Paskutinį reguliaraus sezono trečdalį Rimo Kurtinaičio vadovaujama Maskvos srities „Chimki“ (7-13) ekipa pradės mūšiu su Kauno „Žalgiriu“ (8-12), abi ekipos puoselėja viltis sugrįžti į nuvažiuojantį atkrintamųjų varžybų traukinį.

Pergalė abiem ekipoms būtina – „Žalgiris“ pralaimėjo 5 iš 6 pastarųjų rungtynių, o su lietuvių treneriu persigrupuojantis „Chimki“ nori nutraukti trijų nesėkmių seriją iš eilės.

Pamenu Šarūno Jasikevičiaus žodžius, kai jis pirmą kartą stojo prie „Žalgirio“ komandos vairo, jo klausė – tai ką dabar darysi?
Rimas Kurtinaitis

„Branduolys yra, žaidėjai neblogi, tik laiko reikia“, – pripažįsta R. Kurtinaitis, šalia kurio trečiadienį treniruotėje buvo kone iš oro uosto tiesiai į Mytiščių areną atvykęs Robertas Kuncaitis.

Pusmetį tylėjęs Rimas po treniruotės neskubėjo ir kantriai, kartais ir su šypsena, atsakinėjo į iš Lietuvos atvykusių žurnalistų klausimus.

– Kai perėmėte „Chimki“ vairą, ar visos treniruotės užsitęsia dvi valandas ir ilgiau?

– Stengiuosi trumpinti, bet kai kada tikrai užsivėlinu. Noriu, kad komanda žaistų taip, kaip aš noriu. Daug yra labai gerų dalykų, yra ir tokių, kuriuos būtina koreguoti.

Išsamus paaiškinimas atima laiko. Bet manau, geriau su dažnesniais stabdymais, siekiant geriau suprasti, negu intensyviai bėgioti kur papuola.

Tikiuosi, žaidėjai geros fizinės formos, turi užtektinai sveikatos. Ketvirtadienį pridėsime tą energiją ir turėtų būti viskas gerai.

– Kur daugiausia pokyčių bandote įvesti „Chimki“ žaidime?

– Turime visokių idėjų. Tiek puolime, tiek ir gynyboje. Pamenu Šarūno Jasikevičiaus žodžius, kai jis pirmą kartą stojo prie „Žalgirio“ komandos vairo, jo klausė – tai ką dabar darysi?

Sako – turiu milijoną įdėjų. Čia lygia taip pat: reikia atsirinkti, kas yra svarbiausia ir bandyti įgyvendinti.

Bus pertrauka, kai žais rinktinės, tada bus daugiau laiko, o dabar – nėra kada.

Po Jungtinės lygos rungtynių iškart seka Eurolyga. Mes tik antradienį grįžome iš Saratovo, nes po mačo su „Avtodor“ dėl gausiai iškritusio sniego nekilo lėktuvai. Praktiškai nėra kada dirbti.

Italijoje aš jam esu pasakęs: kad jokių nuklydimų nebūtų. Aš kitoks žmogus, man teisėsauga nereikalinga.
Rimas Kurtinaitis

– Ta naujiena, kad grįžote į „Chimki“, Lietuvoje krepšinio bendruomenę nustebino, ar pačiam jums taip pat buvo staigmena?

– Tų pasiūlymų buvo, apie juos garsiai nekalbu. Pamenu, rašėte praėjusio sezono pabaigoje, kad „Rytas“ nutraukė su manimi kontraktą. Paprasčiausiai baigėsi sutartis ir ji nebuvo pratęsta.

Tai normali situacija. Vasarą nesulaukiau tinkamo pasiūlymo, buvo keli, bet jie manęs nedomino, be to, turėjau savo reikalų.

O ta trenerių rinka visada suaktyvėja įpusėjus sezonui. Šiemet jau gal septyni Eurolygos strategai buvo priversti palikti savo postus.

Niekada neslėpiau, kad noriu grįžti į Eurolygą, lauksiu. Prieš pradedant treniruoti „Rytą“, tokio pasiūlymo nebuvo, ėmiausi darbo su „Ryto“ ekipa. Šiemet sulaukiau. Nemanau, kad ta man staigmena, tai – krepšinio rinka.

Aš manau, tai ne paskutiniai pasikeitimai šiame sezone. Dar yra mėnuo, kitas, kai dar gali kristi kieno nors galva.

– Kaip atrodė tas jūsų sprendimo priėmimas? Paskambino klubo vadovas ir per tą patį pokalbį iškart nusprendėte?

– Ne. Iš pradžių pasiūlė atvykti pasikalbėti. Aptarėme situaciją, bet iškart pasakiau, kad nenoriu diskutuoti apie trenerio darbą, ar gerai, ar blogai dirba.

Galiu kalbėti tai, ką aš pats dirbsiu. Apie kitus trenerius nediskutuoju. Dabar nepasirašiau trejų metų sutarties, pasirinkome tokį variantą, kad aš pabandysiu iki sezono pabaigos, jei viskas gerai, dirbsiu toliau.

