Lietuvos krepšinio lyga, organizuojanti „Kidy Tour“ KMT turnyrą, paskyrė 7 teisėjus, kurie dirbs vasario 16-17 d. Vilniaus „Siemens“ arenoje vyksiančiame finalo ketverte.

Pirmą kartą į turnyrą pakviestas teisėjas iš užsienio. Finalo ketverte švilps vienas labiausiai pripažintų arbitrų Europoje italas Luigi Lamonica, teisėjavęs 2018 metų Eurolygos finalo rungtynėse, o per savo karjerą net aštuonis kartus vadovavęs Eurolygos finalo ketverto kovoms.

„Žalgirio“ strategas po antrųjų ketvirtfinalio rungtynių su „Šiauliais“ spaudos konferencijoje stebėjosi tokiu KMT organizatorių sprendimu ir jį traktavo kaip nepagarbą Europoje vertinamiems mūsų Lietuvos teisėjams. Tiesa, tuo metu Šaras dar rėmėsi šiek tiek klaidinga žiniasklaidoje išplatinta informacija, kad KMT kovose dirbs net du teisėjai iš užsienio – trečiadienį skelbta, kad į Lietuvą atvyks ir latvis Olegas Latiševas.

„Lietuvos teisėjai šiuo metu išgyvena aukso amžių. Nemažai jų dirba Čempionų lygoje ir kituose Europos turnyruose. Mūsų teisėjai kiekvieną savaitę važiuoja švilpti Eurolygos mačuose.

Manau, kad tai labai blogas sprendimas, nepagarba mūsų krepšiniui, mentalitetui. Ko gero, kitas žingsnis – užsienietis rinktinėje. Dėl to man labai liūdna. (...) Kalbant apie mentalitetą – baisu “, – piktinosi Š. Jasikevičius.

Lietuvos krepšinio lygos, rengiančios Karaliaus Mindaugo taurės turnyrą, prezidentas Remigijus Milašius ir stebėjosi tokiu Š. Jasikevičiaus komentaru, ir kartu džiaugėsi: pirmą kartą viešai prabilta apie tai, kad Lietuvos teisėjai – vertinami ir gerbiami Europoje.

Tradicinėje „Krepšinio zonos“ laidoje viešėjęs LKL prezidentas pasidalino ne tik mintimis apie Š. Jasikevičiaus nuomonę dėl teisėjų, bet ir įvertino Utenos „Juventus“ vyr. trenerio Žydrūno Urbono komentarą apie „lygos nenorą matyti „Juventus“ finaliniame ketverte“.

Taip pat nuolatinis „Krepšinio zonos“ ekspertas, krepšinio komentatorius Vaidas Čeponis pasidalino savo įžvalgomis apie artėjančias KMT pusfinalio kovas.

– Kaip jūs, Remigijau, vertinate tokį „Žalgirio“ stratego teiginį apie „parodytą nepagarbą šalies krepšinio teisėjų atžvilgiu“?

– Aš gerbiu trenerių nuomonę. Džiaugiuosi, kad pradedame gerbti savo teisėjus. Tik dabar išgirdau, kad tie mūsų arbitrai yra geri. Po kiekvienų rungtynių tenka klausyti, kad turime daug bėdų. Man labai smagu girdėti šiuos žodžius, gera širdyje.

LKL įdeda tikrai daug darbo, kad šie jauni, perspektyvūs teisėjai augtų ir galėtų teisėjauti užsienyje.

Aš esu toks žmogus, kuris mėgsta nestandartinius ėjimus. Dėl to ir mūsų lyga auga, ne veltui Europos ir pasaulio krepšinio ekspertai, žurnalistai mūsų lygą vertina ir jai skiria aukštas pozicijas.

Gal ne visada arbitrų sprendimai yra teisingi, aš negaliu jų darbo vertinti ir teigti, kad vienas ar kitas sprendimas yra pats geriausias.

Bet kada yra konkurencija ir mūsų arbitrai gali dirbti greta pačio aukščiausio lygio teisėjais, jie tikrai auga.

Galiu pakartoti Šarūną Jasikevičių, kuris pageidavo lietuvių teisėjų: noriu, kad tiek „Žalgiryje“, tiek kitose komandose žaistų lietuviai ir būtų kuo mažiau užsieniečių. Bet gyvenimas yra gyvenimas.

– Ar jus nustebino toks Š. Jasikevičiaus toks teiginys?

– Taip, ir man smagu girdėti, kad apie mūsų teisėjus taip kalbama, nes realiai to nėra gyvenime.

Visada – tik kritika jų atžvilgiu: blogi, suklydo ir panašiai. Bet be komandų dar yra žiūrovai, nes juk jiems krepšinis yra žaidžiamas.

