį taškų skaičių. Nieko panašaus. Jis nėra žvaigždė ir reikia su tuo susitaikyti. Aaronas nepasižymi geru metimu iš distancijos – nuo jo gali kažkiek atsitraukti. Nors jis ir aukštai šoka, galva sienos nepramuš. Jo stichija – greitos atakos. Jis neturi daug masės, kad galėtų sėkmingai žaisti „ant ūselio“. Jis – visai kitokio tipo žaidėjas.

– Vaidai, skirtingai nei tokios komandos kaip „Real“, „Baskonia“, „Chimki“ ar „Armani“, Kauno klubas ir toliau lieka ištikimas lėtam poziciniam krepšiniui su gerai apgalvotu ir pasvertu kiekvienu kiekvieno žaidėjo žingsniu. Tai – gerai ar blogai?

– Kontratakose pelnomų tų pigių taškų „Žalgiriui“ labai stinga. Net ir LKL čempionate „Žalgiris“ yra vienas iš autsaiderių pagal greitojo puolimo metu surenkamus taškus.

Prisiminkime Arvydą Sabonį. Jis buvo turbūt vienas lėčiausių centrų pasaulyje, bet su juo būdavo greičiausias puolimas. Sabas atsikovodavo kamuolį ir kaip teniso kamuoliuką mesdavo jį per visą aikštę komandos draugui. Visi galvoja, kad į greitąjį puolimą visas penketas turi bėgti. Ne, nebūtinai. Užtenka gero pirmo perdavimo ir kelių žaidėjų, traukiančių greitai į priekį. O „Žalgiryje“ trūksta skuodžiančių greitų antrosios linijos žaidėjų.

– Tomai, „Žalgiris“ šį sezoną pralaimėjo visus šešis kartus, kai žaidė su Ispanijos komandomis. Čia – tendencija ar atsitiktinumas?

– Manau, kad ispanų krepšinio mokykla – neparanki „Žalgiriui“. Kad ir kaip pažiūrėsi, tie vadinamieji Eurolygos grandai žaidžia ispanišką krepšinį. Aš pats, kaip treneris, kelis kartus buvau Ispanijoje stebėti vaikų ir jaunimo krepšinio. Ir pirmasis įspūdis buvo tikrai nepakartojamas: atsisėdęs salėje ir žiūrėdamas 14-mečių rungtynes aš jaučiausi praktiškai kaip stalo tenise – man net paskaudo sukinėti galvą tai į vieną, tai į kitą pusę tiems vaikams bėgiojant nežmonišku greičiu.

Paskui teko pabendrauti su treneriais. Ir jų pagrindinis dalykas ir akcentas – nuo 12-13-os metų auginti vaikus, kad jie žaistų tą supergreitą krepšinį ir priimtų žaibiškus sprendimus maksimum per vieną sekundę. O tas skiriasi nuo Lietuvos, nes mes esame kitokio krepšinio šalininkai, todėl susitikus su ispanais visada ir turime problemų.

– Vaidai, o kokia tavo nuomonė apie „Žalgirio“ žaidimo stilių?

– Sutinku su Tomu. Manau, kad reiktų keisti tą mūsų tradiciją, nes ir krepšinis keičiasi. Šiuolaikiniame krepšinyje pralaužti gynybą poziciniame puolime – vis sunkiau, todėl reiktų persiorientuoti.

– Š. Jasikevičius po nesėkmės Vitorijoje pareiškė, kad šis „Žalgiris“ yra lengvai pažeidžiamas psichologiškai, todėl ir neišvengia tokių duobių kaip 1:20 prieš „Baskonią“, 3:23 prieš „Chimkį“, ar 0:13 tą patį Vilniaus „Rytą“. Vaidai, ar žalgiriečiams sunkiausiu metu tikrai trūksta psichologinio tvirtumo?

– Praėjusį sezoną buvo daugiau psichologiškai tvirtų žaidėjų. Vasilije Micičius – išvis žaidėjas be baimės jausmo. O šiame „Žalgiryje“ Th. Walkupas man atrodo susikaustęs, kartais net kaip medinėmis rankomis ir kojomis. Kai kurių kitų pavardžių net neminėsiu. Nieko nepadarysi, tokie tie žmonės, galbūt reikia psichologą samdyti.

O gal reikėtų „Žalgiriui“ keisti savo komplektavimo modelį. Nes Šaras renkasi vien komandinius, drausmingus žaidėjus, nors buvo galimybė Norrisą Cole'ą įsigyti. Manau, kad vis tiek reikia vieno-kito siaučiančio, individualiai stipraus ir varžovų gynybą prasiveržimais draskančio žaidėjo. Šiuolaikiniame krepšinyje reikia lyderio, kuris lemiamais momentais, stringant deriniams, galėtų žaisti vienas prieš vieną.

– Tomai, ar stipriai jaučiasi to tikro lyderio neturėjimas?

– „Žalgiryje“ trūksta to išskirtinio lyderio – to žaidėjo, kuris vienas imtųsi iniciatyvą. Dažnai tą daro Marius Grigonis: jis ir įmeta, ir prameta. Bet tai jaunas žaidėjas ir jis turi bebaimio charakterį.

