Daugybę diskusijų sukėlęs ir garsių Europos krepšinio trenerių kritikos ne kartą sulaukęs 2019-ųjų pasaulio čempionato atrankos varžybų ciklas artėja prie pabaigos.

Jei Lietuvos rinktinė dėl savo ateities jau visiškai rami, Rusijos nacionalinė ekipa vietą planetos pirmenybėse Kinijoje bandys užsitikrinti paskutinio – vasario mėnesio varžybų „lango“ metu.

Šiuo metu rusai K grupėje užima trečiąją vietą (6/4), tačiau jiems liko sužaisti dvejas rungtynes su tiesioginiais savo konkurentais dėl vietos planetos pirmenybėse. Vasario 21 d. rusai išvykoje žais su Bulgarija (4/6), o vasario 24 d. namuose priims suomius (5/5).

K grupė
(vieta, komanda, rungtynės, pergalės, pralaimėjimai, pergalių procentas, pelnyti taškai, praleisti taškai, vidutiniškai pelnomi taškai, vidutiniškai praleidžiami taškai, įskaitiniai taškai)

*pažymėtos komandos jau užsitikrino vietą pasaulio čempionate

Prieš šias rungtynes Rusijoje iškilo tas pats klausimas, kuris jau metus kamuoja visų Europos rinktinių trenerius: kuriuos žaidėjus į nacionalinę komandą turės galimybių pasikviesti strategas Sergejus Bazarevičius?

Į šią diskusiją ne savo noru buvo įtrauktas ir vieną iš galingiausių rusų komandų vėl treniruojantis R. Kurtinaitis.

Nors rusų „Chimki“ gretose ir nėra daug, rinktinei iš šios komandos nuolat atstovauja Andrejus Zubkovas, yra kviečiamas Viačeslavas Zaicevas, visada tikimasi ir Aleksejaus Švedo pagalbos, nors šiame atrankos cikle „Chimki“ atakų lyderis sužaidė vos dvejas rungtynes.

Apskritai A. Švedo situacija yra komplikuota – aikštėje „Chimki“ snaiperis nepasirodė nuo lapkričio mėnesio pabaigos (gydosi lūžusio nykščio traumą, patirtą per rungtynes su „Žalgiriu“), nors apie tai, kad gynėjas „jau tuoj tuoj“ sugrįš ant parketo, kalbama nuo sausio vidurio.

Šią situaciją R. Kurtinaičiui teko pakomentuoti po VTB Vieningoje lygoje sekmadienį patirto pralaimėjimo – „Chimki“ namuose 82:84 nusileido Krasnodaro „Lokomotiv“ krepšininkams.

„Faktas toks, kad Aleksejaus į rinktinę mes tikrai nesiųsime. Aš išauklėtas taip, kad rinktinė yra svarbiau visko. Tačiau kontraktai klubuose – tai jau kitas momentas. Reikia atrasti kompromisą ir aš ne prieš tai, kad Rusijos krepšininkai atstovautų rinktinei.

Deja, praktiškai sutampa Eurolygos rungtynės ir rinktinės mačas, todėl apskritai jokių variantų nėra, – pareiškė R. Kurtinaitis. – Aš kalbėjausi su A. Kirilenka ir jis mano požiūrį rinktinės tema žino. Galbūt kažką į rinktinę siųsime, o gal ir nieko nesiųsime, situacija labai specifinė.“

Rimas Kurtinaitis, Aleksejus Švedas

Kitą savaitę, vasario 22-ąją, „Chimki“ išvykoje žais labai svarbias Eurolygos 23-ojo turo rungtynes su Atėnų „Panathinaikos“.

Ir R. Kurtinaitis apskritai nežino, ar A. Švedas tuo metu jau galės rungtyniauti.

„Padėtis tokia, kad naujienos iš medikų dėl A. Švedo sugrįžimo į aikštę keičiasi kiekvieną dieną. Nors jis pats jau veržiasi žaisti, o mes laukiame ir laukiame, – pažymėjo krepšinio specialistas iš Lietuvos. – „Chimki“ komanda buvo sukomplektuota taip, kad Švedas joje būtų pagrindinis žaidėjas.

Ir be jo mums žaisti labai sunku. Neturime aiškaus lyderio, kuris galėtų svarbiu momentu pats imtis iniciatyvos. Ir tai jaučiasi. Labai svarbus buvo ir Anthony Gillas, tačiau jis jau operuotas ir šį sezoną neberungtyniaus. Bet kuriuo atveju, tokias rungtynes kaip su „Lokomotiv“ namuose mes vis tiek turime laimėti.“

Eurolygoje R. Kurtinaičio treniruojama „Chimki“ (9/13) komanda šiuo metu užima 11-ąją vietą, o VTB Vieningoje lygoje (12/4) smuktelėjo į trečiąją poziciją.

Chimkų klubą turnyro lentelėje pralenkė į antrąją vietą pakilusi Kazanės „Uniks“ (13/3) komanda, ant kulnų jau lipa ir „Lokomotiv“ (11/5), ir Sankt Peterburgo „Zenit“ (10/5).

Primename, kad į Eurolygą patenka aukščiausią vietą (neskaitant ilgalaikį kontraktą turinčio Maskvos CSKA klubo) VTB Vieningoje lygoje užėmusi komanda, todėl galutinis išsidėstymas turnyro lentelėje yra labai svarbus – komandos reguliariajame sezone siekia užimti kuo aukštesnę poziciją, kad susitikimo su CSKA išvengtų ketvirtfinalio ar pusfinalio etapuose.

Praėjusį sezoną VTB Vieningoje lygoje išbandytas finalo ketverto formatas buvo atšauktas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)