Man patinka kartais rungtynes stebėti įsitaisius eilinėse žiūrovų tribūnose. Jie gali sėkmingai įvertinti arbitrų darbą. Skaičiau trečiadienį skaitytojų komentarus apie teisėjus. Beveik visi palaiko tokį sprendimą, kad finalo ketverto metu teisėjautų aukščiausio lygio arbitrai.

– Kodėl apskritai nuspręsta pasitelkti arbitrą iš užsienio?

– Nieko naujo. Metai iš metų mūsų klubai valdybos posėdžiuose siūlė, kad svarbiausiose rungtynėse, pusfinalio etape, finale teisėjautų užsieniečiai.

Buvo tiesiogiai rašomi raštai į FIBA, į Lietuvos krepšinio federaciją. Beveik visi klubai pasisakė už tai. Lietuvos krepšinio lygoje esame įsprausti į rėmus, turime įsipareigojimus su Lietuvos krepšinio teisėjų asociacija, LKL pirmenybėse turi teisėjauti mūsiškiai.

Šiame KMT turnyre esame laisvi, neturime jokių įsipareigojimų nei teisėjams, nei dar kažkam. Galime pasikviesti bet ką, atlikti bet kokį darbą šiame turnyre. Eina kalba ne tik apie teisėjus, bet ir kitus šalia krepšinio esančius specialistus.

Žydrūnas Urbonas yra ir puikus vadybininkas, ir treneris, ir vienas klubo vadovų. Šaunus vaikis, kuris sukūrė gerą klubą, gerai valdo jį ir jam atiduoda visas jėgas.
Remigijus Milašius

– Vaidai, tavo manymu, ko pritrūko Utenos „Juventus“ ekipai, kad savo arenoje antradienį būtų pateikusi staigmeną ir pasiekusi revanšą prieš „Rytą“?

– Uteniškiai kovėsi išties pagirtinai, bet klubų biudžetai skiriasi kokius 6 kartus. Vyko apylygė kova, o tokios rungtynės tik puošia šį taurės turnyrą. jo specifika tokia, kad mažesnio kalibro ekipos gali mesti iššūkį pajėgesniems varžovams.

Manau, Utenos ekipai pritrūko šiek tiek jėgų ir patirties. Reikėjo ir treneriui Urbonui susivaldyti, negauti tos techninės pražangos. Viską lėmė kelios detalės tik pačioje rungtynių pabaigoje.

Mane nustebino ir Prienų ekipa, kuri į Klaipėdą atvyko be Mindaugo Lukauskio ir Anthony Lee. Dar ketvirto kėlinio pradžioje „Skycop“ sugebėjo pirmauti. Vėliau tiesiog prieniškiams pritrūko jėgų. Jei būtų žaidęs M. Lukauskis, visko dar galėjo nutikti.

Tikrai maniau, kad „Neptūnas“ namie iškovos lengvą pergalę.

Kalbant apie „Žalgirio“ ir „Šiaulių“ akistatą, nėra ką labai komentuoti, komandų lygiai ženkliai skiriasi.

Manau, Pasvalio ekipa galėjo rimčiau pasipriešinti „Lietkabeliui“, bet turėjo rimtų bėdų dėl traumų: nežaidė Gytis Sirutavičius, pusę jėgos rungtyniavo įžaidėjas Jay Threattas, kuriam buvo ištinusi ranka, žaidė traumuotas Tomas Lekūnas.

Be to, neseniai iš „Pieno žvaigždžių“ išvyko aukštaūgis Emmanuelis Omogbo, klubas ieško naujo žaidėjo, kuris suteiktų jėgos po krepšiais. Šioje poroje laukėme daugiau intrigos, bet Pasvalio ekipai nepavyko.

Kitą vertus, manau „Lietkabelis“ išties pasitempė. Strategas Nenadas Čanakas palieka labai gerą įspūdį. Panevėžio ekipos labai įvairus puolimas, efektyvūs deriniai, puikiai į komandą įsiliejo gynėjas Ikenna Iroegbu.

Neįsivaizduoju, kaip „Lietkabelis“ surado tokį gerą įžaidėją už palyginti nedidelę kainą. Manau, jis visiškai kompensuos Vaido Kariniausko išvykimą, net pagreitins komandos žaidimą, jis taps aštresnis puolime.

Turiu paminėti ir Karolį Giedraitį, labai jaunas, bet labai drąsus, psichologiškai labai stiprus krepšininkas. Net jei ir nepataikęs keletą kartų toliau nebijo mesti.

Tai techniškas žaidėjas, puikiai, kaip ir praeityje jo tėtis Andrius Giedraitis, įvaldęs verpstę. Jam tik trūksta masės, bet viskas su laiku. Juo pasitiki ir „Lietkabelio“ strategas N. Čanakas, kuris jį leido į starto penketą.

