Šeimininkai uostamiestyje dar iki pertraukos užmėtė varžovus tritaškiais, kurių pataikė 7 iš 12 (58 proc.). Be to, lietuviai sėkmingai kontratakavo, tokiu būdu surinkdami 10 taškų.

Po dviejų kėlinių 47:29 pirmavusi Lietuvos komanda neišvengė techninio broko, bet publikai dovanojo ir gražių epizodų, tokių kaip Martino Gebeno dėjimai po Žygimanto Janavičiaus ar Gyčio Masiulio perdavimų.

Trečiame ketvirtyje svečiai kiek aplygino svarstykles, tačiau tik trumpam: į Klaipėdą atvykęs Italijos krepšinio prezidentas Gianni Petrucci tautiečių renesanso taip ir neišvydo.

„Didžiuojamės bent jau tuo, kad lapkritį pirmi ir paskutiniai šiose varžybose laimėjome prieš Lietuvą. Žinau, kad krepšinis čia yra sporto šaka „numeris vienas“, ir šiandien tuo įsitikinome“, – po dvikovos ištarė Italijos ekipos strategas Romeo Sacchetti.

„Numerio vienas“ temą vystė ir D. Adomaitis, aptaręs visą savo auklėtinių nueitą kelią nuo pirmos atrankos dvikovos Kosove iki atsisveikinimo Klaipėdoje, po kurio priešakyje – jau tik pasaulio čempionatas Kinijoje.

„Noriu pasveikinti ir padėkoti tiems 30 žaidėjų, kurie per atrankos langus atsiliepė į mūsų kvietimus, atvyko susikaupę, rimtai nusiteikę ir padarė savo darbą. Ačiū ir fanams, kurie visą šį laiką buvo su mumis, suteikė energijos, pasitikėjimo. Atrodo, galutinis rezultatas pasiektas lengvai, bet buvo ir nemažai sunkių momentų, kuomet sirgalių pagalba buvo labai reikalinga“, – kalbėjo treneris.

– Kaip įvertintumėte Lietuvos rinktinės žaidimą atrankoje? – paklausėme D. Adomaičio

– Padarėme tai, ką turėjome padaryti. Tik vienas rungtynes pralaimėjome, rezultatas geras. Esu vienodai esu dėkingas visiems žaidėjams: ir tiems, kurie rungtyniavo per visus langus, ir tiems, kurie atvyko tik kartą. Kiekvienas įdėjo savo indėlį, NBA žaidėjai – taip pat. Tikrai nebuvo paprasta kaskart atvažiavus naujiems žmonės visus įlieti į sistemą, bet susitvarkėme ir dabar žiūrime į priekį.

– Kurių iškritusių favoritų pasigesite pasaulio čempionate?

– Ši atrankos sistema yra su savais pliusais ir minusais, bet viską jau aprašėte ir apkalbėjote. Faktas vienas: turime didelę persvarą prieš kitus dėl to, kad krepšinis pas mus yra pirmas sportas. Turime daug žaidėjų, tik kartais patys save nuvertiname. Lietuvos krepšinio lyga turi nemažai talento, ir tai parodė šita atranka. Pavyzdžiui, pažiūrėkite į Kroatiją, Slovėniją, Latviją: jų rezervas ne toks gilus kaip mūsų. Čia yra visos mūsų krepšinio sistemos persvara.

– Kokį įspūdį paliko naujokų Dovio Bičkauskio ir Egidijaus Mockevičiaus pasirodymas bei atrankos ciklo pabaigoje nemažai progų gavusio M. Gebeno žaidimas?

– Kiekvieną trenerį labiausiai džiugina, kai matai žaidėjo tobulėjimą. Martiną pastaruoju metu matydavau labai dažnai, ir jis kone kiekvienose rungtynėse stiebėsi į viršų. Manau, kad jis turi tikrai šviesią ateitį.

Kiti irgi pateisino lūkesčius, davė mums tai, ko reikėjo. Svarbiausia, žaidė maksimaliai susikaupę, atsidavę. Dovio istorija išvis graži, ją galima pasakoti vaikui, kuris abejoja, ar verta treniruotis. Dovis buvo vertas šanso, o toliau viskas priklausys nuo jo paties. Ir Mockės istoriją žinote, pamenate traumas, kurios jam trukdė anksčiau atsiskleisti. Svarbiausia, kad dabar jis sveikas, žaidžia gerą sezoną.

– Ar atrankoje daug žaidę krepšininkai turės pirmenybę formuojant sudėtį pasaulio čempionatui, jeigu pasirinkimai būtų lygiaverčiai?

– Kai kuriose rungtynėse žaisdavo tie, kurie galėjo būti naudingi atsižvelgiant į konkrečių varžovų ypatybes. Dabar padėtas brūkšnys, viskas prasidės iš naujo. Svarbiausia, kad visi toliau žaistų gerus sezonus, būtų sveiki, ir lauksime vasaros. Kurie žaidėjai užsirekomendavo labiausiai? Apie tai anksti kalbėti, pirma visi turi būti sveiki, užbaigti sezonus.

Kaip ir D. Adomaitis, jo tiesioginis oponentas Romeo Sacchetti taip pat pasinaudojo palankia proga eksperimentams. Į Klaipėdą jis neatsivežė nė vieno šalies flagmano Milano „Olimpia“ atstovo, nors prieš tai į išplėstinę sudėtį buvo įtraukęs tris čempionų žaidėjus. Be to, dėl traumos žaisti negalėjo stratego sūnus Brianas Sacchetti.

Italijos rinktinės priekinė linija buvo visa galva žemesnė už lietuvius tiesiogine to žodžio prasme – aukščiausias svečių komandoje buvo vos 202 cm ūgio puolėjas Davide Pascolo.

Turnyrinės reikšmės nebeturėjusį susitikimą Klaipėdoje stebėjo pilna „Švyturio“ arena – daugiau nei 5,5 tūkst. žiūrovų.

Palyginimui, gruodį per dvikovą su kroatais Vilniuje „Siemens“ arena buvo pustuštė, tribūnose susirinko maždaug 4,5 tūkst. sirgalių.

Primename, kad Lietuvos rinktinė dar praėjusį penktadienį užsitikrino pirmą vietą atrankos J grupėje, kuomet Amsterdame įveikė olandus 78:69.

Italai taip pat iš anksto pasirūpino garantijomis dėl antros pozicijos, namuose 75:41 sutriuškinę Vengriją. Trečia vieta ir paskutinis bilietas į planetos pirmenybes J grupėje atiteko Lenkijai.

Pirmąją komandų tarpusavio akistatą praėjusį lapkritį Brešoje „mėlynieji“ laimėjo 70:65.

Rugpjūčio 31 – rugsėjo 15 dienomis Kinijoje vyksiančiame pasaulio čempionate 32 komandos ne tik kovos dėl medalių, bet ir dalinsis kelialapius į 2020-ųjų olimpines žaidynes Tokijuje.

Pirmenybių burtai bus ištraukti kovo 16 d.

J grupės lentelė
(vieta, komanda, rungtynės, pergalės, pralaimėjimai, įmestų/praleistų taškų santykis, taškai)

1.*Lietuva12111+19723
2.Italija1284+10420
3.Lenkija1284+7220
4.Vengrija1266-1318
5.Kroatija1248-3316
6.Nyderlandai1239-4915
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)