Aišku, draugai sako, tik aš galiu nerti į tokią situaciją. Galime prisiminti „Ryto“ atvejį, kai atvykau sezono viduryje.

Nėra lengva įpusėjus krepšinio metams prisijungti, kuomet kas dvi dienas laukia rungtynės. Bet nematau prasmės laukti, jei nepavyks, žiūrėsime toliau.

Kaip aš sakau, Eurolygoje yra tik kelios komandos, kurios žaidžia mokslą, o ne šiaip krepšinį. „Žalgiris“ yra viena iš jų.
Rimas Kurtinaitis

– Kaip vertinate „Žalgirio“ sezoną ir žaidimą?

– Niekas nepasikeitė, „Žalgiris“ tebežaidžia labai gerai, o tas Kauno ekipos problemas visi žino. Pernai pavyko išvengti traumų, nors aišku tai priklauso ir nuo treniravimo proceso.

Bet aš nemanau, kad šiemet Šarūnas kažką pakeitė pačiame treniruočių procese. Pernai galbūt „Žalgiris“ vienintelis iš visų klubų išvengė skaudžių bėdų su traumuotais žaidėjais.

Pamename, kokio lygio atvyko „Olympiakos“, neturėjo kone pusės komandos. Šiemet „Žalgiris“ vienu metu buvo netekęs gal kokių 4 krepšininkų. Tai esminė Kauno ekipos problema, atsakanti į klausimą, kodėl šiemet jie turi mažiau pergalių nei pernai.

Iš esmės „Žalgiris“ žaidžia gerai, niekas labai nepasikeitę. Kaip aš sakau, Eurolygoje yra tik kelios komandos, kurios žaidžia mokslą, o ne šiaip krepšinį. „Žalgiris“ yra viena iš jų.

– Kokie turėtų būti svarbiausi akcentai rungtynėse su „Žalgiriu“?

– Žinome Kauno ekipos stilių, tai viena geriausių Eurolygos komandų, kuri kontroliuoja žaidimą. Kaip savo ekipai sakiau, nemačiau per dvejus metus blogo „Žalgirio“ metimo.

Na, prisimename, kartą Milaknis ne laiku išmetė, pataikė, bet Šaras buvo piktas. „Žalgiris“ – tvarkinga, disciplinuota, energinga komanda. Bus labai sudėtinga.

– Lietuvos krepšinio bendruomenę sukrėtė „Lietkabelio“ ir Vaido Kariniausko skandalas, esate ir pats su šiuo krepšininku dirbęs. Ką manote apie tai?

– Esu tą užkulisiuose girdėjęs ir anksčiau. Negaliu nieko sakyti, Lietuvoje apskritai sunku, nes net nufilmavus, kaip imi pinigus, gali sakyti, kad skolinaisi ir tas praeina.

Man sunku pasakyti, kaip buvo. Krepšinio pasaulyje tai sklandė ir anksčiau. Jei taip buvo iš tiesų, tai yra labai blogai. Manau, kad profesionaliam atletui taip elgtis nedra. Jei tai tiesa, tokiems sporte ne vieta.

Italijoje jam pretenzijų neturėjau, bet kartą jam esu pasakęs: kad jokių nuklydimų nebūtų. Aš kitoks žmogus, man teisėsauga nereikalinga, nes pats žinau, ką daryti, jei nuklysi. Bet problemų su juo nebuvo, neturiu jam nė mažiausios pastabos.

Rimas Kurtinaitis

***

Eurolygos 21-ojo turo rungtynės tarp „Chimki“ (7/13) ir „Žalgirio“ (8/12) ketvirtadienį prasidės 19 val. Lietuvos laiku.

Su Kauno komanda trečiadienio rytą į Rusiją išvyko Antanas Kavaliauskas. A. Kavaliauskas paskutinį sykį Eurolygos rungtynėse dalyvavo dar gruodžio 21 d., kai „Žalgiris“ Kaune įveikė Tel Avivo „Maccabi“.

Sausio pradžioje Kaune vidurio puolėjui buvo atlikta pilvo sienos operacija.

Tuo metu ketvirtadienio susitikime su „Žalgiriu“ Rimas Kurtinaitis turės verstis be dviejų krepšininkų.

Traumuotas Anthony Gillas, žaisti negali traumos niekaip neišsigydantis ekipos atakų lyderis Aleksejus Švedas. R. Kurtinaitis sulaukė ir gerų žinių: ekipai galės padėti nosį susilaužęs puolėjas Andrejus Zubkovas.

Eurolygos rikiuotė (vieta, komanda, pergalės, pralaimėjimai, įmestų, praleistų taškų santykis):

1.Fenerbahce182193
2.Real164203
3.CSKA155100
4.Anadolu Efes137107
5.Olympiacos12851
6.Barcelona11912
7.Bayern1010-20
8.Armani Olimpia91115
9.Baskonia91110
10.Maccabi9114
11.Žalgiris812-28
12.Panathinaikos812-43
13.Chimki713-52
14.Gran Canaria614-177
15.Budučnost614-179
16.Darussafaka317-196

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)