Kažkada kalbėjau su Simu Galdiku, jis prisipažino, kad žaisdamas prieš „Rytą“ yra labai užsivedęs, nes jį kažkada iš „Neptūno“ pašalino Dainius Adomaitis, kai jis treniravo uostamiesčio ekipą.
Vaidas Čeponis

– Remigijau, Ž. Urbonas po „Ryto“ pergalės nepraleido progos pasiguosti dėl „neteisybės mažųjų atžvilgiu“. Strategas spaudos konferencijoje teigė, kad „nelabai lyga norėjo matyti pusfinalyje Utenos komandos“. Ar jus, kaip lygos vadovą, žeidžia tokie žodžiai?

– Šioje vietoje labai paprastas atsakymas. Kai pradėjau vadovauti lygai, Žydrūnas buvo gal pats jauniausias strategas. Jis yra ir puikus vadybininkas, ir treneris, ir vienas klubo vadovų. Šaunus vaikis, kuris sukūrė gerą klubą, gerai valdo jį ir jam atiduoda visas jėgas.

Kartais tokie pasisakymai tėra emocija. Po tokių sunkių rungtynių nesusivaldė, be to, burtai visada „Juventus“ suveda su „Rytu“. Ž. Urbonui gal tikrai nusibodo taurėje kovoti su „Rytu“.

Jis turi gražią komandą, praktiškai visi lietuviai – lietuviška komanda.

Ką aš noriu pabrėžti? Mes turime tiek daug gerų jaunų lietuvių, matėme ir Kauno „Žalgiryje“ – ir Lukas Uleckas, ir Erikas Venskus, ir Rokas Jokubaitis. Noriu, kad lietuviai įsilietų į mūsų klubus.

Galiu pakartoti Šarūną Jasikevičių, kuris pageidavo lietuvių teisėjų: noriu, kad tiek „Žalgiryje“, tiek kitose komandose žaistų lietuviai ir būtų kuo mažiau užsieniečių. Bet gyvenimas yra gyvenimas.

Labai noriu, kad tiek „Juventus“, tiek „Pieno žvaigždės“ priartėtų prie to stipriausiųjų ketvertuko. Čempionatas dar ilgas, visko gali nutikti.

Be to, juk Utenos klubas buvo patekęs į taurės finalo ketvertą Kaune, bet kad tai taptų tradicija, reikia ir solidesnio biudžeto, ir geresnių žaidėjų. Žydrūnas Urbonas šaunuolis, bet kartais tas emocijas reikia palikti nuošaly.

– Trečiadienį skelbėme, kad „Lietkabelio“ prezidentas Alvydas Bieliauskas atidavė savo klubo akcijas verslininkui Sigitui Gailiūnui, gal teko bendrauti su pačiu A. Bieliausku, gal žinote jo motyvus? Galbūt tai ženklas, kad pats Alvydas nori trauktis apskritai iš krepšinio?

– (V. Čeponis) Su jais nebendrauju, tik kartais pakritikuoju „Lietkabelio“ žaidimą, gal dėl to jie su manimi nenori nieko bendro turėti (šypsosi).

Bet aš jau apie tą situaciją kalbėjau: manau, A. Bieliauskui reikia gražiai susitarti su buvusiu direktoriumi Mantu Ignatavičiumi, kitais dalininkais. Matome, tas konfliktas, drabstymasis purvais, kritika klubui nieko gero neduoda.

Reiktų greičiau pabaigti tą karą ir sutelkti dėmesį darbą. Juolab man dabar labai nepatinka pustuštės Panevėžio arenos tribūnos. Smarkiai sumažėjo žiūrovų lyginant jų gretas su praėjusiu ar dar ankstesniu sezonu. Manau, iš esmės niekas nesikeičia, A. Bieliauskas lieka klubo prezidentu, o S. Gailiūnas yra rimtas žmogus, verslininkas, tad tikiu, kad „Lietkabelis“ liks finansiškai pajėgiu klubu.

– (R. Milašius) Bendrauju ir su A. Bieliausku, ir su S. Gailiūnu. Jis – „Lietkabelio“ gamyklos generalinis direktorius, ši įmonė – viena pagrindinių klubo rėmėjų.

S. Gailiūnas galbūt bandys pats išspręsti tą konfliktą. Gal A. Bieliauskas jau išseko, jis gyvena sostinėje, turi savo verslą, savų reikalų, nebenori nervintis šiame konflikte.

Kiek kalbėjau, Alvydas trauktis iš krepšinio neketina. Nenorėčiau grįžti į tuos laikus, kai Panevėžio klubas vadinosi „Sema“ ar „Techasu“, kai komanda amžinai vilkosi turnyro lentelės dugne, o klubas neaišku kam priklausė. Tikiu, kad Panevėžyje viskas bus tvarkoje.