– Ar dar tikite, kad „Žalgiris“ gali laimėti visus likusius šešis mačus ir įšokti į paskutinį jau benuvažiuojančio Eurolygos atkrintamųjų traukinio vagoną?

– Sąžiningai pasakius, tai bus labai sunku. Žinant dabartinę „Žalgirio“ būseną nežinau, kas turi nutikti, kad tai įvyktų. Dabar nereikia galvoti apie tas šešerias rungtynes ir galutinį tikslą, o koncentruotis tik į artimiausias. Ir gal tada žingsnis po žingsnio, sėkmės atveju, kažkas ir gali būti.

– Vaidai, o koks tavo verdiktas?

– Ne, nerealu laimėti visas šešerias rungtynes. Juo labiau, kad išvykose laukia ir „Real“, ir „Olympiakos“. Nebent tos komandos tuo metu jau bus užsitikrinusios kažkokią vietą ir nebegalės nei pakilti, nei nukristi. Bet net jeigu jos ir leistų antrą sudėtį, jų atsarginiai krepšininkai irgi yra labai pajėgūs ir verstųsi per galvas.

„Žalgiriui“ reikia pasistengti užimti kuo aukštesnę vietą. Ta dabartinė 13-ta nelabai gražiai žiūrisi. Daug gražesnė būtų 11-ta ar 10-ta.

– Vaidai, tavo geram draugui R. Kurtinaičiui irgi nekaip sekasi. „Chimki“ šansai patekti į atkrintamąsias ne ką mažiau migloti nei „Žalgirio“, ar ne?

– Na, jei manęs nepasiims į asistentus, jam šansų beveik nėra. Jis pakvietė savo vieną draugą Robertą Kuncaitį, bet dar trūksta pagalbos (šypsosi). Aišku, jiems sunku. Jų puolimo genijus ir individualiai, sakyčiau, stipriausias Eurolygos žaidėjas Aleksejus Švedas dėl traumos ilgai nežaidė, jį vėl reikia įlieti į komandą. Kiek žinau, R. Kurtinaičiui pasakyta, kad jiems svarbiausia – patekti į VTB lygos finalą, kas garantuoja vietą kitų metų Eurolygoje.

„Fenerbahče“ (21/3), CSKA (19/5) ir „Real“ (18/6) klubai jau turi kvietimus į ketvirtfinalio vakarėlį, „Anadolu“ (15/9) ir „Barcelonai“ (15/9) jie tuoj bus išsiųsti, o štai 6-13 vietose esančių Eurolygos komandų, kurias skiria vos kelios pergalės, likimas dar neaiškus.

Pateikiame šioms komandoms likusį reguliariojo sezono tvarkaraštį (I – išvykoje, N – namuose):

6 vieta – Milano „Armani“ (13/11). Likę varžovai: CSKA (I), „Olympiakos“ (N), „Real“ (I), „Panathinaikos“ (N), „Fenerbahče“ (N), „Anadolu“ (I).

7 vieta – Vitorijos „Baskonia“ (11/12). Likę varžovai: „Žalgiris“ (N), „Chimki“ (N), „Budučnost“ (N), „Panathinaikos“ (I), „Real“ (N), „Anadolu“ (N), CSKA (I).

8 vieta – Pirėjo „Olympiakos“ (12/12). Likę varžovai: „Budučnost“ (I), „Armani“ (I), „Bayern“ (N), „Gran Canaria“ (I), „Žalgiris“ (N), „Daruššafaka“ (N).

9 vieta – Miuncheno „Bayern“ (12/12). Likę varžovai: „Maccabi“ (N), „Žalgiris“ (I), „Olympiakos“ (I), „Barcelona“ (N), „Daruššafaka“ (I), „Gran Canaria“ (N).

10 vieta – Tel Avivo „Maccabi“ (11/13). Likę varžovai: „Bayern“ (I), „Anadolu“ (N), „Žalgiris“ (N), „Chimki“ (I), „Gran Canaria“ (N), „Fenerbahče“ (I).

11 vieta – Atėnų „Panathinaikos“ (11/13). Likę varžovai: „Daruššafaka“ (I), CSKA (I), „Baskonia“ (N), „Armani“ (I), „Real“ (N), „Budučnost“ (N).

12 vieta – Maskvos srities „Chimki“ (9/15). Likę varžovai: „Baskonia“ (I), „Real“ (N), „Daruššafaka“ (I), „Maccabi“ (N), CSKA (N), „Barcelona“ (I).

13 vieta – Kauno „Žalgiris“ (9/15). Likę varžovai: „Gran Canaria“ (N), „Bayern“ (N), „Maccabi“ (I), „Daruššafaka“ (N), „Olympiakos“ (I), „Real“ (I).

Visa laida „Krepšinio zona“ – vaizdo įraše.

Gediminas Inčiūra, Tomas Purlys, Vaidas Čeponis

Dabartinė Eurolygos turnyro lentelė:


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)