Be grupės pajėgiausių savo krepšininkų 2019-ųjų pasaulio čempionato atrankos rungtynes dažniausiai žaidusi Latvijos rinktinė dėl bilieto į Kiniją iš paskutiniųjų grumsis artimiausiomis dienomis.

Penktadienio vakarą namuose latviai susikaus su Ispanijos krepšininkais, o kitą pirmadienį išvykoje žais su Juodkalnija.

Šiuo metu I grupėje tik 4-ąją vietą užimantiems latviams būtina palypėti viena turnyro lentelės pozicija aukštyn – tik tokiu atveju jie iškovos teisę varžytis planetos pirmenybėse Kinijoje.

Laimėję abejas rungtynes, latviai tikrai patektų į pasaulio čempionatą. Pralaimėjimo Ispanijai atveju, latviai privalės išvykoje įveikti juodkalniečius ne mažesne nei 10 taškų persvara ir tikėtis palankių kitų rungtynių rezultatų.

I grupės turnyro lentelė
(vieta, komanda, žaista rungtynių, pergalės, pralaimėjimai, pergalių procentas, pelnyti taškai, praleisti taškai, taškų balansas, vid. pelnomi taškai, vid. praleidžiami taškai, įskaitiniai taškai)

*pažymėtos komandos užsitikrino vietą pasaulio čempionate

Kadangi Ispanijos rinktinė jau yra užsitikrinusi vietą pasaulio čempionate, į Latviją Sergio Scariolo greičiausiai atsiveš eksperimentinę sudėtį – jokios prasmės plėšytis ispanams nebebus.

Matydama tokią galimybę, Latvijos krepšinio federacija artėjant paskutiniam atrankos varžybų „langui“ dėjo didžiules pastangas, kad į komandą prisiviliotų pajėgiausius savo žaidėjus iš Eurolygos.

Savaime suprantama, kad vasario „lange“ Latvijos rinktinė neturės savo NBA desanto – Davio Bertano, Rodono Kuruco ir traumą besigydančio Kristapo Porzingio, tačiau latviams pavyko susitarti, kad į rinktinę klubai išleis net 4 Eurolygos žaidėjus.

Nors kol kas nėra aišku, kiek jėgų turės po ketvirtadienio vakarą vykusių Eurolygos mačų, penktadienį į Rygą tikrai atskris Pirėjo „Olympiakos“ duetas Janis Timma ir Janis Strelniekas, taip pat Milano „Olimpia Armani“ snaiperis Dairis Bertanis.

Jie greičiausiai apsivilks Latvijos rinktinės marškinėlius penktadienio vakaro susitikime su Ispanija.

Tuo metu Stambulo „Daruššafaka“ atstovaujantis Žanis Peineris prie Latvijos rinktinės prisijungs sekmadienio vakarą Podgoricoje – susitikimo su Juodkalnija išvakarėse.

Anksčiau atvykti jis negali todėl, kad penktadienį „Daruššafaka“ žaidžia Eurolygos rungtynes su „Fenerbahče“.

Jaak Salumets, Arvydas Sabonis ir Valdis Voins

Kaip DELFI.lv sakė Latvijos krepšinio federacijos prezidentas Valdis Voinas, derybos su Eurolygos klubais buvo vykdomos jau kurį laiką.

Prašymą išleisti žaidėjus ignoravo tik Ispanijos atstovai.

„Gran Canaria“ klubas iš karto atsakė, kad Anžejaus Pasečniko neišleis, nes komanda demonstruoja blogus rezultatus tiek Ispanijos čempionate tiek Eurolygoje – jai neva reikia būti kartu ir susižaisti“, – pažymėjo latvis.

Taip pat jokio konkretaus atsakymo mūsų kaimynai nesulaukė ir iš noru komunikuoti nepasižyminčio „Barcelonos“ klubo – iki dabar nėra aišku, ar rinktinei galės padėti Rolandas Šmitas, katalonai nebuvo apsisprendę iki vėlyvos antradienio nakties.

„Teko naudoti įvairius metodus bandant įtikinti klubus. Su vienais pavyko susitarti, su kitais komunikacija buvo sudėtingesnė. Faktas, kad kiekvienas Eurolygos klubas turi savo požiūrį, tačiau šį kartą mes patys stengėmės iš paskutiniųjų. Šį kartą ne tik rašėme oficialius laiškus ir prašymus, bet netgi informavome, kad esame pasirengę asmeniškai atvykti ir susitikti su klubų vadovais, savininkais. Telefonai pastarosiomis savaitėmis buvo įkaitę“, – pasakojo V. Voinas.

Anot V. Voino, nuoširdžiausiai ir atviriausiai iš visų klubų bendravo „Olimpia Armani“, D. Bertaniui netgi leidęs išvykti į rungtynes su Slovėnija gruodžio mėnesį.

„Tai puikus pavyzdys, kaip galima rasti bendrą susitarimą nekišant pagalių į ratus vieni kitiems. Dairis mums tikrai labai padėjo, tikimės, kad padės ir dabar“, – kalbėjo Latvijos krepšinio vadovas.

„Apskritai Eurolygos klubai jau supranta, kad viskas su Latvijos krepšiniu yra tvarkoje, kad žaidėjai rinktinėje gauna pačias geriausias sąlygas, medicininį aprūpinimą, komfortą. Faktas, kad anksčiau komunikacija buvo sudėtingesnė, tačiau dabar situacija keičiasi“, – pridūrė ir Latvijos rinktinės rungtynių organizavimu besirūpinantis Emilis Tomas.

Ką galėjo, tą iš savo pusės Latvijos krepšinio federacija padarė. Dabar reikia laukti ir stebėti, ar įdėtos pastangos duos vaisių ir kaimynams pavyks iškovoti kelialapį į pasaulio čempionatą.

Lietuvos rinktinė bilietą į pirmenybes jau turi, todėl paskutinės dvejos rungtynės su Nyderlandais ir Italija tebus formalumas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)