Mano tikslas – išlaikyti aukštai iškeltą šio turnyro kartelę. Jei mes ją nuleisime, tai iškart visi pastebės.
Remigijus Milašius

– Remigijau, ką turėtų nuveikti tokie miestai kaip Šiauliai, Panevėžys, Alytus, kad Karaliaus Mindaugo taurės finalo ketverto kovos po metų vyktų viename iš šių miestų?

– Pasikartosiu, tai komercinis turnyras. Kai pamačiau šio turnyro biudžetą, nustebau: nuo mūsų nori paskutinį kailį nulupti. Esame tokie patys eiliniai užsakovai, kaip bet kuri kita įmonė ar gamykla.

Mūsų Karaliaus Mindaugo taurės biudžetas – arti 400 tūkstančių eurų.

Vienai lygai surengti tokį turnyrą yra labai sudėtinga. Prie jo prisideda miestų savivaldybės. Galbūt galėtume surengti turnyrą mažesniame mieste, tačiau tuomet savivaldybių atstovai galbūt norės mažinti savo indėlį į klubų biudžetus. To aš nenoriu.

Nėra gera mintis atvykti sužaisti tik pusfinalio ir finalo rungtynes į mažesnį miestą ir atsisakyti pramoginės renginio dalies.

Mano tikslas – išlaikyti aukštai iškeltą šio turnyro kartelę. Jei mes ją nuleisime, tai iškart visi pastebės.

– Didžiausia pusfinalio intriga tai Vilniaus „Ryto“ ir Klaipėdos „Neptūno“ akistata, prieš Dainių Adomaitį stos jį jau šiame sezone Vilniuje kartą baudęs Kazys Maksvytis. Kokie „Neptūno“ šansai šioje kovoje?

– Šansai yra apylygiai. Esu pastebėjęs, kad „Neptūnas“ su „Rytu“ sėkmingiau kovoja svečiuose. Klaipėdiečiai yra ypač užsivedę kovoje su „Rytu“, nes, kaip man patys žaidėjai yra sakę, jie turi nuoskaudų dėl to, kad sostinės klubas perviliojo kai kuriuos krepšininkus.

Kažkada kalbėjau su Simu Galdiku, jis prisipažino, kad žaisdamas prieš „Rytą“ yra labai užsivedęs, nes jį kažkada iš „Neptūno“ pašalino Dainius Adomaitis, kai jis treniravo uostamiesčio ekipą. Dažnai „Neptūno“ užsivedimas prieš mačą su „Rytu“ yra kur kas didesnis, nei prieš rungtynes su „Žalgiriu“.

Galbūt „Rytas“ yra šioks toks favoritas, bet jį gali slėgti įtampa. Dominique Suttoną pašalinti iš ekipos buvo teisingas sprendimas, tačiau jam išvykus atsivėrė skylė po krepšiu kovojant dėl kamuolių. Matėme, kaip Karolis Guščikas apstumdė Eimantą Bendžių Utenoje.

Variantas yra žaisti su dviem vidurio puolėjais: Artiomu Parachovskiu ir Martynu Echodu, tačiau Martynas – be metimo iš vidutinio nuotolio.

„Neptūnas“ – puikiai puolanti komanda, jei dar pataikytų tritaškius… Sunku prognozuoti nugalėtoją, nesiryžčiau drąsiai spėti. Galbūt „Rytas“ laimės po dramatiškos kovos, išeikvos nemažai jėgų ir tuomet finale „Žalgiris“ šioje turės pranašumą, kuris, tikiu, įveiks „Lietkabelį“.

Karaliaus Mindaugo taurės finalo ketverto programa:

Vasario 16 d.

12.30 val. „Karalienės taurė“: Vilniaus „Kibirkštis“ – Kauno „Aistės–LSMU“

15.10 val. I pusfinalis (per minutės pertraukėles – Šokėjų kovos)

17.30 val. II pusfinalis: Vilniaus „Rytas“ – Klaipėdos „Neptūnas“ (per minutės pertraukėles – Šokėjų kovos)

Vasario 17 d.

11 val. „LKL ateities taurė“: Vilniaus „Rytas–Perlas“ – Kauno „Žalgiris–2“

14 val. Rungtynės dėl 3 vietos (per ilgąją pertrauką – Šokėjų kovų finalas)

16.15 val. LKL „Snaiperio“ konkursas

17.40 val. Karaliaus Mindaugo taurės FINALAS (per minutės pertraukėles – metimai iš vidurio aikštės dėl 100 tūkst. eurų ir naujutėlio „Mercedes-Benz“ automobilio)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (165)